Mituri si adevaruri despre zborul cu avionul

 

Sursa: Austrian Airlines

 

De ce are un gust atat de bun sucul de rosii in avion? Cat de lung este... cel mai lung zbor? Zborul cu avionul este cel mai sigur mod de a calatori? Va prezentam zece mituri si adevaruri despre zborul cu avionul.

Austrian Airlines

PILOTUL SI COPILOTUL MANANCA PREPARATE DIFERITE LA ACEEASI MASA. ADEVARAT.

Desi nu este o regula oficiala, multe companii aeriene recomanda pilotilor si copilotilor sa manance preparate diferite. Astfel, cel putin in teorie, cei doi oameni care piloteaza un avion nu vor suferi in acelasi timp de indigestie sau intoxicatie alimentara. Prin urmare, in fiecare avion va fi cel putin o persoana capabila sa piloteze avionul. Alte linii aeriene recomanda ca membrii personalului navigant sa manance la ore diferite.

 

AERUL CONDITIONAT IMPRASTIE GERMENI IN TOT AVIONUL. FALS.

Sistemele de aer conditionat din avion sunt foarte performante. Din cauza conditiilor exterioare extreme, ele trebuie sa stabilizeze nu doar temperatura, ci si presiunea si umiditatea din cabina. Filtre speciale colecteaza bacteriile, virusii si praful din aer, eliminand, chiar, mirosul de fum de tigara din hainele fumatorilor. Aceste filtre sunt atat de eficiente, incat aerul din cabina este mult mai curat fata de aerul pe care il respirati in mod curent intr-un mall.

Aer conditionat

AVIOANELE NU AU AL 13-LEA RAND DE SCAUNE. ADEVARAT.

Avioanele Austrian Airlines si Lufthansa, dar si ale altor companii aeriene care opereaza in tari pentru care numarul 13 aduce ghinion nu au al treisprezecelea rand de scaune, pentru ca cei mai multi dintre calatori nu-si doresc sa calatoreasca pe acest rand.

 

PILOTII EVITA SA ZBOARE PE DEASUPRA TRIUNGHIULUI BERMUDELOR. FALS.

Triunghiul Bermudelor este o regiune foarte mare care se intinde in nordul Caraibilor. Zona a capatat o faima nefericita din cauza ca foarte multe avioane si nave ar fi disparut in conditii misterioase. De aici si nenumarate incercari iesite din comun de a explica "fenomenul", cum ar fi rapirile realizate de extraterestri. Prin urmare, pilotii de avioane nu ocolesc aceasta zona.

 

SUCUL DE ROSII ARE GUST MAI BUN LA BORDUL UNUI AVION IN ZBOR. ADEVARAT.

In urma unor cercetari realizate in 2010, specialistii de la Fraunhoher Institute au constatat ca la nivelul solului oamenii au senzatia ca sucul de rosii este cumva ranced sau statut. In schimb, in zbor pare sa fie dulce si proaspat, mult mai apropiat de ceea ce e o rosie gustoasa. Cauza este presiunea mai joasa din cabina, care ne influenteaza papilele gustative. Deoarece la bordul avionului sucul de rosii este cea mai populara bautura dupa apa, e posibil ca si acest fapt sa il faca... mai gustos.

 

DIRECTIA DE ZBOR VEST – EST PERMITE AVIOANELOR SA ZBOARE LA VITEZE MAI MARI. ADEVARAT.

Cauza sunt curentii atmosferici. Acestia sunt niste vanturi de mare altitudine care se misca in jurul Pamantului cu viteze intre 200 si 500 km/h. Pamantul se roteste de la vest spre est, iar daca un avion se zboara pe aceeasi directie, poate folosi vanturile in avantajul sau. Daca zboara de la est la vest, avionul va fi incetinit de aceste vanturi.

Austrian

ZBORURILE DINSPRE EST SPRE VEST VA DAU UN JETLAG MAI SUPORTABIL. ADEVARAT.

In calatorii spre est, ziua devine mai scurta, asa ca "pierdem" timp. Calatoria spre vest este mai usoara: in acest sens "castigam" ceva timp, iar ceasul nostru biologic are nevoie de un efort mai mic pentru a se adapta. Acomodarea mai usoara sau mai grea la schimbari de fus orar depinde si de stilul nostru de somn: cei care se culca tarziu calatoresc mai usor spre vest, iar cei care se scoala devreme se adapteaza mai usor in calatorii spre est.

 

CORPUL PIERDE 1,5 LITRI DE APA IN TIMPUL UNUI ZBOR DE 3 ORE. ADEVARAT.

Ca regula generala, atunci cand zburam pierdem aproximativ aceeasi cantitate de lichid ca atunci cand facem jogging, dar nu prin transpiratie. Pierderea de lichide este influentata si de vreme: o zi calduroasa de vara implica mai mult consum decat una racoroasa de toamna.

TELEFOANELE MOBILE INTERFEREAZA CU ELECTRONICELE DE LA BORD. FALS.

Credeam acest lucru acum cativa ani, acum insa stim ca nu este asa. Incepand cu anul 2014, Agentia Europeana de Siguranta a Aviatiei (EASA) a permis utilizarea dispozitivelor electronice, daca si compania aeriana permite acest lucru. Convorbirile telefonice de la bordul avioanelor raman interzise, insa nu din motive tehnice, ci pentru a nu deranja pe ceilalti pasageri.

 

AVIONUL ESTE CEL MAI SIGUR MIJLOC DE TRANSPORT. FALS.

Este adevarat ca avionul este in topul celor mai sigure mijloace de transport. Dar nu e chiar pe primul loc. Pe primul loc este liftul, dar acesta nu va duce atat de departe precum avionul.

 

V-am deschis apetitul pentru zbor? Daca da, verificati oferta Austrian Airlines si alegeti zborul de care aveti nevoie. Sucul de rosii are un gust excelent – va garantam!

Solicita oferta