City break in capitala fado-ului

Lisabona, Portugalia

 

Taram al muzicii fado, Lisabona este un oras insorit si plin de viata care inglobeaza la un loc cultura, istoria si arta, toate puse la dispozitia calatorului insetat de cunoastere si noutate. Denumita si “Orasul celor sapte coline”, capitala portugheza cucereste inca de la prima intalnire si poarta vizitatorul prin locuri, povesti si experiente dintre cele mai interesante, care evoca perioade si episoade insemnate din trecutul tarii. Fiecare colt al orasului aminteste de marile descoperiri ale exploratorilor, o epoca de inflorire care a transformat Portugalia intr-o natiune puternica si intr-un centru comercial prosper. Mereu surprinzatoare si dinamica, Lisabona comunica prin monumentele sale, conservate cu grija secole de-a randul, mesaje si istorisiri, menite sa invaluie admiratorul intr-o aura de mister.

Porneste intr-un city break de trei zile pe strazile pavate si alambicate ale orasului pana ajungi sa ii descoperi pas cu pas toate reperele culturale simbolice: muzeele, cartierele, patrimoniile culturale si constructiile religioase. Vei ramane incantat de diversitatea si de farmecul seducator al acestui loc, considerat o romanta eterna care canta libertatea, bucuria de a trai, forfota urbana si triumful capodoperelor lasate de predecesori.

 

 

 

Ziua 1

 

Ora 09:00, Castelul Sao Jorge

Durata vizitei: 2h

Castelul Sao Jorge este un monument national si un reper iconic pentru edificiile istorice si turistice din Lisabona. Situat in districtul Alfama, in varful celui mai inalt deal din centrul orasului, castelul confera turistului privilegiul de a savura privelisti panoramice spectaculoase. Este vazut ca o mostenire lasata de mauri, cu toate ca locul fusese marcat anterior de amprentele romanilor si vizigotilor. Castelul a servit ca resedinta maura pana in 1147, cand primul rege al Portugaliei, Afonso Henriques, a reusit sa il cucereasca, apeland la ajutorul cruciatilor crestini. Gratie interventiei luptatorilor europeni, regele a hotarat sa ii atribuie un nume simbolic castelului, dedicandu-l patronului spiritual al Angliei, sfantul George. Acest act de loialitate a reprezentat si o oportunitate de inchegare a relatiilor diplomatice dintre Portugalia si Anglia, prin pactul semnat in 1371. Desi cea mai mare parte a castelului a fost supusa degradarii si daunelor provocate de cutremurul din 1755, structura istorica si-a conservat, intr-o forma intacta, zidurile de aparare, cateva camera reconstruite si cele 18 turnuri, dintre care care cel mai cunoscut este Turnul lui Ulise. Deschis in fiecare zi a saptamanii, castelul rescrie trecutul tarii, folosindu-se de principalele atractii: muzeul arheologic cu ale sale artefacte si expozitii, curtile interioare, gradina cu flora bogata, ruinele fostului Palat Regal Alcáçova si Camera Obscura, un spatiu interactiv cu lentile si oglinzi.

 

 

 

Ora 11:05, Cartierul Alfama

Durata vizitei: 1h si 30 de minute

Distanta: 0,6 km, la 8 minute de Castelul Sao Jorge

Cartierul Alfama fascineaza prin imaginea sa de ansamblu: balcoanele din fier forjat si pervazurile cu flori, care decoreaza casele varuite in alb, micile piete publice, stradutele inguste si notele de fado, al caror ecou rasuna din cluburile cu muzica traditionala portugheza. Dincolo de aceste elemente identitare, Alfama este un labirint pitoresc presarat cu buticuri, restaurante, baruri, muzee si biserici construite in stil gotic. Responsabili de numele cartierului au fost maurii, care au denumit locul datorita izvoarelor termale care traversau zona in acele timpuri.

