Descopera Roma in trei zile

Roma

 

Putine orase pot rivaliza cu uimitorul patrimoniu cultural al Romei. De-a lungul istoriei, orasul a jucat un rol important in transformarile artei occidentale, atragand artistii de varf si inspirandu-I sa impinga limitele realizarilor creative. Rezultatul este un oras plin de comori nepretuite. Statuile antice impanzesc muzeele de clasa mondiala; mozaicurile bizantine si frescele renascentiste stralucesc in bisericile bogate in arta; fatadele in stil baroc se pliaza pe constructul pietelor medievale

O calatorie spre Roma este marcata de stilul „dolce vita”, insusit, de altfel, drept arta si cultura. Mersul pe strazile pitoresti, petrecerea orelor de-a randul la terasele cafenelelor, admirarea pietelor – toate acestea sunt parte integrata a experientei in Roma. Ritmul si vibratia cresc pe masura ce caldura zilei lasa locul unei dupa-amiezi racoroase; cocktail-barurile si cluburile devin adapostul turistilor pana tarziu in noapte.

Servitul meselor este una dintre placerile Romei, iar combinatia dintre romantismul „al fresco” (servirea mesei in aer liber) si rasfaturile culinare reprezinta un garant al timpului petrecut intr-un mod placut. Pentru cei care prefera restaurantele contemporane si vinurile de cinci stele, exista, de asemenea, restaurante rafinate, iar doritorii de mancare traditionala pot opta pentru o pizzerie din proximitatea lor.

Sub aceste caracteristici, Fabrica de Vacante va recomanda un traseu presarat cu obiective turistice unice, de la care nu va puteti eschiva!

 

  

Ziua I

 

 

 

Ora 9:00, Bazilica Sfantul Petru

Durata vizitei: 1h si 30 min

 

  

 

Bazilica Sfantul Petru este una dintre cele mai importante locasuri de cult ale crestinismului, situate in Orasul Vatican, centrul Bisericii Catolice si sediul papalitatii. In acest cadru, in anul 64 d.Hr., se spune ca ar fi fost ucis si ingropat Petru, unul dintre apostolii lui Iisus. Faptul istoric presupus ii confera caracterul de sfant. Un prim asezamant a fost ridicat in secolul al XIII-lea, apoi imbunatatit in secolul al XVI-lea de catre Leon Battista Alberti si de catre Bernardo Rossellino. In anul 1506 a fost construita o noua structura de catre Bramante si continuata de Rafael, care a preluat sarcina. Acesta din urma a fost inlocuit de Baldassarre Peruzzi si, ulterior, de catre Michelangelo. Bazilica a fost sfintita in anul 1626.

Planul constructiei are o nava de 186 de metri lungime, 138 de metri inaltime, 4 coridoare, o turla de 42 de metri in diametru, in total acoperind 15.000 de metri patrati. Are o capacitate de 20.000 de enoriasi. Vizitatorii pot urca 491 de trepte pana sa ajunga in varf, unde privelistea este extraordinara.  

Exteriorul cladirii prevede 40 de tipuri de chipuri angelice create in piatra, mosaic sau metal. Statuile a 39 de sfinti, fondatori ai congregatiilor religioase, apar de-a lungul navei. In total sunt 45 de altare, 11 capele si 10.000 de metri patrati de mozaicuri, precum si podele din marmura. Printre operele de arta celebre aflate in acest spatiu se regaseste Pieta lui Michelangelo, baldachinul din bronz de deasupra altarului papal si Cripta Sfantului Petru. Pe langa aceasta tomba, mai sunt alte 99 de morminte, fiind incluse 91 ale unor papi, dar si ale unor regi, ori regine.

 

 

 

Ora 10:35, Piata Sfantul Petru

Durata vizitei: 15 minute

Distanta: 0,4 km, la 6 minute departare de Bazilica Sfantul Petru

 

 

 

Marea Piata Sfantul Petru se afla in fata Bazilicii Sfantul Petru. In anii 1600 Bermini a realizat planul acesteia, chiar daca initial atributiile sale s-au limitat la constructia Bazilicii si a structurilor din proximitate.

Intr-o forma eliptica, spatiul deschis este inconjurat de 284 de coloane in stil doric, dispuse pe 4 randuri. Coloanele au 13 metri inaltime. Dimensiunea uriasa a pietei si a coloanelor a avut dintotdeauna scopul de impresiona si surprinde credinciosii care se aduna aici pentrru a primi binecuvantarea Papei.

Piata este pavata si impartita prin niste linii stralucitoare create din calcar si simboluri zodiacale, astfel incat obeliscurile sa serveasca drept cadran solar. Un obelisc antic in stil egiptean se gaseste in mijlocul pietei, alaturi de fantana din granit proiectata de Carlo Maderno.

