City Break in Tel aviv, Israel
Capitala culturala si economica a Israelului ocupa o pozitie importanta in optiunile de calatorie a turistilor din toate colturile lumii, datorita naturii sale cosmopolite imbinate armonios cu farmecul stilului vechi. Viata de noapte efervescenta, plajele cu nisip fin, edificiile conservate si cladirile moderne recreeaza identitatea contrastanta a orasului Tel Aviv, transferandu-i culoare, libertate si un ritm de viata dinamic. Nu intamplator este catalogat drept ”orasul care nu doarme niciodata”, fiindca debordeaza de viata si de prosperitate, primind cu bratele deschise vizitatorii de pretutindeni. Galeriile de arta, lacasurile religioase, muzeele, restaurantele cochete si pietele de mancare pline de savoare sunt cateva dintre motivele pentru care ar trebui sa vizitezi Tel Aviv intr-un city break de 2 zile.
Ora 09:30, Jaffa Port
Durata vizitei: 1 ora si 30 de minute
Portul Jaffa
Jaffa, cunoscut si sub numele de Namal Yafo, este unul dintre cele mai vechi porturi din lume, ce a jucat un rol semnificativ in istorie inca din vremurile biblice pana in prezent. Portul este folosit in mare parte de catre pescarii locali care continua traditia de secole a regiunii, in timp ce imprejurimile constituie repere istorice populare in randul turistilor. De asemenea, reprezinta poarta de intrare catre anticul Israel, fapt sustinut de cladirile din piatra, strazile pietruite, ruinele Acropolelor si fatadele din caramida. Portul Jaffa a devenit un centru cultural si comercial care ofera o varietate de expozitii de arta, spectacole, targuri stradale si alte activitati recreative. Privelistile pitoresti si energia antica vibranta creeaza o senzatie diferita fata de aerul boem regasit in celelalte zone moderne ale orasului Tel Aviv.
Ora 11:10, Piata Carmel
Durata vizitei: 1 h
Distanta: 3,7 km, la 17 minute de Portul Jaffa
Infiintata in anul 1920, piata Carmel s-a transformat rapid intr-un spatiu cultural care a strans laolalta mai multe influente culinare, reflectate in produsele traditionale, specialitatile arabe, yemenite si europene. Fuziunea de miresme exotice si imbinarea ametitoare de culori inunda simturile gurmanzilor, familiarizandu-i cu gustul israelian. Gurmanzii au ocazia de a invata sa negocieze, alegand din legumele proaspete, fructele confiate si condimentele expuse in tarabe, iar impatimitii shoppingului se pot orienta catre cumpararea unui suvenir din gama de bijuterii si haine. Cea mai mare piata din Orientul Mijlociu si simbolul orasului asteapta sa fie cercetata atent de ochii curiosi ai turistilor!
Ora 12:25, Neve Tzedek
Durata vizitei: 1 h si 15 minute
1,8 km, la 14 minute de Piata Carmel
Situat in sud vestul orasului Tel Aviv, Neve Tzedek este cel mai vechi cartier construit de colonistii evrei la sfarsitul secolului al XIX-lea. Stilul architectural avangardist se reflecta in magazinele cu obiecte artizanale, buticurile, atelierele de moda si galeriile de arta, care rasar de-a lungul stradutelor inguste. Cladirile s-au pastrat intr-o forma intacta, dovada stand cele doua locuinte care au apartinut candva unor mari artisti israelieni: Casa Rockach, ce gazduieste o expozitie de sculpturi si fotografii cu viata comunitatii, si Muzeul de Arte, ce prezinta capodoperele pictorului Nachum Gutman. De asemenea, cartierul este cunoscut si pentru spectacolele de dans modern organizate, cafenelele in aer liber animate de muzica jazz si localurile cu specific vegetarian.
Ora 1:50, Nachalat Binyamin
1,2 km, la 7 minute de Neve Tzedek
Deschis in anul 1988, targul de arta si mestesuguri a devenit cea mai mare si uimitoare piata de acest fel din tara. Desi initial a functionat ca bazar improvizat de mesterii locali, targul a luat amploare pentru a intampina mii de vizitatori, in fiecare saptamana, dornici de a achizitiona obiecte lucrate manual. Acestea sunt creatii originale si inovatoare care dovedesc priceperea, aptitudinile si imaginatia bogata a artistilor si designerilor israelieni. Strada in sine are aspectul unui bazar colorat in aer liber, fiind captusita cu zeci de mese incarcate cu tot felul de articole de menaj, ornamente, jucarii, bijuterii personalizate, obiecte din lut si produse artizanale, cu scopul de a infrumuseta locuintele. In jurul targului, vei gasi magazine de specialitate, in mare parte ateliere cu materiale, precum si cafenele rafinate care conduc la trairea unor senzatii unice datorita paletei sofisticate de optiuni. Muzica live stradala, reprezentatiile comice ale clovnilor si ghicitorile vor face deliciul copiilor care vor gasi aceste activitati deosebit de distractive si pline de haz. Fie ca esti in cautarea de comori sau, pur si simplu, pornesti intr-o plimbare lunga de explorare pe strazile Tel Avivului, Nachalat Binyamin este o piata care nu trebuie ratata! De la tacamuri de sticla, pana la semne de usi facute la comanda, cu siguranta, acesta este locul potrivit pentru a experimenta capitala artei din Israel.
