Arabia Saudita

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 25.11.2020. Data ultimelor modificari: 03.11.2020 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

 STARE DE URGEN╚Ü─é: NU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu data de 18 martie 2020 ╚Öi pân─â la noi dispozi╚Ťii, Ministerul Afacerilor Externe al Arabiei Saudite a anun╚Ťat c─â toate persoanele care sosesc în Regat vor intra în carantin─â/autoizolare la domiciliu, conform reglement─ârilor în vigoare.
 • În prezent, a fost reluat─â circula╚Ťia cet─â╚Ťenilor saudi╚Ťi care doresc s─â revin─â în Regat prin punctele de frontier─â terestr─â cu state precum Emiratele Arabe Unite, Bahrain ╚Öi Iordania.

 

 EXCEP╚ÜII ╚śI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Grani╚Ťele ╚Ť─ârii vor r─âmâne deschise pentru transportul de marf─â ╚Öi în situa╚Ťii privind cazurile umanitare.
 • Transportul aerian a fost suspendat din ╚Öi înspre Arabia Saudit─â, fiind operate doar zborurile privind situa╚Ťii de urgen╚Ť─â/repatrieri/cazuri umanitare. Aceste demersuri au fost f─âcute publice de c─âtre autorit─â╚Ťile locale saudite înc─â de la data de 12 martie 2020, cu precizarea c─â, la acea dat─â, cet─â╚Ťenii saudi╚Ťi/str─âini au avut la dispozi╚Ťie 72 de ore pentru a putea pleca/reveni din/în Regat.

 

M─éSURI PE PLAN INTERN:

 • Ministerul Resurselor Umane ╚Öi al Dezvolt─ârii Sociale încurajeaz─â companiile, institu╚Ťiile private ╚Öi societ─â╚Ťile caritabile s─â reduc─â num─ârul angaja╚Ťilor prezen╚Ťi la locurile de munc─â ╚Öi promoveaz─â comunicarea de la distan╚Ť─â, prin mijloacele electronice disponibile, pentru asigurarea continuit─â╚Ťii activit─â╚Ťii de baz─â în domeniile securit─â╚Ťii, s─ân─ât─â╚Ťii, pentru urm─âtoarele categorii de persoane: femei îns─ârcinate, bolnavii care prezint─â boli respiratorii, cardiace, HIV, boli ereditare, dependen╚Ťii de medicamente imunodepresive ╚Öi pacien╚Ťii cu afec╚Ťiuni tumorale.
 • Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a anun╚Ťat c─â Regele a emis un ordin prin care se acord─â tratament medical gratuit tuturor cet─â╚Ťenilor, reziden╚Ťilor, inclusiv a celor care au înc─âlcat regulamentul privind valabilitatea vizei, ace╚Ötia având posibilitatea de a beneficia de toate facilit─â╚Ťile medicale pentru recuperarea ca urmare a infect─ârii cu SARS-CoV-2.
 • Autorit─â╚Ťile saudite competente au emis o serie de reglement─âri atât pentru cet─â╚Ťenii str─âini reziden╚Ťi care nu au reu╚Öit s─â revin─â în Regat în perioada admis─â de valabilitatea vizei de întoarcere, cât ╚Öi pentru cei care se afl─â în Regat în baza unei vize turistice sau în scop de afaceri, ca urmare a m─âsurilor întreprinse de Arabia Saudit─â în vederea prevenirii r─âspândirii pandemiei COVID-19.

Direc╚Ťia General─â a Pa╚Öapoartelor a declarat c─â reziden╚Ťii nu pot reveni în Arabia Saudit─â decât dup─â eradicarea pandemiei de COVID-19, în concordan╚Ť─â cu validitatea vizei de intrare. Astfel, în cazul cet─â╚Ťenilor str─âini reziden╚Ťi care au p─âr─âsit Arabia Saudit─â ╚Öi nu au reu╚Öit s─â revin─â înainte de expirarea acesteia, viza de întoarcere se poate prelungi dup─â ce Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii declar─â eradicarea pandemiei de COVID-19, conform cerin╚Ťelor, indiferent de valabilitatea permisului de ╚Öedere.

 • Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a subliniat importan╚Ťa respect─ârii numeroaselor linii directoare privind necesitatea deplas─ârii în vederea achizi╚Ťion─ârii diverselor produse, indicând faptul c─â aplica╚Ťiile de livrare la domiciliu constituie un substitut pentru a merge la cump─âr─âturi.
 • Ministerul Resurselor Umane ╚Öi al Dezvolt─ârii Sociale colaboreaz─â cu o serie de entit─â╚Ťi guvernamentale relevante pentru a concretiza o ini╚Ťiativ─â care va permite unor cet─â╚Ťeni str─âini reziden╚Ťi s─â se întoarc─â în mod excep╚Ťional în ╚Ť─ârile de origine.
 • Departamentul General pentru Trafic a anun╚Ťat posibilitatea reînnoirii permiselor de conducere pentru conduc─âtorii auto prin intermediul portalului electronic Absher (https://www.absher.sa/portal/landing.html), f─âr─â a fi necesar─â certificarea inspec╚Ťiei tehnice periodice.
 • Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii a anun╚Ťat c─â a demarat implementarea unui nou mecanism de carantin─â la domiciliu pentru cet─â╚Ťenii care sosesc în Regatul Arabiei Saudite din str─âin─âtate. Cet─â╚Ťenii care revin în Regat vor intra în carantin─â/autoizolare la domiciliu, în conformitate cu reglement─ârile specifice.

Conform sursei oficiale, carantina la domiciliu este o m─âsur─â de precau╚Ťie atât pentru cet─â╚Ťenii asimptomatici, cât ╚Öi pentru cazurile suspecte care nu necesit─â îngrijiri spitalice╚Öti. Cu toate acestea, exist─â condi╚Ťia ca la domiciliu s─â existe facilit─â╚Ťi adecvate pentru carantin─â în conformitate cu prevederile în vigoare ╚Öi izolarea medical─â la domiciliu s─â respecte recomand─ârile emise de Centrul pentru Prevenirea ╚Öi Controlul Bolilor (Weqaya). De asemenea, cet─â╚Ťenii care revin în Arabia Saudit─â vor fi supu╚Öi unui control privind starea de s─ân─âtate în aeroport.

Totodat─â, Ministerul a precizat ca orice persoan─â care prezint─â simptome sau dore╚Öte s─â efectueze testul epidemiologic COVID-19, poate s─â utilizeze serviciul de autoevaluare accesând aplica╚Ťia Mawid sau poate s─â viziteze oricare dintre cele 214 clinici de s─ân─âtate Tatamman. De asemenea, cet─â╚Ťenii care prezint─â simptome pot apela Centrul de servicii pentru consulta╚Ťii medicale ╚Öi test─âri, la num─ârul 937.

 • Cet─â╚Ťenii pot beneficia de servicii medicale interactive apelând num─ârul de WhatsApp 920005937, prin care pot ob╚Ťine informa╚Ťii recente despre evolu╚Ťia COVID-19, despre centrele de asisten╚Ť─â primar─â, despre centrele de donare de sânge ╚Öi despre program─ârile pentru evaluarea st─ârii de s─ân─âtate. Autorit─â╚Ťile au pus la dispozi╚Ťia cet─â╚Ťenilor ghidul COVID-19, care se reg─âse╚Öte pe site-ul Wegaya.
 • În contexul evolu╚Ťiei pandemiei de COVID-19 ╚Öi a riscurilor de r─âspândire a SARS-CoV-2 în spa╚Ťii aglomerate ╚Öi adun─âri mari, Ministerul pentru Hajj ╚Öi Umrah (pelerinajul mare ╚Öi pelerinajul mic) a hot─ârât ca la Hajj-ul din anul acesta (1441H/2020) s─â participe un num─âr foarte limitat de pelerini de diferite na╚Ťionalit─â╚Ťi, doar dintre cei care se afl─â deja pe teritoriului Regatului Arabiei Saudite.

 

Date de contact ale misiunilor României în Arabia Saudit─â – AICI.