Grecia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 26.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE  DE URGEN╚Ü─é:NU
 

IMPORTANT!

Se prelunge╚Öte regimul de carantin─â total─â (lockdown) pentru întreg teritoriul Republicii Elene pân─â la data de 8 martie 2021, cu men╚Ťinerea tuturor m─âsurilor anterioare.

Principalele restric╚Ťii sunt:

 • Toate persoanele care intr─â pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aerian─â, rutier─â sau maritim─â), pân─â la data de 8 martie 2021, sunt supuse m─âsurii de autoizolare la locul de domiciliu/re╚Öedin╚Ť─â pentru o perioad─â de 7 zile.  Persoanele care sosesc în Republica Elen─â pentru o ╚Öedere cu o durat─â mai mic─â de 7 zile, trebuie s─â r─âmân─â în autoizolare pe întreaga perioad─â în care se afl─â pe teritoriul elen.
 • Persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au obliga╚Ťia de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat pe cheltuial─â proprie, pentru a putea ie╚Öi din autoizolare.
 • p─âr─âsirea domiciliului se va face cu transmiterea prealabil─â a unui mesaj SMS la num─ârul de telefon 13033;
 • interzicerea circula╚Ťiei între jude╚Ťe (cu excep╚Ťia situa╚Ťiilor de urgen╚Ť─â);
 • interzicerea circula╚Ťiei pe timp de noapte în intervalul orar 21:00-05:00 (cu excep╚Ťia persoanelor care se deplaseaz─â la serviciu ori pentru urgen╚Ťe medicale). Pentru zonele aflate sub cod ro╚Öu de alert─â epidemiologic─â, restric╚Ťia se aplic─â în intervalul orar 18:00-05:00 pe tot parcursul s─âpt─âmânii (excep╚Ťie fac regiunea Attica ╚Öi Atena, unde m─âsura se aplic─â doar în weekend);
 • magazinele de tip supermarket alimentar, farmaciile, spitalele ╚Öi centrele de prim ajutor vor func╚Ťiona în baza unui program special care este actualizat în permanen╚Ť─â;
 • r─âmân închise toate institu╚Ťiile de înv─â╚Ť─âmânt, cu excep╚Ťia celor pentru copii cu nevoi speciale.

Pân─â la data de 8 martie 2021, intrarea pe teritoriul Republicii Elene prin punctul de trecere a frontierei Promachonas se poate efectua în urm─âtoarele condi╚Ťii:

 • persoanele se deplaseaz─â numai pentru c─âl─âtorii esen╚Ťiale (sunt excluse c─âl─âtoriile în scop de turism, vizit─â etc.);
 • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intr─ârii pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea na╚Ťional─â competent─â; 
 • certificatul cu rezultatul negativ al test─ârii (redactat în limba englez─â) trebuie s─â con╚Ťin─â numele, prenumele, num─ârul pa╚Öaportului sau c─âr╚Ťii de identitate a persoanei testate;
 • ob╚Ťinerea unui rezultat negativ la testarea rapid─â pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 care se efectueaz─â în punctul de trecere a frontierei terestre de c─âtre unit─â╚Ťile mobile ale Secretariatului General de Protec╚Ťie Civil─â ┼či ale Organiza┼úiei Na┼úionale de S─ân─âtate Public─â (EODY). Accesul va fi permis numai persoanelor care vor ob┼úine un rezultat negativ  al testului (rezultatul se elibereaz─â pe loc). Aceast─â m─âsur─â de testare suplimentar─â se aplic─â tuturor categoriilor de persoane care intr─â pe cale rutier─â în Republica Elen─â începând cu data de 20 noiembrie 2020;
 • prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR, acesta fiind considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces (se completeaz─â pe pagina de internet  http://travel.gov.gr).

R─âmân în vigoare toate celelalte m─âsuri adoptate pân─â în prezent.

