Ce asigurare de calatorie sa aleg?

 

E bine sa pornesti la drum optimist, pentru ca altfel... de ce-ai mai porni? Totusi, intotdeauna poate avea loc un eveniment neprevazut si mai ales neplacut. Asa ca, de fiecare data cand porniti intr-o calatorie, fie ea de placere, de afaceri sau la studii, este bine sa va faceti o asigurare de calatorie. Insa intrebarea este: Ce tip de asigurare se potriveste cel mai bine scopului calatoriei mele?

Asigurare de calatorie

Asigurarea de calatorie standard

Cei mai multi turisti, fie ca merg in vacanta sau intr-o calatorie de afaceri, aleg o asigurare de calatorie standard sau de baza, care acopera doar cheltuielile medicale de urgenta (de obicei chirurgicale, farmaceutice si de spitalizare) si pe cele de transport ale asiguratului inapoi in Romania, in caz de boala sau un eveniment mai grav. Totusi, nu atat de multi cunosc si ca asigurarea acopera doar astfel de evenimente.

Acest lucru se intampla mai ales atunci cand clientul achizitioneaza polita online si nu are, astfel, sansa de a discuta cu un consultant de turism, care sa il ajute sa ia cea mai buna decizie, in functie de scopul calatoriei, profilul acestuia si tipurile de pachete disponibile.

De obicei, lipsa unei discutii initiale cu un consultant de turism e resimtita cel mai acut atunci cand... lipseste bagajul! Desi nu foarte des, se intampla ca uneori bagajul sa fie ratacit in aeroport sau la transferuri. Dar, surpriza: de obicei, asigurarea de calatorie standard nu acopera aceasta... "intamplare", care va poate strica un concediu sau o calatorie de afaceri.

Business Travel

 

Asigurarea de calatorie plus

De aceea, pentru a fi aproape 100% sigur, este indicat sa optati pentru o asigurare plus sau premium, care sa acopere unul sau mai multe dintre urmatoarele... neplacute "evenimente":

- furtul, pierderea sau intarzierea bagajelor peste 12 ore;
- raspunderea civila privata;
- pierderea sau furtul documentelor;
- anularea biletelor de calatorie din cauza falimentului companiei aeriene;
- refuzul companiei aeriene de a va imbarca in cursa de destinatie;
- asistenta rutiera pentru autoturismul propriu;
- intreruperea clatoriei;
- sau chiar anularea plecarii in calatorie (asigurare storno).

In plus, diferenta de pret intre o asigurare standard si una premium este nesemnificativa, si asta nu doar daca o raportam la pretul biletelor de avion sau al cazarii, ci chiar si la pretul unui Tourist Card pentru orasul-destinatie. Cu alte cuvinte, chiar merita investitia intr-o asigurare premium!

Unul dintre evenimentele "cele mai importante" acoperite de o asigurare premium este insa anularea plecarii in calatorie – asa-numita asigurare storno. Cu alte cuvinte, se poate renunta la un serviciu turistic sau la un pachet de servicii turistice, urmand ca asiguratorul sa ramburseze mare parte din valoarea acestuia! Insa, pentru aceasta trebuie indeplinite doua conditii:

- pachetul de serivicii turistice trebuie achizitionat de la o agentie de turism, nu de pe website-urile specializate pe turism, gen booking.
- emiterea si plata integrala a politei de asigurare trebuie sa aiba loc in aceeasi zi cu achizitionarea pachetului de servicii turistice;

Dintre motivele intemeiate pentru anularea calatoriei, cele mai importante sunt: deces sau imbolnavire grava (inclusiv rude de gradul I), distrugerea locuintei asiguratului, accident rutier, citatii pentru prezentarea in fata unei instante judecatoresti.

Asigurarea pentru practicarea sporturilor de iarna

Exista insa si asigurari de calatorie "nisate", care raspund unor scopuri si nevoi specifice de calatorie. Astfel, cei care pleaca in afara Romaniei la studii sau pentru a-si desfasura activitatea profesionala in baza unui contract, pot opta pentru asigurari pentru studii sau profesionale.

Schi in Italia

Desi probabil tocmai v-ati intors din vacanta, iar in prim-plan a reintrat job-ul sau copiii si inceputul scolii, nu mai este mult pana cand veti incepe sa faceti din nou planuri de calatorie, pentru un sejur la schi in Italia, de exemplu. Ca sa va asigurati ca veti avea un sejur 100% relaxat, ar fi indicat sa va faceti si o asigurare de calatorie care sa acopere si posibile accidente pe partie, in urma practicarii unuia dintre nenumaratele sporturi ale zapezii.

Astfel, veti fi intotdeauna acoperiti, oriunde veti calatori in lume si indiferent de scopul deplasarii.

 

Cere o oferta!