Cehia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 01.03.2021. Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE DE URGENŢĂ: DA, în perioada 27 februarie – 28 martie 2021.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu data de 30 ianuarie 2021, autoritățile cehe au decis interzicerea tuturor călătoriilor neesențiale în Republica Cehă pentru toți cetățenii străini, independent de clasificarea statelor de proveniență în funcție de nivelul de risc de infecție. Începând cu 26 februarie sunt interzise călătoriile cetățenilor cehi și ale cetățenilor străini cu rezidența pe teritoriul ceh în statele cu risc extrem de infectare cu noile tulpini ale virusului SARS-CoV-2.

Începând cu data de 26 februarie 2021, statele sunt clasificate potrivit nivelului de risc de infecție, după cum urmează:

 • Lista verde (risc scăzut): Vatican, Australia, Noua Zeelandă, Singapore, Republica Coreea, Thailanda și Islanda.
 • Lista portocalie (risc mediu): Finlanda, Grecia, Norvegia și Danemarca.
 • Lista roșie (risc ridicat): Austria, Germania, Polonia, Belgia, Bulgaria, Franța (cu excepția teritoriilor de peste mări), Ungaria, Italia, Regatul Țărilor de Jos (cu excepția teritoriilor de peste mări), România, Suedia, Elveția, Irlanda, Luxemburg, Cipru, Liechtenstein, Lituania, Malta, Spania și Portugalia. În această categorie sunt incluse și Insulele Azore, Insula Madeira și Insulele Canare.
 • Lista roșu închis (risc foarte ridicat): Croația, Estonia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Letonia, Slovacia și Slovenia. De asemenea, în această categorie intră toate statele terțe, cu excepția celor incluse pe lista verde.
 • Lista neagră (risc extrem): Botswana, Swaziland, Africa de Sud, Kenya, Lesotho, Malawi, Mozambic, Tanzania (inclusiv Zanzibar și Pemba), Zambia, Zimbabwe și Brazilia.

România se află pe lista statelor din zona roșie. Cetățenii români pot călători în Republica Cehă numai pentru motive bine întemeiate, respectiv întoarcerea la reședință, relații de muncă, studii, rațiuni familiale. Sunt excluse călătoriile în scop turistic.

În eventualitatea efectuării unei călătorii în Cehia, cetățenii români au următoarele obligații:

 • completarea, anterior sosirii în Cehia, a Formularului Electronic de Localizare (Public Health Passenger Locator Form) disponibil la adresa www.prijezdovyformular.cz;
 • prezentarea la intrarea pe teritoriul ceh a rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR realizat cu maximum 72 de ore înainte sau a unui test antigen, efectuat cu cel mult 24 de ore anterior plecării spre Cehia;
 • să se autoizoleze la locul de destinație;
 • să efectueze un al doilea test tip PCR în Cehia, în cel mult 5 zile de la sosire. Măsura autoizolării se suspendă numai după prezentarea rezultatului negativ al celui de-al doilea test Direcției Locale de Sănătate Publică;
 • să poarte o mască respiratorie FFP2 sau echivalent sau o mască chirurgicală de unică folosință în afara domiciliului, pentru o perioadă de 14 zile de la sosirea în Cehia.
 •  

Atenție! Lucrătorii și elevii sau studenții au obligația de a-și informa angajatorul, respectiv unitatea de învățământ asupra efectuării oricărei călătorii cu o durată mai mare de 12 ore în ultimele 14 zile, într-un stat din categoria portocalie, roșie și roșu închis.

 

 

Sunt exceptate de la obligațiile menționate anterior următoarele categorii de persoane:

 • titularii de pașapoarte diplomatice care călătoresc în Cehia în interes de serviciu și funcționarii organizațiilor internaționale recunoscute de Cehia, dacă șederea lor pe teritoriul național nu depășește 72 de ore sau au călătorit în afara teritoriului ceh mai mult de 72 ore;
 • transportatorii internaționali de mărfuri sau persoane, cu condiția să fie în posesia următoarelor documente: confirmarea calității de lucrător în domeniul transporturilor internaționale, permis de conducere profesionist, contract de muncă; este obligatorie purtarea unui dispozitiv respirator (FFP2, echivalent sau de o calitate superioară) în afara locului de reședință pentru o perioadă de 14 zile;

Atenție! Transportatorii internaționali de mărfuri care tranzitează teritoriul Republicii Cehia având ca destinație sau care intenționează să tranziteze Germania trebuie să prezinte la intrarea în Cehia rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR sau antigen, efectuat cu cel mult 36 de ore anterior intrării pe teritoriul ceh.

