China

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 16.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: PARȚIALĂ, ZONALĂ/LOCALĂ.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Toate măsurile privind testarea și carantina la intrarea în Republica Populară Chineză se aplică inclusiv persoanelor care au fost vaccinate, precum și deținătorilor de pașapoarte diplomatice sau de serviciu.

Începând cu luna martie 2020, este suspendată intrarea în Republica Populară Chineză a tuturor cetățenilor străini care dețin vize și permise de rezidență valabile, indiferent de tipul acestora, cu excepția diplomaților, a deținătorilor de vize de tip crew și a persoanelor care se deplasează în acest stat în scop umanitar.

Începând cu luna septembrie 2020, cetățenii străini care dețin permise de rezidență valabile pentru una din următoarele trei categorii – muncă (tip Z), motive personale (tip S1) și reîntregirea familiei (tip Q1) – pot utiliza aceste documente pentru a reveni în Republica Populară Chineză, fără necesitatea de a aplica pentru o nouă viză. În situația în care permisele de rezidență ale persoanelor care se încadrează într-una din cele trei categorii menționate anterior au expirat în perioada în care s-au aflat în afara Republicii Populare Chineze, persoanele în cauză pot aplica la misiunile diplomatice ale acestui stat în străinătate, care vor elibera o nouă viză dacă scopul călătoriei este neschimbat (scopul pentru care s-a emis permisul de rezidență inițial).

Se recomandă consultarea paginii de internet a Ambasadei Republicii Populare Chineze în România pentru mai multe informații.

Începând cu luna noiembrie 2020, persoanele care dețin documente valabile și călătoresc din România spre Republica Populară Chineză trebuie să efectueze două teste (unul molecular tip „RT-PCR” și unul serologic pentru anticorpi tip „IgM” – test de sânge), în instituții desemnate sau aprobate de Ambasada Republicii Populare Chineze la București, cu maximum 48 ore anterior îmbarcării. Ulterior obținerii rezultatelor negative ale celor două teste, persoanele în cauză trebuie să aplice online pentru verificarea și obținerea aprobării Ambasadei Republicii Populare Chineze la București, prin intermediul unei aplicații dezvoltate de către Departamentul Consular al Ministerului de Externe al Republicii Populare Chineze. După parcurgerea acestor proceduri, aplicația va genera un QR code, echivalent al „declarației de sănătate” utilizată anterior (pentru cetățenii străini) sau „codul verde de sănătate HS” (pentru cetățenii chinezi).

 • În situația în care deplasarea se efectuează cu escală sunt necesare alte două teste (unul molecular tip „RT-PCR” și unul serologic pentru anticorpi tip „IgM” – de sânge), efectuate în statul de tranzit, în instituții desemnate sau aprobate de Ambasada Republicii Populare Chineze din statul de tranzit, cu maximum 48 ore înainte de îmbarcarea pentru zborul direct cu destinația finală Republica Populară Chineză. Ulterior obținerii celor două rezultate negative ale testelor, persoanele în cauză trebuie să aplice la Ambasada Republicii Populare Chineze din statul de tranzit pentru eliberarea celei de-a doua „declarații de sănătate” (pentru cetățeni străini) sau a „codului verde de sănătate HS” (pentru cetățenii chinezi).

Companiile aeriene trebuie să verifice declarația anterior îmbarcării, iar pasagerilor care nu îndeplinesc condițiile menționate anterior nu li se va permite îmbarcarea. Se recomandă verificarea cu maximă atenție a listelor instituțiilor desemnate sau aprobate de Ambasada Republicii Populare Chineze în pregătirea călătoriei. Lista poate fi consultată pe pagina de internet a Ambasadei Republicii Populare Chineze la București. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile menționate mai sus pentru aceste categorii de persoane.

Pe aeroporturile din Frankfurt și Helsinki au fost operaționalizate centre de testare în zona de tranzit.

Atenție! Pe cursele aeriene de pe rutele Atena-Beijing, Copenhaga-Beijing, Viena-Beijing și Stockholm-Beijing pot fi îmbarcați numai cetățenii chinezi și cetățenii statelor respective. Se recomandă evitarea acestor rute, întrucât cetățenilor români nu le va fi permis accesul la bordul aeronavelor. Posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu au facilitatea de a le fi permisă îmbarcarea pe aceste rute, doar dacă au obținut aprobarea ambasadelor chineze din statul de origine și cel de tranzit.

