Grecia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 26.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE  DE URGENȚĂ:NU
 

IMPORTANT!

Se prelungește regimul de carantină totală (lockdown) pentru întreg teritoriul Republicii Elene până la data de 8 martie 2021, cu menținerea tuturor măsurilor anterioare.

Principalele restricții sunt:

 • Toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă), până la data de 8 martie 2021, sunt supuse măsurii de autoizolare la locul de domiciliu/reședință pentru o perioadă de 7 zile.  Persoanele care sosesc în Republica Elenă pentru o ședere cu o durată mai mică de 7 zile, trebuie să rămână în autoizolare pe întreaga perioadă în care se află pe teritoriul elen.
 • Persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au obligația de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat pe cheltuială proprie, pentru a putea ieși din autoizolare.
 • părăsirea domiciliului se va face cu transmiterea prealabilă a unui mesaj SMS la numărul de telefon 13033;
 • interzicerea circulației între județe (cu excepția situațiilor de urgență);
 • interzicerea circulației pe timp de noapte în intervalul orar 21:00-05:00 (cu excepția persoanelor care se deplasează la serviciu ori pentru urgențe medicale). Pentru zonele aflate sub cod roșu de alertă epidemiologică, restricția se aplică în intervalul orar 18:00-05:00 pe tot parcursul săptămânii (excepție fac regiunea Attica și Atena, unde măsura se aplică doar în weekend);
 • magazinele de tip supermarket alimentar, farmaciile, spitalele și centrele de prim ajutor vor funcționa în baza unui program special care este actualizat în permanență;
 • rămân închise toate instituțiile de învățământ, cu excepția celor pentru copii cu nevoi speciale.

Până la data de 8 martie 2021, intrarea pe teritoriul Republicii Elene prin punctul de trecere a frontierei Promachonas se poate efectua în următoarele condiții:

 • persoanele se deplasează numai pentru călătorii esențiale (sunt excluse călătoriile în scop de turism, vizită etc.);
 • prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, de un laborator atestat de autoritatea națională competentă; 
 • certificatul cu rezultatul negativ al testării (redactat în limba engleză) trebuie să conțină numele, prenumele, numărul pașaportului sau cărții de identitate a persoanei testate;
 • obținerea unui rezultat negativ la testarea rapidă pentru infecția cu SARS-CoV-2 care se efectuează în punctul de trecere a frontierei terestre de către unitățile mobile ale Secretariatului General de Protecție Civilă şi ale Organizaţiei Naţionale de Sănătate Publică (EODY). Accesul va fi permis numai persoanelor care vor obţine un rezultat negativ  al testului (rezultatul se eliberează pe loc). Această măsură de testare suplimentară se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe cale rutieră în Republica Elenă începând cu data de 20 noiembrie 2020;
 • prezentarea formularului PLF (Passenger Locator Form), cu cod QR, acesta fiind considerat un document necesar pentru intrarea pe teritoriul Republicii Elene, pe orice cale de acces (se completează pe pagina de internet  http://travel.gov.gr).

Rămân în vigoare toate celelalte măsuri adoptate până în prezent.

 

Atenție! Categorii de persoane care pot intra pe teritoriul elen în această perioadă:

 • Cetăţenii greci, cetățenii străini titulari ai unui permis de reședință elen, persoane cu domiciliul stabil în Republica Elenă, persoane care intră în Republica Elenă din motive absolut necesare din punct de vedere profesional sau din motive medicale – dovedite cu actele necesare – prin punctele de trecere a frontierei Kakavia, Evzoni, Kipi;
 • Titulari ai cărții de identitate speciale pentru etnicii eleni din diaspora (Albania), prin punctul de trecere a frontierei Kakavia, cu scăderea limitei la 400 de persoane/zi. Șoferii de TIR vor fi supuși obligatoriu testării rapide.
 • Autovehicule de transport medical care efectuează transporturi medicale din Serbia/Kosovo la Salonic pentru internarea pacienților aparținând corpului diplomatic, militar sau administrativ, precum şi membrii familiilor acestora, prin punctul de trecere a frontierei Evzoni.