 

Aten╚Ťie! Categorii de persoane care pot intra pe teritoriul elen în aceast─â perioad─â:

 • Cet─â┼úenii greci, cet─â╚Ťenii str─âini titulari ai unui permis de re╚Öedin╚Ť─â elen, persoane cu domiciliul stabil în Republica Elen─â, persoane care intr─â în Republica Elen─â din motive absolut necesare din punct de vedere profesional sau din motive medicale – dovedite cu actele necesare – prin punctele de trecere a frontierei Kakavia, Evzoni, Kipi;
 • Titulari ai c─âr╚Ťii de identitate speciale pentru etnicii eleni din diaspora (Albania), prin punctul de trecere a frontierei Kakavia, cu sc─âderea limitei la 400 de persoane/zi. ╚śoferii de TIR vor fi supu╚Öi obligatoriu test─ârii rapide.
 • Autovehicule de transport medical care efectueaz─â transporturi medicale din Serbia/Kosovo la Salonic pentru internarea pacien╚Ťilor apar╚Ťinând corpului diplomatic, militar sau administrativ, precum ┼či membrii familiilor acestora, prin punctul de trecere a frontierei Evzoni.

Persoanele care intr─â pe teritoriul elen din motive absolut necesare (sunt excluse deplas─ârile în scop de turism sau vizit─â), respectiv cet─â╚Ťenii eleni, titularii de permise de ╚Öedere, persoanele cu domiciliul permanent în Republica Elen─â, persoanele cu carte de identitate special─â, sunt obligate s─â completeze formularul PLF (https://travel.gov.gr) ┼či înainte de a p─âr─âsi teritoriul elen în cazul în care doresc s─â revin─â în Republica Elen─â pe durata valabilit─â╚Ťii deciziei autorit─â╚Ťilor elene (8 martie 2021).

Aten╚Ťie! Conduc─âtorii auto de transport interna╚Ťional de m─ârfuri sunt excepta╚Ťi de la obligativitatea autoizol─ârii pentru perioada 18 decembrie 2020 – 8 martie 2021, dac─â se afl─â în tranzit sau dac─â preiau marf─â din Republica Elen─â ╚Öi p─âr─âsesc imediat teritoriul acestui stat. În situa╚Ťia în care preluarea m─ârfii are loc la mai multe zile dup─â sosirea în Republica Elen─â, transportatorul are obliga╚Ťia de a intra în autoizolare pân─â la momentul plec─ârii sau pân─â la expirarea perioadei de 7 zile. Dac─â transportatorul sose╚Öte în Republica Elen─â exclusiv pentru înc─ârcarea de marf─â (f─âr─â s─â aduc─â produse în Republica Elen─â din alte state), este obligatoriu s─â prezinte un contract încheiat cu partea elen─â, în caz contrar fiind pasibil de amend─â pentru deplasarea nejustificat─â între jude╚Ťe.

La punctul de trecere a frontierei de la Ormenio (Republica Bulgaria) nu se permite tranzitul echipajelor mixte (fiind stabilit─â o limit─â de o persoan─â/vehicul).

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Circula╚Ťia prin punctele de trecere a frontierei terestre a Republicii Elene este condi╚Ťionat─â de restric╚Ťiile impuse de instituirea st─ârii de carantin─â/lockdown pân─â la data de 8 martie 2021.

Autorit─â╚Ťile elene men╚Ťin m─âsurile impuse la intrarea în Republica Elen─â pân─â la data de 8 martie 2021, cu men╚Ťiunea expres─â c─â acestea pot fi modificate oricând, f─âr─â niciun preaviz, în situa╚Ťia cre╚Öterii num─ârului persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.  

M─âsura prezent─ârii unui test molecular negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intr─ârii pe teritoriul Republicii Elene, respectiv a obligativit─â╚Ťii complet─ârii formularului PLF ╚Öi a prezent─ârii codului QR la intrarea pe teritoriul elen, se men╚Ťine ╚Öi se aplic─â tuturor categoriilor de persoane care intr─â pe teritoriul Republicii Elene, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas. La intrarea pe cale rutier─â pe teritoriul elen, m─âsurile enun╚Ťate anterior sunt dublate de testarea rapid─â obligatorie pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, pentru toate categoriile de persoane.

