O privire in bucataria maghiara

City Break Ungaria

 

 

Bucataria maghiara inseamna mult mai mult decat gulas, chiar daca preparatul este un simbol culinar pentru turisti. 

In mod bizar, pare ca se face o usoara confuzie cu privire la ce este gulasul. Cu totii ne asteptam ca acest fel de mancare sa fie o tocana. Poate, din acest motiv, ceea ce numim pörkölt (o tocana delicioasa gatita lent) intra in aceeasi categorie; ingredientele de baza sunt aceleasi: ceapa si ardei unguresc de calitate superioara (paprika). Totusi, adevaratul gulas (gulyás) este, de fapt, o supa. Literal, numele preparatului se traduce prin „supa pastorului de vite”. Astfel, se gateste din carne, zarzavat, cartofi si chiar galuste. Avand in vedere ca este satios, poate constitui un intreg pranz.

Boiaua (paprika) este un ingredient important in prepararea halászlé, o supa facuta din peste de apa dulce. In fiecare regiune gasesti o interpretare diferita a acesteia. In Szeged, pestele este amestecat in supa, conferind o textura mai bogata a preparatului, in timp ce in Baja pestele este doar fiert in supa, apoi se adauga taietei. 

Cel mai simplu prim fel de servit la un pranz de weekend in familie este húsleves, o supa de carne cu legume. Ungurii iubesc acest preparat, astfel ca fiecare gospodarie are felul ei de a-l gati si consuma. De obicei, supa are si taietei (adesea cérnametélt), iar localnicii vor adauga si erős pista, cel mai cunoscut sos iute de ardei.

Ca fel principal, va recomandam sa incercati székelykáposzta, un preparat din varza cu carne de porc si slanina, ori paprikás krumpli, o tocana de cartofi si carnati. Dat fiind ca sunt consistente, acestea trebuie consumate cu muraturi; maghiarii prefera castravetii, varza sau un amestec numit csalamádé.

Bineinteles, acum putem trece la dulciuri – in Ungaria ai de unde alege: zserbó, dobos, szatmári sau eszterházy sunt prajituri in meniurile celor mai bune restaurante si cafenele din tara. 

Printre „licorile magice” se afla vinul. Nu va fie teama sa cereti sfaturi cu privire la ce tip se potriveste cu preparatele comandate, regiunile viticole pun la dispozitie turistilor diverse soiuri. Pentru stimularea digestiei puteti incerca prea bine cunoscuta pálinka, ori unicum, un lichior digestiv amar, pe baza de plante.

 

V-am convins? Rezervati o calatorie in Ungaria si FabricaDeVacante va ureaza „Pofta buna!”

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.

Cerere oferta

Este nevoie de un acord privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
Packages title Packages subtitle
Hotel title Hotel subtitle
Flight title Flight subtitle
Activities title Activities subtitle
Transfers title Transfers subtitle