Muntenegru

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 02.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: NU

 

RESTRICȚII DE INTRARE ÎN MUNTENEGRU – excepții pentru anumite categorii:

Este permisă intrarea în Muntenegru a cetățenilor muntenegreni și străini, fără a fi necesară prezentarea unui test PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, cu următoarele excepții:

- persoanele care sosesc din Bulgaria, Luxemburg, Botswana, San Marino, Slovacia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Israel, India, Bahrain, Liban, Africa de Sud, Brazilia, SUA, Letonia, Estonia, Lituania, Malta, Franța, Spania, Portugalia, Regatul Țărilor de Jos, Irlanda, Belgia, Danemarca, Republica Cehă trebuie să prezinte un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior intrării în Muntenegru.

Intrarea fără restricții (fără obligativitatea prezentării unui test molecular PCR cu rezultat negativ) este permisă cetățenilor muntenegreni și cetățenilor străini care tranzitează acest stat și pentru turiștii care sosesc din Serbia și Bosnia și Herțegovina.

Toate punctele de trecere a frontierelor Muntenegrului cu statele vecine rămân deschise, turiștii străini având posibilitatea de a părăsi municipalitățile de reședință fără restricții suplimentare, inclusiv teritoriul localităților în care a fost introdusă carantina, dacă dețin un voucher sau o altă dovadă (Potvrda), care  demonstrează că se deplasează la o anumită destinație, un voucher de cazare la hotel sau dețin cazare în locuințe private aflate în afara localităților respective.

În cazul cetățenilor străini care nu îndeplinesc condițiile menționate mai sus, intrarea în Muntenegru este permisă cu obligația intrării în izolare (pentru o perioadă de 14 zile). În situații excepționale, este posibilă efectuarea unui test molecular tip PCR după primele 6 zile de izolare, iar dacă rezultatul testului este negativ, măsura poate fi suspendată.

Turiștii, cetățeni români, care sosesc direct din România sau din alte state/zone incluse pe lista verde, pot intra în Muntenegru prin toate punctele de trecere a frontierei, cu respectarea măsurilor sanitare în vigoare, în baza pașaportului, astfel încât aceștia să poată justifica locul în care s-au aflat în ultimele 15 zile anterior intrării în Muntenegru. În funcție de statul din care sosesc, turiștilor li se poate solicita să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular de tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, rezultatul pozitiv al unui test de anticorpi pentru SARS-CoV-2 clasa IgC sau rezultatul negativ al unui test serologic IgM /test ELISA, efectuate cu maximum 72 ore anterior intrării în Muntenegru, în laboratoare acreditate/recunoscute oficial. Obligația deținerii/prezentării unui test nu se aplică copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani.

Se recomandă tuturor cetățenilor români care intenționează să se deplaseze în Muntenegru în perioada următoare să nu staționeze (peste noapte) în state/zone incluse pe lista galbenă, iar la punctele de trecere a frontierei să prezinte un pașaport/titlu de călătorie valabil, cu viza de intrare/ieșire.

La toate punctele de trecere a frontierei cu Muntenegru sunt postate recomandările și măsurile sanitare în vigoare în Muntenegru. Noile măsuri pot fi consultate și pe pagina de internet a Ministerului Sănătății din Muntenegru: https://mzd.gov.me/vijesti/237460/Vazece-mjere-i-poruka-gradankama-i-gra...

Informații cu privire la date statistice, recomandări/măsuri sanitare în vigoare și evoluția cazurilor COVID-19 sunt disponibile pe pagina de internet a Institutului de Sănătate Publică din Muntenegru (https://www.ijzcg.me/me/novosti).

Telefonul de urgențe deschis de Ministerul Sănătății din Muntenegru este: +382 68 815 759.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Începând cu data de 28 februarie 2021, autoritățile muntenegrene au actualizat condițiile de intrare și restricțiile de circulație în Muntenegru, valabile timp de 10 zile, începând cu data de 2 martie (cu posibilitatea prelungirii). În această perioadă, este prelungită interdicția de circulație în Muntenegru în intervalul orar 21:00 - 5:00, restricția de călătorie între localități (pe distanțe lungi) de vineri, orele 21:00 până luni la 5:00 și limitarea programului de lucru a operatorilor comerciali și prestatorilor de servicii alimentare de tip catering până la ora 18:00.

În contextul deteriorării situației epidemiologice din întreaga țară și în special din localitățile: Podgorica, Cetinje, Ulcinj,  Herceg Novi, Nikšić și Plužine vor intra în carantină, suplimentar față de localitățile incluse deja pe această listă: Budva și Tivat. Totodată, în municipalitățile Danilovgrad, Bar și Tuzi, este permisă activitatea companiilor și antreprenorilor care desfășoară activități de tip catering în cadrul unor facilități (restaurante, cafenele, restaurante hoteliere și facilități de catering similare).

Pe fondul situației epidemiologice grave din localitățile Podgorica, Cetinje, Ulcinj, Herceg Novi, Nikšić și Plužine, sunt introduse restricții de circulație dinspre și către aceste localități, precum și următoarele măsuri:

- interdicția de funcționare a facilităților de tip catering și a operatorilor comerciali cu produse nealimentare, a centrelor comerciale și de fitness, a sălilor de sport (excepție: funcționarea facilităților de catering este permisă în anumite condiții, în localitatea Plužine);

- interdicția organizării activităților recreative în locuri deschise și publice;

- interzicerea funcționării zonelor de agrement (plimbări în grup, parcuri de distracții) și a altor facilități recreative;

- suspendarea punctelor publice unde se comercializează cafea și alte băuturi răcoritoare;

- sunt interzise întrunirile publice și toate evenimentele sportive. Instituțiile de învățământ din localitățile de mai sus, cu incidență crescută a infecțiilor, sunt închise, cursurile fiind organizate online. Cetățenilor le este recomandat să nu părăsească teritoriul municipiilor de reședință, decât în situații excepționale.

În aceste localități, sunt interzise:

- activitățile de tip catering ale companiilor și antreprenorilor care servesc produse alimentare (restaurante, cafenele și facilități de catering similare).

- organizarea activităților de divertisment și recreative pentru copii și adulți în locuri publice deschise (parc de distracții etc.).

În restul localităților se mențin măsurile sanitare anterioare.

De asemenea, autoritățile muntenegrene recomandă insistent identificarea unor modalități pentru ca toți angajații din companiile publice și private să aibă posibilitatea de a lucra de la domiciliu (telemuncă).

Persoanele care intenționează totuși să călătorească, din motive imperative, în alte localități în timpul zilelor de weekend, vor descărca/completa formularul standard (dovadă emisă de către angajator angajatului pentru care este necesar să se deplaseze în perioada/localitatea în care sunt valabile restricțiile de circulație) de pe pagina de internet: http://www.mzd.gov.me/ResourceManager/FileDownload.aspx?rId=420990&rType=2.

Guvernul Muntenegrului a lansat recent platforma covidodgovor.me unde cetățenii muntenegreni se pot înscrie pentru a se programa pentru vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2. Conform strategiei naționale de vaccinare și a Planului de Acțiune adoptat în ianuarie a.c. de către guvernul Muntenegrului, în primul rând este vaccinat personalul medical, care lucrează cu pacienți infectați și ulterior toți cetățenii, după categoriile de vârstă.

 

Datele de contact ale Ambasadei României în Muntenegru – AICI.