Persoanele care intră pe teritoriul elen din motive absolut necesare (sunt excluse deplasările în scop de turism sau vizită), respectiv cetățenii eleni, titularii de permise de ședere, persoanele cu domiciliul permanent în Republica Elenă, persoanele cu carte de identitate specială, sunt obligate să completeze formularul PLF (https://travel.gov.gr) şi înainte de a părăsi teritoriul elen în cazul în care doresc să revină în Republica Elenă pe durata valabilității deciziei autorităților elene (8 martie 2021).

Atenție! Conducătorii auto de transport internațional de mărfuri sunt exceptați de la obligativitatea autoizolării pentru perioada 18 decembrie 2020 – 8 martie 2021, dacă se află în tranzit sau dacă preiau marfă din Republica Elenă și părăsesc imediat teritoriul acestui stat. În situația în care preluarea mărfii are loc la mai multe zile după sosirea în Republica Elenă, transportatorul are obligația de a intra în autoizolare până la momentul plecării sau până la expirarea perioadei de 7 zile. Dacă transportatorul sosește în Republica Elenă exclusiv pentru încărcarea de marfă (fără să aducă produse în Republica Elenă din alte state), este obligatoriu să prezinte un contract încheiat cu partea elenă, în caz contrar fiind pasibil de amendă pentru deplasarea nejustificată între județe.

La punctul de trecere a frontierei de la Ormenio (Republica Bulgaria) nu se permite tranzitul echipajelor mixte (fiind stabilită o limită de o persoană/vehicul).

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Circulația prin punctele de trecere a frontierei terestre a Republicii Elene este condiționată de restricțiile impuse de instituirea stării de carantină/lockdown până la data de 8 martie 2021.

Autoritățile elene mențin măsurile impuse la intrarea în Republica Elenă până la data de 8 martie 2021, cu mențiunea expresă că acestea pot fi modificate oricând, fără niciun preaviz, în situația creșterii numărului persoanelor infectate cu SARS-CoV-2.  

Măsura prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, respectiv a obligativității completării formularului PLF și a prezentării codului QR la intrarea pe teritoriul elen, se menține și se aplică tuturor categoriilor de persoane care intră pe teritoriul Republicii Elene, prin toate punctele de trecere a frontierelor cu statele vecine Republicii Elene, inclusiv Kulata-Promachonas. La intrarea pe cale rutieră pe teritoriul elen, măsurile enunțate anterior sunt dublate de testarea rapidă obligatorie pentru infecția cu SARS-CoV-2, pentru toate categoriile de persoane.

Astfel, toate persoanele care intră în Republica Elenă pe cale rutieră, inclusiv prin punctul de trecere a frontierei Kulata-Promachonas, vor fi supuse obligatoriu unui test rapid pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în punctul de trecere a frontierei.

Accesul prin punctul de trecere al frontierei Kulata Promachonas va fi permis numai persoanelor care intră în Republica Elenă din motive absolut necesare (călătorii esențiale), justificate cu documente și vor obţine un rezultat negativ al testului (rezultatul se eliberează pe loc). Această măsură se aplică suplimentar celorlalte măsuri prevăzute pentru permiterea accesului pe teritoriul Republicii Elene, respectiv: obligativitatea prezentării unui test molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării în acest stat și prezentarea formularului PLF, completat prin intermediul paginii de internet https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul de proveniență.

Măsura prezentării la frontieră a unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 nu se aplică în cazul minorilor cu vârsta de până în 10 ani.

Testele moleculare cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie obligatoriu redactate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și numărul/seria documentului de călătorie ce va fi prezentat în momentul controlului în punctul de trecere a frontierei (pașaport sau carte de identitate). Autoritățile elene subliniază că falsificarea acestor certificate este pedepsită conform legii elene.

Prezentarea unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului pentru infecția cu SARS-CoV-2 nu exclude procedura testării în punctul de trecere a frontierei și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR.          

Nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare.

Tranzitul camioanelor pentru transportul de mărfuri este posibil prin toate punctele de control ale frontierei terestre a Republicii Elene, fără prezentarea unui test molecular negativ tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 de către conducătorii auto.

Prin punctele de trecere a frontierei de la Evzoni (Macedonia de Nord) și Kakavia (Albania) circulația este permisă numai în intervalul orar 07:00-19:00, iar pentru Kipi (Turcia), Nymphaea și Promachonas (Bulgaria) este permisă circulaţia numai în intervalul orar 07:00 – 23:00, doar pentru persoanele care se deplasează în scopuri esențiale, absolut necesare (sunt excluse deplasările în scop de turism sau vizită), cetățenii greci, deținătorii unui permis de ședere sau rezidenții permanenți din Republica Elenă.

