Intre mit si realitate
Cu totii visam sa avem o vacanta perfecta. Din pacate, majoritatea perioadelor noastre de relaxare, aventura, ori odihna, nu sunt nici pe departe asa. ☹
Parcurgeti urmatorii 10 pasi pentru a afla cum sa planificati si, ulterior, cum sa va bucurati de sejururi cu adevarat speciale.
Pasul 1 - Realizeaza ce iti doresti cu adevarat.
Vrei sa explorezi sau sa te destinzi dupa o perioada aglomerata la birou? Vrei sa vezi un loc complet diferit sau sa faci ceva extrem? Exista destinatii pentru orice iti imaginezi. De exemplu, unii oameni nu se simt confortabil cand calatoresc in afara ariei de proximitate. Totodata, sa pleci catre un oras prea apropiat ar putea sa iti dea impresia de plimbare prin cartier. Depinde doar de tine sa iei decizia potrivita.
Pasul 2 - Planuieste.
Dupa ce alegi destinatia vacantei, poti incepe sa iti si planifici plecarea. Gandeste-te la ce oferte poti gasi si de care poti profita: daca ai suficienta rabdare, alege un early booking, daca esti dispus sa fugi la aeroport chiar si maine, alege un last minute. Aboneaza-te la newsletter pentru a fi la curent cu ofertele noi si cu reducerile, fie ca sunt pentru sejururi individuale, pachete sau doar bilete de avion. Foloseste internetul! Cauta brosuri de calatorie si descopera atractiile locale. Asigura-te ca citesti recenziile unitatilor de cazare care te-au atras, iar ca alegerea e in concordanta si cu preferintele partenerului/ partenerilor de calatorie. Imagineaza-ti in cate moduri ar fi afectata experienta vacantei daca persoana/ persoanele cu care pleci are/au vicii (diferite de ale tale), un stil de calatorie aparte, opinii sau atractii specifice lui/lor.
Pasul 3 - Rezerva.
Completeaza detaliile formularului de cerere si rezerva un pachet, un hotel sau un zbor in perioada dorita. Un agent Fabrica de Vacante iti va transmite in timp util cele mai bune si conforme oferte. Daca ai avut o experienta neplacuta cu o anumita companie aeriana sau cu un anumit hotel, nu repeta greseala. Discuta cu agentul, solicita o oferta cat mai amanuntita, unde sa notezi toate dorintele, perioada de calatorie, destinatia, orasul de plecare, inclusiv exceptiile. Nu uita sa verifici cu atentie numele, numarul de telefon si adresa de e-mail, pentru ca rezervarea sa ajunga la tine.
Pasul 4- Evita stresul.
Exista lucruri care necesita atentie deosebita. Finalizeaza etapele pregatirii din timp. Daca stii ca de obicei intarzii la aeroport, atunci paraseste casa cu o ora, poate chiar doua ore mai devreme. Indiferent de mijlocul de transport ales, ia in calcul traficul si alte situatii neprevazute care te-ar putea face sa ratezi zborul. Asigura-te ca ai buletinul, ori pasaportul la tine, impreuna cu biletele. Nu lasa impachetatul in ultimul moment, e mai bine ca bagajul sa fie gata din timp. Astfel, sansele sa uiti ceva important scad considerabil. P.S.: Nu uita de check-in!
Pasul 5 - Ceceteaza.
Afla cat mai multe despre locul in care vei ajunge. Pot exista locuri sau evenimente despre care sa nu stii. De asemenea, cauta cat mai multe detalii despre obiceiurile locale, mai ales daca alegi un sejur exotic, intr-o cultura diferita. Citeste despre reguli, gesturi potrivite in anumite momente, dar si despre climat si, implicit, vremea din perioada vacantei tale. Verifica daca zona prezinta pericol pentru dezastre naturale si conflicte. Evita pe cat se poate socul cultural. Priveste imagini, obisnuieste-va vizual cu imprejurimile si prezenta localnicilor.
Pasul 6 - Legat de impachetat...
Nu trebuie sa iti iei toata casa cu tine. Impacheteaza doar ce stii ca ai nevoie. Daca nu poti trai fara mp3, atunci ia-l cu tine. Impachetatul nu este doar despre haine, este important sa iei obiecte de care te vei bucura. Pune in rucsac sau geanta de mana articolele pe care le utilizezi des, pentru a avea acces mai usor la ele. Nu uita sa adaugi intr-un buzunar baterii, incarcatoare sau echipamentele care sa asigure buna functionare a device-urilor pentru ascultat muzica, fotografiat, ori citit. Daca mergi cu avionul, triaza obiectele: cele ascutite sau considerate periculoase trebuie puse in bagajul de cala. Nu lua cu tine o valiza aspectuoasa sau scumpa, exista sanse mai mari sa iti fie furata. Nu impacheta lucruri pe care nu vei apuca sa le porti, ori folosi. Intotdeauna este bine sa lasi loc in genti pentru suveniruri.
