Bosnia si Hertegovina

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 01.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Tuturor cetățenilor străini, inclusiv celor români, le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina. Măsura se aplică inclusiv copiilor, indiferent de vârstă.

Rezultatul testului trebuie prezentat în format tipărit, nefiind acceptate documente în format electronic (pe telefonul mobil sau alte dispozitive). Cetățenilor români căsătoriți cu cetățeni ai Bosniei și Herțegovinei, precum și minorilor cetățeni români care au un părinte cetățean bosniac le este permisă intrarea în Bosnia și Herțegovina fără prezentarea testului molecular tip PCR.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

  • Cetățenii români pot tranzita Bosnia și Herțegovina fără a le fi solicitat testul molecular tip PCR curezultat negativ doar în scopul revenirii în România/în statul de reședință și cu condiția să nu se cazeze/să înnopteze pe teritoriul Bosniei și Herțegovina. Tranzitul nerestricționat în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Neum I – Klek și Neum II – Zaton Doli). Orice alt tip de tranzit este permis cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intrării în Bosnia și Herțegovina.
  • Au fost ridicate toate restricțiile de circulație pentru transportatorii profesioniști de mărfuri. Rămâne în vigoare obligativitatea folosirii pașaportului, nu a cărții de identitate, ca document de călătorie.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

  • Pe cale rutieră:

a) sunt deschise următoarele puncte de trecere a frontierei:

  • cu Croația: Velika Kladuša, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Bosanska Dubica, Gradina, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Orašje, Brčko (traficul este închis pentru autovehicule de marfă și pentru autobuze dinspre/către podul Brčko-Gunja), Ivanica, Trebimlja, Neum II, Neum I, Doljani, Zvirići, Bijača, Crveni Grm, Orahovlje, Gorica, Prisika, Kamensko, Osoje, Strmica, Ripač, Izačić (cu excepția vehiculelor de mare tonaj și a celor cu remorcă), Bosanska Gradiška, Gabela Polje, Hadžin Potok;
  • cu Serbia: Bosanska Rača, Popovi, Šepak, Karakaj, Bratunac, Skelani, Vardište, Uvac;
  • cu Muntenegru: Klobuk, Zupci, Metaljka (între 07.00 – 19.00).

b) sunt închise următoarele puncte de trecere a frontierei:

  • Izačić (doar pentru vehiculele de mare tonaj și cele cu remorcă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile), Brčko (traficul este închis pentru autovehicule de marfă și pentru autobuze dinspre/către podul Brčko-Gunja) - cu Croația;
  • Vitine, Hum – închis din cauza condițiilor meteo (cu Muntenegru), Deleuša – închis pentru modernizare (cu Muntenegru).
  • Pe cale ferată: Circulația trenurilor internaționale este oprită temporar, iar cursele interne au fost reduse substanțial. Lista actualizată a rutelor interne funcționale poate fi consultată la adresa https://www.zfbh.ba/en/informacija-o-pokretanju-putnickog-saobracaja/.
  • Pe cale aeriană: Aeroporturile internaționale au fost redeschise în luna iunie 2020. Nu există curse directe către România. Pot fi folosite conexiuni ale unor operatori precum Turkish Airlines, Air Serbia, Croatia Airlines (din Sarajevo), WizzAir (din Tuzla).

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Purtarea măștii de protecție este obligatorie (astfel încât să acopere nasul, gura și bărbia) atât în interior, cât și în spațiile publice exterioare.

Amenzile pentru nerespectarea dispozițiilor autorităților locale sunt cuprinse între 500 și 1500 KM (250-750 de euro). Sunt exceptate de la obligația purtării măștii în exterior copii cu vârsta mai mică de 7 ani, persoanele care participă la competiții și antrenamente, bicicliștii, conducătorii auto și motocicliștii.

Pe întreg teritoriul Bosniei și Herțegovinei adunările în spațiile închise au fost limitate la 10 de persoane. Întrunirile în aer liber nu pot fi organizate cu mai mult de 30 de persoane.

Începând cu data de 11.11.2020, în Federația Bosniei și Herțegovinei a fost introdusă interdicția deplasării pe timp de noapte, în intervalul orar 23.00 – 05.00, fiind exceptate de la această măsură persoanele care lucrează în ture de noapte, urgențele medicale, călătorii care se deplasează la/de la aeroport, gară sau autogară și însoțitorii acestora, cu condiția prezentării unor documente justificative.

Serviciul pentru Străini nu mai prelungește automat șederea cetățenilor străini ale căror permise de reședință au expirat în perioada stării de urgență sau care urmează să expire. Persoanele nerezidente trebuie să își reglementeze situația în termenul legal de 90 de zile de la intrarea în Bosnia și Herțegovina (sau cât mai urgent posibil în cazul celor cu permise expirate), prin efectuarea demersurilor necesare la structura din teritoriu a Serviciului pentru Străini, în funcție de reședința solicitantului.

Lista structurilor regionale ale Serviciului pentru Străini și alte informații de bază pot fi consultate la adresa: www.sps.gov.ba.

 

Datele de contact ale misiunii României în Bosnia și Herțegovina: AICI.