Sunt exceptați de la aceste restricții (accesul în intervalul orar, prezentarea unui test molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 și completarea formularului PLF) conducătorii camioanelor care transportă marfă în regim internațional (TIR) (situații care trebuie justificate cu documente corespunzătoare) și care intră prin punctele de trecere a frontierei Promachonas, Kakavia, Evzoni, Nymphaea, Ormenio, Kipi și Exohi.

Numărul persoanelor care intră în Republica Elenă pe la frontiera terestră cu Albania (punctul de trecere de la Kakavia) este limitat la 400 de persoane pe zi, punctul de trecere de la Krystalopigi fiind închis. Toate aceste persoane sunt supuse unei perioade de autoizolare obligatorie timp de 7 zile. Punctul de frontieră de la Kakavia rămâne deschis și pentru intrarea deținătorilor unei cărți de identitate speciale pentru expatriați (cetățeni de origine elenă), cu menţinerea limitei de 400 de persoane/zi.

 

Informații suplimentare privind accesul pe cale aeriană:

ATENȚIE! 

Pentru cursele interne și internaționale măsurile se prelungesc până la data de 8 martie 2021 (urmează a fi anunțate noi reglementări).

Este obligatorie completarea formularului de localizare a pasagerilor (PLF) la adresa electronică https://travel.gov.gr de către toți pasagerii zborurilor internaționale spre Republica Elenă, cu cel puțin 24 de ore anterior începerii călătoriei, indiferent de statul de proveniență.

Autoritatea Aeronautică Civilă (CAA) a Republicii Elene a solicitat tuturor companiilor aeriene care operează zboruri spre acest stat să verifice, înainte de acceptarea pasagerilor pentru îmbarcare, următoarele:

 • confirmarea transmiterii PLF (care este un document de călătorie obligatoriu), cu cel puțin 24 de ore anterior începerii călătoriei;
 • concordanța dintre codul QR și PLF;
 • prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului pentru infecția cu SARS-CoV-2 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form, respectiv prezentarea codului QR.

Companiile aeriene care nu se conformează acestei obligații de control vor fi responsabile de repatrierea pasagerilor, pe cheltuiala companiei.

 • Zborurile internaționale sunt permise pe aeroporturile din Republica Elenă.
 • Pot fi aplicabile restricții suplimentare privind călătoriile neesențiale dinspre statele terțe, precum și din Elveția, Norvegia, Liechtenstein și Islanda, în conformitate cu eventuale recomandări ale Uniunii Europene.
 • Sunt interzise până la data de 22 februarie 2021 zborurile din/spre Turcia, Israel și Catalonia (Spania), Canada, Georgia, Tunisia, precum și cu statele terțe (care nu sunt membre UE). Sunt permise numai zborurile cu caracter excepțional/de urgență cu Turcia și regiunea Catalonia din Regatul Spaniei.
 • Sunt premise zborurile din/spre Singapore, Australia, Emiratele Arabe Unite, Noua Zeelandă, Rwanda, Republica Coreea, Thailanda.
 • Persoanele cu rezidență permanentă în Israel, respectiv Federația Rusă și care sosesc în Republica Elenă se supun obligativității prezentării testului pentru infecția cu SARS-CoV-2, intrarea fiindu-le permisă doar prin aeroporturile din Atena, Salonic și Creta (Heraklion). Este admis un număr maxim de intrări de 10.000 persoane pentru Israel, respectiv 500 de persoane/săptămână din Federația Rusă. Toate persoanele din aceste categorii vor fi retestate de autoritățile elene la sosire.
 • La îmbarcare pasagerii sunt obligați să prezinte, pe lângă documentele de călătorie, documentele justificative și biletele de avion și codul QR sau mesajul de confirmare primit, în caza contrar fiindu-le refuzată îmbarcarea la bordul aeronavei.

