Macedonia de Nord

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 01.03.2020 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂDA, până la 30 iunie 2021

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu luna iunie, accesul tuturor cetățenilor străini este din nou permis în Macedonia de Nord, fără îndeplinirea unor condiții prealabile.
 • Aeroporturile Skopje și Ohrid s-au deschis începând cu luna iulie 2020.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI:

 • Cetățenii români din Macedonia de Nord se pot întoarce în România pe cale terestră prin Bulgaria, prin punctul de trecere a frontiere Deve Bair / Kjostendil sau prin Serbia, prin punctul de trecere a frontierei Tabanovce / Preshevo.
 • Având în vedere că autoritățile elene mențin închise punctele de frontieră cu Macedonia de Nord până la data de 8 martie 2021, se recomandă cetățenilor români care doresc să călătorească în Grecia să folosească rutele terestre din Bulgaria, pentru a evita nepermiterea intrării și modificarea itinerariului. Întoarcerea din Grecia către România este permisă prin punctele de trecere a frontierei de la Bogorodica / Evzoni (intrare) și Tabanovce / Preshevo (ieșire).

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Începând cu luna noiembrie, Guvernul Macedoniei de Nord a declarat stare de criză pe întreg teritoriul statului, lucru care permite implicarea armatei în combaterea pandemiei de COVID-19 și administrarea de către stat a instituțiilor medicale private. La 16 decembrie 2020, starea de criză a fost prelungită până la data de 30 iunie 2021.
 • Începând cu luna iunie, toate restricțiile de deplasare pe plan intern au fost eliminate și a fost consolidat controlul respectării măsurilor de distanțare.
 • Începând cu data de 21 ianuarie 2021, restaurantele și cafenelele revin la programul de lucru de până la ora 21.00, cu excepția restaurantelor și a altor facilități din aeroporturi, benzinării și hoteluri care vor putea funcționa cu program non stop, în conformitate cu legea.
 • Începând cu luna octombrie, purtarea măștii este obligatorie atât în interior (cu excepția restaurantelor și localurilor, cu respectarea măsurilor de distanțare socială și dezinfecție), cât și în exterior.
 • Se interzic adunările mai mari de 4 persoane în spațiile publice, pe parcursul întregii zile.
 • Autoizolarea devine obligatorie de la data dispunerii măsurii până la primirea unui rezultat negativ al testului pentru infecția cu SARS-CoV-2. Dacă testul este pozitiv, autoizolarea continuă.
 • Centrele comerciale de tip mall, sălile de sport, hotelurile, restaurantele și localurile și-au reluat activitatea, cu respectarea măsurilor de distanțare socială.

 

Date de contact ale misiunii României în Macedonia de Nord – AICI.

Solicita oferta