Astfel, toate persoanele care intr─â în Republica Elen─â pe cale rutier─â, inclusiv prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, vor fi supuse obligatoriu unui test rapid pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, efectuat în punctul de trecere a frontierei.

Accesul prin punctul de trecere al frontierei Kulata Promachonas va fi permis numai persoanelor care intr─â în Republica Elen─â din motive absolut necesare (c─âl─âtorii esen╚Ťiale), justificate cu documente ╚Öi vor ob┼úine un rezultat negativ al testului (rezultatul se elibereaz─â pe loc). Aceast─â m─âsur─â se aplic─â suplimentar celorlalte m─âsuri prev─âzute pentru permiterea accesului pe teritoriul Republicii Elene, respectiv: obligativitatea prezent─ârii unui test molecular cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intr─ârii în acest stat ╚Öi prezentarea formularului PLF, completat prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel pu╚Ťin 24 de ore înaintea începerii c─âl─âtoriei, indiferent de statul de provenien╚Ť─â.

M─âsura prezent─ârii la frontier─â a unui test molecular negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 nu se aplic─â în cazul minorilor cu vârsta de pân─â în 10 ani.

Testele moleculare cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie s─â fie obligatoriu redactate în limba englez─â ╚Öi s─â con╚Ťin─â numele ╚Öi prenumele persoanei testate, precum ╚Öi num─ârul/seria documentului de c─âl─âtorie ce va fi prezentat în momentul controlului în punctul de trecere a frontierei (pa╚Öaport sau carte de identitate). Autorit─â╚Ťile elene subliniaz─â c─â falsificarea acestor certificate este pedepsit─â conform legii elene.

Prezentarea unui certificat care s─â ateste rezultatul negativ al testului pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 nu exclude procedura test─ârii în punctul de trecere a frontierei ╚Öi nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form ╚Öi prezentarea codului QR.          

Nerespectarea obliga╚Ťiei de a completa acest formular este sanc╚Ťionat─â cu o amend─â de 500 de euro, potrivit legisla╚Ťiei elene în vigoare.

Tranzitul camioanelor pentru transportul de m─ârfuri este posibil prin toate punctele de control ale frontierei terestre a Republicii Elene, f─âr─â prezentarea unui test molecular negativ tip PCR pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 de c─âtre conduc─âtorii auto.

Prin punctele de trecere a frontierei de la Evzoni (Macedonia de Nord) ╚Öi Kakavia (Albania) circula╚Ťia este permis─â numai în intervalul orar 07:00-19:00, iar pentru Kipi (Turcia), Nymphaea ╚Öi Promachonas (Bulgaria) este permis─â circula┼úia numai în intervalul orar 07:00 – 23:00, doar pentru persoanele care se deplaseaz─â în scopuri esen╚Ťiale, absolut necesare (sunt excluse deplas─ârile în scop de turism sau vizit─â), cet─â╚Ťenii greci, de╚Ťin─âtorii unui permis de ╚Öedere sau reziden╚Ťii permanen╚Ťi din Republica Elen─â.

Sunt excepta╚Ťi de la aceste restric╚Ťii (accesul în intervalul orar, prezentarea unui test molecular cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 ╚Öi completarea formularului PLF) conduc─âtorii camioanelor care transport─â marf─â în regim interna╚Ťional (TIR) (situa╚Ťii care trebuie justificate cu documente corespunz─âtoare) ╚Öi care intr─â prin punctele de trecere a frontierei Promachonas, Kakavia, Evzoni, Nymphaea, Ormenio, Kipi ╚Öi Exohi.

