Bosnia si Hertegovina

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 01.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Tuturor cet─â╚Ťenilor str─âini, inclusiv celor români, le este permis─â intrarea în Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina cu condi╚Ťia prezent─ârii unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior momentului intr─ârii în Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina. M─âsura se aplic─â inclusiv copiilor, indiferent de vârst─â.

Rezultatul testului trebuie prezentat în format tip─ârit, nefiind acceptate documente în format electronic (pe telefonul mobil sau alte dispozitive). Cet─â╚Ťenilor români c─âs─âtori╚Ťi cu cet─â╚Ťeni ai Bosniei ╚Öi Her╚Ťegovinei, precum ╚Öi minorilor cet─â╚Ťeni români care au un p─ârinte cet─â╚Ťean bosniac le este permis─â intrarea în Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina f─âr─â prezentarea testului molecular tip PCR.

EXCEP╚ÜII ╚śI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

  • Cet─â╚Ťenii români pot tranzita Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina f─âr─â a le fi solicitat testul molecular tip PCR curezultat negativ doar în scopul revenirii în România/în statul de re╚Öedin╚Ť─â ╚Öi cu condi╚Ťia s─â nu se cazeze/s─â înnopteze pe teritoriul Bosniei ╚Öi Her╚Ťegovina. Tranzitul nerestric╚Ťionat în scop turistic este permis doar pe coridorul Neum (Neum I – Klek ╚Öi Neum II – Zaton Doli). Orice alt tip de tranzit este permis cu condi╚Ťia prezent─ârii unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu virusul SARS-CoV-2 efectuat în ultimele 48 de ore anterior momentului intr─ârii în Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina.
  • Au fost ridicate toate restric╚Ťiile de circula╚Ťie pentru transportatorii profesioni╚Öti de m─ârfuri. R─âmâne în vigoare obligativitatea folosirii pa╚Öaportului, nu a c─âr╚Ťii de identitate, ca document de c─âl─âtorie.

 

RECOMAND─éRI PENTRU CET─é╚ÜENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZ─é DEPLAS─éRI C─éTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

  • Pe cale rutier─â:

a) sunt deschise urm─âtoarele puncte de trecere a frontierei:

  • cu Croa╚Ťia: Velika Kladuša, Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica, Bosanska Dubica, Gradina, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Orašje, Br─Źko (traficul este închis pentru autovehicule de marf─â ╚Öi pentru autobuze dinspre/c─âtre podul Br─Źko-Gunja), Ivanica, Trebimlja, Neum II, Neum I, Doljani, Zviri─çi, Bija─Źa, Crveni Grm, Orahovlje, Gorica, Prisika, Kamensko, Osoje, Strmica, Ripa─Ź, Iza─Źi─ç (cu excep╚Ťia vehiculelor de mare tonaj ╚Öi a celor cu remorc─â), Bosanska Gradiška, Gabela Polje, Had┼żin Potok;
  • cu Serbia: Bosanska Ra─Źa, Popovi, Šepak, Karakaj, Bratunac, Skelani, Vardište, Uvac;
  • cu Muntenegru: Klobuk, Zupci, Metaljka (între 07.00 – 19.00).

b) sunt închise urm─âtoarele puncte de trecere a frontierei:

  • Iza─Źi─ç (doar pentru vehiculele de mare tonaj ╚Öi cele cu remorc─â, din cauza condi╚Ťiilor meteo nefavorabile), Br─Źko (traficul este închis pentru autovehicule de marf─â ╚Öi pentru autobuze dinspre/c─âtre podul Br─Źko-Gunja) - cu Croa╚Ťia;
  • Vitine, Hum – închis din cauza condi╚Ťiilor meteo (cu Muntenegru), Deleuša – închis pentru modernizare (cu Muntenegru).
  • Pe cale ferat─â: Circula╚Ťia trenurilor interna╚Ťionale este oprit─â temporar, iar cursele interne au fost reduse substan╚Ťial. Lista actualizat─â a rutelor interne func╚Ťionale poate fi consultat─â la adresa https://www.zfbh.ba/en/informacija-o-pokretanju-putnickog-saobracaja/.
  • Pe cale aerian─â: Aeroporturile interna╚Ťionale au fost redeschise în luna iunie 2020. Nu exist─â curse directe c─âtre România. Pot fi folosite conexiuni ale unor operatori precum Turkish Airlines, Air Serbia, Croatia Airlines (din Sarajevo), WizzAir (din Tuzla).

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Purtarea m─â╚Ötii de protec╚Ťie este obligatorie (astfel încât s─â acopere nasul, gura ╚Öi b─ârbia) atât în interior, cât ╚Öi în spa╚Ťiile publice exterioare.

Amenzile pentru nerespectarea dispozi╚Ťiilor autorit─â╚Ťilor locale sunt cuprinse între 500 ╚Öi 1500 KM (250-750 de euro). Sunt exceptate de la obliga╚Ťia purt─ârii m─â╚Ötii în exterior copii cu vârsta mai mic─â de 7 ani, persoanele care particip─â la competi╚Ťii ╚Öi antrenamente, bicicli╚Ötii, conduc─âtorii auto ╚Öi motocicli╚Ötii.

Pe întreg teritoriul Bosniei ╚Öi Her╚Ťegovinei adun─ârile în spa╚Ťiile închise au fost limitate la 10 de persoane. Întrunirile în aer liber nu pot fi organizate cu mai mult de 30 de persoane.

Începând cu data de 11.11.2020, în Federa╚Ťia Bosniei ╚Öi Her╚Ťegovinei a fost introdus─â interdic╚Ťia deplas─ârii pe timp de noapte, în intervalul orar 23.00 – 05.00, fiind exceptate de la aceast─â m─âsur─â persoanele care lucreaz─â în ture de noapte, urgen╚Ťele medicale, c─âl─âtorii care se deplaseaz─â la/de la aeroport, gar─â sau autogar─â ╚Öi înso╚Ťitorii acestora, cu condi╚Ťia prezent─ârii unor documente justificative.

Serviciul pentru Str─âini nu mai prelunge╚Öte automat ╚Öederea cet─â╚Ťenilor str─âini ale c─âror permise de re╚Öedin╚Ť─â au expirat în perioada st─ârii de urgen╚Ť─â sau care urmeaz─â s─â expire. Persoanele nerezidente trebuie s─â î╚Öi reglementeze situa╚Ťia în termenul legal de 90 de zile de la intrarea în Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina (sau cât mai urgent posibil în cazul celor cu permise expirate), prin efectuarea demersurilor necesare la structura din teritoriu a Serviciului pentru Str─âini, în func╚Ťie de re╚Öedin╚Ťa solicitantului.

Lista structurilor regionale ale Serviciului pentru Str─âini ╚Öi alte informa╚Ťii de baz─â pot fi consultate la adresa: www.sps.gov.ba.

 

Datele de contact ale misiunii României în Bosnia ╚Öi Her╚Ťegovina: AICI.