O capodopera arhitecturala, simbol al echilibrului si a pacii spirituale, Piata Sfantul Petru reprezinta una dintre atractiile turistice principale ale Romei.

 

 

 

Ora 11:00, Castelul Sant'Angelo

Durata vizitei: 1h.

Distanta: 0,8 km, la 11 minute departare de Piata Sfantul Petru

 

   

Castelul, cunoscut si sub numele de Mausoleul Hadrian, a fost construit de catre imparatul Hadrian intre anii 130-139 d. Hr., la marginea raului Tiber, pentru familia si succesorii sai.

De-a lungul anilor, aspectul si scopul indeplinit de cladire s-au schimbat. In Evul Mediu au fost construite turnuri suplimentare si ziduri fortificate. Castelul a devenit un bastion care asigura o defensiva impenetrabila in timpul invaziilor barbare, inclus intre zidurile orasului si protejand intrarea nordica a Romei (270-275 d.Hr.). Cele mai multe dintre morminte si elemente decorative pretioase au fost distruse in momentul in care structura a devenit fortareata (401 d.Hr.).

Pentru protectia papalitatii a fost construit un pasaj fortificat, Passetto di Borgo (sec. al XIV-lea), care lega Vatican de Castelul Sant`Angelo. In timpul Renasterii, aici s-a aflat visteria papalitatii, in centrul spatiului. De asemenea, locul a devenit un spatiu de depozitare a alimentelor, a proviziilor in caz de urgenta. Erau incorporate si un hambar, alaturi de o moara.

Mausoleul a fost utilizat si drept inchisoare, in cadrul acesteia prizonierii fiind torturati si infometati. Candva executiile aveau loc chiar in curtea interioara.

Initial o statuie a imparatului care conducea carul de triumf, asemeni Regelui Soare, aflata in turnul central, a fost inlocuita mai tarziu de o statuie a unui inger, fapt ce a dat si numele castelului. In prezent, o statuie din bronz a Arhanghelului Mihail, a inlocuit ingerul din marmura aflata in acelasi loc. Aceasta a impodobit mausoleul in memoria unui epidemii de ciuma care a avut loc la Roma in 590 d. Hr.

 

 

 

Ora 12:25, Circus Maximus

Durata vizitei: 1h si 30 de minute.

Distanta: 5,2 km, la 27 minute departare de Castelul Sant’Angelo

  

Circus Maximus a fost primul si cea mai mare arena din Roma Antica, unde cetatenii puteau admira curse cu care, lupte intre gladiatori, procesiuni si evenimente importante. Structura a fost ridicata in valea dintre Dealul Palatin si Colina Aventina. Locul a functionat aproape o mie de ani, inaltimea sa putand gazdui un public de pana la un sfert de milion de oameni.Circus Maximus a devenit modelul constructiilor similare din Roma.

Circus Maximus a inregistrat modificari de-a lungul anilor, incepand cu secolul al VI-lea i.Hr., cand imparatul Tarquinius Priscus a comandat construirea unei piste pentru curse. Mai tarziu, evolutii semnificative au avut loc prin construirea de porti permanente in anul 329 i.Hr. si a altora noi in 174 i.Hr. Pentru a tine evidenta numarului de ture realizate, au fost amplasate 7 constructii ovale din lemn si, cu fiecare tura, un oval ar fi fost scos. Mai tarziu, in anul 33 i.Hr, formele ovale au fost inlocuite cu 7 delfini de bronz. Dupa incendiul din 31 i.Hr., imparatul Augustus a facut renovari si a inclus o cutie imperiala. Structura din lemn a ars din nou in timpul domniei Imparatului Nero in 64 d.Hr., fiind reconstruita integral din marmura in 103 d.Hr., ulterior unui al treilea incendiu.

In anul 549 d. Hr. Circus Maximus a consemnat ultima cursa.

Astazi vizitatorii pot vedea doar ramasitele structurii, de-a lungul anilor aceasta intrand intr-un proces de degradare incheiat cu acoperirea spatiului cu pamant si zone inundate. Unele elemente arhitecturale au fost folosite drept materiale de constructie pentru perioadele Evului Mediu si stilurile specifice Renasterii.

Incarcat de istorie, Circus Maximus este folosit ocazional si pentru organizarea de spectacole, evenimente si concerte, precum concertul Genesis din 2007, la care au participat jumatate de milion de oameni.