Num─ârul persoanelor care intr─â în Republica Elen─â pe la frontiera terestr─â cu Albania (punctul de trecere de la Kakavia) este limitat la 400 de persoane pe zi, punctul de trecere de la Krystalopigi fiind închis. Toate aceste persoane sunt supuse unei perioade de autoizolare obligatorie timp de 7 zile. Punctul de frontier─â de la Kakavia r─âmâne deschis ╚Öi pentru intrarea de╚Ťin─âtorilor unei c─âr╚Ťi de identitate speciale pentru expatria╚Ťi (cet─â╚Ťeni de origine elen─â), cu men┼úinerea limitei de 400 de persoane/zi.

 

Informa╚Ťii suplimentare privind accesul pe cale aerian─â:

ATEN╚ÜIE! 

Pentru cursele interne ╚Öi interna╚Ťionale m─âsurile se prelungesc pân─â la data de 8 martie 2021 (urmeaz─â a fi anun╚Ťate noi reglement─âri).

Este obligatorie completarea formularului de localizare a pasagerilor (PLF) la adresa electronic─â https://travel.gov.gr de c─âtre to╚Ťi pasagerii zborurilor interna╚Ťionale spre Republica Elen─â, cu cel pu╚Ťin 24 de ore anterior începerii c─âl─âtoriei, indiferent de statul de provenien╚Ť─â.

Autoritatea Aeronautic─â Civil─â (CAA) a Republicii Elene a solicitat tuturor companiilor aeriene care opereaz─â zboruri spre acest stat s─â verifice, înainte de acceptarea pasagerilor pentru îmbarcare, urm─âtoarele:

 • confirmarea transmiterii PLF (care este un document de c─âl─âtorie obligatoriu), cu cel pu╚Ťin 24 de ore anterior începerii c─âl─âtoriei;
 • concordan╚Ťa dintre codul QR ╚Öi PLF;
 • prezentarea unui test molecular negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intr─ârii pe teritoriul Republicii Elene.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care s─â ateste rezultatul negativ al testului pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 nu exclude procedura test─ârii aleatorii ╚Öi nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form, respectiv prezentarea codului QR.

Companiile aeriene care nu se conformeaz─â acestei obliga╚Ťii de control vor fi responsabile de repatrierea pasagerilor, pe cheltuiala companiei.

 • Zborurile interna╚Ťionale sunt permise pe aeroporturile din Republica Elen─â.
 • Pot fi aplicabile restric╚Ťii suplimentare privind c─âl─âtoriile neesen╚Ťiale dinspre statele ter╚Ťe, precum ╚Öi din Elve╚Ťia, Norvegia, Liechtenstein ╚Öi Islanda, în conformitate cu eventuale recomand─âri ale Uniunii Europene.
 • Sunt interzise pân─â la data de 22 februarie 2021 zborurile din/spre Turcia, Israel ╚Öi Catalonia (Spania), Canada, Georgia, Tunisia, precum ╚Öi cu statele ter╚Ťe (care nu sunt membre UE). Sunt permise numai zborurile cu caracter excep╚Ťional/de urgen╚Ť─â cu Turcia ╚Öi regiunea Catalonia din Regatul Spaniei.
 • Sunt premise zborurile din/spre Singapore, Australia, Emiratele Arabe Unite, Noua Zeeland─â, Rwanda, Republica Coreea, Thailanda.
 • Persoanele cu reziden╚Ť─â permanent─â în Israel, respectiv Federa╚Ťia Rus─â ╚Öi care sosesc în Republica Elen─â se supun obligativit─â╚Ťii prezent─ârii testului pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, intrarea fiindu-le permis─â doar prin aeroporturile din Atena, Salonic ╚Öi Creta (Heraklion). Este admis un num─âr maxim de intr─âri de 10.000 persoane pentru Israel, respectiv 500 de persoane/s─âpt─âmân─â din Federa╚Ťia Rus─â. Toate persoanele din aceste categorii vor fi retestate de autorit─â╚Ťile elene la sosire.
 • La îmbarcare pasagerii sunt obliga╚Ťi s─â prezinte, pe lâng─â documentele de c─âl─âtorie, documentele justificative ╚Öi biletele de avion ╚Öi codul QR sau mesajul de confirmare primit, în caza contrar fiindu-le refuzat─â îmbarcarea la bordul aeronavei.

