Franta

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 17.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE DE URGENȚĂ – DA, din 17 octombrie 2020.

Starea de urgență a fost reinstituită pe tot teritoriul Franței începând cu data de 17 octombrie 2020 și a fost prelungită până la data de 1 iunie 2021.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Intrarea în Franța:

1. Persoanele care sosesc din Spațiul European (Uniunea Europeană, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Vatican și Elveția):

Autoritățile franceze recomandă evitarea tuturor călătoriilor neesențiale dinspre statele spațiului european către Franța, precum și din acest stat către spațiul european.

Începând cu data de 31 ianuarie 2021, ora 00:00, toate persoanele cu vârsta de peste 11 ani care sosesc în Franța din țările spațiului european au obligația de a prezenta companiei de transport și autorităților care efectuează controlul de frontieră un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării.

Măsura se aplică pentru toate tipurile de deplasare: aeriană, maritimă, rutieră și feroviară.

Sunt exceptați de la această măsură transportatorii rutieri, lucrătorii transfrontalieri și rezidenții din zonele frontaliere, pe o rază de 30 de kilometri în jurul domiciliului lor (https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pr...).

Totodată, toți pasagerii trebuie să prezinte companiei de transport și autorităților de la controlul la frontieră o declarație pe propria răspundere, diferențiată pe categorii de vârstă. Astfel, persoanele cu vârsta de peste 11 ani trebuie să prezinte o declarație care atestă faptul că nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, că nu au cunoștință să fi intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 într-un interval de 14 zile anterior deplasării și acceptă ca un eventual test pentru detectarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 să fie efectuat la sosirea pe teritoriul francez. Persoanele cu vârsta de sub 11 ani trebuie să prezinte o declarație care atestă faptul că nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și nu au cunoștință să fi intrat în contact cu o persoană confirmată cu COVID-19 într-un interval de 14 zile anterior deplasării. Formularele sunt disponibile pe pagina de internet a Ministerului de Interne francez: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.

Măsurile menționate se aplică și pentru persoanele aflate în tranzit.

 

Autoritățile franceze recomandă insistent persoanelor care sosesc în Franța dintr-un stat al spațiului european să se autoizoleze pentru 7 zile de la sosire și să efectueze, la finalul acestei perioade, un al doilea test tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

 

2. Persoanele care sosesc din afara Spațiului European (cu excepția Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord):

Orice intrare în Franța și ieșire de pe teritoriul francez dinspre și către un stat din afara Spațiului european este interzisă, începând cu data de 31 ianuarie 2021, cu excepția deplasărilor pentru un motiv absolut necesar, de ordin personal/familial, urgențe sanitare sau profesionale, care nu pot fi amânate.

Începând cu data de 18 ianuarie 2021, în conformitate cu prevederile Decretului nr. 2021-31 din 15 ianuarie 2021, persoanele cu vârsta de cel puțin 11 ani cărora li se permite intrarea în Franța pentru un motiv absolut necesar dintr-un stat din afara Spațiului European trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 ore anterior datei zborului.

Situațiile exceptate (motivele absolut necesare) sunt menționate în atestația de călătorie disponibilă pe pagina Ministerului francez de Interne: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage.

Persoanele care trebuie să se deplaseze în Franța pentru un motiv absolut necesar și care provin din state unde testul tip PCR nu poate fi efectuat înainte de plecare, trebuie să solicite un permis ambasadei/consulatului Franței din statul respectiv anterior plecării (motivul esențial/absolut necesar al deplasării trebuie atestat prin prezentarea unor documente justificative) și vor efectua testul la sosirea în Franța. Totodată, persoanele în cauză vor intra în carantină pentru o perioadă de de 7 zile într-un hotel stabilit de autoritățile franceze. Lista poate fi consultată la: https://www.diplomatie.gouv.fr/IMG/pdf/liste_des_hotels_cle48796e-1.pdf

 Costurile generate de măsura plasării în carantină vor fi suportate de persoanele în cauză.

