Cipru

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 27.11.2020. Data ultimelor modificari: 23.11.2020 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

 STARE DE URGEN╚Ü─é: NU (lockdown par╚Ťial)  

 

În intervalul 12-30 noiembrie a.c., pe fondul cre╚Öterii inciden╚Ťei cazurilor de infec╚Ťie cu SARS-CoV-2, au intrat în vigoare o serie de restric╚Ťii locale în districtele Limassol ╚Öi Pafos.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu luna iunie a.c., aeroporturile din Larnaca ╚Öi Pafos ╚Öi-au reluat treptat serviciile de transport de pasageri.

Condi╚Ťiile aplicabile cet─â╚Ťenilor care intr─â pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în func╚Ťie de statele de provenien╚Ť─â, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:

 • categoria A (pentru care nu se solicit─â prezentarea unui test negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 ╚Öi nici autoizolare la domiciliu pentru 14 zile): state membre UE ╚Öi/sau din spa╚Ťiul Schengen: nu este cazul, state ter╚Ťe: Australia, Japonia, Noua Zeeland─â, Republica Coreea, Singapore, Thailanda.
 • categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, efectuat cu 72 ore anterior c─âl─âtoriei): state membre UE ╚Öi/sau din spa╚Ťiul Schengen: Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Norvegia,  Suedia; alte state europene: Regatul Unit al Marii Britanii ╚Öi Irlandei de Nord; state mici europene: San Marino, Vatican; state ter╚Ťe: Republica Popular─â Chinez─â, Rwanda, Serbia, Uruguay.   
 • categoria C: state membre UE ╚Öi/sau din spa╚Ťiul Schengen: Austria, Belgia, Bulgaria, Croa╚Ťia, Elve╚Ťia, Fran╚Ťa, Irlanda, Islanda, Italia, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Cehia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Ungaria; state mici europene:  Andorra, Monaco; state ter╚Ťe: Algeria, Maroc, Muntenegru. Accesul este permis numai anumitor categorii de persoane (nu ╚Öi turi╚Ötilor).

Restul statelor care nu sunt men╚Ťionate la categoriile A sau B sunt incluse în categoria C (ex. Canada, Statele Unite ale Americii).

Toate persoanele care intr─â în Republica Cipru trebuie s─â prezinte o autoriza╚Ťie de c─âl─âtorie, completat─â cu 24 de ore anterior deplas─ârii, ob╚Ťinut─â prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Autoriza╚Ťia presupune completarea electronic─â a unui chestionar COVID-19 ╚Öi introducerea datelor de zbor.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor care doresc s─â c─âl─âtoreasc─â în Republica Cipru, Ministerul Transporturilor, Comunica╚Ťiilor ╚Öi Lucr─ârilor Publice a opera╚Ťionalizat, începând cu luna august a.c., un call center unde se pot adresa întreb─âri despre CyprusFlightPass la num─ârul de telefon +(357) 24841234 (cu program de luni pân─â vineri între orele 08.00 – 22.00, sâmb─ât─â ╚Öi duminic─â 10.00-18.00). Întreb─ârile pot fi adresate ╚Öi în scris pe platforma online https://cyprusflightpass.gov.cy/el/contact-us.

Pasagerii din statele încadrate la categoria C sunt obliga╚Ťi s─â r─âmân─â în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile ╚Öi s─â efectueze, pe cheltuial─â proprie, un nou test molecular tip RT-PCR pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 cu 48 ore înainte de expirarea perioadei de autoizolare. Pre╚Ťul maxim al testului este de 85 euro. Rezultatul testului trebuie transmis la adresa de e-mail monada@mphs.moh.gov.cy. Se poate ie╚Öi din autoizolare doar dac─â rezultatul testului este negativ. 

Persoanele din statele încadrate la categoria C nu pot c─âl─âtori în Republica Cipru în scop turistic.

 

M─âsura de plasare efectiv─â a României în categoria C a intrat în vigoare la data de 23 iulie.

