Doua zile in „Orasul Turnului Inclinat”

City Break in Pisa

 

Pisa este renumit pentru turnul sau inclinat si pentru statutul de loc al nasterii marelui astronom Galileo Galilei. Unii turisti petrec o perioada scurta in oras, in trecere, altii exploreaza in detaliu caracterul medieval fascinant al asezarii. Situat in Regiunea Toscana, la gura raului Arno, Pisa se afla la cateva ore distanta de Florenta si in apropierea orasului Lucca.

In continuare Fabrica de vacante va propune un tur ghidat, afisat pe parcursul a doua zile, in cadrul caruia puteti admira in profunzime obiectivele turistice de o bogata incarcatura istorica.

 

 

Ziua I

 

 

 

Ora 9:00, Piazza dei Miracoli / Piata Catedralei

Durata vizitei: 1h

 

 

  

 

 

 

„Piata Catedralei” sau „Piata Miracolelor” este centrul religios si spatiul in care se afla elementul de atractie principal al orasului, anume Turnul Inclinat. Piata este inconjurata de ziduri si, pe masura ce patrundeti, aveti contact cu o parcela de verde crud, aflata in contrast cu patru structuri monumentale albe. Acestea se gasesc izolate, intr-o zona extinsa de la marginea orasului, inspre nord-vest. Este vorba despre Baptisteriu, Cimitir, Catedrala si despre Turnul Inclinat al orasului.

Numele „Piata miracolelor” i-a fost atribuit de catre scriitorul Gabriele d’ Annunzio in nuvela sa, „Forse che si forse che no” (1910). Spatiul se afla sub protectia UNESCO.

 

 

 

 

 

Ora 10:00, Baptisteriul

Durata vizitei: 45 de minute

 

 

 

Baptisteriul Sfantului Ioan (Baptistery di San Giovanni) este una dintre cladirile aflate in Piazza dei Miracoli. Structura din prezent inlocuieste un baptiseriu anterior. Constructia a fost initiata de arhitectul Diotisalvi in anul 1153, in stil roman, continuata de Nicola si Giovanni Pisano in anii 1200 in stil gotic si finalizata in 1363, prin completarea lui Cellino di Nese – cupola. Baptiseriul din Pisa este cel mai mare din tara, avand inaltimea de 54 metri. Structura circulara are o circumferinta de 107 metri. La fel ca turnul din apropiere, este inclinat la 0,6 grade, dat fiind terenul neunifom. Cladirea are elemente de arhitectura romano-gotica si este realizata din marmura. Asigurati-va ca observati cu atentie reliefurile din secolul al XIII-lea de pe usa principala. Baptisteriul are o acustica speciala, concertele de cor fiind deosebit de apreciate.

 

 

  

 

 

 

Ora 10:45, Camposanto

Durata vizitei: 45 de minute

 

 

 

 

 

Acest complex cimiterial este una dintre atractiile principale din Piazza dei Miracoli. Composanto a fost initiat in 1277 si finalizat in 1464. Proiectarea constructiei a fost realziata de catre Giovanni di Simone. Mai mult decat un cimitir deschis, acest sit cuprinde pamantul, considerat sfant, si cladirile monumentale din jur. Se spune ca pamantul a fost adus de pe Muntele Golgota pentru a acoperi ruinele fostului baptisteriu al Bisericii Sfanta Reparata. Situl a avut drept scop initial de functionare cel propriu unul lacas de cult, insa in timpul constructiei, planurile au fost modificate. Peretii exteriori ai cladirilor inconjuratoare au arcade intunecate si doua usi de acces. Cele mai multe dintre morminte sunt situate sub aceste arcade. Situl include, de asemenea, trei capele. Printre trasaturile semnificative ale spatiului se numara existenta lampii pe care Galileo Galilei a utilizat-o in calcularea miscarii pendulare. Pe langa pamant, un spin din coroana de spini a lui Hristos, o bucata din rochia Fecioarei Maria si moastele a 11 dintre apostoli sunt pastrate in Capela Dal Pozzo. Nu omiteti sa admirati minunatele fresce si sarcofaguri romane.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ora 11:30, Catedrala din Pisa

Durata vizitei: 45 de minute

 

 

 

 

 

Catedrala din Pisa se afla in inima orasului, desemnand a 4-a constructie in stil gotic din lume, ca marime. Constructia a fost inceputa de catre arhitectul Arnolfo di Cambio in secolul al XIII-lea si completata de catre Filippo Brunelleschi, care a adaugat cupola in secolul al XV-lea.

