Australia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 23.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: DA

IMPORTANT!

Persoanele cărora li se permite călătoria în Australia au obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 la îmbarcare. Persoanele care au efectuat vaccinul împotriva COVID-19 nu sunt exceptate de la această obligație, precum nici de la măsura obligatorie a carantinei instituționalizate la punctul de sosire.

IMPORTANT! Consultați cu atenție restricțiile valabile în fiecare stat/teritoriu australian. Nerespectarea regulilor de prevenție poate conduce la amenzi considerabile sau pedeapsa cu închisoarea!

Cetățenii care dețin o viză cu drept de ședere temporar al cărei termen de valabilitate expiră și, care din motive obiective nu pot părăsi Australia, trebuie să aplice pentru o nouă viză, utilizând contul VEVO, cu achitarea taxelor de viză aferente. Cererea se depune în interiorul valabilității vizei deținute, pentru același tip de viză, astfel:

 • titularii unei vize Visitor vor aplica pentru o nouă viză Visitor;
 • titularii unei vize de student vor aplica pentru o nouă viză de student cu minim 6 săptămâni înainte de expirarea dreptului de ședere. Studenții în an terminal care finalizează studiile odată cu expirarea vizei vor aplica pentru un tip de viză care să permită șederea legală pe teritoriul Australiei (ex: Visitor);
 • titularii de vize temporare care lucrează în sectoare critice (sănătate, agricultură, etc), precum și cei care se află în imposibilitatea de a părăsi Australia dar nu îndeplinesc condițiile pentru un alt tip de viză (condiție no further stay atașată la viza curentă) pot aplica pentru Temporary Activity visa, subclass 408. Cererea se depune cu maxim 28 zile înainte de expirarea dreptului de ședere.

Notă: Australia nu acordă drept de muncă sau rezidență dacă viza în baza căreia vă aflați în Australia nu vă oferă deja aceste beneficii.

 • Respectați restricțiile impuse de guvernul australian! Încălcarea acestora constituie contravenție și se pedepsește cu amendă pe loc sau cu închisoarea până la 6 luni. Reprezentanții consulari ai României acreditați în Australia nu pot interveni în sprijinul dumneavoastră dacă încălcați reglementările în vigoare!
 • Respectați distanța de 2m față de următoarea persoană, indiferent de locul în care vă aflați (pe stradă, în mijloacele de transport în comun, alte locuri publice).
 • Dacă vă aflați în tranzit aeroportuar în Australia, nu încercați să părăsiți zona liberă.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu luna martie 2020, Australia a închis frontierele pentru toate persoanele care nu sunt cetățeni sau rezidenți australieni.
 • Persoanele cărora le este permisă revenirea în Australia sunt carantinate instituționalizat, în mod obligatoriu. Măsura se aplică în locul de intrare în Australia, indiferent de orașul/statul de rezidență. Acestea trebuie de asemenea să completeze declarația de călătorie (Australia Travel Declaration) https://covid19.homeaffairs.gov.au/australia-travel-declaration.
 • Persoanele care urmează să aterizeze în Melbourne trebuie să completeze în prealabil formularul online pentru carantină https://mqservices.justice.vic.gov.au/csp.
 • Taxa de carantină instituționalizată este de aprox. AUD3000.
 • Nu vă deplasați la aeroport dacă nu aveți pașaport valabil și un bilet de avion confirmat până în statul de destinație.
 • Înainte de a vă deplasa la aeroport, asigurați-vă că zborul dumneavoastră este confirmat și că tranzitul vă este permis în punctul/punctele de escală. Nu vi se va permite îmbarcarea dacă la punctul de check-in se constată că nu vă puteți duce călătoria la bun sfârșit.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Tranzitul aeroportuar se desfășoară în condiții normale, dacă durata tranzitului este de sub 8 ore, iar zborul de legătură nu implică transferul pe un alt aeroport.
 • În cazul tranzitului cu durata mai mare de 8 ore, este necesară viza de tranzit, pentru care cererile se depun online cu minim 72 ore înainte de zbor. La sosirea în Australia, veți fi condus la un hotel desemnat de autoritățile australiene. Drumul dus-întors spre și înspre hotel este asigurat de autoritățile locale. În funcție de aeroportul pe care are loc escala, trebuie să îndepliniți cumulativ mai multe proceduri:
   

1. Aeroportul din Sydney:

2. Aeroportul din Melbourne:

Zborurile internaționale, cu excepția celor care asigură transportul în „bula trans-tasmană” dinspre Noua Zeelandă,  sunt suspendate pe aeroportul din Melbourne pe o perioadă nedeterminată.

3. Aeroportul din Brisbane:

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Orice persoană care dorește să intre în statul Victoria trebuie să aplice pentru un permis de intrare (https://www.service.vic.gov.au/services/border-permit/home), să se supună unui test pentru SARS-CoV-2 în termen de 24 ore de la trecerea frontierei și să se autoizoleze pentru 14 zile.
 • Statele și teritoriile australiene mențin în vigoare anumite restricții; acestea diferă pentru fiecare jurisdicție.

Pentru lista exhaustivă a restricțiilor aflate în vigoare în fiecare stat/teritoriu australian, se recomandă accesarea:

Teritoriul capitalei australiene (ACT):   https://www.covid19.act.gov.au/what-you-can-do 

New South Wales (NSW): https://www.nsw.gov.au/covid-19/what-you-can-and-cant-do-under-rules

Victoria: https://www.dhhs.vic.gov.au/victorias-restriction-levels-covid-19

Queensland:https://www.qld.gov.au/health/conditions/health-alerts/coronavirus-covid-19/current-status/public-health-directions

Australia de Sud: https://www.covid-19.sa.gov.au/restrictions-and-responsibilities

Australia de Vest: https://www.wa.gov.au/government/covid-19-coronavirus

Teritoriul de Nord: https://coronavirus.nt.gov.au/

Tasmania: https://coronavirus.tas.gov.au/families-community/current-restrictions 

 • Persoanele care sunt în așteptarea rezultatului unui test pentru SARS-CoV-2 au obligația de a se izola la reședință până la primirea acestuia.
 • Toate persoanele trebuie să respecte regulile privind conduita socială, respectiv păstrarea unei distanțe minime de 2m în interacțiunile cu alte persoane.
 • Guvernul federal recomandă scurtarea programului de lucru sau desfășurarea activității în regim de telemuncă.

 

Date de contact ale misiunilor României în Australia – AICI.