Graz

Intre Renastere si Baroc

Al doilea oras ca marime din tara, Graz se dovedeste cel mai relaxant si atragator spatiu urban: parcuri imbelsugate, un ocean de acoperisuri rosii si un rau ingust si foarte rapid care straluceste in luminile soarelui (Mur). O faleza deosebita legata de Centru prin trepte, un funicular (Schlossbergbahn) si un lift din sticla reprezinta semnatura orasului. 

Din punct de vedere arhitectural, Graz ofera un indiciu despre apropierea de Italia prin curtile sale renascentiste si palatele baroce. Totodata, aici exista o energie expansiva data de cladiri moderne, o scena de arta vibranta si viata de noapte alimentata continuu de studenti. 

 

Ce poti vizita?

Kunsthaus Graz
Kunsthaus Graz

Proiectat de arhitectii britanici Peter Cook si Colin Fournier, acest spatiu de arta contemporana cunoscut la nivel mondial este denumit „strainul (extraterestrul) prietenos” de catre localnici. Cladirea are un invelis fotovoltaic, o aparenta contradictorie in zona. Inovativ si excentric, muzeul sustine expozitii care se succed la intervale de 3-4 luni, concentrate pe arte si teme contemporane, adesea cu referire la probleme actuale legate de viata politica, sociala si culturala.

Schloss Eggenberg
Schloss Eggenberg

Palatul elegant din Graz a fost ridicat pentru dinastia Eggenberg in  1625 de Giovanni Pietro de Pomis, la cererea lui Johann Ulrich. Intrarea se face doar prin participarea la un tur ghidat, in timpul caruia veti afla despre specificul fiecarei camere, povestile spuse de fresce si despre evolutia familiei Eggenberg in sine. Turul te va conduce prin toate cele 24 de camere care se bazeaza pe astronomie, zodiac si mitologie, atat clasica, cat si religioasa. 

Schlossberg
Schlossberg

Atingand inaltimea de 473 metri, Schlossberg este locul initial al cetatii, unde a fost fondat orasul Graz si este marcat de cel mai vizibil punct al orasului, de Uhrturm (un orologoiu). Drumurile impadurite sunt sinuoase si stramte, insa poti ajunge acolo cu funicularul Schlossbergbahn.

Landeszeughaus
Landeszeughaus

Daca ai o pasiune deosebita pentru armuri si arme, te vei bucura de vizita la acest muzeu, unde sunt adapostite peste 30.000 de piese stralucitoare. Expozitia este una dintre cele mai interesante din Graz si cea mai mare de acest fel din Austria: o selectie de arme care dateaza din perioada secolelor al XV-lea – al XVIII-lea. Cea mai impresionanta parte a expozitiei nu este puterea acelor arme de a ataca sau ucide, ci consta in modalitatile de confectionare a acestora.

Neue Galerie Graz
Neue Galerie Graz

Galeria reprezinta incununarea a trei muzee din complexul Joanneumsviertel. Colectia de lucrari de la parter reprezinta punctul culminant al vizitei, care este in mod regulat modificat, curatorii asezand piese de arta din anii 1800. De asemenea, are expozitii constante la nivelul 1 si o sectiune dedicata artistilor din Styria. In final, parterul Bruseum (un muzeu separat) este destinat lucrarilor lui Gunter Brus.

Cere o oferta!