Australia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 23.02.2021. Data ultimelor modificari: 12.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGEN╚Ü─é: DA

IMPORTANT!

Persoanele c─ârora li se permite c─âl─âtoria în Australia au obliga╚Ťia de a prezenta un test negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 la îmbarcare. Persoanele care au efectuat vaccinul împotriva COVID-19 nu sunt exceptate de la aceast─â obliga╚Ťie, precum nici de la m─âsura obligatorie a carantinei institu╚Ťionalizate la punctul de sosire.

Începând cu data de 12 februarie 2021, ora 23:59 (local─â), se impun urm─âtoarele m─âsuri de carantin─â în întreg statul Victoria:

 • se reintroduce obligativitatea purt─ârii unei m─â╚Öti de protec╚Ťie la p─âr─âsirea domiciliului;
 • se interzice p─âr─âsirea domiciliului, cu excep╚Ťia urm─âtoarelor 4 motive: aprovizionare cu alimente, acordare de îngrijiri unei persoane vulnerabile, deplasarea la locul de munc─â ╚Öi efectuarea de exerci╚Ťii fizice;
 • se interzice deplasarea la o distan╚Ť─â mai mare de 5 km fa╚Ť─â de domiciliu, cu excep╚Ťia deplas─ârii la locul de munc─â ╚Öi acord─ârii de îngrijiri unei persoane vulnerabile;
 • se interzic vizitele la domiciliu;
 • se adopt─â regimul de telemunc─â, cu excep╚Ťia lucr─âtorilor esen╚Ťiali;
 • sunt interzise orice tip de evenimente private, inclusiv organizarea de cununii, botezuri etc.;
 • restaurantele, barurile ╚Öi cafenelele pot servi b─âuturi ╚Öi alimente în regim de livrare la domiciliu.

M─âsurile sunt dispuse pân─â la data de 18 februarie 2021, urmând a fi ridicate, extinse sau modificate în func╚Ťie de evolu╚Ťia situa╚Ťiei.

Cet─â╚Ťenii care de╚Ťin o viz─â cu drept de ╚Öedere temporar al c─ârei termen de valabilitate expir─â ╚Öi, care din motive obiective nu pot p─âr─âsi Australia, trebuie s─â aplice pentru o nou─â viz─â, utilizând contul VEVO, cu achitarea taxelor de viz─â aferente. Cererea se depune în interiorul valabilit─â╚Ťii vizei de╚Ťinute, pentru acela╚Öi tip de viz─â, astfel:

 • titularii unei vize Visitor vor aplica pentru o nou─â viz─â Visitor;
 • titularii unei vize de student vor aplica pentru o nou─â viz─â de student cu minim 6 s─âpt─âmâni înainte de expirarea dreptului de ╚Öedere. Studen╚Ťii în an terminal care finalizeaz─â studiile odat─â cu expirarea vizei vor aplica pentru un tip de viz─â care s─â permit─â ╚Öederea legal─â pe teritoriul Australiei (ex: Visitor);
 • titularii de vize temporare care lucreaz─â în sectoare critice (s─ân─âtate, agricultur─â, etc), precum ╚Öi cei care se afl─â în imposibilitatea de a p─âr─âsi Australia dar nu îndeplinesc condi╚Ťiile pentru un alt tip de viz─â (condi╚Ťie no further stay ata╚Öat─â la viza curent─â) pot aplica pentru Temporary Activity visa, subclass 408. Cererea se depune cu maxim 28 zile înainte de expirarea dreptului de ╚Öedere.

Not─â: Australia nu acord─â drept de munc─â sau reziden╚Ť─â dac─â viza în baza c─âreia v─â afla╚Ťi în Australia nu v─â ofer─â deja aceste beneficii.