Astfel, accesul pe teritoriul Republicii Cipru este permis persoanelor care sosesc din statele incluse în categoria C, dup─â cum urmeaz─â:

 • cet─â╚Ťenii ciprio╚Ťi ╚Öi cet─â╚Ťenii str─âini cu reziden╚Ť─â legal─â în Republica Cipru, cu condi╚Ťia ca ace╚Ötia s─â aib─â asupra lor un act de identitate, respectiv atestatul de reziden╚Ť─â (foaia galben─â).
 • alte categorii de persoane* care provin din state încadrate la categoria C doar cu condi╚Ťia ob╚Ťinerii unui permis special, în care s─â prezinte motivele pentru care doresc s─â efectueze c─âl─âtoria. Se vor transmite, de asemenea, documentele justificative ╚Öi se va a╚Ötepta eliberarea permisului. Începând cu luna august 2020, cererile pentru eliberarea permisului special înso╚Ťite de documentele justificative se transmit doar prin intermediul platformei online: www.cyprusflightpass.gov.cy.
 • posesorii de pa╚Öapoarte diplomatice afla╚Ťi în misiune.

 

*Categorii de persoane care necesit─â permis special:

 • oamenii de afaceri ╚Öi de ╚Ötiin╚Ť─â care trebuie s─â c─âl─âtoreasc─â din motive profesionale;
 • speciali╚Ötii care au un contract de munc─â;
 • sportivii care au contracte încheiate cu cluburi din Republica Cipru;
 • cazuri umanitare (de ex: persoane care au membri de familie care au decedat în Republica Cipru ╚Öi doresc s─â participe la ceremonia funerar─â);
 • pacien╚Ťii, indiferent de cet─â╚Ťenie, care au primit tratament medical într-un spital/centru medical privat sau public autorizat din Republica Cipru ╚Öi care dovedesc necesitatea continu─ârii procedurilor medicale;
 • rudele de gradul întâi ale persoanelor cu domiciliul legal în Republica Cipru ╚Öi / sau care desf─â╚Öoar─â activit─â╚Ťi economice în acest stat (so╚Ť/so╚Ťie, copii, p─ârin╚Ťi) în scopul reîntregirii familiei.

Lista statelor din care este permis─â intrarea în Republica Cipru este actualizat─â s─âpt─âmânal de c─âtre Ministerul cipriot al S─ân─ât─â╚Ťii, în func╚Ťie de datele epidemiologice din fiecare stat (aceasta poate fi consultat─â pe site-ul https://www.pio.gov.cy/coronavirus/en/fly.html).

 

Regimul aplicabil cet─â╚Ťenilor români, posesori de pa╚Öaport diplomatic sau de serviciu, privind exceptarea de la m─âsura carantinei/izol─ârii ╚Öi/sau m─âsura prezent─ârii unui test negativ PCR:

 • to╚Ťi posesorii de pa╚Öapoarte diplomatice/de serviciu care sosesc în Republica Cipru trebuie s─â prezinte un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2;
 • posesorii de pa╚Öapoarte diplomatice/de serviciu afla╚Ťi într-o misiune de maxim 4 zile sunt scuti╚Ťi de izolare/carantin─â;
 • posesorii de pa╚Öapoarte diplomatice/de serviciu afla╚Ťi într-o misiune de peste 4 zile pot participa la activit─â╚Ťile de lucru, dar în afara acestora sunt supu╚Öi autoizol─ârii la re╚Öedin╚Ťa declarat─â, pe toata durata misiunii;
 • posesorii de pa╚Öapoarte diplomatice sosi╚Ťi în scopuri personale se supun m─âsurilor adoptate de autorit─â╚Ťile locale (autoizolare la un domiciliu/o re╚Öedin╚Ť─â declarat(─â) timp de 14 zile ╚Öi încheierea acesteia cu prezentarea unui nou test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, efectuat cu 48 ore înainte de expirarea perioadei de 14 zile).

 

RECOMAND─éRI PENTRU CET─é╚ÜENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZ─é DEPLAS─éRI DINSPRE ROMÂNIA:

Cale aerian─â:

Persoanele care doresc s─â c─âl─âtoreasc─â în Republica Cipru din România trebuie s─â prezinte la intrare urm─âtoarele documente:

