Canada

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 27.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE DE URGENȚĂ:

Combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2 se face prin măsuri restrictive impuse de autoritățile provinciale și teritoriale. Cel mai adesea, obligațiile impuse cetățenilor sunt o combinație de măsuri adoptate de autoritățile provinciale/teritoriale și municipale. Nu este instituită starea de urgență la nivel federal, astfel că informarea cu privire la diversele restricții se face în mod necesar din surse provinciale și nu federale. Guvernul federal este responsabil de regimul de călătorie în Canada pentru cetățenii străini.

În general, regimurile de restricții sunt axate pe prevenție pentru evitarea afectării serviciilor către populație. Numai în scenariul de risc maxim (lockdown), sunt prevăzute măsuri de întrerupere a serviciilor comerciale sau de altă natură către populație sau măsuri de limitare a circulației de mișcare. Măsurile puse în aplicare de provincii se referă la: limitarea întrunirilor, regimul de educație în sistemul public, participarea la evenimente publice, programul magazinelor, frecventarea restaurantelor, a sălilor de sport, de spectacol, a spațiilor largi cu alte destinații, participarea la ceremonii funerare, limitarea serviciilor hoteliere etc. (la care se adaugă regulile privind purtarea măștii de protecție, menținerea distanței sociale, igiena mâinilor, evitarea deplasărilor neesențiale). 

 

În provincia Ontario*, din cele 34 de unități de sănătate publică, numai regiunea Niagara se menține în starea de alertă de nivel lockdown, iar în regiunile Toronto, Peel și North Bay Parry Sound se menține în vigoare Ordinul privind deplasările individuale numai în caz de necesitate (Stay-at-Home order). Toate celelalte regiuni sunt încadrate în nivelele de alertă prevăzute de Cadrul de răspuns la COVID-19 – Menținerea provinciei Ontario în stare de siguranță și deschidere: de verde, galben, portocaliu, roșu (magazinele și celelalte servicii pentru public considerate neesențiale își reîncep activitatea cu respectarea condițiilor de prevenție, restaurantele sunt deschise cu impunerea limitărilor de întrunire etc.). Capitala Ottawa se află în stare de alertă de nivel portocaliu. Starea de urgență sanitară este menținută în Quebec până la 5 martie 2021. Din cele 18 regiuni de sănătate publică, 9 regiuni rămân în starea de alertă de cod roșu, inclusiv orașul Montreal și capitala provincială Quebec, în timp ce regiunile Nunavik și Terres-Cries-de-la-Baie-James se află în continuare în starea de alertă de cod negru (măsuri speciale). Orașul Gatineau, limitrof capitalei federale Ottawa, se află în stare de alertă de cod portocaliu**. Începând cu 22 februarie, interdicția de circulație pe timpul nopții se restrânge la intervalul 21.30 – 05.00 (se exceptează deplasările legate de exercitarea activității profesionale sau urgențele medicale). În regiunile din starea de alertă maximă (roșu), interdicția de circulație în timpul nopții se aplică în intervalul 20.00 – 05.00.

* Informații cu privire la încadrarea unităților de sănătate publică în categoriile de restricții corespunzătoare nivelelor de alertă de cod verde, galben, portocaliu, roșu și lockdown pot fi consultate la https://covid-19.ontario.ca/zones-and-restrictions#covid-19-measures-by-region.

** Informații cu privire la încadrarea unităților de sănătate publică în categoriile de restricții corespunzătoare nivelelor de alertă de cod verde (vigilență), galben (pre-alertă), portocaliu (alertă), roșu (alertă maximă) și negru pot fi consultate la https://www.quebec.ca/sante/problemes-de-sante/a-z/coronavirus-2019/systeme-alertes-regionales-et-intervention-graduelle/cartes-paliers-alerte-covid-19-par-region/.

 

În Newfoundland and Labrador starea de urgență sanitară a fost prelungită până la 11 martie. Provincia Alberta a relaxat anumite restricții în 18 ianuarie, dar menține în vigoare cvasi-majoritatea acestora la nivelul de alertă maximă. Limita întrunirilor în spații exterioare devine de 10 persoane; în continuare, întrunirile în spații închise sunt interzise. Este permisă participarea la funeralii în limita a 20 de persoane.