Exteriorul uimitor este acoperit cu modele decorative din marmura roz, alba sau verde. Fatada desemneaza un detaliu adaugat cu un secol mai tarziu, de catre Rainaldo. In interior, atractia o constituie podeaua, un pavaj mozaical. De asemenea, biserica detine statuile arhitectilor care au luat parte la proiectarea catedralei.

Catedrala este destul de simpla, dar detine cateva opere de arta remarcabile, ca de exemplu amvonul. Alte elemente importante sunt fresca lui Giorgio Vasari, proiectie a episodului biblic al „Judecatii de Apoi”. Aveti posibilitatea de a urca in varful cupolei, prin urcarea a 463 de trepte. Privelistea merita! De asemenea, un alt avantaj este ca puteti admira fresca lui Vasari de aproape.

 

 

 

 

 

 

  

 

Ora 12:15, Turnul Inclinat din Pisa

Durata vizitei: 1h si 15 minute.

  

 

 

 

Torre di Pisa este atractia turistica principala a orasului. Constructia a inceput in anul 1173 si a continuat pe parcursul a doua secole, din cauza intreruperilor cauzate de razboaiele locale. De altminteri, acesta este motivul pentru care niciun architect nu isi poate pune pecetea pe planurile cladirii. Turnul este ridicat in plan vertical, dar, data fiind instabilitatea solului, acesta a inceput sa se incline intr-o parte. Un alt factor de modificare a structurii a fost fundatia care, avand doar trei metri, a impus afundarea turnului in sol. Pentru a compensa erorile initiale, urmatorii arhitecti au inaltat o parte a constructiei, oferind aspectul curbat. Turnul este inclinat la aproximativ 4 grade. In decursul anilor au fost realizate diferite incercari de indreptare a cladirii. In anii 1920 in fundatie s-a injectat ciment, pentru stabilizarea terenului.

Inaltimea remarcabilului turn este de aproximativ 60 metri. Cu datarea cea mai recenta dintre cele patru cladiri aflate in piata, turnul a fost construit ca turn de clopot individual al catedralei.

Turnul are 207 coloane care inconjoara cele 8 etaje, partea de sus reprezentand o camera de clopot. La nivelul solului exista o arcada ascunsa (proiectata sa arate ca o serie de arcade false, fara deschidere reala). La etajul cel mai de jos exista 15 arcade de marmura sustinute de coloane si la urmatoarele sase etaje exista alte 30 de arcade. La ultimul nivel al cladirii se afla 16 arcade. In total sunt 297 de trepte care conduc catre partea de sus a turnului. Vizitatorii care urca spre clopotnita si, respective acoperis, pot obtine privelisti deosebite, asupra intregului oras.

 

 

 

  

 

 

 

Ora 13:35, Piazza dei Cavalieri / Piata Cavalerilor

Durata vizitei: 1h.

Distanta: 0,5 km, la 7 minute departare de Turnul Inclinat din Pisa

 

 

 

 

 

 

Piata Cavalerilor este cea de a doua piata principala din Pisa, centru politic in perioada Evului Mediu, devenind ulterior sedul Ordinului Cavalerilor Sfantului Stefan. Piata a jucat permanent un rol important in viata civila si politica a orasului. In 1406 un emisar din Florenta a proclamat sfarsitul independentei orasului in Piata Cavalerilor. Reperele din Piata Cavalerilor sunt cladirile: Palatul Canonica, Biserica Sfantul Stefan, Palatul Collegio Puteano si Palatul Consiglio dei Dodici. Palatul Cavalerilor domina piata si modernizat arhitectura renascentista a lui Geiorgio Vasari. Pe fatada puteti observa elementele de decorare realizate prin gravare si statuile marilor duci ai Toscanei. Alte caracteristici ale pietei sunt  fantana lui Pietro Francavillasi si statuia lui Cosimo I de Medici al Florentei.