 • cet─â╚Ťenii ciprio╚Ťi sau cet─â╚Ťenii str─âini cu drept de reziden╚Ť─â: act de identitate cipriot sau foaia galben─â, autoriza╚Ťia de c─âl─âtorie ╚Öi un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2. Testul poate fi efectuat fie la intrarea pe teritoriul Republicii Cipru, costul fiind de 60 de euro, fie în România cu maxim 72 de ore anterior momentului intr─ârii pe teritoriul Republicii Cipru ╚Öi atestat printr-un certificat redactat în limba englez─â.
 • alte categorii de persoane:
  • autoriza╚Ťia de c─âl─âtorie, ob╚Ťinut─â prin intermediul portalului www.cyprusflightpass.gov.cy. Înregistrarea c─âl─âtoriei trebuie efectuat─â cu 24 de ore înaintea deplas─ârii. Autoriza╚Ťia presupune completarea electronic─â a unui chestionar COVID-19 ╚Öi introducerea datelor de zbor;
 • un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2. Testul poate fi efectuat doar în România, cu maxim 72 de ore anterior momentului intr─ârii pe teritoriul Republicii Cipru ╚Öi atestat printr-un certificat redactat în limba englez─â;
 • permisul special pentru persoanele nerezidente eliberat tot prin portalul https://cyprusflightpass.gov.cy/en/special-permission

 

Sanc╚Ťiuni:

Persoanele care nu prezint─â testul tip RT-PCR, realizat de un laborator autorizat sau cele care prezint─â teste invalide sau necorespunz─âtoare vor fi sanc╚Ťionate cu amend─â  în valoare de 300 de euro, fiind obligate s─â efectueze testul în aeroport, cu suportarea costului test─ârii - 60 de euro. Reiter─âm faptul c─â rezultatul testului trebuie s─â con╚Ťin─â numele persoanei testate, data ╚Öi tipul de test efectuat ╚Öi s─â fie tradus în limba englez─â.

Persoanele care nu de╚Ťin asupra lor autoriza╚Ťia de c─âl─âtorie completat─â online, Cyprus flight pass, vor fi sanc╚Ťionate cu amend─â în valoare de 300 de euro. Personalul din aeroport (poli╚Ťia imigr─âri, al╚Ťi oficiali din aeroport) are dreptul de a aplica amenda tuturor care încalc─â aceast─â regul─â. Declara╚Ťiile false privind traseul c─âl─âtoriei pot fi sanc╚Ťionate conform legisla╚Ťiei penale. 

Începând cu luna iulie a.c., autorit─â╚Ťile cipriote nu mai permit turi╚Ötilor s─â traverseze în partea de nord a insulei. Cet─â╚Ťenii români care se afl─â în partea de nord a insulei nu vor primi autoriza╚Ťia de trecere în sud decât în cazuri umanitare (deces al unui membru de familie, situa╚Ťii medicale de urgen╚Ť─â). Se va utiliza exclusiv punctul de trecere Agyos Dometios/Metehan.

Doar cet─â╚Ťenii români reziden╚Ťi în Republica Cipru primesc permisiunea de a trece în partea de nord.

 

PREVEDERI PRIVIND TRAversarea punctelor de trecere dintre nordul ╚śi sudul Ciprului ╚Öi retur:

 • În perioada 16-30 noiembrie, persoanele care traverseaz─â dinspre sud cu inten╚Ťia de a sta mai mult de trei zile în partea de nord trebuie s─â de╚Ťin─â dou─â rezultate negative ale testelor moleculare tip PCR, fiind supuse ╚Öi unei carantine obligatorii timp de ╚Öapte zile.
 • Persoanele care intr─â în partea de nord pentru o perioad─â mai mic─â de trei zile, trebuie s─â prezinte un rezultat negativ al testului molecular tip PCR pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, efectuat în ultimele 72 de ore.
 • Persoanele care c─âl─âtoresc în partea de sud ╚Öi revin în partea de nord, vor fi supuse unei carantine obligatorii de ╚Öapte zile într-o unitate desemnat─â în acest scop.
 • Personalul misiunilor diplomatice, inclusiv UE ╚Öi ONU, este exceptat de la aceste m─âsuri. Persoanele din aceast─â categorie pot fi supuse unor teste moleculare tip PCR aleatorii la intrarea în partea de nord a insulei.

 

 • Cale ferat─â: nu este cazul.
 • Cale maritim─â: m─âsuri similare c─âl─âtoriei aeriene.

MAE recomand─â cet─â╚Ťenilor români care inten╚Ťioneaz─â s─â c─âl─âtoreasc─â în Republica Cipru, în perioada urm─âtoare, s─â î╚Öi reprogrameze deplasarea, având în vedere m─âsurile adoptate de autorit─â╚Ťile cipriote, în func╚Ťie de evolu╚Ťia epidemiologic─â a pandemiei de COVID-19 în România.

