Lituania

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 01.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: DA, începând cu 27 februarie 2020.

STAREA DE CARANTINĂ: DA

Începând cu data de 7 noiembrie 2020, ora 00:00, a fost instituită starea de carantină pe întreg teritoriul statului, până la data de 31 martie 2021, ora 00:00.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

În contextul apariției noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2, Lituania a înăsprit condițiile de intrare pe teritoriul național. Astfel, lista statelor afectate de pandemia de COVID-19 publicată de guvernul lituanian pe pagina de internet: https://koronastop.lrv.lt/en/ include atât statele în care au fost identificate noile tulpini, cât și statele membre UE incluse în categoria roșie, conform informațiilor publicate de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor: https://www.ecdc.europa.eu/en.

Începând cu data de 25 ianuarie 2021, toți călătorii care sosesc din statele aflate pe lista statelor afectate, inclusiv România, trebuie să prezinte la intrarea pe teritoriul Republicii Lituania un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 48 de ore anterior intrării sau să efectueze testul în Republica Lituania.

Suplimentar acestei măsuri, persoanele care sosesc în Republica Lituania trebuie să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea suspendării măsurii după o perioadă de 7 zile dacă efectuează un test pentru infecția cu SARS-CoV-2, începând cu a 7-a zi, al cărui rezultat este negativ, iar persoana în cauză nu prezintă simptome ale unei infecții respiratorii (febră, tuse, dificultăți de respirație).

Totodată, toate persoanele care intră în Republica Lituania trebuie să completeze formularul de pe pagina de internet a Centrului Național Lituanian de Sănătate Publică (NPHC https://keleiviams.nvsc.lt/en/form) și să prezinte confirmarea primită - codul QR – la momentul îmbarcării. Persoanele care se deplasează individual, pe cale rutieră, trebuie să se înregistreze electronic la Centrul Național de Sănătate Publică – NPHC, în cel mult 12 ore de la momentul sosirii în acest stat.

 

Tranzitul:

Restricțiile nu se aplică în situația tranzitării teritoriului Republicii Lituania.

 

Excepții:

Membrii echipajelor companiilor implicate în transporturi comerciale internaționale (inclusiv rutiere) sunt exceptați de la măsurile de autoizolare și testare.

Persoanele care au fost confirmate cu infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 90 de zile anterioare intrării în Republica Lituania sau care au fost vaccinate împotriva COVID-19 sunt exceptate de la măsura prezentării testului și a autoizolării, cu condiția prezentării unui certificat medical (în limba lituaniană, engleză sau rusă) din care să reiasă acest aspect.

 

Măsura autoizolării:

Persoanele care sosesc din state în care au fost identificate tulpini ale virusului SARS-CoV-2 cu o răspândire accelerată sunt supuse unor condiții de izolare mai stricte. Astfel, persoanele în cauză nu pot părăsi locul izolării decât dacă necesită asistență medicală urgentă și trebuie să se deplaseze la o unitate medicală sau la un punct mobil de testare.

Persoanele supuse măsurii izolării pot participa la ceremoniile funerare pentru rudele apropiate, pot schimba locația în care se efectuează izolarea sau se pot deplasa pentru vizite medicale, cu permisiunea Centrului Național de Sănătate Publică (NPHC).

Persoanele care sosesc din state în care răspândirea noilor tulpini ale virusului SARS-CoV-2 este accelerată trebuie să se autoizoleze într-o locuință/cameră separată.

Autoizolarea în același spațiu este permisă numai pentru persoanele care au călătorit împreună, cu excepția copiilor, cărora li se va permite să rămână alături de membrii familiei, pe întreaga perioadă a autoizolării.

Persoanele care sosesc din alte state afectate de pandemia de COVID-19 pot părăsi locația unde efectuează autoizolarea și pot efectua deplasări pe o rază de 1 km în jurul acesteia, fără notificarea NPHC. De asemenea, persoanele în cauză se pot autoizola în același apartament cu membrii familiei care nu au călătorit în străinătate, într-o cameră separată, fiind necesară limitarea contactului cu celelalte persoane din locuință.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMANIA:

În situația deplasărilor spre România se recomandă verificarea condițiilor de călătorie din statele de tranzit (https://reopen.europa.eu/en și http://www.mae.ro/node/51880), cu accent pe cea mai folosită rută pe cale rutieră spre România: Lituania – Polonia – Slovacia – Ungaria – Romania. Recomandarea este valabilă și pentru deplasările pe cale aeriană, fiind necesară verificarea condițiilor de călătorie în statul de escală.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Ca urmare a introducerii stării de carantină pe întreg teritoriul Lituaniei, se aplică următoarele măsuri:

