Irlanda

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 26.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂNU (dar din cauza creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu virusul SARS-CoV-2, Guvernul a decis înăsprirea restricțiilor, situație care este echivalentă unei carantine totale/full lockdown, până cel puțin la data de 05.04.2021 (Nivelul maxim de restricții - Nivelul 5, prevăzut în Planul guvernamental “Resilience and Recovery 2020-2021: Plan for Living with COVID-19”, adoptat în cursul lunii septembrie 2020).

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 16 ianuarie 2021toate persoanele care sosesc în Irlanda trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Irlandei. La acest moment, testul molecular de tip PCR (test de reacție în lanț a polimerazei) este singurul tip de test acceptat de autoritățile de sănătate publică irlandeze.

Testul trebuie prezentat atât înainte de îmbarcare, cât și la sosirea pe teritoriul irlandez.

Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane: persoanele care călătoresc din Irlanda de Nord, lucrătorii din transportul internațional, inclusiv transportatorii, echipajele aeronavelor și navelor maritime, copiii cu vârsta sub 6 ani, precum și persoanele aflate în tranzit către un alt stat, cu condiția de a nu părăsi zona de tranzit aeroportuar.

La intrarea în Irlanda, pe cale aeriană sau maritimă, pasagerii au obligația de a completa un formular de localizare (disponibil online: https://www.gov.ie/en/publication/ab900-covid-19-passenger-locator-form/ sau distribuit de către compania aeriană sau compania de feribot). Completarea corectă și completă a formularului de localizare este obligatorie. Sunt exceptați de la completarea formularului furnizorii de servicii esențiale ale lanțului de aprovizionare, cum ar fi transportatorii, piloții și personalul maritim, precum și personalul diplomatic.

Începând cu data de 4 februarie a.c., a fost introdusă obligativitatea carantinei la domiciliu a tuturor persoanelor care sosesc în Irlanda din străinătate. Persoanele care sosesc în Irlanda din străinătate au obligația de a completa Formularul de Localizare și de a se supune măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la adresa declarată. Sunt exceptate persoanele care își inițiază călătoria spre Irlanda din Irlanda de Nord. Poliției irlandeze i-au fost atribuite competențe pentru verificarea persoanelor supuse măsurii carantinei.

Nerespectarea reglementărilor referitoare la măsura carantinei constituie infracțiune și se pedepsește cu amendă de 2.500 euro sau închisoare până la 6 luni. Persoana supusă măsurii de carantină poate părăsi locul de carantină din motive considerate urgente, pentru a proteja sănătatea sau bunăstarea unei persoane sau pentru a părăsi statul.

Totodată, persoanele supuse măsurii de carantină pot părăsi domiciliul/reședința pentru a efectua un test molecular tip PCR. Dacă rezultatul este negativ/ „nedetectabil”, după cel mai devreme 5 zile de la sosire, perioada de carantină poate fi încheiată. Confirmarea scrisă a rezultatului negativ al acestui test molecular tip PCR trebuie păstrată pentru o perioadă de cel puțin 14 zile.

Există câteva excepții de la măsura carantinei:

 •  pacienții care călătoresc pentru urgențe medicale;
 •  transportatorii internaționali care dețin un certificat din Anexa 3, lucrătorii din sectoarele aviației, transportului maritim, conducătorii de autovehicule grele, ofițerii de poliție/forțe de auto-apărare, pe perioada exercitării sarcinilor de serviciu;
 •  personalul diplomatic, pe durata exercitării sarcinilor de serviciu;
 •  pasagerii aflați în tranzit, fără a părăsi aeroportul.

Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de 14 zile dacă persoana în cauză prezintă un nou test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat începând cu cea de-a cincea zi.

Toți pasagerii care sosesc din Angola, Austria, Botswana, Brazilia, Burundi, Republica Capului Verde, Republica Democratică Congo, Regatul Eswatini, Regatul Lesotho, Malawi, Mauritius, Republica Mozambic, Namibia, Rwanda, Seychelles, Africa de Sud, Tanzania, Emiratele Arabe Unite, Zambia și Zimbabwe, fără excepție, trebuie să respecte măsura carantinei pentru o perioadă de 14 zile după sosirea în Irlanda și trebuie să efectueze un test pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 la 5 zile de la data sosirii. Chiar dacă rezultatul testului este negativ, persoanele au obligația de a rămâne în carantină până la expirarea perioadei de 14 zile de la sosire.

Informații detaliate privind condițiile de călătorie în Irlanda în contextul pandemiei de COVID-19 pot fi consultate la adresa: https://www.gov.ie/en/publication/b4020-travelling-to-ireland-during-the-covid-19-pandemic/.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE/DINSPRE ROMÂNIA:

Cu privire la posibilitățile de transport între România și Irlanda:

Companiile Blue Air și Ryanair operează zboruri regulate dinspre Dublin spre România și retur.

În cazul în care deplasarea se efectuează pe cale rutieră, este recomandată verificarea condițiilor de călătorie pentru statele tranzitate: https://www.mae.ro/node/51880 sau https://reopen.europa.eu/en.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Pe fondul creșterii numărului de cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2, autoritățile irlandeze au decis înăsprirea restricțiilor cel puțin până la data de 5 martie 2021:  

 • Se impune din nou munca de la domiciliu, cu excepția persoanelor care furnizează servicii esențiale, pentru care este necesară prezența fizică la locul de muncă. Lista cuprinzând categoriile de servicii esențiale poate fi consultată la următoarea pagină de internet: https://www.gov.ie/en/publication/c9158-essential-services/
 • Nu mai sunt permise vizitele între familii, cu excepția situațiilor în care se acordă asistență și îngrijire persoanelor vârstnice și copiilor.
 • Deplasările în afara limitei de 5 km de la domiciliu sunt interzise. Nu se recomandă deplasările în afara locului de domiciliu/reședință.
 • Serviciul religios va fi efectuat online.
 • Școlile rămân închise, cu posibilitatea redeschiderii în funcție de evoluția situației.
 • Magazinele neesențiale vor rămâne închise. În magazinele esențiale cumpărătorii sunt obligați să poarte mască.
 • La nunți pot participa maxim 6 persoane.
 • La ceremoniile funerare pot participa maxim 10 persoane.
 • Pub-urile, saloanele de înfrumusețare, muzeele, galeriile și atracțiile turistice/culturale rămân închise.
 • Este încurajat mersul pe jos sau cu bicicleta, astfel încât transportul public să fie disponibil pentru lucrătorii esențiali și numai pentru munca esențială.
 • Transportul public funcționează la o capacitate de 25%. Este obligatorie purtarea măștii în mijloacele de transport (inclusiv taxiuri) în comun, precum și în stațiile de autobuz.
 • Vizitele la instituțiile de îngrijire rezidențială pe termen lung sunt suspendate, cu excepția vizitelor necesare pentru circumstanțe critice.
 • Cluburile de noapte și cazinourile rămân închise.
 • Persoanele cu vârsta de peste 70 de ani și cele vulnerabile din punct de vedere medical sunt sfătuite să manifeste maximă precauție.
 • Este necesară purtarea măștilor în aer liber, în zonele suprapopulate, precum și la locurile de muncă aglomerate. La data de 10 decembrie 2020 a intrat în vigoare măsura aplicării amenzii pentru nepurtarea măștii în zonele publice considerate esențiale și aglomerate, în cuantum de maximum 80 euro.

Datele de contact ale misiunii României în Irlanda – AICI.

Solicita oferta