Starea de urgență este prelungită în British Columbia până la 2 martie, iar în Nova Scotia este valabilă până la 7 martie. Starea de urgență a fost prelungită în provincia Manitoba până la 3 martie, dar din 23 ianuarie cea mai mare parte a teritoriului, mai puțin partea de nord, intră într-un regim de restricții mai puțin sever. Toate magazinele se redeschid, limita de întrunire în spațiu privat crește modest (cu 2 persoane) etc. Întreaga provincie New Brunswick se află în stare de alertă de nivel portocaliu (moderat) din 19 februarie. Regimul de restricții în provincia Saskatchewan se extinde până la 19 martie.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

În baza reglementării federale, intrarea cetățenilor străini în Canada este restricționată până la data de 28 februarie 2021 – reglementarea se aplică cetățenilor străini care călătoresc în Canada din orice alt punct decât Statele Unite ale Americii. În baza unui acord bilateral, a fost instituit un regim similar de triere a cetățenilor străini la trecerea frontierei dintre Canada și Statele Unite ale Americii, care a fost prelungit până la data de 21 martie 2021.

La trecerea frontierei dintre Canada și Statele Unite ale Americii, operatorul de transport aerian și/sau autoritățile de frontieră, după caz, decid dacă se permite intrarea în Canada a cetățenilor străini. Sunt interzise călătoriile în scopuri neesențiale (turism, agrement).

În cazul călătoriilor internaționale din oricare alt punct decât Statele Unite ale Americii, permiterea intrării este stabilită de operatorul de transport aerian în raport cu seria de excepții cuprinse în normele prin care s-a stabilit interdicția de intrare în Canada (vezi secțiunea următoare referitoare la excepții și prevederi privind tranzitul). Condiția principală pe care trebuie să o îndeplinească cetățeanul străin eligibil pentru intrarea în Canada este ca scopul călătoriei să nu fie (considerat) neesențial.

Restricțiile de intrare în Canada nu se aplică transportatorilor de marfă și lucrătorilor din domeniile esențiale (îngrijire medicală, infrastructura critică etc.).

Începând cu 7 ianuarie 2021, îmbarcarea în cursele aeriene cu destinația Canada este permisă călătorilor cu condiția prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 ore anterior îmbarcării. Obligația se aplică oricărei persoane cu vârsta de 5 ani sau mai mare. Începând cu 15 februarie, cerința privind efectuarea testării în prealabil și prezentarea testului se aplică și la trecerea frontierei terestre dinspre SUA.

Începând cu 22 februarie, toate persoanele care sosesc în Canada pe cale aeriană sau terestră sunt obligate să efectueze un al doilea test tip PCR, care trebuie repetat înainte de expirarea perioadei de carantină de 14 zile. Călătorii care sosesc pe cale aeriană trebuie să se izoleze într-un spațiu autorizat de guvernul federal, cu suportarea personală a cheltuielilor de cazare, în așteptarea rezultatului testului efectuat la sosire. Atenție! Aceste persoane sunt obligate să rezerve spațiul de cazare pentru 3 nopți înainte de îmbarcarea către Canada.

Operatorii de transport aerian efectuează triajul epidemiologic înainte de îmbarcare. Va fi refuzată îmbarcarea persoanelor (inclusiv a cetățenilor canadieni) care prezintă simptome ale infectării cu SARS-CoV-2. La îmbarcarea atât pe cursele internaționale, cât și pe cele interne, este obligatorie măsurarea fără contact a temperaturii pasagerului.

Triajul epidemiologic se efectuează și la trecerea frontierei terestre dinspre Statele Unite ale Americii pe cale rutieră. 

Cetățenii străini care prezintă simptome ale infectării cu SARS-CoV-2 nu vor primi permisiunea de intrare în Canada. Această restricție nu se aplică cetățenilor canadieni și rezidenților permanenți (inclusiv persoanele înregistrate potrivit Indian Act și persoanele care beneficiază de protecție internațională din partea Canadei). 