 • Respecta╚Ťi restric╚Ťiile impuse de guvernul australian! Înc─âlcarea acestora constituie contraven╚Ťie ╚Öi se pedepse╚Öte cu amend─â pe loc sau cu închisoarea pân─â la 6 luni. Reprezentan╚Ťii consulari ai României acredita╚Ťi în Australia nu pot interveni în sprijinul dumneavoastr─â dac─â înc─âlca╚Ťi reglement─ârile în vigoare!
 • Respecta╚Ťi distan╚Ťa de 2m fa╚Ť─â de urm─âtoarea persoan─â, indiferent de locul în care v─â afla╚Ťi (pe strad─â, în mijloacele de transport în comun, alte locuri publice).
 • Dac─â v─â afla╚Ťi în tranzit aeroportuar în Australia, nu încerca╚Ťi s─â p─âr─âsi╚Ťi zona liber─â.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu luna martie 2020, Australia a închis frontierele pentru toate persoanele care nu sunt cet─â╚Ťeni sau reziden╚Ťi australieni.
 • Persoanele c─ârora le este permis─â revenirea în Australia sunt carantinate institu╚Ťionalizat, în mod obligatoriu. M─âsura se aplic─â în locul de intrare în Australia, indiferent de ora╚Öul/statul de reziden╚Ť─â. Acestea trebuie de asemenea s─â completeze declara╚Ťia de c─âl─âtorie (Australia Travel Declaration) https://covid19.homeaffairs.gov.au/australia-travel-declaration.
 • Persoanele care urmeaz─â s─â aterizeze în Melbourne trebuie s─â completeze în prealabil formularul online pentru carantin─â https://mqservices.justice.vic.gov.au/csp.
 • Taxa de carantin─â institu╚Ťionalizat─â este de aprox. AUD3000.
 • Nu v─â deplasa╚Ťi la aeroport dac─â nu ave╚Ťi pa╚Öaport valabil ╚Öi un bilet de avion confirmat pân─â în statul de destina╚Ťie.
 • Înainte de a v─â deplasa la aeroport, asigura╚Ťi-v─â c─â zborul dumneavoastr─â este confirmat ╚Öi c─â tranzitul v─â este permis în punctul/punctele de escal─â. Nu vi se va permite îmbarcarea dac─â la punctul de check-in se constat─â c─â nu v─â pute╚Ťi duce c─âl─âtoria la bun sfâr╚Öit.

 

EXCEP╚ÜII ╚śI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Tranzitul aeroportuar se desf─â╚Öoar─â în condi╚Ťii normale, dac─â durata tranzitului este de sub 8 ore, iar zborul de leg─âtur─â nu implic─â transferul pe un alt aeroport.
 • În cazul tranzitului cu durata mai mare de 8 ore, este necesar─â viza de tranzit, pentru care cererile se depun online cu minim 72 ore înainte de zbor. La sosirea în Australia, ve╚Ťi fi condus la un hotel desemnat de autorit─â╚Ťile australiene. Drumul dus-întors spre ╚Öi înspre hotel este asigurat de autorit─â╚Ťile locale. În func╚Ťie de aeroportul pe care are loc escala, trebuie s─â îndeplini╚Ťi cumulativ mai multe proceduri:
   

1. Aeroportul din Sydney:

2. Aeroportul din Melbourne:

Zborurile interna╚Ťionale sunt suspendate pe aeroportul din Melbourne pe o perioad─â nedeterminat─â.

3. Aeroportul din Brisbane:

 

M─éSURI PE PLAN INTERN:

 • Orice persoan─â care dore╚Öte s─â intre în statul Victoria trebuie s─â aplice pentru un permis de intrare (https://www.service.vic.gov.au/services/border-permit/home), s─â se supun─â unui test pentru SARS-CoV-2 în termen de 24 ore de la trecerea frontierei ╚Öi s─â se autoizoleze pentru 14 zile.
 • Statele ╚Öi teritoriile australiene men╚Ťin în vigoare anumite restric╚Ťii; acestea difer─â pentru fiecare jurisdic╚Ťie.

Pentru lista exhaustiv─â a restric╚Ťiilor aflate în vigoare în fiecare stat/teritoriu australian, se recomand─â accesarea:

Teritoriul capitalei australiene (ACT):   https://www.covid19.act.gov.au/what-you-can-do 

New South Wales (NSW): https://www.nsw.gov.au/covid-19/what-you-can-and-cant-do-under-rules

Victoria: https://www.dhhs.vic.gov.au/victorias-restriction-levels-covid-19

Queensland:https://www.qld.gov.au/health/conditions/health-alerts/coronavirus-covid-19/current-status/public-health-directions

Australia de Sud: https://www.covid-19.sa.gov.au/restrictions-and-responsibilities

Australia de Vest: https://www.wa.gov.au/government/covid-19-coronavirus

Teritoriul de Nord: https://coronavirus.nt.gov.au/

Tasmania: https://coronavirus.tas.gov.au/families-community/current-restrictions 

 • Persoanele care sunt în a╚Öteptarea rezultatului unui test pentru SARS-CoV-2 au obliga╚Ťia de a se izola la re╚Öedin╚Ť─â pân─â la primirea acestuia.
 • Toate persoanele trebuie s─â respecte regulile privind conduita social─â, respectiv p─âstrarea unei distan╚Ťe minime de 2m în interac╚Ťiunile cu alte persoane.
 • Guvernul federal recomand─â scurtarea programului de lucru sau desf─â╚Öurarea activit─â╚Ťii în regim de telemunc─â.

 

 

Date de contact ale misiunilor României în Australia – AICI.