 • Este interzisă deplasarea persoanelor în afara locuinței proprii, cu excepția deplasărilor la locul de muncă, pentru achiziționarea de alimente, pentru îngrijire medicală de urgență sau pentru a participa la ceremonii funerare.
 • Interacțiunile cu alte persoane care nu fac parte din familie sunt interzise, cu următoarele excepții:
 • situațiile de urgență care necesită asistență;
 • situațiile care implică îngrijirea unor persoane bolnave sau incapabile să aibă grijă de ele.
 • Deplasările la nivel național (dintr-o municipalitate în alta) în perioada 24 februarie 2021, ora 00.00 – 15 martie 2021, ora 00:00 sunt restricționate, cu următoarele excepții:
 • în cazul decesului rudelor apropiate;
 • pentru deplasarea la locul de muncă atunci când acesta este într-o altă localitate;
 • pentru îngrijiri medicale de urgență.
 • în cazul persoanelor care se deplasează la imobilele deținute în altă localitate.
 • Începând cu data de 24 februarie 2021 au fost autorizate deplasările între cele mai importante orașe ale țării: Alytus, Kaunas, Klaipeda, Panevezys, Siauliai și Vilnius. Rezidenții din orașele și districtele amintite vor putea să se deplaseze între oraș și districtul din jur.
 • Toate persoanele cu vârsta peste 6 ani vor purta elemente de protecție pentru nas și gură în spațiile publice (măști, aparate de respirat sau alte dispozitive, care acoperă complet nasul și gura). Măsura nu se aplică persoanelor care desfășoară exerciții în spații deschise, sportivilor care participă la competiții sportive de înaltă performanță și persoanelor cu dizabilități care nu pot purta măști din cauza stării de sănătate. Măștile nu sunt obligatorii în afara orașelor sau altor zone rezidențiale dacă nu există alte persoane în afară de membrii familiei la o distanță mai mică de 20 de metri.
 • Masca trebuie purtată în zonele comune ale unităților de cazare.
 • Purtarea măștii este recomandată inclusiv în cazul participării la un eveniment privat sau atunci când persoana comunică cu alți membri ai familiei.
 • Transportul public urban pe distanțe lungi sau suburban este limitat la numărul de pasageri care pot fi așezați la o distanță de cel puțin 1 metru.

 

Funcționarea magazinelor, inclusiv a magazinelor din centrele comerciale și/sau de divertisment, a piețelor și altor puncte de vânzare publice, este interzisă.

Prevederea nu se aplică pentru:

 • magazinele, chioșcurile și pavilioanele (cu excepția chioșcurilor și pavilioanelor din piețe) care funcționează în interior, dispun de o zonă de vânzare cu amănuntul de maximum 300 mp și oferă acces direct din exterior pentru clienți sau o intrare separată utilizată exclusiv de clienții magazinului sau ai pavilionului respectiv. Începând cu 15.02.2021, acestea își pot relua activitatea, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară. Prin zone de vânzare cu amănuntul se înțeleg spațiile comerciale destinate furnizării de servicii pentru clienți și expunerii mărfurilor. Acestea nu includ spațiile administrative, depozitele și facilitățile auxiliare, atelierele, scările și instalații sanitare.
 • magazinele a căror activitate principală este vânzarea de: produse alimentare și de uz gospodăresc, medicamente de uz uman și veterinar, produse optice și dispozitive tehnice ortopedice;
 • comerțul cu alimente în piețe și alte puncte de vânzare publice;
 • comerțul online și situația în care bunurile sunt livrate către persoane fizice și juridice sau ridicate la punctele de colectare.

În magazinele a căror funcționare este permisă trebuie să fie asigurați 10 mp de spațiu sau mai mult pentru fiecare persoană deservită și trebuie îndeplinite condițiile stabilite de manualul operațional de urgență la nivel național.

 

Servicii:

Efectuarea de servicii a căror furnizare impune contactul dintre furnizorul de servicii și destinatar este interzisă (ex. serviciile de înfrumusețare).

 • Sunt permise serviciile de asistență psihologică a căror furnizare nu poate fi efectuată de la distanță, cu condiția respectării prevederilor referitoare la siguranța sanitară în vigoare la nivel național.
 • Evenimentele culturale, de divertisment, sportive și alte întruniri comerciale și necomerciale organizate în spații deschise și închise sunt interzise.
 • Activitatea din unitățile de catering, restaurante și cafenele se interzice, ​​cu excepția situației în care produsele sunt livrate la pachet.
 • Activitatea barurilor, cluburilor de noapte, cazinourilor și saloanelor de jocuri de noroc este suspendată.

Spațiile destinate furnizării de servicii de cazare pe bază de chirie și subînchiriere pot fi utilizate numai pentru efectuarea măsurii de izolare a persoanelor.

 

Activitatea instituțiilor de stat și private

Activitatea instituțiilor de stat și municipale se efectuează de la distanță. Aceeași măsură este recomandată și pentru sectorul privat.

 

Activitatea instituțiilor de învățământ: este permis numai învățământul la distanță.

Învățământul preșcolar, primar și gimnazial se desfășoară de la distanță, cu excepția situațiilor în care există copii ai căror părinți (părinți adoptivi, tutori) nu au posibilitatea de a lucra de la distanță și a elevilor educați în școli / clase speciale.

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Cetățenii români aflați pe teritoriul Lituaniei pot solicita asistență consulară în cazul în care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, la numărul de telefon: +37068573238.

 

Datele de contact ale misiunii României în Lituania – AICI.