Lacul Balaton

City Break Budapesta

 

Inconjurat de podgorii, munti vulcanici si statiuni balneare, Lacul Balaton este o intindere de apa din vestul Ungariei, ce atrage iubitorii de soare, preparate culinare, muzica si pe fanii sporturilor acvatice. Cel mai mare lac din Europa Centrala, este o destinatie excelenta pe tot parcursul anului.

Aproape de Budapesta

Coltul de nord-est al lacului se afla la doar o ora de mers cu masina din Budapesta. Cel mai usor este sa inchiriati o masina, pentru a explora mai multe orase intr-o singura calatorie.

O alternativa este trenul; il puteti lua din Gara Déli (Buda) sau din statia Keleti (Pest) catre statiuni precum Balatonfüred, Badacsony sau Siófok. Durata unei calatorii poate varia intre 2 si 4 ore. De asemenea, puteti lua un autobuz din Gara Népliget, insa acesta opreste des de-a lungul rutei, astfel ca o calatorie spre lac necesita mai mult timp. Odata ce ati ajuns in zona, transportul local dintre orasele de pe lac este asigurat de autobuze.    

Peisajul este spectaculos

Lacul Balaton are aproape 50 de mile lungime si 10 latime, in cel mai larg punct al sau. Este un lac de apa dulce, insa din cauza algelor ce cresc la adancime, are culoarea verde. In jurul acestuia, puteti cutreiera dealurile de pe malul Nordic, puteti escalada vulcanul stins din Bazinul Tapolca, sa culegeti minunatiile campurilor de lavanda Tihany, ori puteti observa mistreti, rasi si cerbi in Balaton Uplands National Park.

Pentru cea mai frumoasa priveliste, va recomandam sa urcati Badacsony Hill, aflat pe partea de nord a lacului.

Inotati vara si patinati iarna

Cunoscuta sub numele de Marea Ungariei, in lunile de vara, apa lacului atinge 25°C. Intrarea lina in apa face ca zona sa fie apreciata si de familiile cu copii. De asemenea, multe dintre statiunile de pe mal isi intampina micii oaspeti cu locuri de joaca, plaje cu nisip artificial, terenuri de sport, barci cu vasle.

Pe partea de nord se afla renumitele Balatonfüred si Balatonalmádi, unde va puteti relaxa pe iarba, langa apa. In partea de sud, atmosfera de petrecere este intretinuta cu o scena de club (Siófok) si cu plaje artificiale de nisip extinse (Fonyód si Balatonlelle).

In timpul iernii, suprafata lacului ingheata si, cand atinge o grosime sigura, puteti patina.

Navigare

Prestigiosul concurs de navigatie, Blue Ribbon (Kékszalag), ce are loc pe Lacul Balaton, atrage multimi uriase de oameni in fiecare vara. Este cel mai lung traseu in jurul lacului din Europa – concurentii trebuie sa parcurga 93 de mile in cel mai scurt timp cu putinta. Concursul dureaza 48 de ore.

Pentru a explora lacul intr-un ritm linistit, relaxat, luati in considerare inchirierea unei barci sau a unui iaht, de la unul dintre marile porturi de agrement: Balatonfüred, Siófok sau Tihany Peninsula. Nu sunt permise sporturile motorizate pe lac, ceea ce permite ca windsurfing-ul si kitesurfing-ul sa se desfasoare intotdeauna in siguranta.

Daca nu sunteti o fire sportiva, va recomandam sa urcat la bordul feribotului de pasageri ce navigheaza intre Tihany si Szántód.

Podgorii cu vin de top

Partea de nord a lacului este o regiune viticola deosebita, in special in jurul Badacsony, unde solul fertil contine roci vulcanice bogate in minerale. Calugarii cistercieni au plantat prima oara vita de vie in secolul al XIV-lea, iar strugurii Pinot Gris care cresc in zona sunt inca numiti Szürkebarát (calugar gri).

Multe potgorii permit turistilor excursii, tururi ale pivnitelor si degustari.

Pista de biciclete

Puteti explora Lacul Balaton pe doua roti. Un traseu de 93 mile de coasta inconjoara intreg lacul.

Exista magazine de inchiriat in statiunile mari din zona si o multime de puncte pe traseu in care va puteti opri pentru inghetata, bauturi, preparate traditionale (cum ar fi lángos). Pentru o ruta mai usoara, va recomandam traseul de pe partea de sud a lacului, unde pistele sunt plate.

 

Te-am convins? Rezerva o calatorie si alege sa te bucuri de tot ce iti ofera Marea Ungariei! 

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Cerere oferta

Este nevoie de un acord privind prelucrarea datelor cu caracter personal.

Packages title Packages subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Flight title Flight subtitle
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle
Plecare
Destinatie
Cere o oferta!