Bulgaria

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 01.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE DE URGENȚĂ: începând cu data de 14 mai 2020, starea de urgență a fost înlocuită cu situația de urgență epidemiologică, care a fost prelungită până la data de 30 aprilie 2021.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Este interzisă, cu titlu temporar, intrarea pe teritoriul Republicii Bulgaria a tuturor persoanelor, indiferent de cetățenia acestora, prin toate punctele de trecere a frontierei destinate transportului aerian, naval, feroviar și rutier.
 • Interdicția de mai sus nu se aplică pentru mai multe categorii de persoane, inclusiv pentru: cetățenii bulgari, cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene (UE), cetățenii statelor părți la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Statul Vatican) și membrii familiilor acestora (inclusiv persoanele care conviețuiesc, de facto, cu aceștia); cetățenii Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Uniunii Australiei, Canadei, Georgiei, Japoniei, Noii Zeelande, Republicii Rwanda, Republicii Coreea, Regatului Thailandei, Republicii Tunisiene, Republicii Orientale a Uruguayului, Emiratelor Arabe Unite, Ucrainei, Republicii Macedonia de Nord, Republicii Serbia, Republicii Albania, Serbia/Kosovo, Bosniei și Herțegovina, Muntenegrului, Republicii Moldova, Israelului, Statului Kuwait, Republicii Belarus și Republicii Turcia; persoanele cu drept de ședere permanentă, de lungă durată sau pe termen lung, pe teritoriul Republicii Bulgaria și membrii de familie ai acestora; persoanele care posedă viză bulgară de lungă ședere tip „D”, precum și persoanele care posedă drept de ședere într-un stat membru UE sau într-un stat parte la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Statul Vatican) și membrii familiilor lor.
 • Începând cu data de 29 ianuarie 2021 și până la data de 30 aprilie 2021, toate persoanele (inclusiv cetățenii români) care doresc să călătorească în Republica Bulgaria, indiferent de statul din care se deplasează, pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii. Documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie să conțină numele și prenumele persoanei (conform documentului de identitate cu care călătorește), datele laboratorului care a efectuat testarea (denumirea, adresa sau alte date de contact), data efectuării testării, metoda testării, înscrisă cu caractere latine (PCR) și rezultatul negativ (negative). Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, menționată anterior, următoarele categorii de persoane: șoferii de autobuz, angajați în transportul internațional de pasageri; șoferii autocamioanelor care efectuează transport internațional de mărfuri; membrii echipajelor navale; membrii echipajelor aeriene care efectuează zboruri de la și către aeroporturi publice pe teritoriul Republicii Bulgaria și personalul tehnic asimilat; lucrătorii transfrontalieri; elevii și studenții care trăiesc în Republica Grecia, Republica Turcia, Republica Serbia, Republica Macedonia de Nord și România și care călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Republica Bulgaria în scopuri educaționale, precum și elevii și studenții care locuiesc în Republica Bulgaria și călătoresc zilnic sau cel puțin o dată pe săptămână în Republica Grecia, Republica Turcia, Republica Serbia, Republica Macedonia de Nord și România în scopuri educaționale; persoanele care tranzitează teritoriul Republicii Bulgaria.
 • Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Bulgaria și care nu se încadrează în excepțiile de la măsura obligatorie a prezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 pot intra pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin anumite puncte de trecere a frontierei (dinspre România, numai prin punctele de trecere a frontierei de la Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin și Vama Veche-Durankulak, Turnu Măgurele–Nicopole și Bechet-Oriahovo – acest ultim punct fiind deschis în prezent doar traficului de marfă); lista completă a acestor puncte de trecere a frontierei poate fi consultată mai jos.
 • Cetățenii bulgari și persoanele cu statut de ședere permanentă, lungă sau continuă pe teritoriul Republicii Bulgaria și membrii familiilor acestora, care nu prezintă un document din care să reiasă un rezultat negativ al unui test PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu până la 72 de ore anterior intrării, vor fi plasate în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la locuința acestora sau la altă adresă indicată.

