Danemarca

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 01.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE DE URGENȚĂ: NU

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Până la data de 5 aprilie 2021, toate persoanele care sosesc în Danemarca și care dețin un motiv întemeiat, vor prezenta un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (de tip PCR sau antigen), efectuat cu cel mult 24 ore anterior îmbarcării în avionul cu destinația Danemarca, respectiv cu 24 de ore înaintea prezentării la frontiera terestră sau un rezultat pozitiv la un test efectuat cu minimum 14 zile (dar nu mai vechi de 12 săptămâni) înaintea intrării în Danemarca.

Rezultatul testului trebuie să fie într-una din limbile engleză, germană, franceză, spaniolă, italiană sau în limbi scandinave. Copiii sub 15 ani sunt exceptați de la această regulă.

Măsura se aplică inclusiv cetățenilor danezi și persoanelor cu permis de ședere / muncă în Danemarca, aceștia fiind, însă, exceptați de la obligativitatea prezentării unui test negativ la trecerea frontierei terestre (la frontiera aeriană, li se solicită un test negativ).

După sosirea cu avionul, va fi efectuat un test rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în aeroport (gratuit), iar în cazul sosirii cu mașina, un test va fi efectuat în cel mult 24 de ore de la trecerea frontierei.

Toate persoanele vor intra, în mod obligatoriu, în izolare, pentru 10 zile, chiar dacă testul efectuat în legătură cu intrarea este negativ. Există posibilitatea întreruperii acestei perioade în cazul obținerii unui rezultat negativ la efectuarea testului PCR, cel mai devreme după a 4-a zi de la sosire.

Informații pentru persoanele care nu dețin reședința în Danemarca și care doresc să călătorească în Danemarca (inclusiv lista motivelor întemeiate pentru a intra în Danemarca): https://en.coronasmitte.dk/rules-and-regulations/entry-into-denmark/persons-resident-in-countries-outside-of-denmark.

 

Autoritățile daneze actualizează regimul de călătorie și pe pagina de internet: https://coronasmitte.dk/. Informații privind situații specifice, inclusiv condițiile de intrare prin punctele terestre ale frontierei, pot fi solicitate Poliției Daneze la numărul de telefon: 0045 7020 6044.

  

MĂSURI PE PLAN INTERN:

  • La data de 24 februarie 2021, autoritățile daneze au anunțat un set de măsuri care să permită redeschiderea parțială a societății daneze, începând cu data de 1 martie 2021. În anumite zone (în această fază, în Iutlanda de Nord, respectiv de Vest), școlile (elevii claselor 9-12) se redeschid cu condiția testării de două ori pe săptămână a elevilor cu vârste de peste 12 ani, aleatoriu (cursuri fizice / online). De asemenea, în anumite regiuni, numărul participanților la orice tip de adunare publică va fi ridicat de la 5 la 10 persoane și se va permite reluarea unor profesii liberale.
  • La nivel național, principalele noi măsuri vizează: 1. Deschiderea magazinelor care funcționează pe o suprafață de maximum 5.000 m2. Magazinele cu suprafețe care depășesc această limită pot primi clienți doar pe bază de programare; 2. Adunările publice cu participare de până la 25 de persoane (comparativ cu 5, în prezent) în cazul evenimentelor sportive cu desfășurare în exterior; 3. Accesul la evenimentele în aer liber ale instituțiilor culturale este permis în baza prezentării unui test negativ efectuat cu maximum 72 de ore anterior (valabil și pentru grădinile zoologice și parcurile de distracție).
  • Toate celelalte măsuri de tip lockdown au fost prelungite până la data de 5 aprilie 2021 (rămân închise, în aproape toate regiunile, restaurantele, barurile, cafenelele, sălile de sport, piscinele, saloanele de înfrumusețare etc.). Purtarea măștii rămâne obligatorie în toate spațiile închise.
  • La data de 28 ianuarie 2021, s-a decis prelungirea măsurilor de tip lockdown, instituite la 9 ianuarie 2021, respectiv: cursurile se desfășoară exclusiv online pentru toate ciclurile școlare, limitarea numărului participanților la adunările publice la 5 persoane, închiderea restaurantelor și a centrelor comerciale (cu excepția farmaciilor și a magazinelor alimentare), a muzeelor și a altor instituții culturale, suspendarea exercitării profesiilor liberale (pentru cabinetele de fizioterapie, cosmetică, frizerii etc).
  • Începând cu data de 9 ianuarie 2021, potrivit autorităților daneze, toate călătoriile în străinătate sunt considerate neesențiale. Măsurile sunt adoptate în contextul răspândirii accelerate în Danemarca a noii tulpini SARS-CoV-2 de proveniență britanică.
  • Având în vedere creșterea continuă a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2 în Danemarca, autoritățile daneze au decis prelungirea aplicării măsurilor de lockdown, pe întreg teritoriul Danemarcei. Inițial, acestea au fost impuse la data de 17 decembrie 2020: închiderea tuturor marilor centre comerciale și a tuturor magazinelor, cu excepția farmaciilor și a magazinelor alimentare; suspendarea exercitării anumitor profesii (frizerii, cabinete de fizioterapie, saloane de masaj și tatuaj); închiderea unităților de învățământ pentru clasele 0 – XII, centrelor afterschool și a școlilor populare.
  • Începând cu data de 9 decembrie 2020, au fost instituite măsuri de tip lockdown în 69 din cele 98 de municipalități (cele mai multe din regiunea capitalei). Clasele V-XII și studenții vor continua cursurile în sistem online. Barurile și restaurantele vor funcționa doar în regim de livrare (take away). Angajații publici care nu îndeplinesc funcții critice lucrează de acasă. S-au închis cinematografele, teatrele, facilitățile sportive (cu excepția celor pentru profesioniști), piscinele, centrele de fitness, sălile de jocuri, cazinouri. Se mențin, până la data de 1 martie 2021, regulile în privința obligativității purtării măștii de protecție și a limitării la 10 persoane a adunărilor publice.

 

Datele de contact ale misiunii României în Danemarca – AICI.