Ora 3:20, Muzeul de Arta din Tel Aviv
Durata vizitei: 2 h
3,4 km, la 18 minute de Nachalat Binyamin
Muzeul de Arta a fost proiectat si infiintat in anul 1932 de catre primul primar din Tel Aviv, Meir Dizengoff, in casa sa privata de pe Bulevardul Rothschild. De-a lungul timpului, muzeul s-a dezvoltat semnificativ, devenind un element marcant al artei contemporane din Israel. Faptul este sustinut de cea mai impresionanta colectie de arta israeliana din lume, dar si de lucrarile unor personaje celebre din universul picturii, ca Monet, Van Gogh, Picasso, Degas sau Henry Moore. Pe langa programul amplu de expozitii temporare, muzeul ofera si o selectie interesanta de activitati interactive si educative, dedicate atat adultilor, cat si copiilor, care intentioneza sa isi valorifice pasiunea pentru arta si sa isi insuseasca noi cunostinte, prin intermediul cursurilor, prelegerilor, concertelor, tururilor ghidate si atelierelor. In ciuda dimensiunii reduse a muzelui, cladirea in sine este o capodopera arhitecturala, ultramoderna, care consta intr-un design unic redat de conceperea unor sali de expunere dreptunghiulare intr-un spatiu triunghiular. Interiorul muzeului se prezinta la fel de spectaculos ca exteriorul, dat fiind aspectul mai putin obisnuit si modul in care galeriile sunt legate intre ele prin forme geometrice neconventionale. Intrarea in muzeu este de-a dreptul remarcabila si se face cu ajutorul unor rampe si scari care creeaza spatii fracturate, ce permit luminii sa patrunda natural prin acoperisurile muzeului pana la nivelurile subterane. Vizitatorul roman isi va regasi originile printre picturile israeliene, pentru ca se va intalni cu picturile lui Brancusi, ale lui Mordecai Levanon sau ale suprarealisului de origine ucrainiana Victor Brauner.
Ora 10:00, Beit Hatfutsot
Durata vizitei: 1 h si 30 de minute
Situat in campusul Universitatii din Tel Aviv, Beit Hatfutsot este un muzeu care urmareste sa aduca in prezent istoria evreilor din toata Diaspora in ultimii 5000 de ani. Aceasta idee i-a apartinut lui Nahum Goldmann, presedintele si fondatorul Congresului evreiesc Mondial, in anul 1978, care si-a propus sa sintetizeze estenta identitatii evreiesti si sa intipareasca in constiinta colectiva contributiile acestei comunitati asupra umanitatii. Acest initiativa este indeplinita prin expozitiile temporare si permanente, prezentarile unor cercetatori si arheologi, dar si un planetariu care afiseaza proiectii audio-vizuale cu intreaga evolutie a evreilor. Muzeul este divizat in sase sectiuni tematice care spun povestea reinnoirii constante a poporului evreu si prezinta traditiile si mostenirea culturala a acestuia prin intermediul unor tehnici inovatoare. Cele patru zone de studiu cu terminale computerizate permit utilizatorilor sa caute in bazele sale vaste de date pentru a obtine informatii din toata lumea. Beit Hatfutsot va deschide cea mai noua expozitie in anul 2020, care isi propune sa ofere o perspectiva insemnata asupra culturii iudaice si sa duca la constientizarea vietii si diversitatii evreilor.
