Letonia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021Data ultimelor modificari: 01.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: DA (17 martie 2020 - 9 iunie 2020, 9 noiembrie 2020 – 6 aprilie 2021)

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Guvernul de la Riga a decis interzicerea călătoriilor neesențiale în Letonia în perioada 10 februarie – 06 aprilie 2021. Astfel, persoanele care sosesc din Uniunea Europeană, Spațiul Economic European, Confederația Elvețiană și Marea Britanie vor putea intra în Letonia numai pentru scopuri urgente sau foarte importante, precum: muncă, studii, reunirea familiei, tratamente medicale, tranzit sau însoțirea minorilor, întoarcerea la locul de reședință permanent sau participarea la o ceremonie funerară. Atenție! Turismul nu este considerat călătorie esențială!

Important! Guvernul leton a restricționat intrarea titularilor de permise de ședere temporare, cu excepția cazurilor în care persoanele în cauză revin în Letonia în scop lucrativ.

Începând cu data de 15 ianuarie 2021, toate persoanele care sosesc în Letonia, pentru motivele esențiale menționate anterior, din state considerate cu risc epidemiologic ridicat (inclusiv România) pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiția prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Letonia.

 

Operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Letoniei. Nu va fi permisă îmbarcarea persoanelor care nu prezintă rezultatul testului. 

Sunt acceptate ca dovezi ale efectuării unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 și vor trebui prezentate companiilor care furnizează serviciile de transport de călători, sub sancțiunea refuzului îmbarcării:

 1. documentele care atestă efectuarea unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2 cu rezultat negativ;
 2. o scrisoare medicală din care să reiasă că persoana nu este infectată cu virusul SARS-COV-2.

Rezultatul testului sau scrisoarea medicală trebuie să fie prezentate în limba engleză, franceză, rusă sau în limba oficială a statului în care au fost efectuate/eliberate.

Atenție! Prezentarea testului negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu exclude măsura obligatorie de autoizolare (inclusiv pentru rezidenții letoni) pentru o perioadă de 10 zile de la intrarea în Letonia. Anumite categorii de persoane (de exemplu, lucrătorii din domeniul sănătății și al asistenței sociale, profesorii) care urmează să lucreze în Letonia, trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile.

 

Sunt exceptate de la obligația prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 următoarele categorii de persoane:

 • copiii cu vârsta de până la 11 ani;
 • persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 recent (până la trei luni), dacă prezintă un certificat medical din care să rezulte că nu pot transmite virusul;
 • pasagerii aflați în tranzit aeroportuar și care nu părăsesc zona de tranzit a aeroportului;
 • persoanele vaccinate împotriva COVID-19;
 • angajații și membrii echipajelor companiilor de transport, cu excepția celor care efectuează transport rutier de mărfuri;
 • membrii corpului diplomatic acreditați în Letonia;
 • persoanele care locuiesc în zonele de frontieră și se deplasează la locul de muncă, pentru studii sau alte nevoi similare și care pot justifica acest fapt cu un document.

Toate persoanele, inclusiv copiii, care călătoresc în Letonia trebuie să completeze, cu maximum 48 de ore anterior intrării în acest stat, formularul disponibil la pagina de internet https://covidpass.lv/en/. Persoanele care se deplasează pe cale rutieră vor face o notificare prin intermediul aplicației cu privire la deținerea unui rezultat negativ al testului pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Codul QR obținut prin completarea formularul trebuie însoțit de documente care să dovedească validitatea informațiilor furnizate în chestionar.

Centrul leton pentru Controlul și Prevenirea Bolilor publică în fiecare zi de vineri, pe pagina de internet (https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0), ratele naționale de incidență COVID-19. Statele în care numărul cumulat de cazuri COVID-19 în ultimele de 14 zile depășește nivelul de 50 de infectări la 100.000 locuitori sunt considerate ca fiind cu risc epidemiologic ridicat.

Din cauza gradului de răspândire a noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2, o interdicție temporară a fost impusă transportului de călători dinspre sau către Marea Britanie, Irlanda și Portugalia.

 

În contextul menționat anterior, autoritățile letone au decis, începând cu 15.02.2021, modificarea condițiilor de călătorie în Letonia pentru șoferii de autocamioane de transport marfă. Principala modificare vizează impunerea efectuării unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 de către șoferii de autocamioane care urmează să rămână pe teritoriul Letoniei pentru o perioadă mai mare de 72 de ore. În acest caz, testarea șoferilor de camioane se va efectua în Letonia.