  

 

Ora 14:10, Dealul Palatin si Muzeul Palatin

Durata vizitei: 2h

Distanta: 1,1 km, la 15 minute departare de Circus Maximus

 

 

 

  

 

 

Dealul Palatin

Acesta este unul dintre cele sapte coline faimoase pe care a fost fondata Roma. De la inaltimea de 40 de metri, acesta este inconjurat de Circus Maximus, Forul Roman si Colosseum. Rezultatele arheologice arata ca situl ar fi fost locuit inca din secolul al X-lea i.Hr. Legenda spune ca in acest punct ar fi existat Pestera Lupercal, locul unde Romulus si Remus ar fi fost ingrijiti de o lupoaica si, ulterior, locul in care Romulus ar fi inceput constructia orasului in 754 i.Hr.

In timpul perioadei Republicii Romane, dealul era o zona rezidentiala ravnita, datorita inaltimii acestuia si a privelistii spectaculoase pe care le confera. Capetele incoronate ale imperiului au ales acest deal ca imagine a casei lor, situl dispunand la un moment dat si de un palat. De altminteri, cuvantul „palat” este derivat din „palatin”.

Vizitatorii pot cunoaste descoperirile arheologice de pe Dealul Palatin, expuse in Palatul Cezarilor, ce adaposteste Muzeul Palatin. Alte puncte turistice ale zonei sunt: ruinele excavate ale Casei lui Augustus, Casa Liviei, Domus Augustana si Palatul lui Septimius Severus.

 

Muzeul Palatin

Acesta este situat pe Dealul Palatin, in cadrul Palatului Cezarilor. Exponatele muzeului dateaza din Epoca Fierului, dovedind ca dealul este probabil prima asezare din Roma. Exista ruine de colibe care dateaza din secolul al VIII-lea i.Hr., perioada in care, se spune, Romulus ar fi pus bazele Romei. Cercetarile arheologice continua pana in prezent.

Dealul Palatin a fost locul in care s-au aflat mai multe palate din Roma Antica, muzeul detinand statui, mozaicuri, fresce, toate colectate din orasele palatine. Puteti admira atat opere de arta care au apartinut cladirilor nobilimii, cat si elemente ale arhitecturii specifice, portiuni din coloane si din ziduri. Pe langa descoperirile actuale, se regasesc expuse si fotografii ale altor piese, portiuni, bucati sau obiecte. La unul dintre etajele muzeului puteti observa progresul asezarii si a civilizatiei romane.

 

  

 

 

Ziua a II-a

 

 

 

Ora 9:00, Capela Sixtina

Durata vizitei: 1h si 30 de minute

 

 

Capera Sixtina face parte dintre Muzeele Vaticanului si este numita dupa Papa Sixtus al IV-lea (din 1471, pana in 1484). Acesta a fost cel ce a ordonat restaurarea vechii Capela Magna, ridicata cu atributia unei intregi liste de artisti, printre care Botticelli, Perugino si Domenico Ghirlandaio. Capela a fost sfintita sub hramul Adormirii Maicii Domnului. Julius II della Rovere (papa in perioada 1503-1513) i-a ordonat lui Michelangelo imbunatatirea si redecorarea capelei. In anul 1512 lucrarea a fost completa, devenind Capela Sixtina. In anul 1533, Michelangelo a fost angajat sa picteze imaginea „Judecatii de Apoi” pe zidul altarului, inlocuind frescele din sec al XV-lea. In secolul urmator, frescele de la intrare au fost pictate din nou de catre Hendrik van den Broeck. Cele mai recente interventii asupra cladirii au avut loc in anii 1979 si 1999, ani in care frescele au fost supuse restaurarii.

Initial, lui Michelangelo i s-a dat sarcina de a-i reprezenta pe cei 12 apostoli si motivele ornamentale. Intrucat nu a indragit neaparat aceasta idee, i s-a dat mana libera asupra planului de pictura. Si-a construit propria schela, urmand sa picteze stand pe spate. A pictat 9 evenimente importante din Cartea Genezei in centrul tavanului, cea mai faimoasa fiind cel in care Dumnezeu i-a dat viata lui Adam prin atingerea varfurilor de degete.

 

 

 

Ora 10:55, Panteonul

Durata vizitei: 1h

Distanta: 4 km, la 25 minute departare de Capela Sixtina

 

 

 

 

 

Panteonul a fost construit la ordinele lui Publius Aelius Hadrianus intre anii 118 si 125 d.Hr., reprezentand un templu inchinat tuturor zeilor romani. De altminteri, spatial, a inlocuit templul lui Marcus Agrippa, care a ars in anul 80 d.Hr. Inscriptia originala poate fi vazuta deasupra intrarii „Marcus Agrippa, fiul lui Lucius”. Conservarea monumentului s-a datorat renovarilor sustinute de Imparatul Bizantin Phocas in anul 608 d.Hr., care l-a transformat intr-un locas de cult. In cadrul lui, si-au gasit locul de linistire sufleteasca multi suverani, printre care Regele Vittorio Emanuele al II-lea, Umberto I si artistul Raphael. Avand o arhitectura neobisnuita pentru un templu roman, istoricii inca isi pun intrebari asupra scopului sau.