 

M─éSURI PE PLAN INTERN:

În perioada 5-30 noiembrie a.c., se aplic─â un lockdown par╚Ťial pe teritoriul Republicii Cipru, în scopul prevenirii r─âspândirii COVID-19. M─âsurile au fost clasificate în trei categorii, dup─â cum urmeaz─â:

Categoria A - M─âsuri pe termen mediu în vigoare în Republica Cipru pentru perioada 5 noiembrie 2020 – 15 ianuarie 2021:

 1. Cinematografele, teatrele ╚Öi s─âlile de spectacol în interior ╚Öi în aer liber continu─â s─â func╚Ťioneze la o capacitate de 50%.
 2. Organizarea de conferin╚Ťe, adun─âri ╚Öi/sau evenimente în s─âli de conferin╚Ťe interioare este permis─â cu un num─âr maxim de 250 participan╚Ťi, în conformitate cu protocolul ╚Öi m─âsura de distan╚Ťare fizic─â de 3 mp/persoan─â. Pauzele de cafea/gustare/cocktail în cadrul evenimentului nu sunt permise.
 3. Magazinele care comercializeaz─â produse alimentare ╚Öi b─âuturi (cele de tip supermarket etc.) ╚Öi farmaciile vor deservi numai persoanele cu vârsta peste 65 de ani ╚Öi persoanele cu dizabilit─â╚Ťi, de la ora deschiderii pân─â la ora 9:00, precum ╚Öi în intervalul orar 13.00-14.00.
 4. Utilizarea m─â╚Ötii de c─âtre persoanele cu vârsta de peste 12 ani este obligatorie în spa╚Ťiile interioare ╚Öi exterioare.
 5. În ceea ce prive╚Öte organizarea de nun╚Ťi ╚Öi botezuri, în perioada 13 noiembrie 2020 - 15 ianuarie 2021, num─ârul maxim de participan╚Ťi este de 150 de persoane. Num─ârul maxim de persoane la o mas─â nu poate dep─â╚Öi 6. 

Categoria B - M─âsuri de urgen╚Ť─â la nivel na╚Ťional, în vigoare de la data de 5 noiembrie pân─â la 30 noiembrie:

 1. Num─ârul maxim de persoane prezente în case ╚Öi locuri publice, cu excep╚Ťia unit─â╚Ťilor de alimenta╚Ťie public─â, este de 10 pe cas─â/grup, inclusiv copiii minori.
 2. Func╚Ťionarea unit─â╚Ťilor ╚Öi întreprinderilor de alimenta╚Ťie public─â este permis─â pân─â la ora 22:30. Serviciile de catering sunt considerate urm─âtoarele: restaurante, servicii de catering în hoteluri ╚Öi unit─â╚Ťi de cazare turistice, servicii de catering în mall-uri ╚Öi magazine, cafenele, pizzerii, baruri, cantine ale cluburilor sportive, etc. Unit─â╚Ťile men╚Ťionate mai sus pot furniza servicii de livrare dup─â ora 22:30. Serviciile de catering de la aeroporturile din Larnaka ╚Öi Pafos sunt excluse de la aceast─â m─âsur─â.
 3. Num─ârul maxim de persoane admis în unit─â╚Ťile de alimenta╚Ťie public─â este de 75 în zonele interioare ╚Öi 150 în zonele exterioare.
 4. Num─ârul maxim de persoane per rezervare/mas─â/grup în unit─â╚Ťile de alimenta╚Ťie public─â nu trebuie s─â dep─â╚Öeasc─â 6.
 5. Circula╚Ťia persoanelor este interzis─â între orele 23 - 5 diminea╚Ťa, cu excep╚Ťia deplas─ârilor din motive medicale de urgen╚Ť─â (la/de la o farmacie, unitate medical─â/spital) sau în scopuri profesionale, prin prezentarea unor documente justificative.
 6. Ceremoniile religioase ╚Öi alte forme de cult religios în biserici, moschei ╚Öi l─âca╚Öuri de cult pot avea loc în prezen╚Ťa a maxim 75 de persoane.
 7. Organizarea activit─â╚Ťilor sportive în unit─â╚Ťi sportive în cadrul campionatelor este permis─â, f─âr─â participarea spectatorilor.
 8. Utilizarea vestiarelor în s─âlile de sport este interzis─â.