 

Informa╚Ťii suplimentare privind accesul pe cale maritim─â:

 • Este restric╚Ťionat accesul/interzis─â andocarea pentru toate categoriile de nave/ambarca╚Ťiuni de agrement, veliere etc, excep╚Ťie f─âcând cele care se deplaseaz─â pentru repara╚Ťii. 
 • Echipajele ambarca╚Ťiunilor de agrement private sunt supuse, imediat dup─â sosirea în port, unei perioade obligatorii de carantin─â de 10 zile în interiorul ambarca╚Ťiunii/navei.
 • Accesul persoanelor care doresc s─â intre în Republica Elen─â pe cale maritim─â este permis doar prin porturile Corfu, Patra ╚Öi Igoumenitsa, acestea operând ╚Öi curse de feribot, fiind necesar─â justificarea scopului c─âl─âtoriei, precum ╚Öi prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelev─ârii ╚Öi a formularului PLF.
 • Sunt restric╚Ťionate cursele maritime înspre ╚Öi dinspre Turcia ╚Öi Albania, cu excep╚Ťia transporturilor maritime de m─ârfuri.

 

ATEN╚ÜION─éRI PENTRU CET─é╚ÜENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZ─é DEPLAS─éRI DINSPRE ROMÂNIA

Pân─â la data de 8 martie 2021, toate persoanele care intr─â pe teritoriul Republicii Elene, pe cale aerian─â, rutier─â sau maritim─â, sunt supuse obliga╚Ťiei de a se autoizola la domiciliu pentru o perioad─â de 7 zile!

 • Pân─â la data de 8 martie 2021, la intrarea pe cale rutier─â se va efectua obligatoriu un test rapid pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, accesul pe teritoriul elen fiind condi╚Ťionat de rezultatul acestuia. Rezultatul testului se elibereaz─â pe loc. Vor fi admise pe teritoriul Republicii Elene numai persoanele care au ob╚Ťinut un rezultat negativ ╚Öi care justific─â în mod documentat scopul c─âl─âtoriei (ATEN╚ÜIE: Sunt permise numai c─âl─âtoriile în scopuri esen╚Ťiale fiind excluse deplas─ârile în scop de vizit─â ╚Öi turism).
 • Pân─â la data de 8 martie 2021, toate persoanele care vor sosi pe cale aerian─â, rutier─â sau maritim─â în Republica Elen─â sunt obligate s─â prezinte rezultatul (în limba englez─â ╚Öi cu datele de identificare ale persoanei testate) unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelev─ârii ╚Öi a formularului PLF. Persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au obliga╚Ťia de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, efectuat pe cheltuial─â proprie, pentru a putea ie╚Öi din autoizolare.
 • De asemenea, pân─â la data de 8 martie 2021, toate persoanele care ies ╚Öi vor reveni în Republica Elen─â au obliga╚Ťia de a completa formularul PLF ╚Öi la plecarea/ie╚Öirea din acest stat.
 • Prin punctele de trecere a frontierei de la Promachonas (Bulgaria), Kipi (Turcia), Nymphaea (Bulgaria) este permis─â circula┼úia numai în intervalul orar 07:00 – 23:00, iar pentru Evzoni (Macedonia de Nord) ┼či Kakavia (Albania), doar în intervalul orar 07:00 – 19:00, pentru persoanele care se deplaseaz─â în scopuri esen╚Ťiale, absolut necesare (sunt excluse deplas─ârile în scop de turism sau vizit─â), cet─â╚Ťenii greci, de╚Ťin─âtorii unui permis de ╚Öedere sau reziden╚Ťii permanen╚Ťi din Republica Elen─â.

