Arta stradala sau graffiti se prezinta ca fiind un fenomen in plina expansiune ce impanzeste tot mai mult zidurile orasului din intreaga lume, prin compozitiile, sculpturile si picturile murale realizate de autori anonimi. Aceasta forma moderna de exprimare si libertate nu numai ca infrumuseteaza orasul si ii confera viata, dar are rolul si de a construi o poveste care invita vizitatorul sa priveasca dincolo de imaginile din fata sa. Artistii, inzestrati cu pricepere si maestrie, se folosesc de instrumentele plastice pe care le au la indemana, pentru a transforma cladirile degradate si mediocre in adevarate opere de arta. Dincolo de atractiile culturale si istorice, lucrarile de arta stradala fac parte din identitatea orasului, purtand eticheta de legende urbane, care raman intiparite in mentalul colectiv si persista in timp. Colectia cu destinatii, pe care ti-o prezentam in continuare, reprezinta dovada ideala pentru care orasul devine o expozitie in aer liber cu creatii uimitoare. Lisabona, Berlin, Paris sau Praga, toate poarta, in cochiliile lor, farame ale creativitatii si imaginatiei, roadele viziunii profunde ale creatorului, transpuse in copertile oraselor.
In prezent, Lisabona este una dintre cele mai potrivite locatii pentru a experimenta arta stradala sub toate fatetele ei. In loc sa lase constructiile vechi din districtul de afaceri sa se darame, autoritatile au implementat Proiectul Crono, angajand artisti care sa se ocupe de aspectul cladirilor neglijate si abandonate. Munca si pasiunea si-au spus cuvantul, pentru ca dupa cativa ani, cartierul a fost resuscitat, devenind un vernisaj al artei stradale. Galeria de Arta Urbana, Restauradores, Largo da Oliveirinha, Bairro Alto sunt cateva dintre punctele cheie ale Lisabonei, unde trecatorii pot vedea lucrari extrem de variate si surprinzatoare. Pe langa locurile special amenajate, mai exista desene imprimate pe ziduri, garduri, peretii caselor, ce dezvaluie stiluri specifice si transmit mesaje complexe.
In Berlin, arta murala a intrat in istorie, datorita artistilor locali si internationali care si-au lasat amprenta in capodoperele din East Side Gallery, zona Berlin Mitte, un spatiu cultural, dotat cu expozitii subterane si cu un mini-muzeu dedicat Annei Frank, cartierul Urban Nation, un muzeu proaspat inaugurat de graffiti, sau fosta statie de spionaj, Teufelsberg, incarcata de simboluri politice, ravagii ale razboiului si consumerism. O calatorie initiatica se poate desfasura de-a lungul zidurilor Berlinului, acoperite integral cu picturile semnate de artistul Kripoe, siluetele lui Alias sau desenele artistilor necunoscuti.
Parisul reuseste sa evolueze, sa se reinventeze constant, prin manifestarile artistice devenite traditii, ce continua sa surprinda si sa intreaca orice asteptare. Capitala pariziana nu a lasat lumii doar mostenirile pictorilor clasici, ci si talente de netagaduit care au inramat peretii in tablouri memorabile. Cufunda-te pe strazile cu mostre valoroase ale artei stradale: Saint-Maur este marcata de opulenta elementelor clasice ca tigla invadatoare a jocului Invader si portretele alb-negru ale lui Shepard Fairey, iar fermecatoarea Rue des Cascades ilustreaza o creatie murala inspirata de lucrarea pictorului Van Gogh.
De la sfarsitul anilor ’90 pana in 2000, Londra a impins limitele artei stradale, centrate pe strazi, galerii, spatii alternative si zonele muncitoresti din East End. Revolutia graffiti-ului, starnita de pionierul Bansky, poate fi inteleasa prin plimbarile lungi in zonele reprezentative ale orasului: Shoreditch dominata de locuinte multicolore, incarcate de sensuri abstracte, The Feminist Movement, cladiri cu fatete care infatiseaza portrete ale femeilor, sau Spitalfields, cartierul legendelor si povestilor cu Jack Spintecatorul. Doua picturi murale care trebuie vazute sunt giganticul cocos albastru, cele sapte nasuri din Soho si sculpturile lui Tim Fishlock.
Praga primeste anual mii de turisti care nu doar ca vor sa bifeze toate obiectivele culturale, muzeele sau edificiile, ci si locuri unde street-art-ul se manifesta in toata splendoarea sa. Astfel ca, nu mai este catalogat drept un spatiu medieval, al arhitecturii baroce si gotice, ci si un teritoriu urban alternativ, marcat de picturi murale, graffiti si de creatiile publice ale tinerilor. Tehnica, extravaganta si curajul sunt trasaturi care definesc intentiile artistilor locali, in dorinta lor de a personaliza orasul intr-un mod original si autentic. Printre cele mai populare zone, cand vine vorba de arta stradala, se regasesc: cartierul Narodni Trida, aflat in apropierea statiei de metrou Vltavska, incununat de lucrarile artistului Pasta Oner, dar si zidul Tesnov, situat langa centrul orasului.