Suplimentar, se recomand─â adoptarea urm─âtoarelor m─âsuri:

 1. Telemunca/lucrul de la domiciliu, acolo unde este posibil (de exemplu, într-un procent semnificativ de 30-50% din totalul personalului etc.), cu prioritate acordat─â persoanelor care apar╚Ťin grupurilor vulnerabile ale popula╚Ťiei.
 2. Separarea ╚Öi gruparea personalului, în scopul limit─ârii contactului între angaja╚Ťi, cu decalarea orelor de lucru în timpul zilei, posturi de lucru diferite etc.
 3. Fluxuri de separare a personalului / pauze de grup și evitarea zonelor comune pentru pauze.
 4. Întâlniri la distan╚Ť─â ╚Öi/sau teleconferin╚Ťe ╚Öi limitarea, pe cât posibil, a num─ârului ╚Öi durata ╚Öederii vizitatorilor externi. 

M─âsuri suplimentare la nivel na╚Ťional:

 1. Închiderea tuturor locurilor de joac─â;
 2. Interzicerea conferin╚Ťelor;
 3. Interzicerea vizitelor la casele pentru persoane vârstnice;
 4. Interzicerea taberelor pentru copii;
 5. Interzicerea ie╚Öirii din centrele pentru solicitan╚Ťii de azil. 

Categoria C:

În districtele Pafos ╚Öi Limassol au fost adoptate urm─âtoarele m─âsuri suplimentare, în vigoare în perioada 12-30 noiembrie:

 1. Este interzis─â deplasarea persoanelor între orele 20:00 ╚Öi 5:00, cu excep╚Ťia c─âl─âtoriilor din motive medicale de urgen╚Ť─â (de la/la farmacie, unitate medical─â/spital) sau în scopuri de munc─â, cu prezentarea unei adeverin╚Ťe sau declara╚Ťie justificativ─â.
 2. Circula╚Ťia persoanelor c─âtre ╚Öi din provinciile Limassol ╚Öi Pafos este interzis─â, precum ╚Öi între cele dou─â provincii, cu excep╚Ťia circula╚Ťiei lucr─âtorilor în serviciile esen╚Ťiale, deplasarea pentru un incident medical (prezentarea unui certificat medical), deplasarea pentru transferul de persoane c─âtre ╚Öi de la aeroporturi ╚Öi portul Limassol.
 3. Întâlnirile în locuri publice (parcuri, pie╚Ťe, baraje, zone de picnic, plaje, trotuare ╚Öi locuri de agrement etc.) sunt interzise, ÔÇőÔÇőcu excep╚Ťia activit─â╚Ťilor sportive, cu condi╚Ťia ca acestea s─â nu dep─â╚Öeasc─â dou─â persoane.
 4. Este permis─â adunarea unui num─âr maxim de 10 persoane în fiecare re╚Öedin╚Ť─â, inclusiv minorii.
 5. Slujbele religioase se desfășoară fără public.
 6. Sunt permise ceremonii religioase (nun╚Ťi, botezuri, ceremonii funerare), cu participarea unui num─âr maxim de 10 persoane.
 7. Liceele ÔÇőÔÇőpublice/private ╚Öi institu╚Ťiile de înv─â╚Ť─âmânt superior î╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea online, începând cu data de 16 noiembrie 2020. Gr─âdini╚Ťele, ╚Öcolile primare ╚Öi ╚Öcolile gimnaziale continu─â s─â func╚Ťioneze normal.
 8. Serviciile publice vor func╚Ťiona cu personal pentru probleme urgente ╚Öi deservesc cet─â╚Ťenii în caz de urgen╚Ť─â. Personalul care nu desf─â╚Öoar─â activit─â╚Ťi în servicii esen╚Ťiale va lucra de la distan╚Ť─â, prin rota╚Ťie.
 9. Vizitele la spitale, clinici, centre medicale publice sau private sunt interzise.
 10. Func╚Ťionarea localurilor (restaurante, cafenele, pub-uri etc.) este suspendat─â, cu excep╚Ťia serviciilor de livrare la domiciliu ╚Öi cele de tip take-away. Zonele de luat masa din hoteluri pot fi deschise pân─â la 22:30, doar pentru clien╚Ťii caza╚Ťi.
 11. Zonele de luat masa din Aeroportul Pafos nu sunt supuse interdic╚Ťiei.
 12. Func╚Ťionarea siturilor arheologice/istorice ╚Öi a muzeelor este suspendat─â.
 13. Func╚Ťionarea teatrelor, amfiteatrelor ╚Öi cinematografelor este suspendat─â.
 14. Pie╚Ťele publice vor func╚Ťiona la 50% din capacitate, pe baza protocolului relevant.
 15. Transportul public va func╚Ťiona la 50% din capacitate.
 16. Func╚Ťionarea centrelor comerciale ╚Öi a tuturor magazinelor care dep─â╚Öesc 500 mp este suspendat─â, cu excep╚Ťia celor din domeniul alimentar.
 17. Func╚Ťionarea centrelor estetice ╚Öi tatuaje,  saloanelor de coafur─â,  frizeriilor,  s─âlilor de sport,  ╚Öcolilor de ╚Öoferi,  s─âlilor de jocuri de noroc ╚Öi pariuri, precum ╚Öi cazinourilor este suspendat─â.
 18. Func╚Ťionarea piscinelor este suspendat─â, cu excep╚Ťia utiliz─ârii de c─âtre persoanele cu dizabilit─â╚Ťi în scopuri terapeutice sau pentru instruirea a maximum patru persoane, inclusiv antrenorul.
 19. Func╚Ťionarea s─âlilor de sport, a piscinelor ╚Öi a spa-urilor din interiorul hotelurilor este permis─â numai pentru a deservi persoanele cazate.
 20. Portul Limassol va func╚Ťiona numai pentru tranzac╚Ťii ╚Öi activit─â╚Ťi comerciale. Este interzis─â debarcarea pasagerilor navelor de croazier─â.
 21. Antrenamentul ╚Öi evenimentele sportive pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani sunt suspendate.
 22. Antrenamentele ╚Öi evenimentele sportive sunt suspendate, cu excep╚Ťia campionatelor din Divizia A ╚Öi a partidelor echipei na╚Ťionale.
 23. Sporturile de grup ╚Öi activit─â╚Ťile sociale pentru minori sunt interzise.

