Cele mai tari 10 festivaluri de jazz din Europa (1)

 

Jazzul este un veritabil fenomen social, care atrage in fiecare an nenumarati melomani in “pelerinaj” la festivaluri devenite de-acum celebre. Fie ca sunt artisti consacrati sau staruri in devenire, jazzmenii bucura urechea si inima iubitorilor de jazz de pe batranul continent!

Alfa Jazz Fest

Unde: Liov, Ucraina

Cand: 24-27 Iunie 2016

Star: Pat Metheny Quartet

Liovul este o veritabila comoara arhitecturala in aer liber si se afla foarte aproape de granita cu Polonia. Este de-a dreptul uimitor ca mostenirea arhitectonica a orasului a supravietuit fara emotii celui de-al doilea razboi mondial, astfel ca turistii pot admira melanjul de Art Nouveau si baroc.

Alfa Jazz Festival

Prima editie a festivalului s-a desfasurat in 2011, iar de atunci continua sa aduca in prim plan artisti de renume din Europa si din SUA, precum Pat Metheny, Esperanza Spalding, Dianne Reeves, Branford Marsalis sau Arturo Sandoval. Printre noutatile editiei de anul acesta se numara Eddie Rosner, grupul britanic Sons of Kemet si maestrul  percutionist Trilok Gurtu, acestia urmand sa incante audienta in superba piata in aer liber Rynok.

 

Jazz a Vienne

Unde: Franta

Cand: 28 Iunie - 15 Iulie 2016

Star: Diana Krall

 

In anii ‘20, americanii s-au indragostit de sansoneta franceza. Francezilor, in schimb, le-a cazut cu tronc jazzul, pe care l-au reinterpretat in stilul propriu, sub forma jazzului manouche.

Jazz a Vienne

De aceea, e cumva firesc ca francezii au unul dintre cele mai frumoase festivaluri de jazz din lume. In orasul Vienne, situat la sud de Lyon, concertele jazz au loc intr-un spectaculos amfiteatru roman. In 2016, la Vienne vor concerta nume celebre, precum Imelda May, Esperanza Spalding, Yael Naim, Diana Krall sau Pink Martini.

 

A Love Supreme

Unde: Sussex, Marea Britanie

Cand: 1-3 Iulie 2016

Star: Esperanza Spalding

In fiecare an, in Glynde Place  din Sussex, are loc festivalul de jazz A Love Supreme. Pe langa prezenta lui Grace Jones, in 2016 vor canta pe scena si alte voci feminine de succes, precum londoneza Lianne La Havas, olandeza Caro Emerald, cantareata de blues Melody Gardot si Kelis.

A love supreme

Spectatorii se vor delecta si cu originalele compozitii ale lui Stanley Clarke,i Kamasi Washington, precum si ale chitaristului John Scofield, prezent intr-un trio exceptional, alaturi de pianistul Brad Mehldau si de tobosarul Mark Giuliani.

Festivalul de Jazz din Montreux

Unde: Montreux, Elvetia

Cand: 1-16 Iulie 2016

Star: Charles Lloyd New Quartet

Este cel mai vechi festival european de jazz si al doilea ca marime la nivel mondial, dupa evenimentul-gigant din Montreal. In timp, desi jazzul a ramas principalul stil abordat aici, evenimentul a gazduit si trupe si artisti in voga din momentul respectiv, precum Led Zeppelin, New Order si Eric Clapton.

Jazz Montreaux

In 2016, iubitorii jazzului ii vor putea asculta pe Lisa Simone, Mike Stern, Dweezil Zappa, Al Jarreau, Quincy Jones si Biréli Lagrène.

 

Festivalul de Jazz din Umbria

Unde: Perugia, Italia

Cand: 8-17 Iulie 2016

Star: Branford Marsalis/Kurt Elling

Ritmuri si note eclectice vor rasuna la vara prin superbele piatete ale Perugiei, asa cum o fac in fiecare an, incepand din 1973.

Umbria Jazz Festival

Pe durata evenimentului, jazz-ul se aude la fiecare colt de stradela, insa pe scena in aer liber a Arenei Santa Giuliana vor urca chitaristul John Scofield, veteranul blues-urilor Buddy Guy, basistul Marcus Miller si cantareata Diana Krall. Lor li se va alatura Chick Corea si Cory Henry, insotit de trupa sa, Apostles.

Cere o oferta!