 

 

 

 

 

 

 

Ora 14:35, Palazzo dei Cavalieri / Palatul Cavalerilor

Durata vizitei: 1h.

Distanta: 0,1 km, la 2 minute departare de Piaza Cavalerilor

 

 

  

 

 

 

Palatul Cavalerilor a fost initial Palatul Stramosilor pana in 1562, cand Giorgio Vasari a inceput renovarea, extinderea si reconstructia proprietatii, oferindu-i alt statut. A fost centrul de desfasurare a activitatilor de pregatire pentru cavalerii din Ordinul Sfantului Stefan pana in anul 1810, cand Napoleon a transformat palatul in Scuola Normale Superiore, un colegiu tehnic pentru invatamantul superior. Cladirea gazduieste inca Scuola Normale, parte a Universitatii din Pisa.

Cladirea are o fatada impresionanta, decorata prin gravuri, fie busturile Marilor Duci ai Toscanei, fie semne zodiacale, figuri alegorice, stema cavalerilor. Exista o scara dubla, lata, care incepe de la intrare. In fata palatului este statuia ecvestra a lui Casimo I. Puteti vedea un ceas-turn in apropiere, a carui parte dreapta a fost folosita ca Turn al Foametei. Aici Ugolino della Gherardesca a fost intemnitat pentru tradare in secolul al XIII-lea. Episodul istoric este mentionat de catre Dante.

 

 

 

Ziua a doua

 

 

 

 

Ora 9:00, Orto Botanico di Pisa / Gradina Botanica din Pisa

Durata vizitei: 1h si 30 de minute

 

 

 

 

 

Aceasta este cea mai veche gradina botanica universitara din Europa si a fost infiintata in 1544 de botanistul si medicul Luca Ghini de la Imola. Initial, gradina a fost conceputa cu scopul de a servi drept birou pentru Ghini si confera, intr-adevar, un sentiment unic. Gradina a fost mutata de doua ori in anii 1500. Ghini a avut ideea de a folosi ierbarul pentru a uscarea si catalogarea plantelor pentru studii ulterioare, acumuland o colectie deosebita, cu exemplare rare. Gradina este izolata prin ziduri din piatra, oferind imaginea unei „gradini secrete”. Exista fantani, iazuri, sere, o colectie de plante acvatice, cactusi, arbori, o biblioteca, o gradina cu plante medicinale si cea mai veche sera cu cadru din fier din tara. Exista, de asemenea, un institut de botanica placat cu scoici, folosit in anii 1500.

In cadrul gradinii se afla circa 148 de straturi cu flori si Ginkgo Biloba, magnolii si cedri din anii 1700. In interior se gaseste Muzeul Botanic, cu o colectie valoroasa de seminte, specii de plante rare, reviste stiintifice, o galerie de obiecte naturale si o colectie de ilustratii si schite. Gradina Botanica are si in prezent un rol important in studiile si cercetarile in domeniu.  

 

 

 

​ 

 

 

 

 

 

Ora 10:35, Borgo Stretto

Durata vizitei: 1h si 30 de minute

Distanta: 0,6 km, la 8 minute departare de Orto Botanico di Pisa

 

 

 

 

 

Aceasta este una dintre cele mai cunoscute si elegante strazi destinate cumparaturilor. Strada pietonala porneste din Piazza Garibaldi, unde exista o sculpura de lemn ce o infatiseaza pe Fecioara Maria. Aceasta este strabatut de tarabe si buticuri adapostite in magazinele de sub pasarela acoperita cu arcade. Strada are cateva baruri si restaurante renumite, cum ar fi cea mai buna patiserie din oras – Salza. Una dintre cladirile istorice de pe Borgo Stretto este cea in care s-a nascut Galileo Galilei. Aceasta este marcata cu o placa, aflata deasupra Cafenelei Settimelli.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ora 12:05, Sfantul Mihail din Borgo