La data de 13 noiembrie, a fost adoptat un nou Decret care stabile╚Öte urm─âtoarele m─âsuri, suplimentare celor men╚Ťionate anterior:

 

Astfel, sunt exceptate de la interdic╚Ťia de c─âl─âtorie, dac─â prezint─â un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 ╚Öi documentele justificative, urm─âtoarele categorii de persoane:

 • conduc─âtorii de camioane care transport─â produse finite sau materii prime, care trebuie s─â aib─â asupra lor documentele semnate de angajator;
 • persoanele care lucreaz─â pe ╚Öantiere, instala╚Ťii petroliere, în industria alimentar─â ╚Öi agricol─â sau pentru companiile care fabric─â medicamente;
 • lucr─âtorii care efectueaz─â repara╚Ťii de urgen╚Ť─â ale ma╚Öinilor;
 • jurnali╚Ötii;
 • persoanele care lucreaz─â în servicii esen╚Ťiale, cum ar fi furnizarea de energie electric─â ╚Öi ap─â, sectorul telecomunica╚Ťiilor ╚Öi profesiile legate de transportul aerian ╚Öi controlul traficului aerian, precum ╚Öi Garda Na╚Ťional─â.

Călătoriile sunt permise și pentru persoanele care călătoresc spre sau dinspre aeroporturile Larnaca și Pafos, dacă prezintă dovada zborului (biletul de avion).

De asemenea, sunt permise livr─ârile de colete ╚Öi serviciile private de securitate între toate districtele.

Sportivii ╚Öi cluburile sportive care concureaz─â fie în prima divizie, fie pentru echipa na╚Ťional─â pot c─âl─âtori pentru efectuarea antrenamentelor sau pentru participarea la competi╚Ťii. Toate evenimentele sportive au fost anulate, cu excep╚Ťia campionatului de fotbal din prima divizie.

Autobuzele ╚Öi taxiurile pot c─âl─âtori spre, dinspre ╚Öi între cartiere, cu documentele necesare.

P─ârin╚Ťii divor╚Ťa╚Ťi sau separa╚Ťi pot c─âl─âtori la ╚Öi de la Limassol ╚Öi Pafos pentru a-╚Öi vizita copiii, cu condi╚Ťia prezent─ârii hot─ârârilor judec─âtore╚Öti justificative.

 

M─âsurile men╚Ťionate se aplic─â pân─â la noi dispozi╚Ťii.

Aceste directive pot fi consultate la: https://www.pio.gov.cy/en/press-releases-article.html?id=16647#flat 

https://www.pio.gov.cy/en/press-releases-article.html?id=16812#flat

 

Date de contact ale misiunii României în Cipru: AICI.