Fatada cladirii prezinta un fronton care prezenta, la un moment dat, sculpturi ale unor scene de lupta. Frontonul este sustinut prin trei randuri de coloane. De la intrare, usiledin bronz ajung pana spre partea principala a cladirii, care este circulara. Stratul de marmura ce acopera peretii interiori a fost adaugat ulterior, iar podeaua din marmura, cu model geometric, este chiar cea originala, antic-romana. In interiorul cladirii se intersecteaza arcade ce sustin 8 bolti rotunjite. La parter exista opt travee corespondente care adapostesc statui. Trasatura arhitecturala definitorie a Panteonului este cupola, sustinuta de o serie de arcade proiectate sa sustina greutatea domului.

De asemenea, constructorii au folosit materiale usoare in partea superioara a structurii si materiale mai grele, rezistente, in partea inferioara. Una dintre calitatile fascinante ale Panteonului este proportia cupolei care este perfecta.

La cel mai inalt punct din centrul cupolei se afla un ocul, o deschidere circulara, prin care intreg spatiul este inundat in lumina naturala. Aceasta deschidere este conturata cu bronz si nu a fost niciodata inchisa. De aceea, apa de ploaie care a patruns in cladire a fost drenata prin canalele de scurgere.

Inaltimea interioara si diametrul cupolei sunt identice, avand 43,3 metri. Din pacate, nu se stie numele arhitectului care a realizat planurile cladirii. Simetria si abilitatile matematice folosite pentru a ridica Panteonul reprezinta permanent o sursa de inspiratie pentru artisti si designeri din toata lumea.

  

 

 

 

Ora 12:05, Piata Venezia

Durata vizitei: 45 de minute

Distanta: 0,6 km, la 9 minute departare de Panteon

 

 

 

Daca nu este cea mai atractiva piata din Roma, cu siguranta este cea mai accesibila spatial. In convergenta celor mai importante rute, Via Corso si Via dei Fiori Imperiali, aceasta se afla la poalele Dealului Capitoline, langa Forului lui Traian.

Cateva cladiri importante strabat piata, la comanda cardinalului venetian. Piata preia numele dupa cel al palatului. Acesta, finalizat in 1464, a apartinut Papei Paul al II-lea, continuand sa reprezinte resedinta succesorilor sai, pana la Papa Pius al IV-lea. Ulterior a devenit Ambasada Venetiei si, mai tarziu, a revenit sediul guvernului lui Mussolini. Conducatorul sustinea discursuri de la balconul palatului care, in prezent, gazduieste Museo del Palazzo Venezia.

Alte cladiri din piata sunt Assicuationi Generali (1911), Monumentul lui Victor Emanuel al II-lea, Palatul Bonaparte, fosta casa a lui Napoleon Bonaparte, Palazzo della Aste si Biserica San Marco (1336). In timpul excavatiilor si lucrarilor la reteaua de metrou din Roma, in 2009, ramasitele antice ale Ateneului lui Hadrian au fost descoperite sub centrul Pietei Venetia.

 

 

 

Ora 12:55, Forurile Imperiale

Durata vizitei: 1 h si 45 de minute

Distanta: 0,3 km, la 5 minute departare de Piata Venezia

 

 

Forurile Imperiale constituie centrul Romei Antice al activitatilor politice si religioase. O serie de piete publice inconjurate de cladiri, comandate de catre imparati diferiti ce isi expuneau astfel puterea si superioritatea. Structurile ce ocupa aceasta arie au fost construite intre 46-113 i.Hr. si include temple, librarii, curti si puncte de educatie. Iulius Cezar a fost responsabil de initierea proiectului noilor Foruri Imperiale intr-un efort de a diminua aglomeratia din Forul Roman vechi (care este un cadru diferit).

O mare parte din arhitectura antica a fost pierduta in momentul in care Mussolini a decis sa faca legatura intre Colosseum si Piazza Venezia construind Via dei Imperiali printre foruri. Forul lui Iulius Cezar a fost odata locul Templului lui Venus. Toate ramasitele Forului lui Nerva este un perete din Templul lui Minerva si doua coloane corintice. Forul lui Augustus sta marturie victoriilor imparatului. Forul Pacii este un simbol pentru cucerirea Ierusalimului, aici fiind adapostite artefacte valoroase din Templul din Ierusalim.

