Haifa – San Francisco al Israelului

O religie universala

Asezat maiestuos pe versantii Muntelui Carmel, Haifa este cel de-al treilea oras ca marime din Israel si un port cu o istorie indelungata care dateaza din timpuri imemorabile. Vazut ca o comunitate multiculturala, unde evreii si arabii convietuiesc in armonie, Haifa ilustreaza o noua fateta a Israelului care reuneste toti membrii unei societati sub auspiciile unei viziuni comune legate de divinitate: credinta Bahai. Imaginea golfului din apropiere, stradutele inclinate si turnurile din sticla dau senzatia vizitatorului ca a ajuns in San Francisco. De la plaje cu vegetatie luxurianta si nisip auriu, gradini spectaculoase, muzee, sit-uri arheologice si locuri cu o mare incarcatura religioasa, Haifa are multe de aratat tuturor celor care ii calca teritoriul, urmarind sa ii suprinda constant la fiecare pas.

 

A opta minune a lumii

Suspendate de bolta orasului, Gradinile Bahai au menirea de a adauga un strop de prospetime si culoare atmosferei si de a amplifica frumusetea naturii. Privelistile desavarsite si aleile de promenade brazdate cu sculpturi din fier forjat, fantani, cascade, pomi fructiferi, palmieri si florile inmiresmate emana un farmec aparte si fac din acest paradis “cea de-a opta minune a lumii”. In centrul gradinilor se afla Templul Bahai, o capodopera arhitecturala, incununata cu o cupola poleita, ce ilustreaza, pe cele 9 fatede ale sale, noua dintre religiile lumii. Este un loc de pelerinaj care invita adeptii credintei Bahai la contemplare si rugaciune, imbogatind spiritual sufletul si inaltandu-l dincolo de orice simtamant pamantesc. Manastirea Stella Maris Carm contine picturi cu scene importante din viata sfintilor, iar vizavi de aceasta se afla Pestera lui Ilie, despre care se spune ca a trait aici in vremea regelui Ahab. Piata Districtului Wadi Nisnas este un spectacol senzorial al standurilor incarcate de obiecte artizanale evreiesti si arabe si al restaurantelor care tradeaza mirosul imbietor al fructelor de mare, legumelor si multor alte bunatati!

 

Sarbatoarea Sarbatorilor

Cei care vor sa ia o pauza de la antichitatile si ofertele istorice ale orasului trebuie sa stie ca aici exista o Gradina Zoologica care gazduieste o varietate de specii de animale salbatice, dar si o Gradina Botanica, un spatiu dedicat plantelor si copacilor de pe Muntele Carmel. Muzeul de Preistorie afiseaza expozitia de dezvoltare a omenirii inca din timpuri preistorice, iar Abadia ofera posibilitatea vizitatorilor de a afla despre traditiile, legendele si floclorul beduinilor, prin intermediul expozitiilor, conferintelor si filmelor. Poti participa la unul dintre cele mai apreciate festivaluri – Sarbatoarea Sarbatorilor sau Luna Culturii si Cartii Arabe, ce se desfasoara in Galeria de Arta Beit-Hagefen, o institutie culturala infiintata in 1963. In schimb, daca ti-ai propus sa iti petreci vacanta departe de tumultul orasului, poti alege intre plaja Bat Galim, destinatia practicantilor sporturilor nautice extreme, sau Hof Ha Carmel, ideala pentru familiile care adora sa se refugieze in weekend-urile insorite la umbra palmierilor. O calatorie subacvatica poate fi efectuata pe plaja Shikmona de catre pasionatii de scufundari care pornesc in cautarea comorilor arheologice. In Parcul Public de Sculptura vei gasi expuse nu mai putin de 29 de sculpturi din bronz realizate de Ursula Malbin, o artista cunoscuta din Germania.

Cere o oferta!