Estonia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 28.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE DE URGENȚĂNU  

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu luna iunie 2020, Guvernul Republicii Estonia a decis redeschiderea frontierelor pentru cetățenii UE care nu prezintă simptome specifice COVID-19.
 • Persoanele care și-au început călătoria sau au tranzitat printr-un stat în care incidența de infectare cu virusul SARS-CoV-2 este mai mare de 150 la 100.000 de locuitori, în ultimele două săptămâni, trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile.
 • Începând cu data de 15 ianuarie 2021, persoanele care nu doresc să se autoizoleze pentru întreaga perioadă de 10 zile după sosirea în Estonia dintr-un stat cu risc ridicat de infectare, trebuie să prezinte un test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Estonia. Ulterior, în timpul șederii în Estonia, se poate efectua un al doilea test, însă nu mai devreme de a 6-a zi de la data efectuării primului test în străinătate. Dacă rezultatele ambelor teste sunt negative, măsura autoizolării se suspendă. Persoanele care nu prezintă un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 la sosirea în Estonia au posibilitatea de a efectua primul test imediat după intrarea în țară, iar pe cel de-al doilea nu mai devreme de 6 zile de la efectuarea primului. Măsura obligatorie de autoizolare timp de 10 zile poate fi astfel încheiată mai devreme, dacă rezultatele ambelor teste sunt negative. Adeverința cu rezultatul testului trebuie să fie redactată în limba estonă, rusă sau engleză, să menționeze locul și ora testării, numele și datele persoanei testate, metoda utilizată (PCR), precum și rezultatul testului. Pentru programarea celui de-al doilea test călătorii pot contacta centrul pentru testarea publică (+372 678 0000). Detalii cu privire la testare sunt disponibile pe pagina de internet: https://koroonatestimine.ee/.
 • Începând cu data de 2 februarie a.c., autoizolarea timp de 10 zile și testarea nu sunt obligatorii pentru persoanele fizice (inclusiv cele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de  Nord sau dintr-un stat terț) care:
  • nu mai prezintă simptome ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 și nu au trecut mai mult de 6 luni de când au fost declarați vindecați;
  • au efectuat vaccinul complet împotriva virusului SARS-CoV-2 în ultimele 6 luni.
 • Pentru perioada 1-7 martie 2021, cetățenii următoarelor state europene trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile după intrarea în Estonia: Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Elveția, Franța, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, România, San Marino, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria, deoarece rata de infectare cu SARS-CoV-2 în aceste state depășește pragul de 150/100.000 de locuitori.
 • Restricțiile nu se aplică persoanelor care călătoresc din Croația, Danemarca, Finlanda, Germania, Grecia, Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Vatican*.

*Deși rata de infectare cu SARS-CoV-2 în Vatican este 0, atunci când persoanele călătoresc din Vatican în Estonia prin Italia, trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile.

Atenție! Începând cu 15 ianuarie a.c., persoanele care călătoresc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația de a se testa cu cel puțin 72 de ore înaintea sosirii pe teritoriul eston și de a se autoizola timp de 10 zile. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la măsura testării. Această măsură se aplică inclusiv persoanelor care tranzitează prin Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în drum spre Estonia. Perioada de autoizolare poate fi redusă dacă, suplimentar primului test negativ, un al doilea test, efectuat la 7 zile după sosire, este, de asemenea, negativ.

 • Pe baza recomandărilor Consiliului UE, Estonia își deschide frontierele pentru următoarele 6 state terțe care au rata de infectare scăzută: Australia, Republica Coreea, Rwanda, Noua Zeelandă, Thailanda și Singapore.
 • Se mențin restricțiile privind trecerea frontierei statului eston și a autoizolării timp de 10 zile pentru cetățenii statelor din afara UE care nu sunt incluse în lista de excepții.
 • Lista acestor state este actualizată săptămânal (în fiecare zi de vineri) și poate fi consultată la: https://vm.ee/en/information-countries-and-self-isolation-requirements-passengers.
 • Persoanele care sosesc în Estonia pot completa electronic declarația de călătorie, reducând astfel timpul de așteptare la aeroportul sau portul din Tallinn. Formularul poate fi descărcat aici și trebuie completat atât de către cetățenii estoni, cât și de către cetățenii străini, în termen de 24 de ore de la sosire.
 • Restricțiile de deplasare impuse de autoizolare presupun obligativitatea evitării oricăror contacte care nu sunt necesare și părăsirea rezidenței doar pentru vizite la doctor, achiziționarea de alimente, bunuri esențiale, medicamente sau în caz de urgență.
 • Se efectuează controale la frontiere și sunt instalate scannere termice în aeroporturi și porturi.
 • Începând cu luna septembrie 2020pasagerii care intră în Estonia pot efectua testul pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 la cerere, atât în aeroportul internațional Lennart Meri, cât și în terminalul pentru feriboturi al portului din Tallinn. Pentru cetățenii estoni testul este gratuit, iar pentru cetățenii străini contravaloarea acestuia este de 67 euro.
 • Testarea este disponibilă în punctele publice de testare din orașele: Tallinn, Tartu, Pärnu, Narva, Kohtla-Järve, Viljandi, Paide, Rakvere, Kuressaare și Kärdla. Detalii aici: https://www.terviseamet.ee/en/testing-virus

