Insule pe care sa naufragiezi in vacanta: Skiathos

 

Autor: Grig Bute
Sursa: Catavencii.ro

 

Nici nu terminasem bine de recitit Magicianul lui John Fowles, in care un tanar englez insingurat trece printr-o serie de aventuri ciudate pe o insula greceasca semipustie, ca m-am trezit invitat sa experimentez pe propria-mi piele niste aventuri elene, intr-un media trip organizat de Aerotravel in Skiathos si Skopelos, doua insule ale Arhipelagului Sporadelor din Marea Egee.
Orasul Skiathos de la taverna Platanos
Ale mele au fost, insa, mai putin spre deloc ciudate si mai mult traite in gasca: alaturi de colegii de la Travel Mix, Look TV, Ziarul Financiar si amfostacolo.ro, m-am simtit ca in tabara. Una de jurnalism, in care am facut echipa cu Cristi, cel mai mare sef de expeditie turistica româneasca de la Calistrat Hogas incoace, Oana, nume de scena “Wi-Fi password, please!”, Luciana “Da, iubi!”, Cris “Mamma Mia!”, Big Gabi, Mada cea tacuta, Nelu, videoexpertul de serviciu, si Teddy, cel mai tare prezentator TV dintre radiofonisti. Pentru o saptamana, am fost cu totii membrii unei mari familii in vacanta de documentare care a bantuit insulele in cautare de subiecte turistice si unghiuri de filmare cat mai inedite.

 
Startul aventurii se da dupa ce un charter Tarom, decolat de vreo ora si ceva de pe Otopeni, aterizeaza pe micutul aeroport din Skiathos, pe o pista care incepe si se termina in mare. Ce-i uimitor la insula asta cu padure pana la intrarea pe plaja e ca, daca te muti cateva sute de metri mai incolo, peisajul este aproape complet diferit; ce ramane intotdeauna in cadru dinspre cele 69 de plaje ale golfuletelor care inconjoara insula e coasta stancoasa, acoperita de pini, si apa limpede, verde-albastruie.
Plaja Mandraki - Skiathos

In rest, toate plajele sunt de o diversitate care nu-ti lasa timp sa te plictisesti: de la nisipul fin, chiar foarte fin (care, daca nu esti atent, intra in camere – si in alea de hotel, si in alea foto), de la Koukounaries, cea mai cunoscuta plaja a insulei, unde rate si lebede cu pui se plimba relaxate printre oameni in slip, la nisipul ca piperul de pe Banana, celebra pentru barul cu beach party, sau pietroaiele insulitelor nelocuite care se vad, mai aproape sau mai departe de tarm, in larg. O sa faci poze, garantat, pana o sa ramai fara baterie, si la camera, si la telefon (apropo, vreo trei retele de telefonie mobila acopera destul de bine zona).
Apus Plaja Agia Eleni - Skiathos

Ce-ar fi neaparat de facut in Skiathos:

*O croaziera in jurul insulei, cu opriri la fabuloasa plaja alba ca laptele, cu pietricele rotunde perfect slefuite in loc de nisip, delimitata de pereti de stanca verticali (care, daca ar fi pitonati, ar atrage cu siguranta aici si segmentul de turisti muntomani) Lalaria,
Plaja Lalaria - Skiathos

 

la care se poate ajunge doar pe apa si doar cand vremea permite, la Kastro, ruinele vechii capitale din partea nordica a insulei, abandonata in 1829, in urma frecventelor raiduri ale piratilor, si la Katigeorgi, satul de pescari de la poalele muntelui Pelion, pe Grecia continentala. Imaginea cu pescarusi (albatrosi?) pescuind planat in siajul vasului e nepretuita.

Cere o oferta!