Forul lui Traian este considerat cel mai frumos dintre acestea, putand fi observate ramasitele unor statui, piedestaluri si Basilica Ulpia cu coloanele sale inalte. Coloana lui Traian este una dintre cele mai bine conservate portiuni ale forurilor imperiale. Atingand o inaltime de 42 de metri deasupra solului, structura prezinta detalii delicate.

 

 

 

Ora 14:45, Forul Roman

Durata vizitei: 1 h si 45 de minute

Distanta: 0,4 km, la 6 minute departare de Forurile Imperiale

  

Forul Roman este situat intr-o vale, intre Piata Venetia si Colosseum, intre Colina Palatin, Capitoliu si Esquillin. Zona a fost initial o mlastina, secata si curatata cu un sistem ingenios care a functionat in timpul domniei ultimilor regi etrusci (pana in 509 i.Hr.) Sistemul Cloaca Maxima a fost construit pentru a drena pamantul spre Raul Tiber. Odata ce zona a inceput sa fie locuita, aceasta s-a dezvoltat intr-un centru urban si, mai bine de un mileniu, a constituit cea mai importanta parte a orasului. Portiunea centrala a pietei, numita Foro, a servit drept loc de intalnire si comert pentru romani, un centru al vietii in Roma Antica. De asemenea, in cadrul forului se aflau piete, temple, cladiri guvernamentale, magazine si hanuri.

Mai multe structuri raman in cadrul Forului, din diferite perioade istorice. De exemplu, Arcul lui Septimus Severus (203 d.Hr.), ridicat pentru a comemora victoria asupra Imperiului Part, este impodobit cu basorielifeuri complexe. Din Templul Vestei (Atrium Vestae), care constituia o cladire cu 3 etaje si 50 de camere unde locuiau virginele vestale, raman mai mult de 20 de coloane corintice. Curia Iulia a adapostit Senatul, cladirea fiind reconstruita la comanda lui Diocletian, in 283 d. Hr.

Rostri a fost o platforma pe care erau sustinute discursurile. Structura prezenta a fost comandata de Cezar si realizata din marmura, masurand 24 de metri lungime si 12 metri latime.

Columna lui Phocas este cea mai recenta constructie adaugata Forului. Ridicata in anul 608 d.Hr., aceasta comemoreaza o vizita a Imparatului Bizantin Phocas la Roma. Alte constructii include Templul lui Saturn, Templul lui Vespasian si Titus, Templul lui Castor si Pollux, Templul lui Antonius si Faustina. La acestea se adauga cateva locasuri de cult, cum ar fi Basilica Iulia (54 i.Hr.), Basilica lui Maxentius (308 d. Hr.) si Basilica Aemilia (179 i.Hr.).

 

 

 

Ora 16:45, Colosseumul

Durata vizitei: 2h

Distanta: 1 km, la 14 minute departare de Forul Roman

   

Colosseumul este cel mai cunoscut monument al Romei. E de-a dreptul memorabil. Acest mare stadion a fost construit in timpul dinastiei flaviilor. In 544-508 i.Hr. valea in care se gaseste structura a fost drenat. Casele si cladirile publice au fost ridicate in acel punct in ccare cele patru regiuni antice ale Romei s-au unit. Marele incendiu al Romei, care a avut loc in anul 65 d.Hr., a distrus locul, ulterior Nero construind un nou complex de palate, Domus Aurea, sub pamant. In timpul Imparatului Vespasian o mare parte din proprietatea privata a lui Nero a fost inapoiata oamenilor, astfel, constructia unui mare amfiteatru a inceput pe o parte a acestei proprietati (71-72 d.Hr.). Constructia amfiteatrului a fost finalizata in timpul lui Titus, in 80 d.Hr, anul urmator fiind adaugat cel de-al treilea nivel. In secolul al II-lea au fost impuse reparatii, iar in anul 222 a fost complet reconstruit.

Colosseumul a fost folosit drept cadru pentru luptele cu taurii, lupte ale gladiatorilor, curse de cai, evenimente oficiale si diverse forme publice de divertisment. Cel mai apreciat eveniment desfasurat in acest loc este „Cursa carelor de lupta”. Colosseumul a gazduit, de asemenea, concursuri de vanatoare, fiind folosite animale vii. Dramele mitologice au fost puse in scena imaginand paduri si animale. Roma a avut un sistem strict, cu 5 nivele de dispunere a publicului, in acord cu statutul social. La capacitate maxima, arena ar fi avut o capacitate de 50.000, pana la 80.000 de spectatori pe bancile din marmura.