 

 

 

Ora 14:00, Biserica Sao Roque si Muzeul de Arta sacra

Durata vizitei: 1h

Distanta: 1,8 km, la 15 minute de Cartierul Alfama

Desi exteriorul bisericii nu se remarca prin componente surprinzatoare care sa mentina viu interesul turistilor, nu acealasi lucru se poate spune si despre interior. Construita in stil baroc de catre iezuiti la sfarsitul secolului al XVI-lea, biserica impresioneaza prin tavanul sau din lemn vopsit si a navei care domina cele opt capele imbracate in opere de arta baroca. Cea mai pretioasa si faimoasa atractie este Capela Sfantului Ioan Botezatorul, creata de Luigi Vanvitelli, fiind ansamblata, ulterior, de catre romani, prin imbinarea mai multor materiale opulente: fildes, lapis lazuli, argint, aur, agat si porfir. Biserica adaposeste in sacristia sa un volum mare de picturi, o colectie de relicve sfinte (printre care un spin din coroana lui Iisus si o bucata de lemn din leaganul Lui) si infatiseaza scene din viata sfintilor iezuiti. Langa biserica se afla un muzeu, care iese in evidenta prin tortele de bronz si argint, tesaturile din aur, obiectele religioase incrustate cu bijuterii si doua picturi notabile: portertul Caterinei de Austria si ceremonia de nunta a Regelui Manuel I.

 

 

 

Ora: 15:05, Bairro Alto

Durata Vizitei: 1h si 30 de minute 

Distanta: 0,3 km, la 4 minute de Biserica Sao Roque si Muzeul de Arta sacra

Aflat pe unul dintre cele sapte coline ale Lisabonei, Bairro Alto este un district superior care s-a format prin extindere urbana, in afara zidurilor orasului medieval din secolul al XVI-lea. Aceasta regiune este vazuta, mai degraba, ca o asociere libera de cartiere cu importanta sociala si istorica pentru comunitatea urbana, decat ca o autoritate formala politica la nivel local. Din punct de vedere turistic, orasul Bairro Alto este renumit pentru atmosfera boema, activitatile de petrecere a timpului liber, viata de noapte efervescenta si oportunitatile de shopping. Dovada stau cluburile, cafenelele, restaurantele, magazinele vintage si strazile transformate in zone pietonale.

 

 

 

Ziua 2

 

Ora 10:00, Manastirea Jeronimos

Durata vizitei: 1h si 30 de minute

Simbol al puterii si bogatiei din perioada marilor descoperiri geografice, Manastirea Jeronimos este un locas de cult prestigios construit in 1502, pentru a comemora expeditiile lui Vasco de Gama. Regele Manuel I a fost cel care a comandat construirea manastirii pe locul unui fost schit religios, lucrarile fiind incheiate abia in anul 1551. Tot el a ordonat ca acest loc sa fie populat de calugarii ieronimi care aveau ca sarcina sa se roage pentru nemurirea sufletului regelui si sa ii calauzeasca spiritual pe navigatori. Sub indrumarea arhitectului Diogo Boitac, edificiul a inceput sa capete contur prin adaugarea unor decoratiuni masive, ca parte integranta a stilului manuelin. Adaosul de motive florale, navale si maritime, sculpturile detaliate, design-ul elaborat si picturile murale reflecta grandoarea tinutei arhitectonice, dar si epoca de glorie a Portugaliei. Personalitati importante ale istoriei si culturii portugheze isi gasesc odihna vesnica aici: poetii Fernando Pessoa, Alexandre Herculano si Luis Camoes, renumitul Vasco de Gama, alaturi de regii Manuel si Sebastiao. Din anul 1983, manastirea se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

 

 

 