Persoanele care călătoresc cu avionul către Canada sunt obligate să poarte mască de protecție pe toată durata călătoriei: la îmbarcare, pe durata zborului, la trecerea frontierei în Canada. Dacă la îmbarcare operatorul aerian constată neîndeplinirea obligației de a purta mască de protecție, acesta poate refuza îmbarcarea călătorului. Obligația de purtare a măștii de protecție se aplică și persoanelor care călătoresc către Canada dinspre Statele Unite ale Americii pe cale terestră. Nu există excepții cu privire la purtarea măștii de protecție în contextul călătoriei către Canada/la trecerea frontierei canadiene (se aplică inclusiv lucrătorilor esențiali).

Planul propriu de izolare/carantină: toate persoanele care intră în Canada (pe cale aeriană, terestră sau maritimă) trebuie să se izoleze pentru o perioadă de 14 zile, indiferent de statul din care sosesc pe baza unui plan propriu (sunt exceptate numai activitățile esențiale). În situația în care cetățeanul străin nu are un plan de autoizolare sau acesta nu este credibil, polițistul de frontieră îi poate refuza intrarea în Canada (planul trebuie să conțină informații legate de reședință, deplasarea la destinație, modul de achiziționare a alimentelor, modul de acces la servicii esențiale/îngrijire medicală). Purtarea măștii de protecție este obligatorie pe timpul deplasării la locul de izolare (nu este obligatorie în vehicule personale).

Este obligatorie comunicarea planului de izolare prin intermediul aplicației ArriveCan sau a paginii guvernamentale corespunzătoare înainte de efectuarea călătoriei. În situația în care, la trecerea frontierei canadiene, planul de izolare nu este considerat credibil, persoana în cauză poate fi plasată în carantină instituționalizată (în facilități ale Agenției Canadiene pentru Sănătate Publică).

Nerespectarea regimului de izolare/carantină, inclusiv a obligațiilor legate de testarea la sosire, izolarea la hotel în așteptarea rezultatului testului efectuat la trecerea frontierei pe cale aeriană, tranzitul către locul de carantină, atrage răspunderea penală, iar sancțiunea constă într-o amendă de 750.000 CAD sau 6 luni de închisoare (dacă prin nerespectarea regimului de restricții se aduce atingere integrității unei alte persoane, cuantumul amenzii se poate ridica la 1.000.000 CAD și se poate cumula cu o condamnare de 3 ani de închisoare). În mod particular pentru cetățenii străini, încălcarea regimului izolării/carantinei poate atrage următoarea sancțiune: declararea ca inadmisibil (sancțiune corespunzătoare încălcării regimului imigrației), deportarea din Canada (pe baza emiterii unui ordin de extrădare) și interzicerea intrării în Canada pentru 1 an. 

Se menține pe o perioadă nedeterminată obligația privind izolarea/carantina timp de 14 zile la intrarea în țară. Obligativitatea măsurii de izolare se aplică și persoanelor care s-au vaccinat anti-COVID-19 sau s-au vindecat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Aeroporturile din Canada din/spre care operează zboruri internaționale: Vancouver, Calgary, Toronto și Montreal. Din 31 ianuarie 2021, zborurile către și dinspre zonele însorite (Mexic și Caraibi) sunt suspendate până la data de 30 aprilie 2021. Sunt exceptate în continuare de la operarea exclusivă pe cele 4 aeroporturi zborurile dinspre/către Saint-Pierre et Miquelon și zborurile de marfă.  

În ceea ce privește frontiera maritimă: este interzis accesul la porturile canadiene al navelor de croazieră cu peste 100 de pasageri, iar în zona arctică al navelor de agrement până la 28 februarie 2022. Pot fi tranzitate apele teritoriale ale Canadei.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Sunt exceptate de la interdicția de intrare în Canada următoarele categorii de persoane: cetățeanul străin cu rezidență permanentă în Canada; persoana supusă unei măsuri de protecție internațională; membrii de familie ai cetățenilor canadieni, rezidenților permanenți sau temporari (reîntregire familială); titularul unei vize de studii sau de muncă valabilă (posesorul de permis de muncă trebuie să aibă asupra lui, la îmbarcare, o scrisoare din partea angajatorului că activitatea pentru care este angajat se desfășoară în continuare); studenții cu drept de muncă în domeniul sănătății; persoana cu drept de muncă în domeniul serviciilor de urgență; personalul medical angajat în Canada; membrii echipajelor aeronavelor; persoanele care intră în Canada la invitația ministrului sănătății în contextul gestionării COVID-19; persoanele care ajung în Canada la bordul aeronavelor exploatate de Forțele armate canadiene sau de Ministerul Apărării Naționale; orice persoană a cărei intrare în Canada este în interes național, așa cum este stabilit de ministrul afacerilor externe, de ministrul imigrării, refugiaților și cetățeniei ori de ministrul pentru siguranță publică și protecție civilă; personalul diplomatic și consular aflat la post în Canada și membrii de familie ai acestora; persoanele aflate în tranzit aeroportuar.