In anul 404, Colosseumul a gazduit pentru ultima oara o lupta cu gladiatori, Imparatul crestin-ortodox Theodosius interzicand toate formele de paganism si obiceiurile specific. DeclinulColosseumului a inceput odata cu disparitia vizigotilor din Roma, in anii 400 structura servind, prin elementele componente, la ridicarea unora noi.  Au urmat reparatii care, la randul lor, au fost urmate de cutremure si acte de vandalism. Intre secolele al VI-lea si al XIII-lea, ca proprietate a bisericii Santa Maria Nova, a devenit zona rezidentiala. Posesiunea asupra acestei proprietati s-a tot schimbat de-a lungul anilor, iar jafurile si actiunile defavorabile au continuat pana la farmitare. In cele din urma, in anul 1750 a inceput restaurareaColosseumului la comanda lui Benedict al XIV-lea.

In prezent, amfiteatrul este inca cel mai mare din lume si modelul structurilor similar. La etajul superior se afla un muzeu, iar interiorul constructiei adaposteste ceremoniile romano-catolice de mai multe ori pe an.

 

 

 

Ziua a III-a

 

 

Ora 9:00, Galleria Borghese

Durata vizitei: 1h

  

Acest muzeu de arta este gazduit de Villa Borghese Pinciana, fiind proiectat de arhitectul Flaminio Ponzio ca locuinta suburbana a Cardinalului Scipione Borghese. Casa a primit renovari extinse in secolul al XVII-lea, dar dateaza dinainte perioada in care a fost locuita (1579-1633). Frumoasa casa a fost folosita pentru petreceri, iar gradinile din jur se preteaza la estetica arhitecturala. Casa are doua etaje, cu 20 de camere, aspectul fiecareia constituind o atractie in sine. Una dintre camere are pe tavan o fresca in stilul trompe l'oeil, iar alta are podeaua cu mozaicuri romane. In holul de la intrare exista un mozaic cu gladiatori, care dateaza din anul 320 d.Hr.

Operele de arta afisate in Galleria Borghese provin dintr-o colectie private a Cardinalului Scipione, fiul Ortensiei Borghese (Sora lui Papa Paul al V-lea) si al lui Francesco Caffarelli. Colectia include piese antice de arta, ce apartin Renasterii si stilului baroc, ce evoca Epoca de Aur. Colectia include atat picturi, cat si sculpture.

Statuia lui Canova, creatie a lui Paulline Bonaparte (1805-1808) este una dintre cele mai apreciate lucrari. Printre tablouri se numara 107 lucrari primite de Cardinal din partea Papei, acestea fiind confiscate de Giuseppe Cesari. Vizitatorii pot admira „Apollo si Daphne” a lui Bernini, „Amor sacru si amor profan” a lui Titian, la care se adauga lucrari ale lui Lorenzo, Botticelli, Lotto, Rubens, Savoldo, Bassano si Domenichino.

  

 

Ora 10:10, Villa Borghese

Durata vizitei: 1h

Distanta: 0,7 km, la 10 minute departare de Galleria Borghese

 

 

 

 

 

Villa Borghese este cel mai mare parc din Roma, situat in locul in care pana in anul 1605 se intindea o bogata vita de vie. Cardinalul Scipione Borghese a decis transformarea spatiului intr-un spatiu destinat relaxarii. Initial, gradina avea un design geometric, ulterior adaugandu-se elemente naturale. Lacul artificial a fost adaugat in secolul al XVIII-lea, in centrul parcului. Un templu ionic dedicat Zeului Vindecarii se afla pe o insula mica de pe lac. Parcul a ramas proprietatea familiei Borghese pana in 1903, cand municipalitatea a achizitionat terenul, iar parcul a devenit deschis publicului.

In prezent, parcul acopera 148 de acri, iar in parc se afla mai multe cladiri, un lac, templu, fantani, statui si muzee. De asemenea, aici se gaseste si un amfiteatru, Piazza di Siena si o cupola din secolul al XVIII-lea, Arcul lui Septimius Severus.

 

 

Ora 11:20, Galeria Nationala de Arta Antica

Durata vizitei: 2h

Distanta: 1,9 km, la 11 minute de Villa Borghese

 

 

Acest muzeu remarcabil se afla in Palatul Barberini, o constructie de-a dreptul impresionanta, ce se mandreste cu „Triumful Providentei Divine” o fresca creata de Pietro da Cortona. Lucrarea se afla in centrul Gran Salone, proiectat de Bernini, alaturi de fatada cladirii. Alti arhitecti iscusiti au proiectat aripa teatrului, asemeni lui Cortona, care a creat si aripa teatrului (in prezent demolata) sau Borromini, care proiectat scara spirala.

