Cuba

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 01.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: DA (în provincia Havana s-a decretat faza transmiterii autohtone, similară stării de urgență, alte provincii și teritorii sunt în diferite faze - 1, 2 sau 3 - cu grad mai mic sau mai mare de restricții)

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu data de 6 februarie 2021, se aplică noi restricții și protocoale sanitare care vizează regimul călătoriilor și condițiile de desfășurare a activităților turistice. Astfel, vor fi reduse considerabil cursele internaționale dinspre și către Cuba, fiind recomandată contactarea operatorilor aerieni pentru date actualizate. Va fi introdus un nou protocol pentru turiști, care prevede izolarea la locul de cazare până la primirea rezultatului testului efectuat în aeroport. Persoanele care călătoresc în scop de vizită sau cele care doresc să se cazeze la rude, prieteni sau pensiuni (casa particular) sunt obligate să efectueze carantina instituționalizată, în hoteluri desemnate de autorități în acest sens, pe cheltuială proprie (transport și cazare). În ziua a 5-a, se va efectua un nou test, iar călătorii vor rămâne în carantină până la primirea rezultatului la al doilea test. Costul testului este de 65 USD sau echivalentul în alte valute (euro, dolar canadian).  La locul de carantină este obligatorie purtarea măștii până la primirea rezultatului negativ. Restricții suplimentare se aplică și bagajelor, călătorii fiind obligați să călătorească doar cu bagaj de cabină. Bagajul de cală este admis în limita a 2 piese de maxim 32 de kg în măsura în care compania aeriană poate garanta că bagajul va fi livrat în Cuba odată cu sosirea pasagerilor. Este obligatorie prezentarea unei asigurări de sănătate care să includă riscurile îmbolnăvirii cu virusul SARS-CoV-2.
 • Începând cu data de 14 ianuarie 2021, activitățile turistice sunt restricționate ca urmare a transmiterii comunitare a virusului SARS-CoV-2 în provincia Havana. Turismul național este suspendat, menținându-se serviciile pentru clienții străini prezenți pe teritoriul național. Hotelurile vor opera la 60% din capacitate, serviciile extrahoteliere fiind suspendate. Agențiile de turism își sistează temporar activitatea. Se mențin serviciile CubaTaxi pentru transferurile de la/către aeroport. Persoanele care călătoresc din provincie pentru a efectua o deplasare în străinătate prin intermediul zborurilor de pe Aeroportul Internațional din Havana trebuie să prezinte, la intrarea în provincie, un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 și biletul confirmat de avion.
 • Începând cu data de 10 ianuarie 2021, toți pasagerii care sosesc în Cuba trebuie să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, eliberat de un laborator certificat din statul de reședință și efectuat cu cel mult 72 de ore anterior sosirii. Se menține protocolul sanitar stabilit de autoritățile cubaneze, care prevede completarea formularului de sănătate și efectuarea unui test tip PCR, la aeroport, înainte de controlul documentelor. La intrarea în Cuba turiștii trebuie să facă dovada unei rezervări de cazare și a deținerii unei polițe de asigurare cuprinzătoare, valabilă inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor ocazionate de o eventuală carantinare sau spitalizare din cauza infectării, suspecte sau confirmate, cu virusul SARS-CoV-2.
 • Se recomandă contactarea Ambasadei Republicii Cuba la București (https://www.mae.ro/foreign-missions/3515) pentru verificarea condițiilor aplicabile călătorilor străini și confirmarea ultimelor norme sanitare aplicabile. Mai multe detalii despre protocolul sanitar aplicabil turiștilor străini sunt disponibile în secțiunea de întrebări și răspunsuri elaborată de Ministerul Sănătății Publice: https://salud.msp.gob.cu/preguntas-y-respuestas-sobre-el-control-sanitario-internacional/.
 • Începând cu luna decembrie 2020, a fost introdusă „taxa de sănătate” în valoare de 30 USD (sau echivalentul în altă valută), care va fi inclusă în costul biletului (de avion, vas de croazieră) și care acoperă contravaloarea primului test PCR efectuat la intrarea în Cuba. Costul celui de-al doilea test va rămâne de 40 USD sau echivalent în alte valute.
 • Sunt deschise turismului internațional insulele din nord și centru (Cayo Coco, Cayo Guillermo, Cayo Santa Maria, Cayo Largo, Cayo Cruz), precum și stațiunea Varadero.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Începând cu luna februarie 2021, în provincia Havana este s-a decretat faza transmiterii comunitare a virusului SARS-CoV-2, cu măsuri similare stării de urgență, respectiv:

 • restricții de circulație pe timp de noapte, în intervalul 21.00-05.00;
 • reducerea frecvenței transportului în comun și suspendarea transportului interprovincial;
 • interdicția călătoriilor turistice sau din alte motive neesențiale în afara provinciei;
 • închiderea barurilor, discotecilor, plajelor și piscinelor;
 • reducerea programului de funcționare a magazinelor.
 • Este obligatorie purtarea măștii.
 • Sunt interzise activitățile cu public (sportive, religioase, culturale).
 • Începând cu luna ianuarie 2021, a fost eliminată moneda peso convertibil (CUC). Bancomatele eliberează doar peso cubanez (CUP). În perioada imediat următoare nu vor putea fi retrași bani de la bancomate cu carduri străine, retragerile de numerar din conturile proprii în baza cardurilor Visa sau Mastercard putând fi efectuate doar la ghișeele băncilor.
 • În zonele turistice toate costurile locale vor fi achitate cu card de credit, fiind interzisă folosirea banilor în numerar. Se recomandă cetățenilor români să contacteze banca emitentă a cardurilor pentru a verifica condițiile de utilizare a acestora în Cuba, având în vedere sancțiunile aplicate de Statele Unite ale Americii Cubei, cu efecte inclusiv în privința plăților internaționale.

 

Date de contact ale Ambasadei României în Cuba: AICI.