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Personalul reprezentanțelor diplomatice sau consulare din Estonia, membrii acestora de familie sau un resortisant străin care ajunge în Estonia în scopul cooperării militare internaționale sunt exceptați de la autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile, sub rezerva lipsei simptomelor specifice COVID-19.
 • Transportatorii internaționali de marfă, alimente și consumabile medicale, precum și persoanele care oferă servicii vitale, cum ar fi furnizorii de combustibil, posesorii de permise de ședere/membrii acestora de familie/personalul diplomatic reprezintă excepții de la interdicția de intrare pe teritoriul Estoniei, dacă nu prezintă simptome specifice COVID-19.
 • Este în continuare permisă intrarea în Estonia pentru: (1) persoanele care își desfășoară activitatea în domeniul transportului internațional de mărfuri și pasageri; (2) membrii echipajelor care deservesc mijloacele de transport internațional; (3) persoanele care efectuează operațiuni de mentenanță sau reparații pentru mijloacele de transport; (4) persoanele care activează în IT și comunicații, inclusiv cei care desfășoară activități de întreținere sau reparații pentru dispozitive și aparatură din aceste sectoare.
 • Cetățenii străini vor primi permisiunea de tranzitare a Estoniei în drum spre statul de proveniență, doar dacă nu prezintă simptome specifice COVID-19.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Începând cu luna martie 2020, a fost suspendată cursa de feribot Tallinn-Stockholm și ruta feroviară Tallinn-Sankt Petersburg-Moscova.

 

Noi măsuri de prevenire a răspândirii virusului SARS-CoV-2, aplicabile începând cu data de 1 martie 2021:

 • În magazine, centre comerciale tip mall-uri, bănci, oficii poștale și alte locuri publice se menține obligativitatea purtării măștii, respectarea regulii 2+2, ocuparea spațiului în proporție de 50%, asigurarea dezinfectanților și respectarea măsurilor de igienizare.
 • Localurile de catering și divertisment vor fi deschise până la ora 18:00, cu respectarea regulii de 2+2 și ocuparea spațiului în proporție de 50%. Vânzarea la pachet este permisă.
 • Instituțiile de învățământ secundar, superior și școlile profesionale vor ține cursuri la distanță până la sfârșitul lunii martie. Decizia nu se aplică grădinițelor, școlilor primare și celor care deservesc copii cu nevoi speciale.
 • Pe parcursul lunii martie nu va avea loc niciun eveniment în cinematografe, teatre, săli de concert. Piscinele, spa-urile și saunele vor fi închise. Doar antrenamentele individuale sunt permise în sălile de sport.

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

 • Agenția de Sănătate Publică recomandă instalarea aplicației mobile HOIA (www.hoia.me), activă de la data de 20 august 2020, disponibilă în Google Play și App Store, care poate semnala eventualul contact cu o persoană depistată cu infecția cu SARS-CoV-2 și poate oferi posibilitatea de a notifica alți utilizatori despre propria infectare, în condiții de păstrare a anonimității.
 • La data de 16 martie 2020, în Estonia a fost lansată linia telefonică 1247 Alert Center (+372 600 1247 – pentru apeluri din străinătate), care oferă informații despre COVID-19. 

Informații suplimentare pot fi obținute la pagina de internet: https://kkk.kriis.ee/en

 

Datele de contact ale Ambasadei României în Estonia – AICI.