Categorii de persoane care pot intra pe teritoriul elen în acest interval:

 • Cet─â┼úenii eleni, cet─â╚Ťenii str─âini titulari ai unui permis de re╚Öedin╚Ť─â elen, persoane cu domiciliul stabil în Republica Elen─â, persoane care intr─â în Republica Elen─â din motive absolut necesare din punct de vedere profesional sau din motive medicale – dovedite cu acte necesare – prin punctele de trecere a frontierei Kakavia, Evzoni, Kipi;
 • Titulari ai c─âr╚Ťii de identitate speciale pentru etnicii eleni din diaspora (Albania), prin punctul de la Kakavia, cu men╚Ťinerea limitei de 400 de persoane/zi; ╚Öoferii de TIR vor fi supu╚Öi obligatoriu test─ârii rapide;
 • Autovehicule de transport medical care efectueaz─â transporturi medicale din Serbia/Kosovo la Salonic pentru internarea pacien╚Ťilor apar╚Ťinând corpului diplomatic, militar sau administrativ precum ┼či membrii familiilor acestora, prin punctul de trecere a frontierei Evzoni.
 • Persoanele care intr─â pe teritoriul elen din motive absolut necesare (c─âl─âtorii esen┼úiale, exclus turism sau vizit─â), respectiv cet─â╚Ťeni eleni, titulari de permise de ╚Öedere, persoane cu domiciliul permanent în Republica Elen─â, persoane cu carte de identitate special─â, sunt obligate s─â completeze formularul PLF (https://travel.gov.gr) ┼či înainte de a p─âr─âsi teritoriul elen în cazul în care doresc s─â revin─â în Republica Elen─â pe durata valabilit─â╚Ťii prezentei decizii ( 8 martie 2021).
 • Sunt excepta╚Ťi de la aceste restric╚Ťii (accesul în intervalul orar 07:00-23:00, respectiv 07:00-19:00, prezentarea unui test molecular negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 ┼či completarea formularului PLF) conduc─âtorii camioanelor care transport─â marf─â în regim interna╚Ťional (TIR) (situa╚Ťii care trebuie justificate cu documente corespunz─âtoare) ┼či care intr─â prin punctele de trecere a frontierei de la Promachonas, Kakavia, Evzoni, Nymphaea, Ormenio, Kipi ╚Öi Exohi.
 • Toate categoriile de persoane trebuie s─â completeze (cu cel pu╚Ťin 24 de ore înaintea începerii c─âl─âtoriei, indiferent de statul de provenien╚Ť─â) un formular Passenger Locator Form / PLF, cu datele de contact din Republica Elen─â. Acest formular este disponibil pe pagina de internet: https://travel.gov.gr.     
 • Tuturor persoanelor care doresc s─â intre pe teritoriul Republicii Elene le este recomandat s─â consulte informa╚Ťiile disponibile pe paginile de internet: https://travel.gov.grhttp://www.visitgreece.gr.
 • Cet─â╚Ťenii români pot solicita asisten╚Ť─â ori semnala disfunc╚Ťionalit─â╚Ťi la num─ârul de telefon 1520 sau la cel de urgen╚Ť─â al Secretariatului de stat pentru protec╚Ťia cet─â╚Ťeanului (Call Center travel.gov.gr): +30 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09.00-21.00).