Cea mai mare parte a colectiei este compusa din lucrarile lui Raphael, Caravaggio, Fra Angelico, Filiop, Lippi, Lotto, Michelangelo, Canaletto, Ruben si El Greco. Colectia include picturi, sculpturi si lucrari realizate in moduri diferite. Vizitatorii muzeului pot observa, de asemenea, apartamente de tip rococo, Galeria de Arta Decorativa, ce detine obiecte pretioase create de Cornelia Cosstanza Barberini, care a locuit aici impreuna cu sotul sau, printul Giulio Cesare si Sciarra. Apartamentele sunt mobilate si decorate asa cum au fost si timpul in care cuplul locuia aici. 

 

 

 

Ora 13:30, Treptele Spaniole

Durata vizitei: 45 de minute

Distanta: 0,6 km, la 9 minute de Galeria Nationala de Arta Antica

 

In secolul al XVII-lea a inceput sa se contureze planul „Treptele Spaniole”, in capatul lor fiind infatisata statuia Regelui Louis al XIV-lea. In orice caz, Papa nu si-a dat acordul, iar proiectul s-a desfasurat numai intre anii 1723-1726, dar fara statuie. Arhitectul Francesco De Sanctis a fost ales pentru acest proiect, numarand 137 de trepte. Scarile semnifica pacea dintre spanioli (partea de jos) si francezi (piata de sus). Treptele reprezinta unul dintre cele mai romantic locuri din Roma, fiind si cea mai lata scara din Europa. In luna mai treptele sunt decorate cu azalee si, o data pe an, treptele devin podium pentru spectacole de moda.

In partea de jos a treptelor se afla Piazza di Spagna, Piata Spaniola, ce si-a luat numele de la Ambasada Spaniei, aflata in apropiere inca din secolul al XVII-lea.

Piazza della Trinita dei Monti este piata aflata in varful treptelor, numita dupa biserica ce se afla in piata. De asemenea, in piata se afla si Collona dell Immacolata, Coloana Neprihanitei Zamisliri. Aceasta a fost recuperata din proprietatea unei manastiri in anul 1777 si adusa in piata in 1857. Statuia Mariei, care se afla in partea de sus a coloanei, a fost adaugata ulterior. Cel mai evidentiat element al pietei este Biserica Trinita dei Monti. Initial doar o capela mica, la indemnul lui Ludovic al XII-lea, in locul acesteia este ridicata o biserica mai mare, finalizata in 1855. Biserica are o fatada in stil renascentist, desi cea mai mare parte a arhitecturii este in stil gotic. Exista doua clopote cu cate un ceas, unul aratand ota frantuzeasca (internationala), iar celalalt infatisand ora italieneasca printr-un cadran solar. In interiorul bisericii se afla mai multe fresce, inclusive lucrarile lui Daniele da Volterra, discipol al lui Michelangelo.

 

 

Ora 14:15, Piazza di Spagna

Durata vizitei: 45 de minute

Distanta: 0,1 km, la 1 minut departare de Scarile Spaniole

  

 

Piazza di Spagna, cea din secolul al XVIII-lea, are o forma neregulata si se intinde pana spre poalele Dealului Pincio. Piata include si Fontana della Barcaccia, creata de Bernini in 1595. Centrul fantanii este o statuie ce infatiseaza o barca mica, iar inspiratia a venit din episodul inundatiei din 1595, in momentul in care de pe raul Tiber a ajuns o barca ce chiar s-a blocat in piata.

Unele dintre cladirile din jurul pietei desemneaza casa poetului englez John Keats, care acum functioneaza ca muzeu, si palatul din secolul al XV-lea a lui Lorenzo Cybo de Mari.Piazza di Spagna este punctul de intersectie ale unora dintre cele mai elegante strazi ale Romei, cum ar fi Via Condotti si Via del Babuino. Strazile inconjuratoare pun la dispozitia turistilor magazine ale unor marci de lux, Gucci, Prada si Valentino. Retineti ca este ilegal sa luati masa pe trepte.

 

 

Ora 15:05, Fontana di Trevi

Durata vizitei: 45 de minute

Distanta: 0,6 km, la 8 minute departare de Piazza di Spagna

 

 

Fontana di Trevi este cea mai mare fantana in stil baroc din lume. Este bine cunoscuta din filmul lui Federico Fellini, „La Dolce Vita” si „Three Coins in the Fountain”. Legenda spune ca daca aruncati o moneda in fantana si veti dori sa va intoarceti in Roma, dorinta va va fi indeplinita. Fantana se afla in Cartierul Trevi din Roma, la intersectia a trei strazi (de aici si numele – tre + vi). Fantana are o inaltime de 26 metri si o latime de 49 metri, prin ea curgand 80.000 de metri cubi de apa in fiecare zi. Este sculptata din tuf travertin.