Ora 11:50, Ha’Yarkon Park
3 km, la 10 minute de Beit Hatfutsot
Cel mai mare parc din Tel Aviv, Ha’Yarkon este o oaza naturala in mijlocul orasului plin de viata, intesat de o varietate larga de zone de recreere si activitati pentru intreaga familie. Are trasee uimitoare de ciclism si jogging, locuri de joaca pentru copii, plimbari cu barca, terenuri de baschet si fotbal, chiar si un parc acvatic. Parcul este o continuare a portului maritim din Tel Aviv si se intinde pe sute de acri de-a lungul raului Yarkon si a unor gradini botanice monumentale. De asemenea, alte atractii care pot fi vizitate sunt o gradina zoologica, o rezervatie de pasari, un mini teren de golf si un club de skateboarding pentru copii. Turismul de aventura este valorificat la cel mai inalt nivel, deoarece exista un perete de catarat si trambuline aflate in partea de vest a parcului. In schimb, cei care prefera linistea si momentele petrecute in familie, pot opta pentru bicicletele tandem sau cele obisnuite, alaturi de patinele cu rotile pe care le pot inchiria.
Ora 1:35, Yitzhak Rabin Center
Durata vizitei: 1h si 30 de minute
4,6 km, la 12 minute de Ha’Yarkon Park
Situat in varful unui deal din Ramat Aviv, cu o vedere coplesitoare asupra orasului, Centrul Yitzhak Rabin detine o multime de informatii despre cultura, istoria si nasterea Israelului. Institutul national a fost intemeiat de Knesset in anul 1997 pentru a promova mostenirea regretatului prim-ministru care a fost asasinat intr-un moment crucial, mai exact la sfarsitul unei manifestatii de pace cu palestinienii arabi. Construit intr-o spirala descendenta, muzeul prezinta doua povesti paralele: istoria statului si a societatii israeliene si biografia lui Yitzhak Rabin. Expozitiile muzeului se concentreaza pe punctele de cotitura in dezvoltarea tarii, prezentand conflictele, provocarile sociale si dilemele cu care s-a confruntat natiunea de-a lungul anilor. Muzeul este incredibil de bogat, cu peste 180 de filme documentare despre razboi, obiecte personale si 1.500 de fotografii care impodobesc coridoarele si ilustreaza viata personala si profesionala a politicianului. Misiunea acestui centru este de a se asigura ca lectiile esentiale din aceasta etapa a tarii sunt amintite in mod activ si folosite pentru a forma o societate israeliana si o conducere dedicata dialogului deschis, valorii democratice, sionismului si coeziunii sociale. De asemenea, centrul mai promoveaza activitati si programe care inspira schimburile culturale dintre diferitele sectoare care alcatuiesc mozaicul complex al poporului israelian. O vizita la muzeul Yitzhak Rabin este o oportunitate excelenta de a invata si de a cunoaste in profunzime istoria orasului.
Ora 3:10, Eretz Israel Museum
Durata vizitei: 2h
1,2 km, la 4 minute de Yitzhak Rabin Center
Un alt muzeu care merita vazut este Eretz Israel, cunoscut pentru artefactele arheologice si colectiile cu exponate din diverse timpuri, de la cele mai indepartate pana in prezent. Construit in 1953, muzeul este format din mai multe cladiri care trateaza diverse teme, precum numismatica, ceramica, sticla, istoria scrierii, etnografia si folclorul. Printre cele mai atractive exponate se regasesc o mina din epoca bronzului, instrumente si ciocane din piatra folosite in trecut, patru cuptoare de topire si sticla suflata din perioadele bizantine si romane. O aripa numita „Omul si munca sa” prezinta metodele antice de fabricare a obiectelor de olarit, a painii, dar si de confectionare a bijuteriilor prin intermediul unor demonstratii live. Un alt exponat impresionant este movila Tel Qasile, unde au fost gasite urmele a 12 civilizatii antice. O oprire la Muzeul Alexander al Istoriei Postale se va dovedi benefica pentru toti colectionarii de timbre, deoarece aici au ocazia de a vedea toate casutele postale utilizate de Posta Israeliana de la mijlocul secolului al XV-lea pana in secolul XX.
Ora 16:00, Bulevardul Rothschild
Durata vizitei: 1h
7,3 km, la 23 minute de Eretz Israel Museum
Bulevardul Rothschild este una dintre cele mai importante si reprezentative strazi din centrul orasului Tel Aviv, construita acum 100 de ani. In acelasi timp, este un centru comercial si culinar infloritor, cu institutii financiare, zeci de restaurante de top, sali de teatru, concerte si centre de recreere construite in stil Bauhaus. Langa acestea stau unele dintre cele mai inalte cladiri zgarie-nori, care apar in contrast cu constructiile traditionale ale strazii. Bulevardul are o mare valoare istorica deoarece aici se afla o sala in care s-a semnat Declaratia de Independenta a Israelului. Numita initial Rehov Haam (Strada Poporului), strada a fost redenumita pentru a reflecta generozitatea baronului Edmond James din dinastia bancara franceza Rothschild.