Ora 12:45, Monumentul Descoperirilor

 Durata vizitei: 30 de minute

 Distanta: 0,6 km, la 8 minute de Manastirea Jeronimos

Situat pe malul raului Tejo, Monumentul descoperirilor, asa cum ii sugereaza si numele, evoca era infloritoare a descoperirilor geografice, fiind inchinat exploratorilor portughezi. Acesta a fost construit in anul 1960 pentru a celebra 500 de ani de la moartea Printului Henric Navigatorul. Pe langa dimensiunile sale impunatoare, monumentul atrage atentia si prin cele 32 de statui ce infatiseaza figuri istorice importante, precum calugari, cruciati, cartografi, poeti si navigatori. Interiorul monumentului este distribuit pe trei nivele si gazduieste doua sali de expozitii cu arta moderna, contemporana, fotografie si design, un centru de conferinte si un auditoriu in care pot fi vazute filme despre istoria orasului Lisabona. De asemenea, exista si un lift care duce turistii in varful patrimoniului, folosit ca punct de observatie pentru admirarea privelistilor asupra districtului Belem. Pavajul din fata monumentului, decorat cu mozaic, este o busola si o harta a lumii care indica rutele parcurse in marile calatorii realizate de exploratorii din Portugalia.

 

 

 

Ora 13:30, Turnul din Belem 

Durata vizitei: 1h 

Distanta: 1 km, la 11 minute de Monumentul Descoperirilor

Construit in anul 1515 ca fortareata cu rol de aparare, la ordinul regelui Manuel I, Turnul din Belem este o expresie a stilului manuelin, ce cuprinde o serie de motive specifice inramate in piatra si elemente caracteristice ale influentelor gotice, venetiene si bizantine. La acestea se adauga si influentele maure ale foisoarelor cu cupole rotunde aduse de arhitectul Francisco de Arruda, care a lucrat la ridicarea unor cladiri portugheze in Maroc. Silueta nobila si supletea sculpturilor ofera turnului, mai degraba, aspectul unui palat somptuos, decat a unei fortarete. Turnul merita sa fie explorat atat pe dinafara, cat si pe dinauntru datorita atractiilor sale de mare interes: Crucea Ordinului militar al lui Hristos, torsadele, statuia gotica a Fecioarei Norocului, galeria soaptelor, unde acustica amplifica chiar si cel mai mic sunet produs si nu, in ultimul rand, prima sculptura europeana a unui rinocer, aflata sub turnul de veghe.

 

 

 

Ora 15:00, Acvariul Vasco da Gama

 Durata vizitei: 2h 

Distanta: 2,3 km, la 29 de minute de Turnul din Belem

Dedicat celebrului explorator care a descoperit calea maritima dintre Europa si India, Acvariul Vasco da Gama si-a deschis portile vizitatorilor inca din 1898 pentru a-si prezenta cu mandrie speciile de plante si animale din toate ecosistemele marine. De la deschiderea acestuia pana in prezent, Acvariul a evoluat ca centru de educatie in ceea ce priveste viata acvatica, fiind supus mai multor modificari pentru a imbunatati calitatea expozitiilor. Atractiile de varf sunt broastele testoase expuse in rezervoare imense, doua foci cu blana aduse din Africa de Sud, galeria nevertebratelor marine de pe coasta portugheza, care incepe cu cele mai primitive forme si continua cu cele mai evoluate, si fauna de apa dulce si sarata. Pe langa vietatile marine, mai exista si o colectie oceanografica de obiecte, materiale si echipamente legate de cercetarea marina efectuata de catre regele Carlos I.

 

 

Ziua 3 

 

Ora 10:45, Panteonul National 

Durata Vizitei: 2h si 30 de minute

Biserica Engrasia a fost desemnata Panteon National, fiind folosita multi ani ca loc de inmormantare pentru personalitati cunoscute la scara nationala, de la presedinti pana la artisti si scriitori. Printre numele sonore care sunt inmormantate aici se regasesc: cantareata de muzica fado, Amalia Rodrigues, scriitorii Guerra Junqueiro şi Aquilino Ribeiro Manuel de Arriaga, oamenii de stat, Teofilo Braga si Oscar Carmona. Situata in apropierea Manastirii Sao Vicente de Fora din cartierul Alfama, biserica atrage atentia prin portalul conceput in stil baroc si cupola alba ce ofera vederi panoramice de 360 de grade asupra orasului si raului Tagus. Interiorul bisericii este dominat de placi din marmura policroma, dispuse pe pereti si podea, dar si de orga baroca construita in secolul al XVIII-lea.