Pasul 7 – Paza buna trece primejdia rea.
In zilele noastre, avem multe lucruri pe care trebuie as le luam cu noi: telefoane mobile, laptopuri, camere digitale si multe altele. Nu lasa niciodata obiectele de valoare la vedere, ci pastreaza-le la loc sigur sau ascunse. De exemplu, cand esti pe strada, tine-ti camera legata de incheietura mainii, nu o lasa in rucsac. Nu lasa bagajele nesupravegheate, chiar daca acest lucru se intampla pentru cateva secunde. Roaga-ti unul dintre partenerii de calatorie sa stea cu ochii pe bagaj in lipsa ta si intoarce-i gestul la nevoie. Tot in categoria „siguranta” se gasesc si asigurarile de calatorie. Si cred ca deja stii la cine sa apelezi. Da, ai intuit bine, un agent Fabrica de Vacanta.
Pasul 8 – Stabileste-ti asteptari realiste.
Oricat de mult ti-ai dori ca vacanta ta sa fie una perfecta, se poate ca lucrurile sa ia o intorsatura diferita. Nu lasa neplacerile marunte sa iti induca o stare de spirit negativa sau sa iti strice bucuria. Accepta lucrurile asa cum sunt si mergi mai departe. Daca iti imaginezi ca totul trebuie sa decurga, sa arate sau sa se simta intr-un anumit fel, vei fi dezamagit chiar si de cele mai mici modificari de situatie. „Altfel” sau „diferit” nu sunt atribute negative, ci din contra, pot fi inceputul unei aventuri.
Pasul 9 – Fii spontan!
Este important sa pui la punct aspecte relevante ale vacantei tale, dar este la fel de important sa incerci lucruri noi si neasteptat. Iesi din zona ta de confort. Poate sa fie o actiune uriasa, similara cu saritul cu coarda, ori un gest mic, ca degustarea unor feluri de mancare din bucataria exotica. Orice ai alege, vei avea ceva interesant de facut si impartasit cu prietenii tai la intoarcere. Nu iti fie teama ca s-ar putea sa strici ceva sau sa fii in afara programului. Ofera-ti timp, realizeaza orice simti si distreaza-te. Totodata, nu te teme nici sa faci ceva ce obisnuiesti sa faci si acasa. Iti va conferi incredere si confort, un sentiment de familiaritate. Daca ajungi intr-un spatiu care nu iti place, din orice punct de vedere, nu ezita sa il parasesti. Incearca sa intri in incaperi diferite, nu doar in capcane turistice. De exemplu, restaurantele sau barurile locale pot fi deosebit de fascinante si prietenoase, chiar daca nu au toate stelele umplute pe site-urile de specialitate.
Pasul 10 – Pretuieste fiecare moment.
Uneori nu ne dam seama cat de fericiti sau lipsiti de griji am fost cu adevarat intr-un moment decat cand acesta se scurge. Recunoaste ocaziile si apreciaza-le. Incearca sa nu reflectezi prea adanc la modul in care a decurs vacanta inainte sa se termine si, mai ales, nu o eticheta inainte de a ajunge acasa. Umple-ti gandurile cu actiuni viitoare, planuri succinte si permanente. Poti face cate poze crezi de cuviinta, insa nu lasa ca asta sa devina activitatea ta principala. Fii activ in prezent, nu incerca sa surprinzi un moment pentru viitor pe care, insa, sa nu il traiesti.
Si, ca bonus, pasul 11 – Aminteste-ti.
Exista cateva locuri in care oamenii simt ca nu se vor mai intoarce niciodata. Unii nu se vor intoarce pentru a pastra amintirile unice, unii nu vor reveni pentru ca stiu ca nu va fi o experienta identita, iar altii isi concentreaza planurile de vacanta pe diversitate si locuri noi. Orice ai alege sa faci, aminteste-ti intamplarile din perioada sejurului si invata cat poti de mult din ea. S-ar putea sa realizezi intr-o zi ca ai fost deosebit de norocos ca ai trait acele clipe.