Argentina

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 05.06.2020. Data ultimelor modificari: 27.05.2020 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

 

STARE DE URGENȚĂ: DA (urgență sanitară, din data de 12 martie 2020 pentru o perioadă de un an). Argentina are, de asemenea, declarată stare de urgență publică în domeniile economic, financiar, fiscal, administrativ, energetic, tarifar și social.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Guvernul argentinian a decis interzicerea tuturor zborurilor comerciale până la data de 1 septembrie, fiind interzis transportul de pasageri aerian intern și internațional, terestru interurban sau internațional. De asemenea, este interzisă vânzarea de bilete la zborurile comerciale până la data de 1 septembrie 2020.
 • Frontierele rămân închise pentru intrarea străinilor, iar intrarea rezidenților se va face îndeplinind cerințele legate de controlul sanitar.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Pot circula doar spre aeroportul internațional turiștii străini care sunt în posesia dovezii eliberate de ambasadă și a biletului de avion achiziționat pentru zboruri către țările de reședință sau de origine.

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Începând cu 12 mai, s-au redeschis o serie de activități economice.
 • Pentru cumpărarea de produse considerate a nu fi esențiale, ieșirea din casă va fi reglementată în fiecare zi în funcție de numărul cărții de identitate (DNI-ul): cele cu număr par în zilele pare și cele cu număr impar în zilele impare, de luni până vineri.
 • Părinții sunt autorizați să meargă la cumpărături însoțiți de copiii de până 12 ani, doar în cazul în care aceștia nu pot fi supravegheați acasă de altă persoană adultă.
 • Începând cu data de 15 mai a intrat în vigoare prelungirea cu 30 de zile a dreptului de sejur al cetățenilor UE fără necesitate de viză, intervalul legal fiind astfel extins până la 180 de zile. De asemenea, se prelungesc pentru încă 30 de zile rezidențele care urmau să expire începând cu data de 17 martie, inclusiv.
 • Vor rămâne închise școlile, nu se pot organiza evenimente publice sau private sociale, culturale, recreative, sportive, religioase, vor rămâne închise centrele comerciale, cinematografele, teatrele, centrele culturale, bibliotecile, muzeele, restaurantele, barurile, sălile de sport, cluburile etc, vor rămâne suspendate activitățile turistice, vor rămâne închise parcurile, piețele etc, administrația publică va funcționa cu resurse limitate.
 • Este prelungită până la 7 iunie obligativitatea izolării sociale preventive pe întreg teritoriul național. Cetățenii pot ieși din casă strict pentru cumpărături de alimente sau medicamente. Măsurile anunțate prevăd excepții pentru a permite funcționarea fabricilor, operațiunile logistice și comercializarea alimentelor și altor produse de bază. De asemenea, vor fi exceptați jurnaliștii.
 • Începând cu data de 4 mai, este obligatorie, pe teritoriul Buenos Aires, folosirea de elemente de protecție a gurii, nasului și bărbiei în orice spațiu public. Totodată, guvernul orașului Buenos Aires a decis limitarea circulației – transport public și privat – în zona metropolitană, pentru a încetini ritmul contaminării, având în vedere că zona concentrează 80% din cazuri.
 • Începând cu data de 25 martie, două provincii argentiniene – San Luis și Chubut - au limitat zilele în care cetățenii pot face cumpărături (în funcție de cifra cu care se termină numărul documentului de identitate – pentru documentele cu număr par, zilele de luni, miercuri, vineri și duminică) și au impus obligativitatea purtării de măști de protecție (începând cu data de 27 martie).
 • Constituie delict penal contra sănătății publice violarea restricțiilor impuse – persoana implicată poate fi reținută, iar dacă circulă cu un autoturism, acesta poate fi sechestrat. Este impus un control extrem de strict al circulației cetățenilor, cu sprijinul Prefecturii, Jandarmeriei, Poliției Federale și Poliției provinciale.
 • Guvernul național a emis la 25 martie un Decret prin care interzice oprirea furnizării de gaz, lumină, apă, servicii de telefonie fixă și mobilă, Internet și cablu tv timp de 180 zile și un Decret prin care „suspendă” aplicarea amenzilor și blocarea conturilor bancare pentru cec-uri fără fonduri până la 31 august. 

Prin Decret prezidențial (din data de 31 martie 2020), sunt interzise concedierile până la 31 iulie. 

 

 

Date de contact ale misiunilor României în Argentina - AICI