Arabia Saudita

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021Data ultimelor modificari: 01.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu data de 18 martie 2020 și până la noi dispoziții, Ministerul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite a anunțat că toate persoanele care sosesc în Regat vor intra în carantină/autoizolare la domiciliu, conform reglementărilor în vigoare. De asemenea, cetățenii care revin în Arabia Saudită vor fi supuși unui control privind starea de sănătate în aeroport, fiind de asemenea necesară prezentarea unui test PCR negativ, efectuat cu 72 de ore înainte de sosirea în Regat.
 • Carantina la domiciliu este o măsură de precauție atât pentru cetățenii asimptomatici, cât și pentru cazurile suspecte care nu necesită îngrijiri spitalicești. Cu toate acestea, există condiția ca la domiciliu să existe facilități adecvate pentru carantină în conformitate cu prevederile în vigoare și izolarea medicală la domiciliu să respecte recomandările emise de Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (Weqaya).
 • În contextul actualei pandemii, se recomandă cetățenilor români care intenționează să călătorească în Arabia Saudită să verifice valabilitatea vizei pe care o dețin prin intermediul sponsorului/beneficiarului din Regat, după ce au consultat în prealabil și condițiile de călătorie impuse de compania aeriană de la care doresc să achiziționeze biletul de călătorie.

 

 EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Frontierele acestui stat vor rămâne deschise pentru transportul de marfă și pentru cazuri umanitare.
 • Transportul aerian a fost suspendat din și înspre Arabia Saudită până la data de 17/05/2021, fiind operate doar zboruri pentru situații de urgență/repatrieri/cazuri umanitare.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Se încurajează companiile, instituțiile private și societățile caritabile să reducă numărul angajaților prezenți la locurile de muncă și promovează comunicarea de la distanță, prin mijloacele electronice disponibile, pentru asigurarea continuității activității de bază în domeniile securității, sănătății, pentru următoarele categorii de persoane: femei însărcinate, bolnavii care prezintă boli respiratorii, cardiace, boli ereditare, dependenții de medicamente imunodepresive și pacienții cu afecțiuni tumorale.
 • A fost emis un ordin prin care se acordă tratament medical gratuit tuturor cetățenilor, rezidenților, inclusiv a celor care au încălcat regulamentul privind valabilitatea vizei, aceștia având posibilitatea de a beneficia de toate facilitățile medicale pentru recuperarea ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2.
 • Începând cu data de 07 februarie a.c. s-a decis suspendarea tuturor evenimentelor, a petrecerilor, inclusiv a căsătoriilor, a întâlnirilor organizate de firme/corporații în săli amenajate în acest scop sau afiliate la unități hoteliere, pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire;
 • închiderea cinematografelor, a centrelor de divertisment interioare, aflate în restaurante și centre comerciale, a sălilor de sport și a centrelor sportive;
 • suspendarea tuturor activităților și evenimentelor de divertisment;
 • suspendarea activității restaurantelor, cafenelelor, barurilor;
 • se impune înregistrarea tuturor cetățenilor (saudiți, străini rezidenți și nerezidenți) în programele electronice de monitorizare TAWAKKALNA (https://ta.sdaia.gov.sa/en/index) și ABSHER (https://www.absher.sa/portal/landing.html), aplicații fără de care nu se permite accesul în unitățile publice alimentare, instituții, etc. Înregistrarea se realizează prin descărcarea programelor menționate în telefonul mobil, care se prezintă la intrarea în unitățile amintite. Înregistrarea presupune transmiterea poziționării geografice a utilizatorului, date personale de identificare și starea de sănătate a acestuia, privind infectarea cu COVID-19.
 • A fost subliniată importanța respectării numeroaselor linii directoare privind necesitatea deplasării în vederea achiziționării diverselor produse, indicând faptul că aplicațiile de livrare la domiciliu constituie un substitut pentru a merge la cumpărături.
 • Ministerul Resurselor Umane și al Dezvoltării Sociale colaborează cu o serie de entități guvernamentale relevante pentru a concretiza o inițiativă care va permite unor cetățeni străini rezidenți să se întoarcă în mod excepțional în statele de origine.
 • Orice persoană care prezintă simptome sau dorește să efectueze testul pentru infecția cu SARS-CoV-2, poate să utilizeze serviciul de autoevaluare accesând aplicația Sehhaty (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.lean.sehhaty). Prin intermediul acestei aplicații se realizează programarea pentru vaccinarea anti-Covid.
 • Cetățenii pot beneficia de servicii medicale interactive apelând numărul 920005937, prin care pot obține informații recente despre evoluția COVID-19, despre centrele de asistență primară, despre centrele de donare de sânge și despre programările pentru evaluarea stării de sănătate. Autoritățile au pus la dispoziția cetățenilor ghidul COVID-19, care se regăsește pe pagina de internet Wegaya.

 

Date de contact ale misiunilor României în Arabia Saudită – AICI.