Arabia Saudita

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 05.06.2020. Data ultimelor modificari: 14.05.2020 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu data de 18 martie și până la noi dispoziții, Ministerul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite a anunțat că toți călătorii care sosesc în Regat vor intra în carantină, în spații desemnate de autoritățile saudite, această măsură având caracter temporar.
 • Din data de 12 martie, a fost introduse temporar controale sanitare la toate punctele de frontieră. În prezent circulația cetățenilor prin punctele de frontieră terestră cu state precum Oman, Bahrain și Iordania a fost suspendată.
 • Vizele de scurtă ședere se prelungesc pentru cetățenii care se află pe teritoriul Arabiei Saudite, până la data de 30 aprilie, după achitarea taxei conform prevederilor legale, aplicându-se scutirea de amenzi ce s-ar fi impus în asemenea cazuri.
 • În cazul cetățenilor străini rezidenți care au părăsit Arabia Saudită și nu au reușit să revină înainte de expirarea acesteia, cât și în cazul celor care se află în Regat în baza unei vize turistice sau în scop de afaceri, viza se poate prelungi, după ce Ministerul Sănătății declară eradicarea epidemiei COVID-19, indiferent de valabilitatea permisului de ședere.
 • Directia Generală a Pașapoartelor va prelungi automat și gratuit permisele de ședere ale cetățenilor străini aflați în/în afara Regatului care lucrează în sectoarele comerciale și industriale și ale celor al căror permis de ședere expiră începând cu data de 18 martie, până la data de 30 iunie. Prelungirea valabilității permisului de ședere va fi transmisă telefonic tuturor beneficiarilor.

 EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Granițele țării vor rămâne deschise pentru transportul de marfă și situații privind cazurile umanitare.
 • Transportul aerian a fost suspendat din și înspre Arabia Saudită, fiind operate doar zborurile privind situații de urgență/repatrieri/cazuri umanitare.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • În perioada 14 - 22 mai:
  • Este permisă desfășurarea activităților economice și comerciale;
  • Este permisă libera circulație în intervalul orar 9.00-17.00, în toate orașele și regiunile Regatului Arabiei Saudite, cu excepția orașului Mecca care rămâne în carantină;
  • Rămân în vigoare măsurile de prevenție privind intrarea/ieșirea din zonele, orașele sau cartierele pentru care au fost emise decizii de izolare.
 • În perioada 23 - 27 mai:
  • Rămân în vigoare măsurile de prevenție privind intrarea/ieșirea din zonele, orașele și cartierele Regatului pentru care au fost emise decizii de izolare.
  • Se impun măsuri de distanțare socială, inclusiv prevenirea adunării a cinci sau mai multe persoane, în conformitate cu Regulamentul de Limitare a Adunării persoanelor, emisă de Ministerul de Interne al Regatului la data de 7 mai 2020, precum și a clasificării încălcărilor și a sancțiunilor impuse.
  • Autoritățile au emis un ordin prin care se acordă tratament medical gratuit tuturor cetățenilor, rezidenților, inclusiv celor care au încălcat regulamentul privind valabilitatea vizei, având posibilitatea de a beneficia de toate facilitățile medicale, în vederea recuperării cu urmare a contaminării cu noul Coronavirus.
  • Serviciile de alimentație publică nu sunt permise decât sub forma cererilor take away.
  • Sunt interzise reuniunile în spații publice destinate recreerii, cum ar fi parcuri, stațiuni, tabere, rezervații naturale și altele asemenea.
  • Băncile au fost închise, funcționând doar operațiunile online.
 • Începând cu data de 21 martie, Arabia Saudită a suspendat toate zborurile interne, transportul în comun (autobuze, taxiuri) și transportul feroviar. GACA va emite autorizația de zbor numai aeronavelor care sunt folosite în scopuri umanitare, pentru acțiuni de evacuare din rațiuni medicale sau avioanelor private. Excepție face, de asemenea, transportul cu autobuzele aparținând agențiilor guvernamentale sau instituțiilor publice sau private de sănătate, precum și cele ale unităților comerciale care își transportă angajații, sau care sunt utilizate în scopuri umanitare, de sănătate sau de securitate.
 • Începând cu 23 martie, este interzisă deplasarea în intervalul orar 19.00 – 6.00. Excepție fac angajații din sectoarele vitale ale unităților publice și private, care includ domenii precum securitatea, armata, mass-media, sănătatea, pentru care va fi emisă o declarație de către Ministerul de Interne, în concordanță cu procedurile și acțiunile de control stabilite de autoritatea în cauză. Persoanele care încalcă această interdicție vor fi sancționate pentru prima abatere cu 10 000 riali SAR, echivalentul a 2.650 USD, urmând ca la a doua abatere să fie sancționate cu închisoare pentru o perioadă de 20 de zile. Excepție de la aceste sancțiuni fac persoanele care aparțin categoriilor amintite sau cele aflate în situații de urgență.
 • Se interzice locuitorilor celor 13 regiuni ale Regatului să părăsească sau să se mute în alte regiuni.
 • Au fost actualizate permisele de liberă circulație pentru persoanele care au fost exceptate de la interdicțiile în vigoare. Fiecare entitate guvernamentală trebuie să emită permisele necesare pentru personalul său. Aceste permise vor fi avizate ulterior de către Ministerul Afacerilor Interne. Permisele de călătorie pot fi obținute de către persoanele care se află în situații sau circumstanțe excepționale, accesând site-ul: https://tanaqul.ecloud.sa/login.
 • Direcția Generală a Pașapoartelor va prelungi automat și gratuit permisele de ședere ale cetățenilor străini aflați în/în afara Regatului care lucrează în sectoarele comerciale și industriale și ale celor al căror permis de ședere expiră începând cu data de 18 martie până la data de 30 iunie.

 

Date de contact ale misiunilor României în Arabia Saudită - AICI