 

M─éSURI PE PLAN INTERN:

Se men╚Ťin, pân─â la data de 8 martie 2021 urm─âtoarele m─âsuri pe întreg teritoriul Republicii Elene:

 • Este interzis─â circula╚Ťia între regiuni pentru toate mijloacele de transport ╚Öi categoriile de persoane, cu excep╚Ťia autovehiculelor autorit─â╚Ťilor (poli╚Ťie, ambulan╚Ť─â, pompieri, alte servicii esen╚Ťiale) ╚Öi a persoanelor care, în baza unei adeverin╚Ťe scrise, se deplaseaz─â la locul de munc─â sau pentru urgen╚Ťe medicale.
 • Persoanele care doresc s─â p─âr─âseasc─â locuin╚Ťa sunt obligate s─â transmit─â un mesaj SMS la num─ârul 13033 sau s─â prezinte o declara╚Ťie pe proprie r─âspundere, tip─ârit─â (formularul este disponibil la pagina de internet forma.gov.gr), în care s─â fie men╚Ťionat scopul deplas─ârii. Este obligatorie prezentarea documentelor de identitate (carte de identitate sau pa╚Öaport). Nerespectarea m─âsurilor este sanc╚Ťionat─â cu amend─â în cuantum de 300 de euro.
 • Circula╚Ťia pe timp de noapte este interzis─â în intervalul orar 21:00-05:00 (în zonele aflate sub cod ro╚Öu circula╚Ťia este interzis─â în intervalul orar 18:00-05:00 pe tot parcursul s─âpt─âmânii, cu excep╚Ťia regiunii Attica ╚Öi capitalei Atena, unde restric╚Ťia de circula╚Ťie 18:00-05:00 se aplic─â doar în weekend), cu excep╚Ťia persoanelor care se deplaseaz─â la locul de munc─â (aspect care trebuie dovedit cu un document din partea angajatorului) sau pentru urgen╚Ťe medicale. Nerespectarea m─âsurilor este sanc╚Ťionat─â cu amend─â în cuantum de 500 de euro.
 • Regiuni aflate sub cod ro╚Öu: Attica, Salonic, Halkidiki, jude╚Ťele Patras, Chalkida, Mykonos, Santorini ╚Öi Aghios Nikolaos din insula Creta, Rethymno din insula Creta, Pydna ╚Öi Kolindros în Macedonia, Dirfii ╚Öi Messapies în Evia, Andravida ╚Öi Kyllini în Peloponez, ╚Öi Tempi lâng─â Larissa
 • Reziden╚Ťii care pleac─â din Republica Elen─â au obliga╚Ťia de a completa formularul PLF inclusiv la ie╚Öirea din acest stat.
 • R─âmân închise toate restaurantele ╚Öi unit─â╚Ťile de consum (baruri, cafenele etc.), cu excep╚Ťia serviciilor de livrare la domiciliu (take-away), a magazinelor alimentare, a farmaciilor ╚Öi a celor care comercializeaz─â produse de strict─â necesitate (ex. brut─ârii) ╚Öi care se închid la orele 20:30. Magazinele care permit accesul clien╚Ťilor în interior vor fi amendate cu 2.000-50.000 de euro ╚Öi închise pentru o perioad─â de 15-90 de zile, iar clien╚Ťii vor fi amenda╚Ťi cu 300 de euro.
 • Saloanele de igien─â personal─â ╚Öi înfrumuse╚Ťare, coafur─â ╚Öi frizerie vor func╚Ťiona doar cu programare prealabil─â.
 • Service-urile auto care efectueaz─â inspec╚Ťiile tehnice auto (KTEO) vor func╚Ťiona doar cu programare prealabil─â.
 • Prezen╚Ťa credincio╚Öilor în interiorul l─âca╚Öurilor de cult, indiferent de religie este permis─â cu respectarea distan╚Ťei de 2 m între persoane ╚Öi nu mai mult de 9 persoane la o ceremonie.
 • Sunt închise cursurile pentru toate formele de înv─â╚Ť─âmânt, cu excep╚Ťia institu╚Ťiilor de înv─â╚Ť─âmânt pentru persoanele cu nevoi speciale, procesul educa╚Ťional derulându-se exclusiv în sistem online.
 • Este permis─â prezen╚Ťa a doi pasageri în autoturismele care efectueaz─â transport taxi.

 

Datele de contact ale misiunilor României în Republica Elen─â – AICI.