 

Informații suplimentare privind accesul pe cale maritimă:

 • Este restricționat accesul/interzisă andocarea pentru toate categoriile de nave/ambarcațiuni de agrement, veliere etc, excepție făcând cele care se deplasează pentru reparații. 
 • Echipajele ambarcațiunilor de agrement private sunt supuse, imediat după sosirea în port, unei perioade obligatorii de carantină de 10 zile în interiorul ambarcațiunii/navei.
 • Accesul persoanelor care doresc să intre în Republica Elenă pe cale maritimă este permis doar prin porturile Corfu, Patra și Igoumenitsa, acestea operând și curse de feribot, fiind necesară justificarea scopului călătoriei, precum și prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării și a formularului PLF.
 • Sunt restricționate cursele maritime înspre și dinspre Turcia și Albania, cu excepția transporturilor maritime de mărfuri.

 

ATENȚIONĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI DINSPRE ROMÂNIA

Până la data de 8 martie 2021, toate persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene, pe cale aeriană, rutieră sau maritimă, sunt supuse obligației de a se autoizola la domiciliu pentru o perioadă de 7 zile!

 • Până la data de 8 martie 2021, la intrarea pe cale rutieră se va efectua obligatoriu un test rapid pentru infecția cu SARS-CoV-2, accesul pe teritoriul elen fiind condiționat de rezultatul acestuia. Rezultatul testului se eliberează pe loc. Vor fi admise pe teritoriul Republicii Elene numai persoanele care au obținut un rezultat negativ și care justifică în mod documentat scopul călătoriei (ATENȚIE: Sunt permise numai călătoriile în scopuri esențiale fiind excluse deplasările în scop de vizită și turism).
 • Până la data de 8 martie 2021, toate persoanele care vor sosi pe cale aeriană, rutieră sau maritimă în Republica Elenă sunt obligate să prezinte rezultatul (în limba engleză și cu datele de identificare ale persoanei testate) unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore de la data prelevării și a formularului PLF. Persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord au obligația de a prezenta un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat pe cheltuială proprie, pentru a putea ieși din autoizolare.
 • De asemenea, până la data de 8 martie 2021, toate persoanele care ies și vor reveni în Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF și la plecarea/ieșirea din acest stat.
 • Prin punctele de trecere a frontierei de la Promachonas (Bulgaria), Kipi (Turcia), Nymphaea (Bulgaria) este permisă circulaţia numai în intervalul orar 07:00 – 23:00, iar pentru Evzoni (Macedonia de Nord) şi Kakavia (Albania), doar în intervalul orar 07:00 – 19:00, pentru persoanele care se deplasează în scopuri esențiale, absolut necesare (sunt excluse deplasările în scop de turism sau vizită), cetățenii greci, deținătorii unui permis de ședere sau rezidenții permanenți din Republica Elenă.

Categorii de persoane care pot intra pe teritoriul elen în acest interval:

 • Cetăţenii eleni, cetățenii străini titulari ai unui permis de reședință elen, persoane cu domiciliul stabil în Republica Elenă, persoane care intră în Republica Elenă din motive absolut necesare din punct de vedere profesional sau din motive medicale – dovedite cu acte necesare – prin punctele de trecere a frontierei Kakavia, Evzoni, Kipi;
 • Titulari ai cărții de identitate speciale pentru etnicii eleni din diaspora (Albania), prin punctul de la Kakavia, cu menținerea limitei de 400 de persoane/zi; șoferii de TIR vor fi supuși obligatoriu testării rapide;
 • Autovehicule de transport medical care efectuează transporturi medicale din Serbia/Kosovo la Salonic pentru internarea pacienților aparținând corpului diplomatic, militar sau administrativ precum şi membrii familiilor acestora, prin punctul de trecere a frontierei Evzoni.
 • Persoanele care intră pe teritoriul elen din motive absolut necesare (călătorii esenţiale, exclus turism sau vizită), respectiv cetățeni eleni, titulari de permise de ședere, persoane cu domiciliul permanent în Republica Elenă, persoane cu carte de identitate specială, sunt obligate să completeze formularul PLF (https://travel.gov.gr) şi înainte de a părăsi teritoriul elen în cazul în care doresc să revină în Republica Elenă pe durata valabilității prezentei decizii ( 8 martie 2021).
 • Sunt exceptați de la aceste restricții (accesul în intervalul orar 07:00-23:00, respectiv 07:00-19:00, prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 şi completarea formularului PLF) conducătorii camioanelor care transportă marfă în regim internațional (TIR) (situații care trebuie justificate cu documente corespunzătoare) şi care intră prin punctele de trecere a frontierei de la Promachonas, Kakavia, Evzoni, Nymphaea, Ormenio, Kipi și Exohi.
 • Toate categoriile de persoane trebuie să completeze (cu cel puțin 24 de ore înaintea începerii călătoriei, indiferent de statul de proveniență) un formular Passenger Locator Form / PLF, cu datele de contact din Republica Elenă. Acest formular este disponibil pe pagina de internet: https://travel.gov.gr.     
 • Tuturor persoanelor care doresc să intre pe teritoriul Republicii Elene le este recomandat să consulte informațiile disponibile pe paginile de internet: https://travel.gov.grhttp://www.visitgreece.gr.
 • Cetățenii români pot solicita asistență ori semnala disfuncționalități la numărul de telefon 1520 sau la cel de urgență al Secretariatului de stat pentru protecția cetățeanului (Call Center travel.gov.gr): +30 2155605151 (disponibil în intervalul orar 09.00-21.00).