Reîntregirea familiei: aria membrilor de familie exceptați de la interdicția de intrare în Canada cuprinde părinți/tutore, soție/soț, copil, nepot (de copil), la care se adaugă, din 8 octombrie 2020, bunicii și partenerii care pot demonstra durata mai mare de 1 an a relației, prin declarație legalizată. Atenție: categoriile de persoane incluse începând cu data de 8 octombrie 2020 au în vedere doar legătura cu familiile cetățenilor canadieni sau ale rezidenților permanenți (nu și ale rezidenților temporari). De asemenea, sunt eligibile pentru a primi autorizație de intrare persoanele aflate în situații excepționale (cum ar fi reunificarea cu persoane care suferă de boli terminale, cu persoane care au nevoie de îngrijire specială, pentru a lua parte la ceremonii funerare, etc.).

 

În ceea ce privește tranzitul aeroportuar:

  • Pasagerul trebuie să aibă o autorizație electronică de călătorie valabilă (eTA) – excepție: eTA nu este necesară în situația în care cetățeanul român călătorește cu avion de repatriere și nu coboară din aeronavă pe timpul escalei în Canada.
  • Tranzitul nu poate depăși ceea ce se consideră, dar fără precizări concrete, un interval rezonabil de timp (în mod cert mai mic de 24 ore); nu sunt permise: ieșirea din aeroport (pentru întreruperea călătoriei și reluarea călătoriei după o anumită pauză din același aeroport), deplasarea către alt aeroport de îmbarcare pentru finalizarea călătoriei, deplasarea de la un terminal la altul în cadrul aceluiași aeroport dacă prin aceasta se trece frontiera.
  • În situații extraordinare, poliția de frontieră (CBSA) va acorda asistență: însoțirea la poarta de îmbarcare dacă se trece frontiera, autorizarea unui autobuz pentru efectuarea deplasării grupului de pasageri către poarta de îmbarcare, autorizarea ieșirii din aeroport în vederea înnoptării (la hotel, în proximitatea aeroportului) dacă se anulează zborul de continuare a călătoriei în ultima clipă (cu respectarea condiției de izolare).

Există o serie de excepții și în privința regimului de izolare/carantinare: lucrătorii din domenii esențiale – comerțul și transporturile (echipaje, șoferi, marinari, etc.), sănătate publică, infrastructură critică etc. Aceștia se vor autoizola după ce constată că prezintă simptome sau la cererea autorităților sanitare. Aria de excepții a fost extinsă la studenții transfrontalieri (Canada-SUA) și copiii aflați în custodie comună, cu părinți de ambele părți ale frontierei terestre. 

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI DINSPRE ROMÂNIA:

Cetățenii români care doresc să călătorească din România în Canada trebuie să țină cont de regimul de restricții la intrarea în Canada stabilit de autoritățile federale pentru cetățenii străini și detaliat la capitolul privind Restricțiile de intrare pe teritoriul canadian (de mai sus).

