Australia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 26.05.2020. Data ultimelor modificari: 18.05.2020 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: DA

Cetățenii care dețin o viză cu drept de ședere temporar al cărei termen de valabilitate expiră și, care din motive obiective nu pot părăsi Australia, trebuie să aplice pentru o nouă viză, utilizând contul VEVO , cu achitarea taxelor de viză aferente. Cererea se depune în interiorul valabilității vizei deținute, pentru același tip de viză, astfel:

 • titularii unei vize Visitor vor aplica pentru o nouă viză Visitor;
 • titularii unei vize de student vor aplica pentru o nouă viză de student cu minim 6 săptămâni înainte de expirarea dreptului de ședere. Studenții în an terminal care finalizează studiile odată cu expirarea vizei vor aplica pentru un tip de viză care să permită șederea legală pe teritoriul Australiei (ex: Visitor);
 • titularii de vize temporare care lucrează în sectoare critice (sănătate, agricultură, etc), precum și cei care se află în imposibilitatea de a părăsi Australia dar nu îndeplinesc condițiile pentru un alt tip de viză (condiție no further stay atașată la viza curentă) pot aplica pentru Temporary Activity visa, subclass 408. Cererea se depune cu maxim 28 zile înainte de expirarea dreptului de ședere.

Notă: Australia nu acordă drept de muncă sau rezidență dacă viza în baza căreia vă aflați în Australia nu vă oferă deja aceste beneficii.

 

 • Începând cu 29 martie, orice persoană care intră în Australia va fi introdusă în carantină (hotel sau alte facilități). Măsura se aplică în locul de intrare în Australia, indiferent de orașul/statul de rezidență.
 • Respectați restricțiile impuse de guvernul australian! Încălcarea acestora constituie contravenție și se pedepsește cu amendă pe loc sau cu închisoarea până la 6 luni. Reprezentanții consulari ai României acreditați în Australia nu pot interveni în sprijinul dumneavoastră dacă încălcați reglementările în vigoare!
 • Respectați distanța de 2m față de următoarea persoană, indiferent de locul în care vă aflați (pe stradă, în mijloacele de transport în comun, alte locuri publice).
 • Nu vă deplasați la aeroport dacă nu aveți pașaport valabil și un bilet de avion confirmat până în țara de destinație.
 • Înainte de a vă deplasa la aeroport, asigurați-vă că zborul dumneavoastră este confirmat și că tranzitul vă este permis în punctul/punctele de escală. Nu vi se va permite îmbarcarea dacă la punctul de check in se constată că nu vă puteți duce călătoria la bun sfârșit.
 • Dacă vă aflați în tranzit aeroportuar în Australia, nu încercați să părăsiți zona liberă. 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Toate persoanele care intră în Australia trebuie să completeze declarația cu datele personale și locul unde vor intra în carantină. Declararea de date false sau nerespectarea măsurii de carantină și, ulterior, izolare, poate duce la pedeapsa cu închisoarea;
 • Începând cu data de 20 martie, Australia a închis frontierele pentru toate persoanele care nu sunt cetățeni sau rezidenți australieni.
 • Niciun vas de croazieră nu poate acosta în apele teritoriale ale Australiei, timp de 30 zile. În cazul excepțional în care acostarea se permite, niciun pasager nu va primi permisiunea de debarcare fără testare prealabilă pentru COVID-19 și fără primirea rezultatului negativ.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Tranzitul aeroportuar se desfășoară în condiții normale, dacă zborul de legătură nu implică transferul pe un alt aeroport.
 • În cazul în care continuarea călătoriei se efectuează de pe alt aeroport decât cel de sosire în Australia, este necesară obținerea excepției acordate de Comisar, plin aplicație online cu minim 48h înaintea zborului: https://immi.homeaffairs.gov.au/help-support/departmental-forms/online-forms/covid19-enquiry-form.
 • Tranzitul aeroportuar este permis doar în cazuri excepționale, prin derogare aprobată de Comisar. 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Începând cu data de 18 martie, a fost  declarată urgența de biosecuritate, măsură care permite Ministerului Sănătății sa emită directive și reglementări obligatorii pentru combaterea virusului.
 • Toate persoanele trebuie să respecte regulile privind conduita socială (social distancing): păstrarea unei distanțe minime de 2m în interacțiunile cu alte persoane și abținerea de la atingerea altora.
 • Începând cu data de 15 mai, statele și teritoriile australiene au dispus relaxarea anumitor restricții. Detalii despre măsurile implementate de fiecare stat regăsiți accesând https://www.australia.gov.au/
 • Guvernul federal recomandă scurtarea programului de lucru sau tele-lucrul de acasă.

 

 

Date de contact ale misiunilor României în Australia - AICI