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Se mențin, până la data de 8 martie 2021 următoarele măsuri pe întreg teritoriul Republicii Elene:

 • Este interzisă circulația între regiuni pentru toate mijloacele de transport și categoriile de persoane, cu excepția autovehiculelor autorităților (poliție, ambulanță, pompieri, alte servicii esențiale) și a persoanelor care, în baza unei adeverințe scrise, se deplasează la locul de muncă sau pentru urgențe medicale.
 • Persoanele care doresc să părăsească locuința sunt obligate să transmită un mesaj SMS la numărul 13033 sau să prezinte o declarație pe proprie răspundere, tipărită (formularul este disponibil la pagina de internet forma.gov.gr), în care să fie menționat scopul deplasării. Este obligatorie prezentarea documentelor de identitate (carte de identitate sau pașaport). Nerespectarea măsurilor este sancționată cu amendă în cuantum de 300 de euro.
 • Circulația pe timp de noapte este interzisă în intervalul orar 21:00-05:00 (în zonele aflate sub cod roșu circulația este interzisă în intervalul orar 18:00-05:00 pe tot parcursul săptămânii, cu excepția regiunii Attica și capitalei Atena, unde restricția de circulație 18:00-05:00 se aplică doar în weekend), cu excepția persoanelor care se deplasează la locul de muncă (aspect care trebuie dovedit cu un document din partea angajatorului) sau pentru urgențe medicale. Nerespectarea măsurilor este sancționată cu amendă în cuantum de 500 de euro.
 • Regiuni aflate sub cod roșu: Attica, Salonic, Halkidiki, județele Patras, Chalkida, Mykonos, Santorini și Aghios Nikolaos din insula Creta, Rethymno din insula Creta, Pydna și Kolindros în Macedonia, Dirfii și Messapies în Evia, Andravida și Kyllini în Peloponez, și Tempi lângă Larissa
 • Rezidenții care pleacă din Republica Elenă au obligația de a completa formularul PLF inclusiv la ieșirea din acest stat.
 • Rămân închise toate restaurantele și unitățile de consum (baruri, cafenele etc.), cu excepția serviciilor de livrare la domiciliu (take-away), a magazinelor alimentare, a farmaciilor și a celor care comercializează produse de strictă necesitate (ex. brutării) și care se închid la orele 20:30. Magazinele care permit accesul clienților în interior vor fi amendate cu 2.000-50.000 de euro și închise pentru o perioadă de 15-90 de zile, iar clienții vor fi amendați cu 300 de euro.
 • Saloanele de igienă personală și înfrumusețare, coafură și frizerie vor funcționa doar cu programare prealabilă.
 • Service-urile auto care efectuează inspecțiile tehnice auto (KTEO) vor funcționa doar cu programare prealabilă.
 • Prezența credincioșilor în interiorul lăcașurilor de cult, indiferent de religie este permisă cu respectarea distanței de 2 m între persoane și nu mai mult de 9 persoane la o ceremonie.
 • Sunt închise cursurile pentru toate formele de învățământ, cu excepția instituțiilor de învățământ pentru persoanele cu nevoi speciale, procesul educațional derulându-se exclusiv în sistem online.
 • Este permisă prezența a doi pasageri în autoturismele care efectuează transport taxi.

 

Datele de contact ale misiunilor României în Republica Elenă – AICI.