În baza interpretării regulilor respective, rezultă că cetățenii români care sunt admiși la intrarea în Canada trebuie să se regăsească în următoarele situații: dețin și cetățenia canadiană (în cazul în care persoana cu dublă cetățenie nu deține un pașaport canadian valabil, este necesară o autorizare specială care se obține în baza procedurii descrise la: https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/visit...) sau statutul de rezident permanent în Canada; călătoresc în scop de reîntregire familială cu un cetățean canadian, un rezident permanent în Canada sau un rezident temporar (dacă perioada de ședere în Canada nu este de cel puțin 15 zile sau călătoria se efectuează în scop de reîntregire familială cu o persoană care are statut de rezident temporar în Canada, este necesară o scrisoare din partea Departamentului pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie - Informațiile utile privind modul de demonstrare a calității de membru de familie și obținerea scrisorii/adeverinței de la Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie se găsesc la https://www.canada.ca/en/immigration-refugees-citizenship/services/coron.... Atenție: îmbarcarea nu va fi permisă în absența scrisorii/adeverinței în situațiile în care posesia acesteia este obligatorie pentru efectuarea călătoriei). Sunt eligibili pentru efectuarea călătoriei în baza excepțiilor prevăzute de lege (de pildă, cetățenii români care sunt în posesia unei vize de studii sau de muncă valabile).

Atenție! Pot efectua călătoria pe cale aeriană către Canada numai cetățenii care prezintă un test PCR cu rezultat negativ, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de îmbarcare și nu prezintă semne ale infectării cu virusul SARS-CoV-2. Din 22 februarie 2021, se aplică măsura efectuării unui al doilea test tip PCR la sosire, înainte de părăsirea aeroportului, fiind necesară așteptarea rezultatului într-un spațiu de cazare autorizat de guvernul federal (rezervat pentru 3 nopți înainte de îmbarcare, cu suportarea personală a cheltuielilor de cazare). Se impune obligația efectuării unui nou test PCR înainte de expirarea perioadei de carantină de 14 zile.

Cetățenii români eligibili pentru efectuarea călătoriei către Canada pe cale aeriană, care îndeplinesc condițiile privind testul tip PCR efectuat în prealabil și absența simptomelor infectării cu SARS-CoV-2, trebuie să dețină o autorizație electronică de călătorie (eTA) valabilă sau o viză corespunzătoare scopului pentru care călătoresc. Autorizația electronică de călătorie (eTA) este obligatorie și pentru cetățenii români care tranzitează aeroporturile din Canada.

Purtarea măștii de protecție pe toată durata călătoriei, la trecerea graniței și pe durata deplasării la locul de izolare este obligatorie (nu este obligatorie în vehicule private). Nerespectarea obligației privind purtarea măștii la îmbarcarea către Canada poate determina respingerea de la îmbarcare a persoanei respective (nerespectarea regimului de purtare a măștii de protecție pe durata călătoriei poate atrage aplicarea unei amenzi - până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice).

Cetățenii români care ajung în Canada (punctul de trecere a frontierei) pe cale aeriană, terestră sau maritimă și prezintă simptome specifice COVID-19 nu vor primi permisiunea de trecere a frontierei canadiene. Această interdicție nu se aplică cetățenilor români care au și cetățenia canadiană sau statut de rezident permanent în Canada.

Intrarea în Canada va fi urmată de izolare/carantină timp de 14 zile (excepția se aplică exclusiv lucrătorilor esențiali). Obligația de izolare se aplică și persoanelor care s-au vaccinat anti-COVID-19 sau s-au vindecat după infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Este obligatorie comunicarea planului de izolare prin intermediul aplicației ArriveCan sau a paginii de internet guvernamentală corespunzătoare înainte de efectuarea călătoriei. Inexistența unui plan de autoizolare/carantină (planul de autoizolare trebuie să conțină informații legate de: reședință, deplasarea la destinație, modul de achiziționare a alimentelor, modul de acces la servicii esențiale/îngrijire medicală) poate atrage refuzul de intrare în Canada, iar nerespectarea regimului de izolare se sancționează foarte sever (pentru cetățenii străini - nerezidenți permanenți - sancțiunea prevede: declararea ca inadmisibil (sancțiune corespunzătoare încălcării regimului imigrației), deportarea din Canada (pe baza emiterii unui ordin de extrădare) și interzicerea intrării în Canada pentru 1 an).

La planificarea călătoriei către Canada, pentru tronsonul intra-european, se recomandă cetățenilor români să consulte informațiile disponibile pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe la secțiunea Atenționări de călătorie – Europa (https://www.mae.ro/node/51880), pentru a se informa cu privire la eventualele restricții impuse, inclusiv în privința tranzitului. 