 

Restricții privind accesul pe teritoriul Republicii Bulgaria/situația la punctele de frontieră, la intrarea în Republica Bulgaria:

Cetățenii români care doresc să călătorească în Republica Bulgaria și care NU se încadrează în excepțiile de la măsura obligatorie a prezentării testului molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 pot intra pe teritoriul Republicii Bulgaria numai prin următoarele puncte de trecere a frontierei:

 1. din România: Giurgiu-Ruse, Calafat-Vidin și Vama Veche-Durankulak, Turnu Măgurele –Nicopole și Bechet-Oriahovo (acest ultim punct fiind deschis în prezent doar traficului de marfă);
 2. din Republica Elenă: Kulata Makaza, Kapitan Petko Voyvoda și Ilinden – ultimele două puncte fiind deschise doar pentru camioane (a se vedea și restricțiile de mai jos);
 3. din Republica Serbia: Vrashka Chuka și Kalotina;
 4. din Republica Macedonia de Nord: Gyueshevo;
 5. din Republica Turcia: Kapitan Andreevo, Lesovo și Malko Târnovo;
 6. Aeroportul Burgas; Aeroportul Varna; Aeroportul Plovdiv; Aeroportul Sofia (Terminalul 1 și Terminalul 2);  Portul Burgas; Portul Varna.

Alte restricții privind accesul rutier:

 • România  – punctele de frontieră Lipnița-Kainardja și Dobromir-Krushari sunt temporar închise. Conform paginii de internet a Direcției Generale Poliție de Frontieră a Ministerului de Interne bulgar (www.mvr.bg/gdgp), „Autocamioanele de mărfuri aflate în tranzit, care călătoresc prin Bulgaria spre România, pot trece frontiera bulgaro-română doar pe la punctul de frontieră Ruse-Giurgiu și punctul de frontieră Vidin-Calafat. Autocamioanele care transportă mărfuri în și dinspre România pot trece și prin alte puncte de frontieră funcționale de la frontiera româno-bulgară”;  
 • Republica Elenă –Persoanele care călătoresc în scop turistic pot intra în Bulgaria dinspre Grecia, pe la punctele de trecere a frontierei Kulata-Promachonas și Makaza-Nymphaea. La punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, între orele 23.00-7.00, în ambele sensuri, este permisă doar trecerea camioanelor. Traficul rutier este suspendat la punctele de trecere a frontierei Ivaylovgrad – Kiprinos și Zlatograd. Camioanele au acces prin punctele de trecere Kulata – Promachonas și Kapitan Petko Voyvoda – Ormenion și Ilinden-Exohi. Camioanele cu masa de până la 3,5 tone, care desfășoară activități de transport internațional de mărfuri pot utiliza și punctul de trecere Makaza – Nymphaea, în orice interval orar. Celelalte persoane care călătoresc dinspre Grecia spre Bulgaria pot utiliza acest punct de frontieră doar între orele 7.00 și 23.00.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Prin derogare de la interdicția de intrare în acest stat, se permite trecerea în regim de tranzit pe teritoriul Republicii Bulgaria pentru persoanele care se încadrează în excepțiile de la interdicția de intrare pe teritoriul Republicii Bulgaria (menționate anterior); persoanelor aflate în tranzit nu li se solicită prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Republica Bulgaria.
 • Tranzitul este permis numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • În prezent și cu caracter temporar, nu se operează zboruri directe TAROM pe ruta București - Sofia - București; există curse directe operate de compania  Qatar Airways pe această rută. Pentru informații suplimentare, se recomandă consultarea paginilor de internet ale companiilor Tarom și Qatar Airways, inclusiv în legătură cu eventuale modificări viitoare.
 • A fost reluat traficul feroviar internațional între Bulgaria și România. Mai multe detalii se află pe pagina de internet a companiei CFR Călători.
 • Au fost reluate și legăturile directe cu autocarul între România și Bulgaria. Mai multe detalii se află pe pagina de internet: www.pegasusbg.com.
 • Ambasada României la Sofia nu poate asigura transportul în tranzit, dar poate oferi informații pentru identificarea unor mijloace de transport. 

