Coreea de Sud

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 19.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE ALERTĂ: În Republica Coreea termenul utilizat nu este alertă, ci distanțare socială. Sistemul de distanțare socială are 5 niveluri – 1, 1,5, 2, 2,5, 3 – de la 1 (cel mai relaxat) la 3 (cel mai strict). În prezent este în vigoare nivelul 2 de distanțare socială pentru zona metropolitană Seoul care include Incheon și provincia Gyeonggi. În restul teritoriului Republicii Coreea este în vigoare nivelul 1,5.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Agenția de Control și Prevenire a Bolilor (KDCA) a anunțat că începând cu data de 8.01.2021, toți cetățenii străini (inclusiv posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu) care doresc să intre în Republica Coreea vor trebui să prezinte la intrarea în țară, pe aeroport, un test PCR negativ. Testul trebuie să fie efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecarea spre Republica Coreea. Copii sub 6 ani sunt scutiți de prezentarea testului sus-menționat.

Certificatul care atestă rezultatul testului trebuie să fie redactat în limba engleză și trebuie să cuprindă următoarele informații pentru a fi considerat valid:

 • Numele și prenumele persoanei testate (la fel ca în pașaport);
 • Tipul testului;
 • Rezultatul testului (acesta trebuie să fie negativ);
 • Data emiterii Certificatului de testare;
 • Data nașterii, numărul pașaportului sau CNP-ul persoanei testate;
 • Data testului;
 • Semnătura/ștampila instituției emitente.

Aceeași măsură privind prezentarea unui test PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecarea spre Republica Coreea, a intrat în vigoare începând cu 15 ianuarie a.c. și pentru călătorii navelor de pasageri care doresc să intre în Republica Coreea.

 

Regimul vizelor:

 • Guvernul Republicii Coreea a decis unilateral suspendarea temporară a Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Coreea privind desființarea reciprocă a vizelor. Decizia de suspendare a programelor visa waiver a vizat mai multe state membre UE. Suspendarea a fost decisă în contextul eforturilor Republicii Coreea de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. Măsura suspendării nu se aplică posesorilor de pașapoarte diplomatice și de serviciu. Având în vedere aceste reglementări, începând cu luna aprilie, cetățenii români care doresc să intre în Republica Coreea trebuie să obțină o viză de intrare de la ambasadele / oficiile consulare ale Republicii Coreea în străinătate. Aceste măsuri rămân în vigoare până la o notificare ulterioară.
 • Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Coreea a notificat, la data de 10 aprilie 2020, suspendarea temporară a tuturor vizelor de scurtă ședere emise până pe 5 aprilie 2020 (inclusiv). Măsura suspendării a intrat în vigoare la 13 aprilie 2020, la ora 00.00. Cetățenii români cărora li se aplică măsura menționată și care doresc să intre în Republica Coreea după data de 13 aprilie 2020 trebuie să obțină o nouă viză de la misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Coreea.

 

Perioada de carantină:

 • Începând cu luna aprilie 2020, a fost introdusă măsura carantinei obligatorii pentru toți călătorii, indiferent de naționalitate, care sosesc în Republica Coreea.
 • Începând cu luna iunie 2020, toate persoanele asimptomatice rezidente/nerezidente care doresc să intre în Republica Coreea vor fi testate pentru infecția cu SARS-CoV-2 în primele 3 zile din perioada de autoizolare/carantină de 14 zile. Cetățenii străini care nu dispun de o reședință și persoanele care sosesc în scop de vizită pe termen scurt vor intra în carantină într-o locație asigurată de autorități, însă sunt obligați să suporte personal costurile (aprox.1800 USD pentru 14 zile de carantină);
 • Toți călătorii simptomatici sunt testați în aeroport.
 • Navigatorii, indiferent de naționalitate, sunt testați la intrarea în acest stat (în portul de debarcare), după care vor intra în carantină într-o locație asigurată de autorități, costul fiind de aprox.1800 USD pentru 14 zile de carantină;
 • Deținătorilor de vize A1 (diplomatică), A2 (oficială) și A3 (tratate), membrilor misiunilor diplomatice și membrilor de familie ai acestora le este permisă intrarea în Republica Coreea și deplasarea la reședință după efectuarea testului pentru infecția cu SARS-CoV-2 la una din cele 9 unități autorizate din Seoul. Deplasarea de la aeroport către unitatea de testare se va face cu un autoturism pus la dispoziție de autoritățile sud-coreene. Pasagerii care prezintă simptome specifice COVID-19 vor fi testați în aeroport. După testare, aceștia sunt obligați să se deplaseze direct la reședință cu autoturismul propriu sau cu un vehicul al ambasadei și vor aștepta să fie informați despre rezultatul testului. Hotelurile și pensiunile nu sunt considerate adecvate pentru a aștepta rezultatul testului. Dacă rezultatul testului este negativ, aceștia vor fi supuși unei „monitorizării active” (prin descărcarea unei aplicații pe smartphone), cu recomandarea autoizolării voluntare la reședință pentru o perioadă de 14 zile.
 • Toți călătorii au obligația de a descărca pe telefonul personal, la intrarea în Republica Coreea, aplicația de Auto-Carantină și Protecție. Informații suplimentare se pot obține prin accesarea paginii de internet a Ministerului Sănătății al Republicii Coreea: http://www.mohw.go.kr/eng/index.jsp (fiind disponibilă și în limba engleză) sau https://mohw.go.kr/

