Olanda / Regatul Tarilor de Jos

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 02.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂNU

ATENȚIE! Carantină (lockdown) în perioada 15 decembrie 2020 – 15 martie 2021.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 1. Toate persoanele cu vârsta de peste 13 ani care intenționează să efectueze o călătorie pe cale aeriană, feroviară, maritimă sau cu autocarul în Regatul Țărilor de Jos au obligația de a prezenta un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2.

Testul pentru infecția cu SARS-CoV-2 trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

 • să fie efectuat în ultimele 72 ore anterior sosirii și să fie negativ;
 • să fie un test molecular tip PCR;
 • să fie emis într-una din limbile engleză, germană, franceză, spaniolă sau olandeză;
 • să cuprindă numele și prenumele călătorului, în conformitate cu datele din pașaport;
 • să conțină detalii despre laboratorul care a efectuat testul, precum și data efectuării acestuia.

2. Începând cu data de 23 ianuarie 2021, pe lângă testul molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, persoanele care sosesc în Regatul Țărilor de Jos din zonele de risc (inclusiv România) pe cale maritimă sau aeriană, trebuie să prezinte și un test rapid (antigen sau LAMP - amplificare izotermă mediată prin buclă) efectuat cu maximum 4 ore înainte de plecare/îmbarcare. Măsura se aplică inclusiv pasagerilor aflați în tranzit. Mai multe informații cu privire la testul rapid pot fi consultate aici: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/tes....

Operatorii care asigură servicii de transport de persoane au obligația de a verifica dacă pasagerii care sosesc pe cale aeriană sau maritimă dețin cele două teste pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, lipsa acestora atrăgând imposibilitatea îmbarcării. 

 1. Începând cu data de 23 ianuarie 2021, sunt suspendate zborurile către Regatul Țărilor de Jos din următoarele state: Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord (inclusiv feriboturile), Africa de Sud, Brazilia, Argentina, Bolivia, Capul Verde, Chile, Columbia, Republica Dominicană, Ecuador, Guyana Franceză, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay și Venezuela. Pentru mai multe informații, se recomandă contactarea operatorului aerian.

Transportul de marfă din și către Marea Britanie este în continuare permis. Transportatorii din Marea Britanie care se îmbarcă pe feriboturi trebuie să prezinte un test rapid, efectuat cu maximum 24 de ore anterior îmbarcării.

Mai multe informații pot fi consultate la următoarea pagină de internet: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/vliegverbod-en-aanmeerverbod.

La acest moment, la sosirea în Regatul Țărilor de Jos, persoanelor care se deplasează din state încadrate în zona roșie sau portocalie (România este inclusă în zona portocalie) li se recomandă ferm autoizolarea pentru o perioadă de 10 zile din momentul intrării pe teritoriul acestui stat. Se poate ieși din izolare înainte de împlinirea termenului de 10 zile, dacă în cea de a cincea zi se efectuează un test PCR și acesta este negativ. Informații suplimentare cu privire la măsura autoizolării sunt disponibile la următoarele pagini de internet: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2021/01/20/lockdown-verder-aangescherpt-vanwege-zorgen-om-nieuwe-virusvarianten, https://www.government.nl/topics/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/travel-and-holidays/self-quarantine

Atenție!

 1. Persoanele care călătoresc în Regatul Țărilor de Jos din alte state decât cele membre ale Uniunii Europene, trebuie să prezinte testul molecular tip PCR, testul rapid menționat anterior, precum și o declarație pe propria răspundere, care poate fi descărcată aici: https://www.government.nl/documents/forms/2020/12/04/coronavirus-negative-test-declaration-form Declarația trebuie prezentată în format fizic.
 2. Pasagerii curselor aeriene, cu vârsta de peste 13 ani, trebuie să completeze și o declarație de sănătate obligatorie, indiferent de statul din care aleg să călătorească. Declarația medicală pe propria răspundere se regăsește la următoarea adresă: https://assets.ctfassets.net/biom0eqyyi6b/1ujr8KV2qtylvVTMpEFDDA/43ed0ddba60cc60dee1164840f3a2add/Gezondheidsverklaring_engels.pdf 