De asemenea, o altă modificare relevantă privește obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea în acest stat pentru șoferii de autocamioane care au petrecut mai mult de 72 de ore, în ultimele 14 zile calendaristice anterior intrării pe teritoriul leton, într-un stat cu risc ridicat de transmitere a infecției cu SARS-CoV-2. Lista acestor state este actualizată săptămânal de Centrul leton pentru Controlul și Prevenirea Bolilor pe pagina de internet - https://www.spkc.gov.lv/lv/valstu-saslimstibas-raditaji-ar-covid-19-0.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMANIA:

În cazul deplasărilor spre România se recomandă verificarea condițiilor de călătorie din toate statele de tranzit (https://reopen.europa.eu/en  și http://www.mae.ro/node/51880 ) cu accent pe ruta utilizată frecvent  pentru deplasarea pe cale rutieră către România, respectiv: Letonia - Lituania – Polonia – Slovacia – Ungaria – Romania. Recomandarea este valabilă și în cazul deplasărilor pe cale aeriană (verificarea condițiilor de călătorie ale statului de tranzit/escală).

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Autoritățile letone au anunțat prelungirea următoarelor măsuri restrictive:

În timpul nopților din weekend (vineri și sâmbătă) este interzisă părăsirea domiciliului între orele 22.00 – 05.00 (cu excepția situațiilor de urgență, care trebuie justificate).

 • Toate magazinele, cu excepția benzinăriilor, farmaciilor și serviciilor de urgență, își încetează activitatea la orele 21.00.
 • Taxiurile nu pot deservi clienții decât dacă aceștia pot dovedi situația de urgență care justifică părăsirea domiciliului.

Pe perioada stării de urgență sunt interzise adunările publice în aer liber, demonstrațiile și organizarea oricăror evenimente care presupun participarea mai multor persoane, precum și focurile de artificii.

Purtarea măștilor este obligatorie în spațiile publice - transport public, magazine, instituții culturale etc. Conform noilor reglementări, persoanele care nu poartă măști în locurile publice menționate riscă sancțiuni (amenzi de 10-50 de euro, valoarea acestora fiind determinată pentru fiecare caz în parte în funcție de gravitatea riscului cauzat). Încălcarea restricțiilor adoptate în timpul stării de urgență va fi sancționată cu  amendă în cuantum de  10 - 2 000 EUR pentru persoanele fizice sau de 140 – 5 000 EUR pentru persoanele juridice.

Începând cu data de 8 februarie 2021, toate punctele de vânzare cu amănuntul trebuie să introducă conceptul „cumpărăturilor sigure” – cel puțin 25 de metri pătrați/client, admiterea vizitatorilor în magazine unul câte unul, cu excepția persoanelor însoțite de un îngrijitor și a copiilor cu vârsta sub 12 ani care pot fi însoțiți de un adult.

Transportul public se desfășoară cu limitări privind numărul de pasageri, izolarea șoferilor de pasageri, dezinfectarea vehiculelor, portul măștilor de protecție sau al unor elemente de vestimentație care să acopere nasul si gura.

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

ATENȚIONARE:

Important! În contextul în care guvernul leton a decis restricționarea intrării titularilor de permise de ședere temporare, cu excepția cazurilor în care persoanele în cauză revin în Letonia în scop lucrativ se recomandă verificarea posibilității de revenire în acest stat anterior părăsirii teritoriului leton.

Lituania a fost introdusă pe lista statelor din care, la sosirea/revenirea în Letonia a oricărei persoane, este necesară prezentarea unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 și autoizolarea timp de 10 zile, cu excepțiile prevăzute de lege. Este important de reținut acest aspect în special pentru persoanele aflate în Letonia care solicită servicii consulare a căror soluționare necesită prezența fizică la secția consulară a Ambasadei României la Vilnius.

Cetățenii români aflați pe teritoriul Letoniei pot solicita asistență consulară în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, la numărul de telefon: +37068573238.

 

Date de contact ale Ambasadei României în Lituania, care asigură reprezentarea diplomatică și consulară pentru  Letonia – AICI.