Bilete de avion Blue Air | Din Bucuresti spre Atena

Zboruri catre Leaganul Culturii Occidentale

 
Atena este capitala Greciei si este cel mai vechi oras din Europa, fiind locuita neintrerupt de peste 7000 de ani. Nu intamplator, in mitologia greaca Atena este zeita intelepciunii: capitala Greciei este locul de nastere al culturii si civilizatiei occidentale, fie ca ne referim la sistemele de organizare politica, literatura, filozofie, psihologie, matematica, fizica, retorica sau sport si competitii olimpice. Eschil, Sofocle, Euripide, Herodot, Socrate, Hipocrate sau Pericle - sunt doar cateva dintre numele celebre care au scris istoria Atenei.
 
Atena este un muzeu in aer liber, invitand turistii sa ii admire cateva obiective turistice renumite, cum ar fi: Partenonul, Agora, Plaka, Thission sau Psyri. Atena contemporana este o metropola moderna, atractiva, cu un farmec unic, de neegalat. O mare parte din centrul istoric a fost transformat in zona pietonala, care are aproximativ 3 km.
 
Portul Pireus, situat la cativa km de Atena, este unul dintre cele mai mari porturi ale Marii Mediterane, fiind locul in care navele de croaziera ancoreaza din primavara pana toamna tarziu.
 
Atena are o viata de noapte vibranta, cu foarte multe restaurante grecesti, unde puteti degusta reparate si feluri specific grecesti: branza feta, salata greceasca cu ulei de masline, tzatziki, souvlaki, fructe de mare, peste si nenumarate dulciuri, impreuna cu un pahat ouzo, tsipouro sau de vin.
 
Ce vizitam?
 
Templul lui Zeus este cel mai mare templu din Grecia, constructia acestuia fiind inceputa in sec 6 i.Hr. de catre Peisistratos. A fost abandonata din lipsa de fonduri, alti lideri avand o contributie insemnata de-a lungul timpului la ridicarea sa. Acesta a fost finalizat dupa aproape 600 de ani, in anul 129 d.Hr, in timpul domniei lui Hadrian. Templul impresiona prin dimensiunea celor 104 coloane corintice, din care in momentul de fata au mai ramas doar 15.
 
Agora este centrul vechi al orasului Atena, in care aveau loc intalnirile politice si dezbaterile cetatii. Extinderea anticei Agora a avut loc in a doua jumatate a  secolului I, i.Hr., cu donatii de la Iulius Cezar si Augustus. Cladirea Agora (111 x 98 m) a avut o curte interioara dreptunghiulara, inconjurata de galerii, magazine si depozite. Coloana ionica, inca in picioare, dateaza din secolul doilea. Sectiunile mai bine conservate ale colonadei se afla pe laturile de sud si est. Intrarea de vest, cunoscuta sub numele de Poarta Athena Archegetis este in stare excelenta. Pe partile laterale sudice sunt vizibile ramasitele unei fantani si o scara care probabil a condus la un etaj superior. 
 
Acropole si monumentele sale sunt simboluri universale ale spiritului si civilizatiei clasice si formeaza cel mai mare complex arhitectural lasat mostenire de antichitatea greaca. In a doua jumatate a secolului al V-lea i.Hr, Atena, in urma victoriei impotriva persilor si stabilirea democratiei, a devenit unul dintre cele mai puternice orase-state ale lumii grecesti. In aceasta perioada, un grup exceptional de artisti au dus la indeplinire planurile ambitioase ale lui Pericle si, sub indrumarea sculptorului Pheidias, au transformat dealul stancos intr-un monumet unic.
Propylaea este una dintre capodoperele arhitecturii clasice. A fost proiectata de arhitectul Mnesicles si a fost construita intre anii 437-432 i.Hr. Consta dintr-o sala principala cu doua aripi laterale.
Parthenonul este dedicat zeitei Athena, drept multumire pentru salvarea orasului si victoriile din timpul razboaielor persane. A fost construit intre 447 si 438 i.Hr. Este cel mai mare templu din antichitatea clasica si include 8 coloane pe laturile scurte si 17 coloane pe laturile lungi.
Erechtheum este un templu a caruit constructie a inceput in anul 421 i.Hr. si domina partea de nord a Stancii Sacre.
 