Durata vizitei: 1h

Distanta: la un minut departare de Borgo Stretto

 

 

 

 

Chiar daca numele creeaza impresia ca biserica se afla intr-un loc numit Borgo, realitatea este ca la momentul ridicarii, constructia se afla in afara orasului Pisa, in cadrul unei asezari numite Borgo. Biserica si manastirea adiacenta au fost construite in perioada secolelor X-XI, pe locul unui Templu Roman inchinat Zeului Marte. Fatada actuala a fost adaugata in secolul al XIV-lea. Din punct de vedere estetic, proiectarea a fost inspirata din cea a Catedralei din Pisa.

Exista trei intrari cu luneta. In interiorul bisericii naosul este impartit in trei zone prin intermediul coloanelor romane, acolo existand o zona altarului inaltata. Exista picturi ale lui Baccio Lorni, Matteo Roselli, Giuseppe Melani si Aurelio Lomi. Biserica detine un crucifix de marmura din secolul al XIV-lea, realizat de catre Nino Pisano. Puteti observa portiunile ramase ale unei fresce din sec. al XIII-lea si silozuri de depozitare din secolele XVI-XVII. Constructia a fost deteriorata in cel de Al Doilea Razboi Mondial, de aceea a necesitat restaurarea ulterior anului 1944.

 

 

 

 

 

Ora 13:10, Palatul Blu

Durata vizitei: 1h

Distanta: 0,3 km, la 5 minute departare de Sfantul Mihail din Borgo

 

 

 

 

Acesta este cel mai recent loc cultural din Pisa, adapostind Muzeul de Arta si Cultura. Palatul se afla intr-un complex de cladiri care acopera 4000 . Cladirea principala este o casa renovata din secolul al XIV-lea, cu mobilier din secolul al XIX-lea, cu vedere spre rau. Numele muzeului vine din zidurile de culoare albastra ale casei principale, descoperite in timpul restaurarii si pastrate.

Muzeul detine o colectie de aproximativ 200 de descoperiri arheologice deseobite, sculpturi, schite, monede, medalii si picturi, din perioada secolele XIV-XX. Expozitiile permanente este impartita in trei zone, existand spatiu si pentru expozitii temporare. Colectia Fundatiei Pisa si Colectia Simoneschi cuprind lucrari semnate de artisti precum: Cecco di Pietro, Vincenzo Foppa, Artemisia Gentileschi si Luigi Giolo. In total exista mai mult de 300 de opere de arta care pune la dispozitie mostenirea artistica a intregii regiuni.

Desi colectia permanenta este impresionanta, nici cele temporare nu ar trebui neglijate. De-a lungul timpului, au inclus lucrari ale lucrarilor Kandinsky si Bauhaus. In plus, pe langa elementele din domeniul artei, aici puteti descoperi o excelenta librarie si o cafenea.

 

 

 

 

  

 

 

Ora 14:20, Tuttomondo

Durata vizitei: 1h

Distanta: 0,6 km, la 7 minute departare de Palatul Blu

 

 

 

 

In 1989 s-a nascut ideea de a crea o pictura murala in Pisa, odata ce Keith Haring a intalnit un student din orasul italian. Temele operei sunt pacea mondiala si armonia. Treizeci de figuri grafice colorate sunt interconectate ca un puzzle. Haring a realizat pictura intr-o saptamana, fara schite preliminare. Figurile au contururi negre si sunt umplute cu culori stralucitoare, similare nuantelor fatadelor inconjuratoare. Cateva luni mai tarziu, artistul a murit.

Tuttomondo are 200 de metri patrati si mentine vie simplitatea grafica a lucrarilor stradale care, spre sfarsitul secolului XX, au cunoscut faima internationala prin persoana lui Keith Haring.

 

 

Cere o oferta!