De asemenea, se recomandă verificarea măsurilor aplicate pasagerilor care călătoresc dinspre România în statele europene care urmează să fie tranzitate în timpul călătoriei spre Republica Populară Chineză, disponibile pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Externe: http://www.mae.ro/node/51759.

 • Toate persoanele care intră în Republica Populară Chineză, indiferent de naționalitate, trebuie să respecte cele mai recente măsuri de carantină stabilite de către autoritățile locale (acestea nu sunt uniformizate la nivel național). Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii.
 • Începând cu data de 18 ianuarie 2021, autoritățile din Beijing au implementat sistemul “14+7+7”, care se aplică tuturor persoanelor care călătoresc din străinătate: 14 zile de carantină instituțională, urmate de 7 zile de carantină la domiciliu (dacă se obține permisiunea autorităților), precum și alte 7 zile de „observație medicală” (care presupune păstrarea distanțării sociale). În situația în care nu este obținută permisiunea autorităților, persoanele vor efectua cele 21 de zile de carantină instituționalizată într-un spațiu desemnat de către autorități, cu suportarea costurilor din bugetul personal.
 • Mai multe orașe au extins perioada de carantină instituționalizată la 21 de zile pentru persoanele care sosesc din străinătate.
 • Persoanele care sosesc în acest stat nu pot alege centrul în care vor efectua perioada de carantină instituționalizată. Nu este permisă părăsirea locației respective pe durata aplicării măsurii.  Persoanele în cauză sunt supuse unui test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau, în funcție de reglementările locale, testului de anticorpi (probă de sânge), pe cheltuială proprie. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii.

 

 • Pe perioada carantinei nu se permite părăsirea hotelului pentru servicii medicale. Se recomandă persoanelor care au fost diagnosticate cu afecțiuni clinice/cronice să-și asigure, anterior efectuării călătoriei, necesarul de tratament pentru perioada carantinei.
 • Copiii cu vârsta de sub 14 ani pot fi plasați în carantină cu unul dintre părinți, iar copiii cu vârsta mai mare de 14 ani pot fi plasați într-o cameră individuală, pe întreaga perioadă de efectuare a carantinei. În situația în care un minor, indiferent de vârstă, va fi testat pozitiv, acesta va fi plasat individual într-un spital, pentru o perioadă de 14 zile, fără a fi permis accesul părinților. În situația în care minorul va fi testat pozitiv pe perioada carantinei, perioada de spitalizare individuală se va prelungi. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii. Persoanelor care se deplasează în Republica Populară Chineză li se recomandă includerea unui pachet de servicii care să acopere eventualele costuri ale tratamentului pentru COVID-19 în asigurarea medicală de călătorie.
 • În baza noilor decizii ale autorităților chineze, pasagerii curselor internaționale care călătoresc spre Republica Populară Chineză, inclusiv persoanele din România, sunt supuși la patru teste înainte de a intra pe teritoriul acestui stat: două teste în statul de origine (pentru eliberarea primei declarații de sănătate) și alte două teste efectuate în statul de tranzit (necesare pentru eliberarea celei de-a doua declarații de sănătate). În baza acestei noi decizii, tranzitul trebuie considerat de fapt un stop-over de minim 48 ore, în punctul de îmbarcare finală spre Republica Populară Chineză. Ulterior sosirii în Republica Populară Chineză, pasagerii vor fi supuși unui test după sosire (în cadrul aeroportului), unui al doilea test la jumătatea perioadei de carantină (posibil urmat de încă unul în timpul carantinei), iar un al treilea la finalul perioadei de carantină de 14 zile. Se recomandă verificarea costurilor, care pot varia de la localitate la localitate, în pregătirea călătoriei. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii.
 • Frontierele cu Rusia, Mongolia și Republica Populară Democrată Coreeană rămân închise, ca urmare a măsurilor adoptate de cele trei state.
 • Cetățenii care doresc să părăsească Republica Populară Chineză trebuie să verifice dacă zborul pe care urmează să îl rezerve este aprobat de Autoritatea pentru Aviație Civilă a Republicii Populare Chineze. Transportul aerian internațional se desfășoară cu restricții. Nu există certitudini privind operarea zborurilor internaționale, chiar dacă biletele sunt disponibile pe paginile de internet ale companiilor aeriene sau ale altor platforme de profil.
 • În baza unor aranjamente bilaterale inițiate la solicitarea părții chineze pentru organizarea unei proceduri de tip fast track, cetățenii statelor vizate, care sunt considerați esențiali în domeniul afacerilor (business) și/sau pentru buna funcționare a activității unor întreprinderi localizate în Republica Populară Chineză, pot aplica pentru viză la misiunile diplomatice chineze din statul de origine, după obținerea acordului autorităților Republicii Populare Chineze.