Informații utile cu privire la călătoriile către Canada pot fi consultate la: https://travel.gc.ca/travel-covid/travel-restrictions/flying#health-check.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Se mențin în vigoare pe întreg teritoriul Canadei regulile pentru prevenirea răspândirii virusului SARS-CoV-2: respectarea normelor de igienă, respectarea măsurii de distanțare fizică (2 m), evitarea situațiilor de aglomerare (limitarea deplasărilor care nu sunt necesare; se menține recomandarea de desfășurare a activității la distanță acolo unde este posibil). Obligativitatea purtării măștii de protecție în spații închise și transportul public este stabilită prin norme provinciale/municipale. Purtarea măștii de protecție (non-medicală) nu este obligatorie pe întreg teritoriul canadian, dar este recomandată de Agenția pentru Sănătate Publică a Canadei în situațiile în care nu se poate păstra distanța fizică. Agenția pentru Sănătate Publică a Canadei recomandă utilizarea măștii de protecție (non-medicală) cu 3 straturi.

Plecările din Canada: cetățenii canadieni și rezidenții permanenți sunt sfătuiți să evite călătoriile neesențiale.

Eliberarea de vize de ședere temporară (pentru vizite de lungă durată, studii, muncă): serviciul de înregistrare a cererilor continuă să funcționeze online; se procesează solicitările de viză și de prelungire a șederii pentru toate categoriile de vize de rezident temporar (vize de vizitator, vize de studii, vize de muncă).

Procesarea cererilor de autorizație electronică de călătorie (eTA): serviciul online funcționează; eTA este obligatorie atât pentru efectuarea călătoriei în Canada, în cazul cetățenilor români eligibili pentru intrarea în țară, cât și pentru efectuarea tranzitului prin aeroporturile canadiene.

Funcționarea aparatului administrativ de nivel federal/provincial: solicitările adresate autorităților federale, inclusiv cele cu atribuții în domeniul regimului străinilor (Departamentul pentru Afaceri Externe, Comerț și Dezvoltare, Departamentul pentru Imigrație, Refugiați și Cetățenie, Departamentul pentru Siguranță Publică, Poliția de frontieră), sunt soluționate într-o perioadă mai îndelungată (corespondența se efectuează exclusiv online). La nivel federal, modul de lucru este în continuare bazat pe regimul de activitate la distanță (sunt avute în vedere planuri de revenire graduală la regimul de prezență fizică). Anumite servicii provinciale, precum înmatriculările auto, au fost restrânse la anumite puncte de lucru. Primăria Ottawa funcționează în regim de prezență fizică în condițiile respectării măsurilor de prevenție (intrarea cu programare, circuite separate pentru intrare și ieșire, igiena mâinilor, distanțarea socială, purtarea măștii de protecție).

Măsurile preventive aplicate în Ontario includ: limite de întrunire (10 persoane în interior, 25 persoane în exterior pentru spațiile private și anumite spații publice; 50 persoane în interior, 100 persoane în exterior pentru evenimente publice organizate); purtarea măștii în spațiile publice închise (cu excepția restaurantelor, la masă); menținerea distanței fizice de 2 m – pentru regiunile incluse în categoria de risc de nivel portocaliu: regimul preventiv, bazat pe sancțiuni contravenționale, este mai sever decât la nivelele inferioare (galbenverde); începând cu nivelul de risc galben, este obligatorie colectarea datelor de contact de la participanți; pentru nivelul de risc roșu: sunt închise anumite servicii de îngrijire personală, cinematografele (de interior), sălile de spectacol, iar limitele de întrunire sunt stabilite la 10 persoane în interior și 25 în exterior indiferent de natura evenimentului; nivelul lockdown: apar restricții de circulație, aria serviciilor suspendate se lărgește, iar întrunirile nu mai sunt permise. Accesul la testare se face exclusiv pe bază de programare (online). Testarea PCR se poate efectua și în farmaciile autorizate.  Regimul de sancțiuni pentru încălcarea interdicțiilor impuse prin starea de urgență sunt: cuantumul amenzilor pentru persoanele fizice poate ajunge la suma de până la 750 CAD, iar pentru persoanele juridice până la 1000 CAD. Amenda pentru împiedicarea autorității publice în exercitarea atribuțiilor pe linia punerii în aplicare a regimului de restricții este de 1000 CAD pentru persoanele fizice. Dacă o persoană fizică sau juridică este condamnată, amenzile pot ajunge până la 100.000 CAD pentru persoanele fizice, iar pentru persoanele juridice până la 10 milioane CAD. Persoanele fizice pot fi condamnate inclusiv la pedeapsa cu închisoarea de cel mult 1 an.