De asemenea, toți pasagerii trebuie să prezinte la îmbarcare o declarație pe propria răspundere care atestă faptul că nu prezintă simptome specifice COVID-19, nu au fost în contact cu un caz confirmat de COVID-19 în ultimele 14 zile anterior plecării și se angajează să se izoleze pentru o perioadă de 7 zile după sosirea în Franța, iar la finalul acestei perioade să efectueze un al doilea test tip PCR.

 

Frontiera cu Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord:

Franța a adoptat măsuri specifice în privința persoanelor care sosesc din Marea Britanie.

Astfel, pot intra în Franța doar persoanele care au un motiv absolut necesar, categoriile fiind menționate în atestația de deplasare pusă la dispoziție de Ministerul francez de Interne (https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage).

Categoriile vizate sunt cetățenii francezi, cetățenii unei alte țări din Spațiul European (UE, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveția și Vatican), cetățenii britanici sau ai altui stat din afara Spațiului European, care pot intra în Franța doar pentru un motiv absolut necesar (urgență familială, sanitară, profesională, care trebuie justificată cu documente).

De asemenea, aceste categorii de persoane trebuie să prezinte un test tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 ore înainte de plecare (pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani), precum și declarația pe proprie răspundere prin care confirmă absența simptomelor specifice COVID-19, acceptă efectuarea unui eventual test pentru infecția cu SARS-CoV-2 la intrarea în Franța și autoizolarea voluntară pentru o perioadă de 7 zile, precum și efectuarea unui al doilea test tip PCR la finalul perioadei de autoizolare.

Motivele absolut necesare pentru care este permis accesul din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Franța sunt disponibile la: https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage

Atenție! Cetățenii români care tranzitează Franța către Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-COV-2, efectuat cu maximum 72 ore înainte de sosirea în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, testul fiind obligatoriu indiferent de mijlocul de transport utilizat (https://www.gov.uk/guidance/coronavirus-covid-19-testing-for-people-travelling-to-england?priority-taxon=774cee22-d896-44c1-a611-e3109cce8eae).

 

Alte dispoziții de interes:

 • A fost prelungită până la data de 7 martie 2021 inclusiv măsura privind obligativitatea prezentării testului pentru infecția cu SARS-CoV-2 pentru călătoriile în Corsica. Pentru toţi călătorii cu vârsta de peste 11 ani care sosesc pe cale aeriană sau maritimă în insula Corsica, este obligatorie prezentarea unui test RT-PCR negativ sau a unui test antigen, efectuat cu 72 de ore înainte de plecare, cu excepţia transportatorilor rutieri. De asemenea, pasagerii trebuie să prezinte o declaraţie pe propria răspundere companiei de transport, în care să menţioneze că persoana în cauză a efectuat testul solicitat, nu are simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2, nu este un caz confirmat COVID-19 şi nu are cunoştinţă să fi intrat în contact cu o persoană confirmată cu această boală într-un interval de 14 zile anterioare deplasării: https://www.prefectures-regions.gouv.fr/corse/Documents-publications/Covid19-prolongation-de-l-obligation-de-test-avant-l-arrivee-en-Corse.
 • În ceea ce privește deplasarea pe cale aeriană către teritoriile franceze de peste mări se poate călători doar pentru motive absolut necesare și este obligatorie efectuarea  unui test molecular negativ tip PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare. Începând cu 18 ianuarie 2021, călătorii trebuie să prezinte o declarație care atestă faptul că nu prezintă simptome de infectare cu virusul SARS-CoV-2 și se angajează să se izoleze pentru o perioadă de 7 zile după sosire și să efectueze un test tip PCR la finalizarea perioadei de izolare. Aceste măsuri nu se aplică pentru călătoriile în Noua Caledonie, Wallis și Futuna și Polinezia Franceză, unde autoritățile au adoptat dispoziții sanitare specifice. Începând cu 28 ianuarie 2021, în Noua Caledonie, Wallis și Futuna, Polinezia Franceză, Guyana, Mayotte și Insula Réunion se poate călători doar pentru motive absolut necesare.  Informații suplimentare pot fi consultate pe  pagina de internet oficială a aeroporturilor din Paris: https://www.parisaeroport.fr/en/passengers/flights/coronavirus-information-passengers-traveling-to-from-paris și a Ministerului teritoriilor franceze de peste mări:  https://www.gouvernement.fr/info-coronavirus/outre-mer.
 • Conform Decretului nr. 2020-1310 din 29 octombrie 2020 (https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000042475143), modificat la data de 6 noiembrie 2020 (https://www.legifrance.gouv.fr/jorf/id/JORFTEXT000042504821),  pasagerii sunt obligați să prezinte transportatorului aerian, înainte de îmbarcare, o declarație pe propria răspundere (déclaration sur l’honneur) care atestă că nu prezintă simptome de infectare cu SARS-CoV-2 și că nu au intrat în contact cu un caz confirmat de COVID-19 în perioada de 14 zile anterior zborului. De asemenea, pasagerii au obligația de a purta mască de protecție.
 • Autoritățile franceze pun la dispoziție numărul verde 0800 130000 pentru întrebări privind modul de aplicare a măsurilor referitoare la intrarea și sejurul în Franța.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN: 