 

 

 

Ora 13:20, Muzeul Fado 

Durata vizitei: 1h 

Distanta: 0,5 km, la 6 minute de Panteonul National

Deschis in anul 1998, Muzeul Fado isi propune sa familiarizeze publicul cu evolutia tehnica si istorica a genului muzical fado, de la origini pana la folosirea lui in cinematografe. Este un muzeu inchinat muzicii, care aduce un omagiu artistilor consacrati, capabili de a populariza acest fenomen artistic si de a sadi pasiunea si devotamentul in inima localnicilor, folosindu-se de singurul instrument avut la indemana: chitara portugheza, ce transmite mesaje emotionante si stari profunde de melancolie. Cladirea este un monument national care a adunat, de-a lungul timpului, numeroase materiale: inregistrari si informatii biografice ale celebritatilor si compozitorilor, periodice, discuri, filme, partituri muzicale, fotografii, elemente de recuzita, prezentari audiovizuale, medalii si multe alte alte marturii. De asemenea, muzeul detine o cafenea, un restaurant cu spectacole live, un magazin, o selectie de inregistrari si un centru documentar care poate fi vizitat cu programare.

 

 

 Ora 14:25, Biserica Sfantul Anton 

Durata vizitei: 45 de minute 

Distanta: 0,6 km, la 9 minute de Muzeul Fado

Potrivit traditiei, Biserica Santo Antonio a fost ridicata exact in locul in care s-a nascut Sfantul din Padova. Actuala biserica dateaza din 1769, cand lucrarile de constructie au fost efectuate de arhitectul Mateus Vicente de Oliveira, care a personalizat fatada cladirii, imbinand elementele ionice neoclasice cu stilurile baroc si rococo. In interior, se afla un altar cu doua statui: una cu Sfantul Anton care il tine pe pruncul Iisus in brate si cealalta este redata de statuia rara a Sfantului Éloi, patronul aurarilor. Sacristia este placata cu gresie ceramica pictata manual si cu un panou de faianta moderna, care aduce aminte de vizita Papei Ioan Paul al II-lea in aceasta biserica in anul 1982. In partea stanga a bisericii, exista un muzeu cu fotografii si manuscrise care fac referire la viata sfantului, precum si diverse obiecte de cult din aur si argint, folosite pentru decor.

 

 

 

Ora 15:10, Catedrala din Lisabona 

Durata vizitei: 45 de minute 

Distanta: 0,1 km, la 2 minute de Biserica Sfantul Anton

Catedrala Patriarhala Se este cea mai veche biserica romano-catolica din oras si sediul Arhiepiscopiei din Lisabona. Tinand cont de modificarile de restaurare survenite la nivelul structurii de-a lungul anilor, cladirea apare astazi ca rezultat al amestecului mai multor influente arhitecturale: romanica, gotica, rococo, neoclasica si baroca. Din exterior, biserica seamana cu un castel romanic care are turnuri gemene cu clopote si creneluri deasupra zidurilor, iar interiorul este gotic, predominante fiind tavantul boltit si galeria arcuita. In capela principala se afla mormintele regelui Alfonso si ale familiei, iar sacristia baroca din secolul al XVII-lea adaposteste moastele Sfantului Vicent, patronul orasului.

 

 

 

Destinatia ofertei este Lisabona. Vacanta ideala este la un singur click distanta!

Pentru orice perioada si destinatie ati alege, sectiunea „City Breaks” din cadrul site-ului nostru va sta la dispozitie.

*Tariful „de la” include doua nopti de cazare si biletul de avion, intr-o anumita perioada a anului in curs. In functie de perioada de calatorie dorita si de hotelul ales, tariful se poate modifica.

*Tariful nu include intrarea la obiectivele turistice, oferta prezenta avand rolul de a inspira turistii in conturarea itinerariului de calatorie.

Note:

Oferta este valabila in limita locurilor disponibile si poate suferi modificari;

La cerere, putem crea oferte similare, personalizate;

Plata integrala se va face in momentul rezervarii ferme;

Dupa emiterea actelor nu se permite anulare sau modificare;

Dupa emiterea documentelor, penalizarea este de 100%;

Cerere oferta


Solicita oferta