Brazilia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 24.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

 STARE DE URGENȚĂ:

 • Întreaga țară este în stare de urgență, dar măsurile de protecție diferă de la stat la stat. 
 • Starea de urgență se declară de către autoritățile fiecărui stat brazilian, în funcție de evoluția pandemiei de COVID-19. Pot fi luate măsuri specifice doar în anumite localități.
 • Tendința actuală este de relaxare lentă a restricțiilor.
 • Se recomandă evitarea călătoriilor neesențiale în regiunea Manaus/Amazonia, din cauza apariției noii tulpini a virusului SARS-CoV-2.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Autoritățile braziliene au introdus obligativitatea completării online a unei declaratii de sănătate pe pagina de internet: https://formulario.anvisa.gov.br/, precum si prezentării rezultatului negativ al unui test PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 la intrarea pe teritoriul Braziliei, începând cu data de 30.12.2020.
 • Rămân închise frontierele tereste și maritime, fiind permisă intrarea în Brazilia doar pe cale aeriană.

 

Condiții de intrare în scop de turism/vizită etc. (până la 90 de zile):

 • Pasagerul trebuie să prezinte companiei aviatice dovada achiziționării unei asigurări de sănătate valabile în Brazilia, cu acoperire pe întreaga durată a șederii în acest stat, extinsă și completă (incluzând asigurarea în caz de deces); 
 • Să existe o justificare a călătoriei: un voucher turistic etc., în funcție de scopul deplasării.

Ordonanța de guvern nr. 419/ 26.08.2020 a clarificat modalitatea acceptată de asigurare de sănătate pentru intrarea în Brazilia. Astfel, pasagerul străin aflat într-o vizită pentru un scurt sejur, de până la nouăzeci de zile, trebuie să prezinte companiei de transport, înainte de îmbarcare, dovada achiziționării unei asigurări valabile în Brazilia, cu acoperire pentru întreaga perioadă a călătoriei, sub sancțiunea interzicerii intrării pe teritoriul național.

Asigurarea trebuie să acopere cheltuielile de sănătate de minim R $ 30.000,00 reali (1 euro = circa 6,45 reali) și să fie redactată în limba portugheză sau engleză.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Purtarea măștii de protecție este o obligație atât în spațiile închise, cât și în aer liber.
 • Marile centre comerciale (de tip mall) sunt deschise, cu program normal pentru produse de primă necesitate și farmacii și, în unele state, cu program redus pentru o parte din magazine, de regulă cele de dimensiuni mai mici sau pentru servicii. Toate instituțiile publice și centrele comerciale efectuează controlul temperaturii la intrare.
 • Sunt interzise adunările publice cu participare ridicată. Pot fi interzise vizitele turistice la anumite obiective, plaje etc., din motive de protecție sanitară.
 • Orarul instituțiilor publice este redus.
 • Persoanele din instituțiile publice, cu vârstă peste 60 de ani sau cu imunitate scăzută pe fondul unor suferințe cronice, pot lucra la domiciliu, dacă este posibil.

 

DREPTUL DE ȘEDERE ÎN BRAZILIA PENTRU CETĂȚENII STRĂINI CARE NU AU PĂRĂSIT ACEST STAT  PÂNĂ LA DATA DE 16.03.2020:

Pentru cetățenii străini care nu părăsit Brazilia până la data de 16.03.2020, dreptul de ședere se prelungește cu perioada situației de urgență determinată de motive de sănătate publică. Prevederea este valabilă pentru vizite, turism etc. De îndată ce starea de urgență va lua sfârșit, numărătoarea zilelor pentru dreptul de ședere în Brazilia va fi reluată, fără a lua în considerare perioada de timp în care a fost decretată stare de urgență în Brazilia.

Informație preluată de pe site-ul Poliției federale braziliene  (http://www.pf.gov.br).

 

Date de contact ale misiunilor României în Brazilia – AICI