 • Începând cu data de 16 ianuarie a.c., se instituie la nivel național interdicția de circulație pe timpul nopții, în intervalul orar 18:00-6:00.
 • Rămân închise cafenelele, restaurantele și barurile, până la noi dispoziții.
 • Rămân închise cinematografele, teatrele, muzeele, sălile de concerte, parcurile de distracție, grădinile zoologice, stadioanele și sălile de sport (până la noi dispoziții).
 • Lăcașurile de cult sunt deschise și pot fi oficiate ceremonii religioase, cu respectarea unui protocol strict.
 • Aeroportul Paris-Beauvais și-a reluat activitatea comercială. De asemenea, serviciul de transport care asigură legătura între Paris și aeroportul Beauvais, precum și parcarea au fost redeschise.
 • Pe aeroportul Orly sunt funcționale terminalele Orly 2 și 3, iar pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle sunt funcționale terminalele 2A, 2E și 2F.
 • La plecare și sosire, Compania „Paris Aéroport” și companiile aeriene au introdus dispozitive de măsurare a temperaturii pentru a limita răspândirea virusului SARS-CoV-2.
 • La plecare, companiile aeriene pot măsura temperatura pasagerilor anterior îmbarcării către anumite destinații. Pasagerilor cu o temperatură de peste 38°C li se poate refuza îmbarcarea.
 • La sosire, Compania „Paris Aéroport” a implementat un sistem de camere termice pentru măsurarea temperaturii pasagerilor în sala de recuperare a bagajelor. În situația în care temperatura măsurată în mod automat depășește 38°C, persoanele în cauză vor fi supuse unei reverificări a temperaturii corporale. În eventualitatea în care și în urma acestei verificări suplimentare se menține valoarea temperaturii de 38°C, persoana va fi supusă unui consult medical, în timpul căruia un medic poate recomanda efectuarea unui test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, dacă este necesar.
 • „Paris Aéroport” a pus la dispoziție două centre de testare pentru infecția cu SARS-CoV-2 în interiorul aeroporturilor Paris-Charles de Gaulle (terminal 2E, la nivelul « plecări », în fața porții 17). și Paris-Orly (terminal Orly 4 – Poarta 42D – Nivelul -1). Pasagerii care pleacă trebuie să obțină o programare online, în prealabil, accesând portalul doctolib.fr. Rezultatele vor fi recepționate în 48 de ore pentru testul molecular tip RT-PCR și în 1-2 ore pentru testul antigenic.

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Ambasada României la Paris a pus la dispoziția cetățenilor români din Franța o linie telefonică specială (06 79 11 81 49, program 9:00 - 21:00).

 

Date de contact ale misiunilor României în Franța – AICI.