Muzeul National de Arheologie (B-dul Patision 44) ofera o imagine detaliata a culturii si civilizatiei grecesti, fiind unul dintre cele mai mari muzee din lume. Colectiile sale generoase, cu mai mult de 20000 de exponate, acopera intreaga istorie a civilizatiei grecesti, de la inceputurile preistorice pana in antichitatea tarzie. Muzeul este gazduit intr-o cladire neoclasica impunatoare de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Spatiul expozitional, insumand un total de 8.000 de metri patrati, inglobeaza cinci colectii permanente: Colectia Preistorica, Colectia Sculpturilor, Colectia Vazelor si Obiectelor minore, Colectia Matalurgiei, Colectia de Antichitati Egiptene si din Orientul Apropiat. Muzeul dispune de o arhiva fotografica bogata si de o biblioteca cu multe publicatii rare. Muzeul are spatii expozitionale temporare si o sala de curs pentru prelegeri arheologice.
 
Teatrul lui Dyonisos (Mitseon 2) a constituit, pentru grecii din Atena antica, o parte importanta a vietii lor cotidiene. Acesta este locul nasterii teatrului European. Inca din anul 534 I.Hr, aici s-au jucat primele tragedii si comedii grecesti, Dyonisos fiind considerat patron al teatrului.
 
Templul lui Poseidon (Sounion) a fost construit aproximativ in anul 440 i.Hr, peste ruinele unui templu si mai vechi. Acesta a avut 36 coloane, din marmura alba, in momentul de fata ramanand doar 18.
 
Alte atractii turistice: Piata Syntagma si Omonia sunt cele mai importante piete grecesti. Cladirea parlamentului domina Piata Syntagma, iar in fata acesteia se afla statuia Monumentul Soldatului Necunoscut. Stadionul Panathenaikon este un al obiectiv important, aici avand loc primele jocuri olimpice din istoria moderna.
  
Unde mancam? 
 
Spondi (adresa: Pirronos 5) este un restaurant exclusivist, localizat in apropierea Stadionului Olimpic. Are un meniu variat, care se schimba in functie de anotimpuri si de imaginatia creatoare a chef-ului Arnaud Bignon. In meniul acestui resaturant se gaseste foie gras, langoustine si alte preparate din bucataria greceasca si internationala. Preturi: fel principal  de la 20-25 eur/persoana.
 
Thanasis (adresa: Mitropoleos 69). Acest restaurant se afla la doar 15 minute de mers pe jos de Acrople si aici se mananca cel mai bun souvlaki din oras. Un meniu care include si bauturile costa maxim 15 eur pentru 2 persoane.
 
Daphne’s (Lisikratous 4). Acest restaurant este o afacere de familie si serveste preparate traditionale grecesti. Preturi: fel principal de la 20-25 eur/persoana.
 
Alte restaurante, cafenele si baruri: Climataria Taverna, Oinopoulion Taverna, Kapni Karea, Trappeze Pub, Allgood Lounge, Little Kings Shuffle Club.
 
Unde facem cumparaturi?
 
Atena este locul perfect pentru cumparaturi. Atat in centrul orasului, cat si in zonele adiacente, se  gasesc magazine de lux. Pentru creatii ale unor designeri celebri greci si internationali, recomandam zona Kolonaki.
Strada pietonala Ermou este una dintre cele mai bune zone comerciale, in care se gasesc peste 2500 de magazine. Plaka este o zona cu numeroase magazine de souveniruri. Magazine cochete, boeme, inregistrari vechi, carti, articole handmade si bijuterii se gasesc in zona Monastiraki.
 
Alte activitati si atractii turistice
 
Puteti sa faceti o plimbare in jurul Gradinii Nationale, care, pe langa, un mic iaz cu rate, include si o mica gradina zoologica, Muzeul Botanic, o librarie si un loc de joaca pentru copii.
Alte doua puncte de atractie interesante sunt Planetarium si Allou Fun Park, cel mai mare parc de distractii tematic din Atena.
 

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Formular cerere

Este nevoie de un acord privind prelucrarea datelor cu caracter personal.