 

 • persoanele care călătoresc în Cehia din România pentru cel mult 12 ore, cu condiția existenței unui motiv întemeiat – lucru, vizite familiale esențiale, rezolvarea unor probleme de ordin personal (esențiale pentru persoanele în cauză, membrii familiei sau persoanele apropiate), îngrijirea unui copil sau a unui animal de companie, servicii medicale (inclusiv ca însoțitor), soluționarea unor probleme administrative (inclusiv ca însoțitor), participarea la nunți și ceremonii funerare, educație;
 • copiii cu vârsta de sub 5 ani; ulterior revenirii dintr-un stat inclus pe lista roșu închis, este obligatorie autoizolarea pentru 5 zile și este interzisă, timp de 7 zile, frecventarea unei grădinițe sau a unei instituții similare;
 • persoanele care pot dovedi că au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat (data primului test molecular  tip PCR cu rezultat pozitiv să fie cu maximum 90 de zile anterior intrării); este obligatorie purtarea unui dispozitiv respirator timp de 14 zile;
 • lucrătorii din domeniul infrastructurii critice care se deplasează în interesul Republicii Cehe;
 • membrii de familie sau partenerii cetățenilor cehi.

 

Prevederi privind tranzitul:

•             Obligativitatea prezentării rezultatului negativ al unui test antigen, efectuat cu cel mult 24 ore anterior începerii călătoriei, sau molecular tip PCR, efectuat cu cel mult 72 ore anterior începerii călătoriei, de către toate persoanele care intenționează să tranziteze teritoriul ceh, inclusiv de către persoanele care sosesc pe un aeroport ceh în scopul continuării călătoriei pe cale terestră în Cehia către un alt stat.

Autoritățile cehe mențin recomandarea fermă adresată cetățenilor străini să evite tranzitarea Cehiei în deplasarea către Germania.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:  

În perioada 1 – 21 martie 2021, se aplică următoarele măsuri:

•             Restricționarea liberei circulații a persoanelor în afara districtului de reședință. Sunt exceptate: persoanele care se deplasează la locul de muncă, cu condiția să fie în posesia unei dovezi din partea angajatorului, persoanele care vizitează rude sau apropiați în scopul acordării de îngrijiri, persoanele care se deplasează pentru asistență medicală și chestiuni administrative în alt district, cu condiția să fie în posesia unei declarații pe propria răspundere sau a unui formular în care sunt precizate locul, data și scopul vizitei.

Cumpărăturile pot fi făcute doar în aria districtului de rezidență.

Rămâne în continuare în vigoare interdicția de circulație în intervalul orar 21.00 – 5.00.

Plimbările și jogging-ul pot fi făcute doar pe teritoriul localității de reședință. Plimbatul animalelor de companie pe timpul nopții poate fi făcut doar în raza a 500 metri față de adresa de reședință.

Participarea la ceremonii de oficializare a căsătoriei sau de înregistrare a unui parteneriat este posibilă doar în districtele unde cuplurile își au reședința.

Persoanele care dețin și un alt spațiu de locuit (locuință la țară) trebuie să se decidă asupra unuia dintre spații unde să rămână pe perioada celor 3 săptămâni de restricții.

•             Închiderea tuturor instituțiilor de învățământ, inclusiv grădinițele și creșele. Sunt exceptate numai instituțiile de îngrijire a sănătății și cele amenajate pentru copiii persoanelor care lucrează în Sistemul Integrat de Urgențe.

•             Obligativitatea purtării pe stradă cel puțin a măștii chirurgicale de protecție respiratorie. Sunt exceptate zonele verzi (parcuri, grădini, păduri), unde este posibilă păstrarea distanțării fizice.

•             Obligativitatea purtării dispozitivelor respiratorii (FFP2 sau de nivel superior) în spațiile publice aglomerate (transport public, spații comerciale, instituții medicale și sociale etc.).

 

Pentru informarea cetățenilor străini au fost puse la dispoziție: un număr de telefon, de luni până joi între orele 09.00 - 15.00, iar vineri între orele 09.00 - 13.00 (+420 974 820 680 - tasta 3) și o adresă de e-mail, respectiv: cestovani.covid19@mvcr.cz.

 

Datele de contact ale misiunii României în Cehia – AICI.