 

Regiunea Administrativă Specială Hong Kong, Republica Populară Chineză

 • Începând cu luna martie 2020, este suspendată intrarea în această regiune a Republicii Populare Chineze pentru persoanele care nu sunt rezidente permanent sau nu dețin permise de ședere în Hong Kong.
 • Începând cu luna decembrie 2020, persoanele care călătoresc din România și care sunt rezidente permanent sau care dețin permise de ședere în Hong Kong, pot intra în această regiune doar dacă dețin un test molecular negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și dacă prezintă dovada sigură a unei cazări la unul din hotelurile din R. A. S. Hong Kong, pentru o perioadă de 14 zile, unde trebuie să intre în carantină (nu se acceptă carantina la domiciliu).
 • Testarea moleculară tip RT-PCR trebuie efectuată numai la unitățile de specialitate acreditate de Ministerul Sănătății din România (lista laboratoarelor RT-PCR poate fi consultată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății la adresa: http://www.ms.ro/centre-testare/).
 • Testul molecular negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie efectuat cu maximum 72 ore anterior îmbarcării, iar rezultatul testului trebuie să fie în limba engleză sau chineză.
 • Lista hotelurilor din R.A.S. Hong Kong care acceptă persoane în regim de carantină poate fi consultată pe pagina de internet pusă la dispoziție de Guvernul din R.A.S. Hong Kong: https://www.coronavirus.gov.hk/pdf/inbound/hotels_en.pdf.
 • În lipsa prezentării rezultatului testului și a dovezii sigure a unei cazări la hotel, nu va fi permisă îmbarcarea în cursa aeriană spre R.A.S. Hong Kong / intrarea în R.A.S. Hong Kong.
 • Persoanele care nu respectă măsura carantinei pot fi amendate în cuantum de până la 25.000 USD și/sau pedeapsa cu închisoarea pentru 6 luni.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Începând cu luna septembrie 2020, au fost anunțate planuri de reluare a zborurilor internaționale directe. La acest moment, 8 state se află pe lista de rute acceptate în capitală: Thailanda, Cambodgia, Pakistan, Grecia, Danemarca, Austria, Suedia și Canada. Este permisă îmbarcarea exclusiv pentru cetățenii chinezi și cetățenii celor 8 state, precum și posesorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu, cu titlu de excepție, cu acordul ambasadelor chineze din statul de origine și de tranzit. Toate persoanele care intră în Beijing vor fi supuse carantinei instituționalizate pentru 14 zile și vor fi testate la începutul și finalul acestei perioade. Autoritățile au anunțat că în situația în care trei sau mai multe cazuri sunt identificate în cadrul unei curse spre Beijing, zborul va fi redirecționat spre un alt oraș ca punct de intrare.
 • În afara celor 8 rute menționate, zborurile internaționale cu destinația finală Beijing nu sunt permise la acest moment. Toate cursele internaționale aterizează într-unul din cele 16 puncte de intrare (Tianjin, Shijiazhuang, Taiyuan, Hohhot, Jinan, Qingdao, Nanjing, Shenyang, Dalian, Zhengzhou, Xi'an, Chengdu, Changsha, Hefei, Lanzhou și Wuhan), unde pasagerii sunt testați pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și unde efectuează carantina instituționalizată, urmând să-și continue călătoria spre Beijing la finalul acestei perioade.
 • Nu este permis tranzitul prin Aeroportul Internațional Beijing și Aeroportul Xiamen.
 • Transportul aerian intern funcționează cu restricții, la capacitate moderată. 
