Cele mai tari 10 festivaluri de jazz din Europa (2)

 

Cele mai multe festivaluri de jazz europene sunt concentrate in lunile de vara, in iulie si august. Exista, insa, si un eveniment major in octombrie, in una dintre cele mai interesante tari din Uniunea Europeana: Irlanda.

 

Festivalul de jazz North Sea

Unde: Rotterdam

Cand: 8 - 10 iulie 2016

Star: Cécile McLorin Salvant

 

Prima editie a festivalului a avut loc in 1976 si s-a bucurat de prezenta unor artisti renumiti, precum Sarah Vaughan si Count Basie, care au fost aplaudati de peste 60000 de spectatori.

North Sea

Desi in acest an vor fi prezente si trupe de funk (Earth, Wind & Fire) sau groove/pop (Simply Red), iubitorii de jazz vor fi delectati de saxofonistii Pharoah Sanders si Charles Lloyd, bateristul Antonio Sanchez si trompetistul libanez Ibrahim Maalouf.

 

Jazz de Vitoria-Gasteiz

Unde: Vitoria-Gasteiz, Spania

Cand: 12 - 16 iulie 2016

Star: Joshua Redman Quartet

 

Fara doar si poate, orasul basc Vitoria-Gasteiz are o afinitate speciala cu jazzul. In Parque de la Florida se afla statuia in marime naturala a trompetistului Wynton Marsalis, care a compus si dedicat o suita acestui oras.

Jazz de Vitoria-Gasteiz

Vitoria-Gasteiz este un oras studentesc, plin de viata, cu multe terase excelente si o galerie de arta impresionanta (Artium). La editia din acest an a festivalului, vor canta in duo legendele genului Pat Metheny si Ron Carter. Lor li se vor alatura Tom Harrell, Kenny Baron si Dave Holland.

 

Jazz in Marciac

Unde: Marciac, France

Cand: 29 iulie - 15 august 2016

Star: Snarky Puppy

 

Pare de necrezut ca festivalul isi are originile in anii ’70, cand primarul a decis ca aceasta e modalitatea prin care poate atrage cat mai multi vizitatori in Marciac.

Jazz in Marciac

Dar este adevarat! Editia cu numarul 39 va avea printre protagonisti nume sonore ale jazzului: John McLaughlin, Wynton Marsalis si Ahmad Jamal. Deoarece in timpul festivalului populatia satului creste de la 1650 la 20000 de rezidenti, este indicat sa rezervati cazare in avans.

 

Nisville

Unde: Nis, Serbia

Cand: 11 - 14 august 2016

Star: Cyrus Chestnut Trio

Festivalul de jazz din Serbia are avantajul ca este mult mai aproape de Romania, iar costurile sunt mai mici.

Nisville

Majoritatea concertelor au loc in vechea fortareata, un spatiu verde imens inconjurat de zidurile si portile construite in epoca otomana a asezarii. In afara de trupe de jazz cu puternice infuzii de ritmuri si note balcanice, anul acesta vor canta si Bill Evans, Buster Williams si Lenny White.

 

Guinness Cork Jazz

Unde: Cork, Irlanda

Cand: 28 - 31 octombrie 2016

Star: Randy Brecker/Alphonse Mouzon

 

Desi cel mai mare festival irlandez de jazz se desfasoara cumva “in afara sezonului”,

Cork Jazz

el a atras dintotdeauna cel putin 40000 de iubitori de jazz si titani precum Ella Fitzgerald sau Oscar Peterson. In acest an vor concerta trompetistul Randy Brecker, chitaristul Larry Coryell si bateristul Alphonse Mouzon. Evident, se va canta jazz in tot orasul, care a pregatit peste 60 de locatii pentru concerte.

Cere o oferta!