Fantana marcheaza, de asemenea, punctul terminal al unuia dintre cele 11 apeducte ale Romei Antice, Aqua Virgo, construita de Marcus Agrippa in anul 19 i.Hr., in timpul domniei Imparatului Augustus. Apeductul a acoperit 21 de kilometri pentru a aduce apa proaspata in oras, furnizand apa potabila curata timp de aproximativ 400 de ani. Agrippa a construit apeductul pentru a conduce apa spre baile termale Campus Maritius. Numele apeductului provine de la povestea unei tinere fecioare ce conducea soldatii obositi si insetati spre o sursa de apa. Fantanile inca sunt o caracteristica specifica Romei, in secolul dal IV-lea eixstand 1352 de fantani. Apeductul a suferit distrugeri semnificative in anul 537, cand ostrogotii au atacat Roma.

Mai multi Papi au contribuit la restaurarea fantanii si chiar la mutarea ei. In 1730 a avut loc un concurs pentru constructia unei fantani, iar Nicola Salvi a castigat. Trei ani mai tarziu, fantana era functionala. Giuseppe Pannini (fiul lui Giampaolo) a preluat procesul de finalizare a decorarii constructiei. Fantana a fost finalizata in 1762.

Cu o imagine estetica formata din detalii si simboluri arhitecturale deosebite, Fontana di Trevi este, probabil, cea mai romantica fantana din Roma. Vizitatorii pot bea din conductele de fonta situate pe trepte. Banii aruncati in fantana sunt folositi pentru intretinerea starii constructiei.

  

 

 

Ora 16:00, Piazza Navona

Durata vizitei: 45 de minute

Distanta: 0,9 km, la 12 minute departare de Fontana di Trevi

   

Piazza Navona este o piata publica in forma ovala, alungita, fiind construita pe locul Stadionului lui Domitian. Numele original a fost Circus Agonalis. Piata a fost pavata in secolul al XV-lea si a constituit locul de intalnire pentru planuirea evenimentelor speciale, in special bataliile navale.

In prezent este un punct de intalnire social, plin de viata, dinamic si impanzit cu cafenele, restaurant si locuri de divertisment care contureaza piata. Spatiul este locul de desfasurare a numeroaselor targuri si festivaluri anuale. Biserica Sant Agnese (1670) se afla, de asemenea, in cadrul pietei si constituie, probabil, sursa denumirii actuale a pietei.

Principalele atractii din zona sunt cele trei fantani, cele mai renumite fiind Fontana dei Quattro Fiumi. „Fantana celor patru rauri” a fost finalizata in 1651 sub stilul lui Bernini. Fantana are un obelisc adus de la Circul Massenzio si, in jur, se gasesc statui ce imagineaza 4 rauri mari: Nilul, Gange, Dunarea si Rio de la Plata.

Fantana lui Neptun (Fontana del Nettuno) sau Calderari a fost pictata de Giacomo della Porta si construita in 1576. Alte statui ale lui Neptun si ale nimfelor marine au fost adaugate in secolul al XIX-lea.

Fontana del Moro a fost ridicata de acelasi arhitect. Statuia centrala a fost proiectata de Bernini in secolul al XVII-lea. Tritonii (sirene de sex masculin) au fost adaugati in secolul al XIX-lea.

 

 

 

Destinatia ofertei este Roma. Vacanta ideala este la un singur click distanta!

 

Pentru orice perioada si destinatie ati alege, sectiunea „City Breaks” din cadrul site-ului nostru va sta la dispozitie.

 

*Tariful „de la” include patru nopti de cazare si biletul de avion, intr-o anumita perioada a anului in curs. In functie de perioada de calatorie dorita si de hotelul ales, tariful se poate modifica.

*Tariful nu include intrarea la obiectivele turistice, oferta prezenta avand rolul de a inspira turistii in conturarea itinerariului de calatorie.

Note:

Oferta este valabila in limita locurilor disponibile si poate suferi modificari;

La cerere, putem crea oferte similare, personalizate;

Traseul este realizat in functie de perioada recomandata si poate suferi modificari, in functie de periaoda aleasa;

Plata integrala se va face in momentul rezervarii ferme;

Dupa emiterea actelor nu se permite anulare sau modificare;

Dupa emiterea documentelor, penalizarea este de 100%;

Cerere oferta


Lorem ipsum dolor sit amet

Nunc at nulla eget turpis malesuada lobortis at nec ex

Class aptent taciti sociosqu ad litora torquent per conubia nostra, per inceptos himenaeos. Pellentesque habitant morbi tristique senectus et netus et malesuada fames ac turpis egestas. Phasellus quis commodo mauris.
Cere o oferta!