Cum organizezi o calatorie perfecta?

 

Ai observat cum unele persoane fac ca cele mai dificile calatorii sa devina simple precum o plimbare in parc? Noua calatori din zece isi creeaza un itinerariu aproape perfect inainte sa isi faca bagajele. Exista si instrumente moderne care stabilesc itinerarii, de la site-uri, pana la aplicatiile care permit calatorilor sa isi planifice drumetiile, ca apoi sa impartaseasca ideile cu cei dragi. Insa abilitatea de a stabili un itinerariu eficient, care sa atinga toate obiectivele turistice existente, presupune mai mult decat credem, pentru ca planurile elaborate si bine definite sunt o componenta a oricarei calatorii de succes. Asadar, care este secretul unei calatorii reusite? Dupa ce ai cumparat biletele de avion, ai rezolvat inchirierea unei masini si ti-ai pus la punct necesarul de bagaje, trebuie sa ai in vedere ca exista diferite strategii, mai putin evidente, dar la fel de importante, pe care le poti utiliza in organizarea unei calatorii fara cusur. In continuare, iti prezentam patru reguli de aur pentru a te ajuta sa ai o calatorie asa cum iti doresti.

 

 

1. Fii realist

Cu siguranta, vei crede ca epuizezi oportunitatile calatoriei doar daca rezervi biletul de avion si iti programezi toate activitatile primei zile, bineinteles, uitand de diferenta de opt ore de fus orar. Dar in felul acesta, s-ar putea ca la sfarsitul calatoriei sa arati si sa te simti ca si cand ai fi petrecut o saptamana de instructie in armata. 

Planificarea lucrurilor pe care vrei sa le indeplinesti intr-un program complex, mai ales daca vizitezi mai multe orase sau tari, poate fi o provocare uriasa. Pentru inceput, usureaza-ti munca prin crearea unei liste cu tot ce vrei sa vezi sau sa faci in respectiva destinatie. Apoi actualizeaza lista cu ordinea prioritatilor. Pentru a estima cat dureaza o activitate sau cat de mult timp iti ia sa ajungi acolo, consulta un ghid turistic sau verifica forumurile online si comentariile calatorilor care au fost in acel loc. Acest fapt iti va facilita demersurile si te va ajuta intelegi ce poti si ce nu poti face in timpul calatoriei tale.

Cauta evenimentele care se petrec in cadrul destinatiei imediat ce ai ajuns acolo (site-urile consiliului de turism sunt recomandate in acest caz pentru ca dispun de calendare cu evenimente) si actioneaza in consecinta. Poate avea loc un festival grozav pe care sa vrei sa il vezi neaparat sau, la extrema opusa, este posibil sa incerci sa eviti o anumita zona a orasului din cauza ca este aglomerata sau blocata. De asemenea, retine sarbatorile locale care coincid cu calatoria ta pentru ca acestea pot afecta programele de transport sau orele de deschidere a firmelor, magazinelor etc.

Calatorii ambitiosi care intentioneaza sa se aventureze intr-un tur lung de o saptamana in Europa ar trebui sa isi faca planuri destul de serioase. Intr-un caz ca acesta, o harta poate fi cea mai buna prietena care te ajuta sa te orientezi si sa iti fixezi un circuit clar cu cele mai importante puncte turistice. Analizeaza harta si incearca sa grupezi diferitele atractii pe care vrei sa le vezi in functie de vecinatate sau regiune – acest lucru te va ajuta sa reduci timpul dintre etapele propriu-zise ale itinerariului.

 

 

2. Ia in calcul zborurile de legatura

Adauga un zbor de legatura itinerariului tau si este suficient ca lucrurile sa ia o intorsatura neplacuta, ceea ce nu s-ar fi intamplat daca ai fi rezervat un zbor direct. Un zbor de legatura inseamna schimbarea avionului de catre pasageri pentru a ajunge la destinatia finala, dar si nasterea unor ocazii in plus pentru intarzieri. Mai mult decat atat, se poate intampla ca bagajele sa fie mutate, pierdute sau deteriorate. In cazul in care vrei sa anulezi sau sa modifici un zbor, este destul de problematic sa reprogramezi itinerariul. Daca, in schimb, “vanezi” costurile reduse si iti doresti sa vizitezi si alte destinatii, in afara de cea planificata, ar trebui sa te orientezi catre zborurile de legatura.

 

 

3. Cauta site-uri utile si descarca aplicatii eficiente

Diverse site-uri web si aplicatii au facilitat crearea itinerariilor si au pus la dispozitie distribuirea acestora in randul avansatilor in tehnologie. Cateva aplicatii care te vor ajuta in procesul de cautare a informatiilor sunt:

TripIt.com allows permite utilizatorilor sa creeze online itinerarii complexe si sa le trimita prin e-mail atat lor, cat si prietenilor sau familiei. Site-ul va insera in mod automat o multitudine de informatii utile despre locurile si atractiile de vizitat, inclusiv harti, indicatii sau vremea. Aplicatia este disponibila gratuit pe iTunes sau Android, dar are si o versiune contra-cost, cum ar fi serviciul suplimentar care te avertizeaza daca zborul tau este schimbat sau anulat.

TripCase.com este una dintre cele mai bune aplicatii care te ajuta sa iti organizezi itinerariul de calatorie. De asemenea, iti permite sa rezervi biletele de avion si iti ofera informatii despre hoteluri si masini de inchiriat. In cazul in care apar schimbari neasteptate, vei primi notificari. Poti impartasi itinerariul cu prietenii si poti adauga restaurante, magazine sau alte atractii relevante.

TripHobo.com se refera mai putin la organizarea itinerariului tau si mai mult la modul in care te ajuta sa il populezi. Completeaza cu destinatia dorita, iar site-ul iti va oferi recomandari despre cum sa ajungi si ce activitati ai putea sa faci in fiecare oras din lista ta. Pentru fiecare atractie, vei primi informatii despre orele de deschidere, pretul biletelor si timpul estimat care iti va lua sa le vizitezi. Poti vedea itinerariile altor utilizatori pentru a te inspira din ideile lor.

 

 

4. Planurile de acasa nu se potrivesc cu cele din targ…

Itinerariul nu este un contract obligatoriu legal. Lucrurile nu merg intodeauna asa cum ne planuim. Nu putem anticipa tot ce se intampla in timpul calatoriei noastre si trebuie sa ne asteptam la tot felul de surprize. Restaurantele pot fi inchise, autobuzele pot intarzia sau programul de vizita nu corespunde cu cautarile noastre. Cu alte cuvinte, cel mai flexibil itinerariu este, adesea, cel mai bun. Sfatul nostru final? Acorda o sansa activitatilor spontane, pentru ca s-ar putea ca ele sa iti ofere cele mai frumoase experiente. Mai mult de atat, planurile iti pot fi date peste cap si esti nevoit sa te adaptezi situatiilor neprevazute. Renunta la micile detalii irelevante si orienteaza-te catre actiunile care chiar conteaza cu adevarat. Lasa nemultumirile deoparte, ocoleste obstacolele si incuie intr-o camera neplacerile si inconvenientele. Nu ai vrea ca acestea sa iti strice calatoria! Este posibil sa descoperi atractii despre care nu stiai ca exista la plecare, in ciuda faptului ca ai in vedere doar obiective prestabilite.

 

Cere o oferta!