În Quebec, măsurile de cod roșu (maxim) includ: limitarea obligatorie a cercului privat la membrii aceleiași gospodării; nu mai sunt permise întrunirile în spații publice altele decât lăcașurile de cult și ceremoniile funerare, pentru care limita este de 25 persoane, sau manifestațiile civice; restaurantele/barurile/braseriile se închid (restaurantele pot livra la domiciliu sau în regim take-out); sălile de spectacol se închid; se restrânge dreptul de vizitare în centrele de îngrijire pe termen lung; este recomandat ca deplasările în interiorul provinciei și în afara acesteia să se limiteze la cele cu caracter esențial. În provincia Quebec este obligatorie purtarea măștii de protecție în transportul public și în spațiile închise (pentru persoanele care au împlinit vârsta de 12 ani); este recomandată purtarea măștii în spațiile deschise aglomerate.

Învățământul de nivel primar și gimnazial a fost reluat, de regulă, cu prezență fizică, fiind însă situații în care cursurile se țin în regim online. Învățământul de nivel liceal și post-liceal (inclusiv universitar) se desfășoară online. În Quebec, cursurile în clasă au fost reluate la data de 11 ianuarie (ciclul primar) și 18 ianuarie (gimnaziu și liceu), în timp ce cursurile universitare rămân online. În Ontario, cele mai multe școli s-au redeschis pe 8 februarie (excepție fac școlile din Toronto, Peel și York care s-au redeschis pe 16 februarie).        

În ceea ce privește limitarea libertății de circulație, se instituie recomandări de evitare a deplasărilor neesențiale dinspre și către zonele de risc ridicat (începând cu nivelul portocaliu). De asemenea, provinciile din zona maritimă (Newfoundland and Labrador și cele 3 provincii maritime (Nova Scotia, New Brunswick, Prince Edward Island) efectuează controale la intrările dinspre alte provincii și mențin obligația de izolare timp de 14 zile (zona sanitară denumită bula atlantică a încetat să existe odată cu ieșirea provinciilor Prince Edward Island și Newfoundland and Labrador, iar ulterior a provinciei New Brunswick). Rămân închise Teritoriul Cree din James Bay și Nunavik, ambele din provincia Quebec. Începând cu 29 ianuarie, orice persoană care călătorește în provincia Manitoba, indiferent că se deplasează din interiorul sau exteriorul Canadei, este obligată să se izoleze pentru 14 zile. Provinciile Ontario și Quebec recomandă ferm evitarea deplasărilor neesențiale din/către cele două provincii.   

La îmbarcarea în cursele aeriene interne se efectuează triajul epidemiologic (pasagerul poate fi respins la îmbarcare dacă prezintă simptome de îmbolnăvire, dacă din răspunsurile proprii reiese că prezintă simptome, dacă a fost refuzat la îmbarcare în intervalul de 14 zile precedente, dacă refuză să răspundă la întrebările legate de starea de sănătate sau eventualul refuz la încercarea de îmbarcare anterioară). Sectorul de transporturi feroviare este supus aceleiași restricții (nu sunt vizate trenurile urbane).

Centre de diagnosticare / testare: există numeroase centre de diagnosticare / testare pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în marile orașe canadiene, inclusiv Ottawa (din această rețea fac parte și unitățile spitalicești); testarea se poate efectua la cerere în Ontario (nu și în Quebec). În Ontario, anumite farmacii au primit teste și autorizația de a testa persoane la cerere. Măsura vizează în principal persoanele care nu prezintă simptome și are ca scop degrevarea centrelor medicale.

 

Datele de contact ale misiunilor României în Canada: AICI.