 

Permisul de reintrare:

 • Guvernul Republicii Coreea a decis, în contextul pandemiei de COVID-19, să suspende temporar renunțarea la permisele de reintrare pentru deținătorii de vize de lungă ședere. Măsura se aplică de la 1 iunie a.c. și rămâne în vigoare până la o notificare ulterioară.
 • Începând cu luna iunie 2020, toți cetățenii străini rezidenți în Republica Coreea trebuie să solicite un permis de reintrare prin intermediul birourilor locale de imigrări de pe întreg teritoriul statului, inclusiv cele aflate în incinta aeroporturilor și porturilor. Aceștia vor depune un formular de aplicare și o scrisoare explicativă (conform procedurii de pe pagina de internet a Ministerului de Justiție), înainte de a părăsi Republica Coreea, pentru a putea păstra statutul de rezident și perioada de ședere, contra cost (30 000 woni). Părăsirea acestui stat fără obținerea prealabilă a permisului de reintrare va atrage pierderea statutului de rezident, fiind necesară obținerea unei noi vize de lungă ședere pentru a intra în Republica Coreea.
 • Procedura de obținere a permisului de reintrare poate fi efectuată și prin intermediul unei aplicații online pusă la dispoziție de Ministerul Justiției, aceasta fiind disponibilă pe pagina de internet www.hikorea.go.kr.
 • Măsura suspendării renunțării la permisele de reintrare nu se aplică deținătorilor de vize A1 (diplomatice), A2 (oficiale), A3 (tratate) și F4 (cetățeni de origine coreeană care domiciliază în afara țării).
 • Cetățenii străini rezidenți care părăsesc Republica Coreea pentru mai puțin de trei săptămâni, în scop de afaceri, activități jurnalistice sau academice, sunt eligibili pentru a primi un Certificat de scutire de examinare medicală. Acesta se solicită de la un birou local de imigrări anterior plecării din Republica Coreea, fiind necesară depunerea de documente justificative: delegație/ordin de serviciu, cu detalierea poziției în cadrul campaniei/organizației, scopul și durata călătoriei, Certificate of Employment (adeverință de angajat) sau legitimația de serviciu, precum și copie a Business License (Certificat de Înregistrare), eliberată de un birou fiscal.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Tranzitul aeroportuar este permis pe durata a maximum 24 de ore, cu prezentarea dovezii continuării călătoriei (biletul de avion). Pentru schimbarea terminalului/aeroportului (trecerea pe la biroul de imigrări) este necesară viza de intrare.  
 • Transportul internațional intermodal (transshipment) nu este restricționat. 

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Purtarea măștii de protecție este obligatorie în spații publice închise și deschise.
 • În cazul nerespectării perioadei de carantină/autoizolare se aplică pedeapsa cu închisoare până la un an sau amenda în cuantum de 9 000 USD.
 • A fost adoptat un sistem de distanțare socială pe trei niveluri în funcție de numărul de noi cazuri COVID-19 apărute, de la 1 (cel mai relaxat) la 3 (cel mai strict). Începând cu luna noiembrie a.c. sistemul de distanțare socială pe trei niveluri a fost revizuit, fiind adoptat un nou sistem de distanțare socială pe 5 niveluri – 1; 1,5; 2; 2,5; 3 - de la 1 (cel mai relaxat) la 3 (cel mai strict).
 • În prezent este în vigoare nivelul 2 de distanțare socială pentru zona metropolitană Seoul care include Incheon și provincia Gyeonggi. În restul teritoriului Republicii Coreea este în vigoare nivelul 1,5.
 • În cadrul nivelului 1, sunt deschise restaurantele, barurile și cluburile, cu respectarea strictă a normelor de securitate sanitară (clienții trebuie să poarte măști atunci când nu mănâncă, iar proprietarii localurilor au obligația de a înregistra digital identitățile clienților prin utilizarea codurilor QR - identificarea după numărul de telefon - în acest stat nu există cartele prepaid, toate numerele de telefon au un titular).
 • În cadrul nivelului 1,5, clienții cluburilor de noapte nu au voie să danseze sau să frecventeze alte mese, iar mâncarea și băuturile sunt interzise în timpul concertelor. Proprietarii de restaurante și cafenele mai mari de 50 de metri pătrați sunt obligați să păstreze o distanță de 1 metru între mese sau să instaleze pereți despărțitori.
 • În cadrul nivelului 2, cluburile de noapte și sălile de karaoke își suspendă activitatea, iar în saloanele de nunți precum și în cadrul procesiunilor funerare este permis un număr de maxim 100 de persoane. Cafenelele/barurile  pot oferi doar servicii de livrare, iar restaurantelor li se interzice să servească mâncare în incinta lor după ora 21:00. Tot în cadrul nivelului 2 au fost adoptate noi restricții, precum închiderea sălilor de sport și interzicerea petrecerilor de revelion în interiorul hotelurilor.
 • Autoritățile locale pot implementa măsuri suplimentare în funcție de circumstanțe.
 • În regiunile cu nivel de distanțare 2 sau mai mare, testarea se poate face gratuit, fără a fi necesară o recomandare sau simptomatologie specifică COVID-19.
 • Cetățenii coreeni și străini pot apela call center-ul pentru consiliere și suport, disponibil în 20 de limbi, la numărul 1345 (de pe telefonul mobil sau fix).

 

Date de contact ale misiunilor României în Republica Coreea – AICI.