 • Rotația personalului străin din marina civilă în porturile din Republica Populară Chineză se desfășoară cu dificultate în funcție de decizia autorităților locale. Începând cu luna octombrie 2020, autoritățile chineze au anunțat desemnarea a 10 porturi în care pot fi operate schimbările de echipaj: Dalian, Tianjin, Qingdao, Shanghai, Ningbo, Fuzhou, Xiamen, Guangzhou, Shenzhen, Haikou. Managerul companiei navale trebuie să depună o solicitare în acest sens cu 14 zile înainte ca nava să părăsească portul anterior. Dacă în cadrul echipajului de la bordul navei care ancorează în porturile chineze sunt identificate peste 5 cazuri de COVID-19, autoritățile chineze vor suspenda dreptul companiei de a efectua rotația personalului până la reevaluarea situației. Se recomandă evitarea efectuării rotației personalului din marina civilă în porturile din Republica Populară Chineză.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • În perioada 28 ianuarie - 15 martie 2021, toate persoanele care călătoresc în Beijing din zone de risc scăzut trebuie să efectueze un test cu 7 zile înainte de călătorie, iar pentru o perioadă de 14 zile de la sosire trebuie să urmeze o perioadă de observație medicală, timp în care vor fi efectuate alte două teste, în ziua 7 și ziua 14. Toate persoanele care călătoresc din zone de risc mediu sau înalt trebuie să obțină permisiunea autorităților provinciale și să prezinte rezultatele testului efectuat în ultimele trei zile pentru a li se permite intrarea în capitală. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii.
 • Începând cu luna octombrie 2020, Comisia de Sănătate din Beijing a recomandat locuitorilor capitalei evitarea deplasărilor neesențiale în afara capitalei.
 • Autoritățile din Shanghai solicită persoanelor care călătoresc din zone de risc mediu sau înalt să amâne călătoriile în această regiune, până când zonele de proveniență vor fi clasate ca fiind de risc scăzut. Călătorii din zonele de risc mediu și înalt trebuie să anunțe sosirea autorităților comunitare, angajatorilor sau hotelurilor, cu 12 ore înainte de sosire. Persoanele în cauză vor fi plasate în carantină instituționalizată pentru 14 zile, timp în care li se vor efectua două teste. Măsura este în vigoare până la data de 31 martie 2021.
 • Călătoria în anumite orașe este condiționată de deținerea unor aplicații mobile de sănătate, accesibile exclusiv după validarea instalării și deschiderii unui cont pe platformele naționale Wechat sau Alipay. Acestea atestă că persoana respectivă nu se află în nicio categorie de risc epidemiologic. Aplicațiile mobile nu sunt uniformizate și variază în funcție de localitate. În funcție de itinerariul avut, există posibilitatea să fie necesară instalarea mai multor astfel de aplicații, în funcție de reglementările locale.
 • Accesul în majoritatea spațiilor publice, inclusiv hoteluri și centre comerciale, este condiționat de verificarea temperaturii și de instalarea aplicațiilor mobile de sănătate detaliate anterior. Nu există excepții pentru posesorii de pașapoarte diplomatice sau de serviciu și nu se fac derogări de la măsurile de mai sus pentru aceste categorii.
 • Spațiile publice de divertisment și atracțiile turistice și culturale interzic accesul persoanelor care provin din zone de risc mediu sau ridicat. Numărul zilnic de vizitatori a fost crescut, la începutul lunii septembrie 2020, la 75% din capacitatea maximă.
 • Persoanele care locuiesc în cartiere rezidențiale din regiunile de risc mediu și ridicat nu pot părăsi zonele respective.
 • Pentru a asigura accesul călătorilor, unele orașe solicită dovada efectuării testului tip RT-PCR, al cărui rezultat să fie negativ. Măsura se aplică la nivel local, în funcție de localitate/zonă/provincie.
 • Unele universități nu permit accesul în campus pentru studenții internaționali și a profesorilor cetățeni străini. Decizia  nu este uniformizată la nivel național.

 

Date de contact ale misiunilor României în Republica Populară Chineză – AICI.