Egipt

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 23.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: DA

La data de 21 ianuarie 2021, Parlamentul egiptean a aprobat decretul prezidențial de prelungire a stării de urgență pentru o perioadă de trei luni, începând cu data de 24 Ianuarie 2021, pe fondul situației de securitate și a măsurilor adoptate pe linia combaterii pandemiei de COVID-19 din Republica Arabă Egipt.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu luna iulie 2020, autoritățile egiptene au adoptat măsura redeschiderii spațiului aerian și, implicit, ridicarea restricțiilor de intrare în Republica Arabă Egipt.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

 • Începând cu luna septembrie 2020, toți pasagerii curselor aeriene care intră în Republica Arabă Egipt, prin orice aeroport, trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore anterior călătoriei.
 • Această măsură se aplică și pasagerilor aflați în tranzit pe aeroporturile din Republica Arabă Egipt, chiar dacă destinația finală nu impune prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.
 • Este necesar ca testul să fie de tipul RT-PCR, efectuat de către un laborator specializat, autentificat prin ștampilă, fără a fi aplicate pe document corecții și/sau modificări. În mod obligatoriu, testul tip PCR prezentat autorităților egiptene trebuie să cuprindă data și ora recoltării probei biologice și să fie tradus în limba engleză sau arabă, cu mențiunea NEGATIVE.
 • Singurele persoane exceptate de la măsura prezentării unui test PCR la intrarea pe teritoriul Republicii Arabe Egipt sunt copiii cu vârsta de sub 6 ani. Nu există alte categorii de persoane exceptate.
 • La sosirea pe aeroporturile din Marsa Matrouh, Hurghada (guvernoratul Red Sea), Sharm El Sheikh (guvernoratul Sinaiul de Sud), Luxor și Aswan turiștii sunt scutiți de obținerea vizei de intrare pe teritoriul egiptean (până la data de 30 Aprilie 2021). Cetățenii români care sosesc direct pe aeroportul din Cairo au nevoie de viză de intrare, care se obține de la Ambasada Republicii Arabe Egipt la București sau direct de la autoritățile de frontieră din aeroport.
 • În hotelurile desemnate (doar cu ocuparea a 50% din capacitate) vor fi luate măsuri de protecție speciale, iar în cazul depistării unui caz de COVID-19, respectiva persoana va fi carantinată în camere special amenajate în hotel, iar în cazul agravării simptomelor va fi spitalizată (situație care va genera condiții speciale de tratament și întoarcerea în țară pe cheltuiala turistului).

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • În prezent, marea majoritate a restricțiilor impuse de autoritățile egiptene au fost ridicate, cu respectarea normelor de protecție COVID-19 (masca de protecție este obligatorie în locurile publice).
 • Rămân în continuare închise zonele de agrement, plajele publice și parcurile.
 • Localurile publice (cafenele și restaurante) și cinematografele pot funcționa la capacitatea de 50%, cu respectarea unui program strict de funcționare.
 • Toate activitățile de turism pe teritoriul statului se vor desfășura la o capacitate de 50%.
 • Toate mijloacele de transport destinate turiștilor vor opera la o capacitate de 50%, cu respectarea distanțării sociale. Pentru categoria de autoturisme tip limuzină se prevede o capacitate de maxim 2 persoane.
 • Pasagerii și conducătorii auto au obligația de a purta măști de protecție. Toate mijloacele de transport sunt prevăzute cu dezinfectant.
 • Începând cu luna septembrie 2020, toate muzeele și siturile arheologice pot primi turiști locali și străini. Înainte de începerea programului cu publicul se vor efectua operațiuni de dezinfectare. Sunt acceptate grupuri de turiști de maximum 25 persoane. Ghizii turistici sunt obligați să poarte măști de protecție și să folosească mijloace audio de comunicare (care vor fi dezinfectate după folosire). Companiile turistice sunt obligate să pună la dispoziția turiștilor și conducătorilor auto măști de protecție. La intrarea în obiectivele turistice este luată temperatura corporală, inclusiv a angajaților. Este necesară respectarea distanțării sociale de cel puțin un metru.
 • Numărul maxim de vizitatori în cadrul muzeelor și a siturilor arheologice este de 100 de persoane, cu excepția Muzeului Național Egiptean din piața Tahrir unde pot intra 200 de vizitatori/oră.
 • Se permite accesul a numai 10-15 vizitatori în cadrul oricărui obiectiv turistic de tipul piramidelor sau siturilor arheologice mortuare (în funcție de dimensiuni).
 • Începând cu luna octombrie 2020, sunt permise croazierele cu vase care oferă servicii în regim hotelier pe fluviul Nil.

 

Date de contact ale misiunilor României în Egipt - AICI.