Argentina

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021Data ultimelor modificari: 19.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: Urgență Sanitară pe o perioadă de un an, potrivit Decretului de Necesitate și Urgență (DNU) din data de 12 martie 2020. De asemenea, în Argentina este decretată stare de urgență publică în domeniile economic, financiar, fiscal, administrativ, energetic, tarifar și social.

STARE DE DISTANȚARE SOCIALĂ PREVENTIVĂ ȘI OBLIGATORIE (DISPO) până la data de 28 februarie 2021.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

  • Începând cu luna martie 2020, este interzisă intrarea în Argentina a tuturor cetățenilor străini fără rezidență în acest stat, conform Decretului Nr. 274/2020.
  • Până la data de 28 februarie 2021 (conform Decretului Nr. 67/2021) este interzisă intrarea în Argentina pentru persoanele fără cetățenie argentiniană, rezidență sau dovadă a unui contract de muncă în Argentina. De asemenea, începând cu data de 25 decembrie 2020 și până la data de 28 februarie 2021, nu mai este permisă intrarea pe teritoriul național a turiștilor proveniți din statele limitrofe – Brazilia, Uruguay, Chile, Paraguay, Bolivia (aceștia aveau dreptul de a intra în Argentina conform unei decizii din 2 noiembrie 2020).
  • Este necesară respectarea următoarelor condiții pentru permiterea intrării pe teritoriul național (pentru persoanele cu drept de intrare în Argentina): Completarea unei declarații pe propria răspundere, prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore înainte de data zborului, efectuarea unei perioade de carantină pentru  10 zile, deținerea unei asigurări medicale speciale pentru COVID-19. Sunt exceptate de la testul PCR următoarele categorii de persoane: personalul de bord, persoanele care au fost infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele 90 zile (fapt confirmat printr-un test de laborator), persoane care din motive obiective nu au putut efectua testul, dar care dețin un certificat medical care confirmă faptul că nu au simptome specifice COVID-19 (cu obligativitatea efectuării unui test în Argentina). Sunt exceptați de la măsura carantinei: transportatorii și personalul de bord, diplomații și funcționarii desemnați pentru efectuarea unei misiuni oficiale, sportivii (doar pentru evenimente sportive autorizate), cetățenii străini fără reședință cu autorizație specială din partea Direcției Naționale pentru Migrație, cetățenii străini și cetățenii argentinieni aflați în tranzit către alte state, dacă durata tranzitului este mai mică de 24 ore.
  • Pasagerii care intră/ies de pe teritoriul Argentinei trebuie să completeze formularele electronice “Declaración Jurada Electrónica para el ingreso al Territorio Nacional” și “Declaración Jurada Electrónica para el egreso del Territorio Nacional”, disponibile pe pagina de internet www.migraciones.gob.ar. Formularele electronice trebuie completate de către toți pasagerii, cu 48 de ore înainte de călătorie. Nu se vor putea îmbarca pasagerii care declară că au avut simptome specifice COVID-19.
  • Autoritatea sanitară și cea de migrație decid în ce situații persoanele care au călătorit în anumite state trebuie să efectueze carantina de 14 zile. Această măsura este obligatorie pentru persoanele care sosesc pe teritoriul național și au tranzitat zone afectate, cu unele excepții stabilite de autorități.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

  • A fost prelungită perioada de distanțare socială preventivă și obligatorie (DISPO) până la data de 28 februarie 2021. Sunt interzise evenimentele culturale sau sociale realizate în spații închise, cu participarea a mai mult de 20 de persoane. Folosirea măștii este obligatorie în spațiile publice.
  • Începând cu data de 9 noiembrie 2020, Zona Metropolitană Buenos Aires se află în faza de Distanțare Socială, Preventivă și Obligatorie (DISPO).
  • Constituie infracțiune contra sănătății publice nerespectarea restricțiilor impuse de autoritățile locale. Persoana în cauză poate fi reținută, iar dacă circulă cu un autoturism, acesta poate fi sechestrat. Este impus un control extrem de strict al circulației cetățenilor, cu sprijinul Prefecturii, Jandarmeriei, Poliției Federale și Poliției provinciale.
  • ASPO – persoanele pot circula și desfășura activități pentru care au fost autorizate, care includ aprovizionarea cu produse, realizarea de servicii esențiale și includ desfășurarea majorității activităților economice și anumite activități sociale și sportive recreative. Aceste activități se realizează cu respectarea unor protocoale stricte și control sanitar. În această etapă, în localitățile cu mai puțin de 500.000 locuitori, activitățile pot fi aprobate de către Guvernatorul Provinciei. În localitățile cu peste 500.000 locuitori, este necesară aprobarea șefului cabinetului de miniștri. DISPO -  atunci când condițiile sanitare o vor permite, pot fi desfășurate majoritatea activităților economice și sociale respectând protocoalele sanitare stabilite. Este obligatorie menținerea distanței fizice de 2 metri între persoane, utilizarea măștii de protecție și aerisirea încăperilor. Sunt interzise aglomerațiile și pot fi utilizate spațiile închise până la o capacitate de maxim 50%.
  • Începând cu luna mai 2020, este obligatorie folosirea de elemente de protecție a gurii, nasului și bărbiei în orice spațiu public, atât în interior, cât și în spațiile deschise (stradă, parcuri etc.) pe teritoriul Orașului Autonom Buenos Aires.

 

Datele de contact ale misiunii României în Argentina – AICI.