5 reguli de eticheta la bordul avionului

 

Cand va imbarcati in avion, primul lucru la care va ganditi este sa va instalati cat mai confortabil, adica sa depozitati bagajul la indemana, sa va dati scaunul pe spate si sa va intindeti cat mai bine. Desi par detalii minore, este important ca toate acestea sa nu jeneze sau chiar sa frustreze pe ceilalti pasageri, in special pe cei care se afla in imediata vecinatate.

 

 

   5 reguli de eticheta la bordul avionului 

 

Cine si cate cotiere?

Daca scaunul dumneavoastra este la geam sau pe randul dinspre culoarul avionului, un lucru este sigur: aveti asigurata o cotiera. Ce se intampla insa cu cealalta? Se cedeaza celui care sta pe scaunul din mijloc si care, conform etichetei, are dreptul la ambele cotiere. Aceasta regula se bazeaza pe faptul ca, oricum, pasagerul din mijloc este o idee mai inghesuit sau, cel putin, aceasta este perceptia oricarui calator aflat in pozitia respectiva.

 

                                                                                                                      
                                                                                                                         Cine profita de ambele cotiere? 

 

Depozitati bagajul de mana deasupra scaunului dumneavoastra

Pare o regula de la sine inteleasa, nu? Insa unii pasageri nu isi pun bagajul deasupra propriului scaun, ci mai departe, eventual deasupra randului opus, astfel incat capacul spatiului de depozitare sa fie in permanenta in raza vizuala a acestora. Temerile ca bagajul ar putea “disparea” sunt nefondate, intr-un spatiu relativ mic fiind dificila “incurcarea” sau “ratacirea” acestora. Insa aceasta practica, mai ales atunci cand este adoptata de mai multi pasageri, poate bulversa traficul de pe culoarul avionului si stresa alti calatori, pe care ii puteti inghesui sau “tampona” in deplasare.

 

 

                                                                                              Bagajul de mana e sigur deasupra locului pentru care aveti bilet

 

Nu stationati prea mult pe culoarul avionului

Vi s-a intamplat ca la imbarcarea intr-un avion sa asteptati cu bagajul in mana pe culoar, minute in sir, asteptand ca randul sa inainteze? Probabil ca da. Unul dintre pasagerii care tocmai si-a pus bagajul in spatiul de depozitare de deasupra scaunului si-a adus aminte ca: a uitat sa ia telefonul, servetelele umede, actele, laptopul, biletul etc. Pentru a nu face 50 de pasageri sa va astepte in picioare, este recomandabil ca inainte de a urca in avion sa puneti toate aceste lucruri marunte in buzunar.

 

                                                                           
                                                                                                          Uneori, culoarul avionului poate deveni aglomerat

 

Nu dati scaunul pe spate… prea mult

Evident, stati mai confortabil cu scaunul dat pe spate. Insa pasagerul din spatele dumneavoastra nu va fi de aceeasi parere, daca scaunul este coborat cu mai mult de 3 cm. Chiar daca si el va cobori propriul scaun, tot isi va misca cu greu picioarele si, in plus, va lovi – fara sa vrea – scaunul dumneavoastra. De aceea, este de preferat sa nu coborati scaunul deloc, sau, daca o faceti, sa cereti voie pasagerului din spate.

 

 

                                                                                        Pozitia scaunului si volumul castilor trebuie sa tina cont si de ceilalti

 

Pastrati parasolarele deshise

Din motive de siguranta, la decolare si la aterizare este obligatoriu ca toate parasolarele sa fie deshise. Pe timpul zborului, daca fereastra nu este orientata direct spre soare, iar lumina nu este orbitoare, ar fi mai bine sa tineti parasolarele pe pozitia deschis, deoarece este posibil ca pasagerii din dreapta dumneavoastra sa doreasca sa “prinda” o raza de soare sau un crampei de cer albastru. Este recomandabil sa aflati si preferintele acestora inainte de a inchide parasolarul.

 

                                                                                                                 
                                                                                                                           Pentru unii pasageri privelistea conteaza
Cere o oferta!