Noua Zeelanda

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 01.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: DA

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 15 ianuarie 2021, ora 23:59 NZT, persoanele care sosesc în Noua Zeelandă din Statele Unite ale Americii sau din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația de a prezenta un test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Testul trebuie efectuat cu maxim 72 ore înainte de îmbarcare, fiind acceptate testele PCR, RT-PCR, LAMP sau antigen.

Măsura se aplică în următoarele situații:

 • dacă punctul de plecare este Statele Unite ale Americii sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
 • dacă se efectuează tranzit mai lung de 96 ore prin Statele Unite ale Americii sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord;
 • dacă Noua Zeelandă este punct de tranzit spre o altă destinație.

Persoanele care au efectuat vaccinul împotriva SARS-CoV-2 nu sunt scutite de la prezentarea unui test negativ.

Detalii suplimentare pot fi consultate aici: https://covid19.govt.nz/travel-and-the-border/travel-to-new-zealand/pre-departure-testing-for-arrivals-into-new-zealand/

 

 • Începând cu data de 19 martie 2020, frontierele sunt închise pentru toate persoanele care nu sunt cetățeni sau rezidenți permanenți ai Noii Zeelande.
 • Niciun vas de croazieră nu poate intra în apele teritoriale ale Noii Zeelande.
 • Toți cetățenii sunt obligați să respecte restricțiile impuse de guvernul Noii Zeelande, disponibile la pagina de internet: https://covid19.govt.nz/government-actions/covid-19-alert-level/. Nu achiziționați bilete de avion fără a vă asigura că tranzitul în punctele de escală vă este permis.
 • Nu vă deplasați la aeroport dacă nu aveți pașaport valabil și un bilet de avion confirmat până în statul de destinație.
 • Înainte de a vă deplasa la aeroport, asigurați-vă că zborul dumneavoastră este confirmat și că tranzitul vă este permis în punctul/punctele de escală. Nu vi se va permite îmbarcarea dacă la punctul de check-in se constată că nu vă puteți duce călătoria la bun sfârșit.
 • Cetățenii străini care se află în Noua Zeelandă în baza unei vize temporare care a expirat în perioada 4 septembrie 2020 – 31 octombrie 2020 vor avea dreptul de ședere prelungit automat pe o perioadă de 5 luni. Confirmarea va fi transmisă prin e-mail de către Serviciul Imigrări. Oficiile consulare ale României nu pot interveni pe lângă autoritățile de imigrări pentru acordarea dreptului de muncă dacă viza de intrare în Noua Zeelandă nu a fost acordată și în scopul angajării. Pentru a verifica dacă tipul de viză beneficiază de această prelungire, vă rugăm să vă adresați Departamentului de Imigrări (https://www.immigration.govt.nz/contact).
 • Guvernul Noii Zeelande urmează să introducă un nou tip de viză temporară COVID-19 pentru a veni în sprijinul cetățenilor străini care se află temporar în Noua Zeelandă în baza unei vize valabile care urmează să expire și care, din motive întemeiate, nu se pot întoarce în țara de proveniență. Pentru a verifica dacă tipul dumneavoastră de viză beneficiază de această prelungire, vă rugăm să vă adresați Departamentului de Imigrări (https://www.immigration.govt.nz/contact); https://www.immigration.govt.nz/about-us/covid-19/visa-conditions-epidemic-statusvisa-conditions-epidemic-status.
 • Toate persoanele care au sosit din străinătate au obligația de a se supune măsurii de carantină instituționalizată și testărilor efectuate pe parcursul carantinei. Nerespectarea acestor măsuri are drept consecință expulzarea și interzicerea intrării în Noua Zeelandă pe viitor. Măsura expulzării poate fi dublată de pedeapsa cu închisoarea până la 28 de zile.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Tranzitul aeroportuar se realizează în condiții normale, în limita a 24 ore, atât pentru zborurile domestice, cât și cele internaționale. Cetățenii români trebuie să aplice pentru obținerea certificatului electronic NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority), obținut obligatoriu anterior deplasării (click aici pentru redirecționare spre NZeTA).

Este obligatoriu să dețineți un bilet de avion confirmat până în statul de destinație. Autoritățile din Noua Zeelandă își rezervă dreptul de a solicita dovada continuării călătoriei. 

Nu încercați să părăsiți zona de tranzit a aeroportului!

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Orașul Auckland și zona metropolitană se află sub restricții nivel 3:

 • părăsirea locuinței nu este permisă decât pentru motive esențiale;
 • se reinstituie programul de telemuncă, precum și studiul online;
 • este restricționată deplasarea spre zona de restricții nivel 2;
 • portul măștii de protecție în spații publice este obligatoriu;
 • operatorii economici a căror activitate presupune contact direct cu alte persoane trebuie să își suspende activitatea;
 • următorii operatori economici pot primi clienți: farmacii, benzinării, piețele locale, supermarketurile, măcelăriile și pescăriile.

 

În restul țării sunt impuse restricții de nivel 2. Click aici pentru mai multe detalii.

 

Date de contact ale misiunilor României în Noua Zeelandă – AICI.