City Break Budapesta
In Ungaria, vinul este o specialitate ce dateaza de pe vremea romanilor. De-a lungul timpului, de la o simpla bautura locala savurata la pranzul duminical, acesta a devenit un simbol al starii de bine, al ambroziei.
Alegerea vinului
Vinul poate fi achizitionat la pahar sau la sticla aproape de oriunde si la preturi rezonabile: tarabe cu produse alimentare, baruri, restaurante, supermarketuri, magazine alimentare non-stop. Barurile de moda veche ofera vinurile la decilitru, insa daca sunteti degustatori specializati, va recomandam sa alegeti unul dintre barurile dedicate din Budapesta, cum ar fi DiVino Borbár, Doblo, Kadarka sau Palack Borbár. Printre restaurantele cu vinuri deosebite se numara: Klassz, Borkonyha si Fióka.
Atunci cand alegeti un vin maghiar, cautati cuvintele minőségi bor (vin de calitate) sau különleges minőségi bor (vin de inalta calitate, premium). Pe eticheta unei sticle de vin primul cuvant indica regiunea, al doilea soiul de struguri (de exemplu: Villányi kékfrankos) sau tipul de vin (de exemplu: Tokaji Aszú). Alte cuvinte importante pe care le puteti citi sunt: édes (dulce), félédes (demidulce), félszáraz (demisec), száraz (sec), pezsgő (spumant), fehér (alb) si vörös (rosu).
Regiuni viticole
Ungaria este impartita in 7 regiuni viticole majore. In partea de vest sunt Észak Dunántúl, Balaton, Sopron si Dél-Pannonia, iar in est se afla Felső-Magyarország, Tokaj si Duna. Subdiviziunile variaza in marime de la micul Somló pana la vastele podgorii ale Kunság care, dat fiind solul nisipos, include mai mult de o treime din vitele-de-vie cultivate in tara.
Totul este o chestiune de gust, insa cele mai apreciate vinuri rosii provin din Eger. Climatul este unul racoros, iar roca de tip calcaros face ca eleganta si complexitatea gustului sa fie asemanatoare vinului de Burgundia. In partea de sud a Transdanubiei, vinul rosu din Villány are un gust rustic, natural, in timp ce vinul rosu din Szekszárd are note mai subtile.
Cele mai bun vin alb-sec este produs in jurul tarmului nordic al Lacului Balaton si in Somló, insa deloc de neglijat este cel usor astringent din Tokaj. Daca sunteti in cautarea unui vin spumant, mergeti la sigur cu o sticla de Hungaria Extra Dry. Alte vinuri spumante deosebite sunt Kreinbacher din zona Somló si Szent Tamás Furmint Pezsgő din Tokaj.
Tokaj
Solul vulcanic, clima insorita si bariera montana protectoare din regiunea Tokaj-Hegyalja, fac un loc ideal pentru cultivarea strugurilor si producerea vinului. Vinurile Tokaj au fost exportate in Polonia si Rusia inca din Evul Mediu, devenind un star in Europa secolelor al XVII-lea si al XVIII-lea. Tokaji Aszú este un vin alb, dulce-auriu de renume mondial. Are aroma de caise si mandarine confiate, cuisoare si scortisoara, cu o dulceata deosebita intre nectar si miere. A fost descris „regele vinurilor si vinul regilor” de catre Ludovic al XIV-lea.
Cele doua rauri din regiune, Bodrog si Tisa, creeaza un climat excelent pentru cultivarea soiului Furmint. Cu un nivel ridicat de umiditate si mult soare, aceasta regiune produce struguri speciali, atinsi de putregaiul nobil. De asemenea, acestia sunt culesi manual si zdrobiti. Pentru ca soiul se distinge printr-un nivel ridicat de zahar, dupa fermentare, nivelul ramane.
Tokaji Aszú se afla adesea in companie unei tarte de lamaie, a branzeturilor cremoase, a unui foie gras. De asemenea, se potriveste bine cu crevetii sau o portie de gnocchi.
Eger
Subregiunea Eger este casa celebrului vin Egri Bikavér (sange de taur). Este un vin rosu plin de savoare, bogat in condimente si tanin. Taninul adauga amaraciune si astringenta, oferind complexitatea buchetului. Tipurile de struguri care alcatuiesc acest vin robust sunt: Kadarka, Cabernet, Merlot si Albastru Franc (Blaufränkisch). Acesta din urma trebuie detina cel mai mare procent din amestec.
Acest vin se potriveste de minune cu o portie de gulas sau carne de vanat.
Villány
Villány, aflat in sudul Ungariei, este remarcata in special prin vinurile rosii: Blauer Portugieser (Kékoportó), Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc si Merlot. Aici este cultivat soiul Kekfrankos. Strugurii au o culoare intunecata, dar vinul este de un rosu rubiniu, cu un gust profund si aciditate echilibrata.
Asemeni vinului Egri Bikavér, preparatele culinare potrivite sunt: mancarea picanta, carnea de vanat sau vita, dar si deserturi cu visine, ori ciocolata neagra.
Szekszárd
Iernile blande, verile calde si uscate, combinate cu prezenta loessului ajuta la producerea celor unora dintre cele mai bune vinuri din sudul Transdanubiei si din tara. Vinul din aceasta zona nu este la fel de corpolent ca cel din Villány, ci mai putin complex, cu o nota picanta si mai usor de baut.
Principalul soi al subregiunii este kadarka, un soi de maturare tarzie, produs in cantitati limitate.
Te-am convins? Rezerva o calatorie si gusta savoarea bahica a Budapestei.
Maecenas faucibus felis eget lorem aliquam, at finibus lacus mattis.
Camera 1
Camera 2 ×
Camera 3 ×
Camera 4 ×
Camera 5 ×