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Toate persoanele care se află în spații publice închise (ex. mijloace de transport public, unități medicale și de sănătate, farmacii, magazine optice, centre naționale pentru probleme de sănătate publică, instituții administrative și alte locuri, în care sunt deserviți sau au acces cetățenii, gări feroviare și stații de autobuz, aeroporturi, stații de metrou, centre comerciale, biserici, mănăstiri, lăcașuri de cult, muzee și altele) sunt obligate să poarte o mască de protecție, de unică sau multiplă folosință, care să acopere nasul și bărbia.
 • Toate persoanele care se află în spații publice deschise aglomerate și în care este imposibilă păstrarea distanței fizice de 1,5 metri sunt obligate să poarte o mască de protecție, de unică sau multiplă folosință, care să acopere nasul și bărbia.
 • Prin raportare la aceste prevederi, „publice” sunt acele locuri care sunt deschise/accesibile pentru cetățeni și/sau care sunt destinate utilizării publice.
 • Excepții cu privire la obligațiile prevăzute anterior sunt permise pentru clienții localurilor de alimentație publică și localurilor unde sunt consumate băuturi, atunci când se permite frecventarea acestora; pentru practicanții de sport în spații închise și deschise, pe perioada activității fizice; pentru participanții la manifestările științifice, briefing-uri, conferințe de presă și seminarii, pe durata intervenției, cu respectarea distanței fizice de 1,5 metri față de ceilalți participanți; pentru participanții (prezentatori și oaspeți) la emisiunile televizate, cu respectarea distanței fizice de 1,5 metri față de ceilalți participanți; pentru copiii de până la 6 ani.
 • Măsura distanțării fizice este aplicată între persoanele care se află în locuri publice deschise (parcuri, străzi, stații de autobuz), cu excepția situației în care aceste persoane fac parte din aceeași familie/gospodărie.
 • Magazinele alimentare își organizează activitatea astfel încât între orele 8.30-10.30 să permită doar accesul persoanelor cu vârsta de minim 65 de ani. În acest interval orar nu se permite accesul persoanelor cu vârsta sub 65 de ani.
 • Nu este permisă organizarea de adunări și serbări cu caracter privat (nunți, botezuri, ceremonii funerare etc.) cu prezența a peste 15 persoane.
 • Magazinele din complexele comerciale, inclusiv cele de tip mall, sunt deschise; minorilor nu le este permisă vizitarea acestora decât însoțiți de un părinte/tutore sau orice altă persoană majoră.
 • Cinematografele, teatrele, galeriile și muzeele sunt deschise, cu respectarea unor măsuri antiepidemice (grad de ocupare a spațiului respectiv de până la 30%, distanțare fizică de cel puțin 1,5 metri, purtarea unei măști de protecție etc.).
 • De la data de 1 martie 2021 se permite redeschiderea localurilor pentru alimentație și divertisment (în sensul art. 124 din Legea turismului - restaurante, localuri cu servire rapidă/unități de tip fast-food, localuri în care se consumă băuturi, cafenele, cofetării, baruri), cu condiția respectării următoarelor măsuri antiepidemice – utilizarea a cel mult 50% din capacitatea lor; limita maximă de 6 persoane la o masă; purtarea de măști de protecție de către personalul localurilor; program de lucru limitat între orele 6 și 23.
 • Este permisă organizarea de evenimente de tip congres, conferință, seminar, competiție, antrenament, „team-building” și alte evenimente publice cu participare fizică, sub condiția respectării următoarelor măsuri antiepidemice (utilizarea a cel mult 30% din capacitatea încăperii în care se desfășoară evenimentul; respectarea unei distanțe fizice de cel puțin 1,5 metri; purtarea de măști de protecție; igiena mâinilor; aerisire regulată la fiecare oră și dezinfectare).
 • Până la data de 31 martie 2021 continuă să fie suspendate excursiile turistice de grup, cu transport organizat, în străinătate. Sunt permise excursiile turistice de grup, cu transport organizat, în țară.

 

Datele de contact ale misiunii României în Bulgaria – AICI.