Exemplu: Cetățenii români care aleg să călătorească din România în Regatul Țărilor de Jos pe cale aeriană, trebuie să prezinte următoarele documente: test molecular negativ tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, test rapid și declarația menționată la punctul numărul 2. În schimb, cetățenii români care călătoresc din Statele Unite ale Americii către România, cu tranzit aeroportuar prin Amsterdam, trebuie să prezinte toate cele patru documente menționate anterior: test molecular negativ tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, test rapid, declarația pe propria răspundere și declarația medicală pe propria răspundere.

Mai multe informații: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/reizigers-van-binnen-de-eu-schengen.

Excepții de la obligativitatea prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2:

 • Persoanele cu vârsta sub 13 ani;
 • Persoanele care călătoresc cu microbuze sau autoturisme personale;
 • Călătorii din zone considerate sigure (lista publicată la: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen )
 • Muncitorii și studenții din zona de frontieră (30 km față de frontieră);
 • Titularii de pașapoarte diplomatice sau ID-uri diplomatice emise de MAE olandez;
 • Șefii de stat și membrii de guvern;
 • Persoanele care lucrează în domeniul transportului de mărfuri sau alte tipuri de transport (șoferii de camioane, persoanele care lucrează pe nave care transportă containere, „vrachiere”, cisterne, nave de pescuit, precum și persoanele care lucrează în sectorul energetic pe platformele de petrol și gaze și în parcurile eoliene, companiile offshore care furnizează servicii acestui sector și echipajul aerian, de croazieră și de feribot atunci când călătoresc în îndeplinirea atribuțiilor de servici);
 • Navigatorii care dețin carnet de marinar și călătoresc în interes de serviciu. Excepțiile nu se aplică navigatorilor de pe iahturi comerciale sau ambarcațiunilor de agrement.
 • Pasagerii unui zbor care nu au Regatul Țărilor de Jos ca destinație finală, dar trebuie să aterizeze pe un aeroport olandez din cauza unor circumstanțe neprevăzute;
 • Pasagerii cu un ordin de călătorie NATO sau cu o viză NATO-2.

Persoanele cu vârsta peste 13 ani trebuie să poarte mască de protecție în spațiile publice, interioare și exterioare, precum și în mijloacele de transport. Începând cu luna decembrie 2020, încălcarea acestei obligații este sancționată cu amendă în cuantum de 95 EUR.

Mai multe informații cu privire la măsurile aplicabile pe teritoriul Regatului Țărilor de Jos sunt disponibile la: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19.

PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Tranzitul aeroportuar este posibil cu condiția prezentării unui rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2 și a unui test rapid (pentru persoanele care sosesc din zone de risc, inclusiv România). Persoanele trebuie să rămână în zona de tranzit a Aeroportului Schiphol Amsterdam, să se asigure că dețin un bilet de avion și documente de călătorie valabile pentru a demonstra că se află în tranzit și să părăsească aeroportul în maxim 48 de ore.
 • Mai multe informații cu privire la tranzit se regăsesc la următoarea pagină de internet: https://www.government.nl/topics/c/coronavirus-covid-19/tackling-new-coronavirus-in-the-netherlands/travel-and-holidays.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

În ceea ce privește grupurile: 

Este permisă vizita la domiciliu a unei singure persoane (cu vârsta de 13 ani sau mai mult).

Numărul maxim de persoane din locuințe diferite care compun un grup în exterior va fi de 2.

Nu există un număr maxim de persoane care să împartă aceeași locuință.

 

În ceea ce privește viața de zi cu zi:

Se recomandă telemunca (cu excepția cazului în care nu există altă opțiune) și părăsirea domiciliului/reședinței doar pentru efectuarea cumpărăturilor și vizitele la medic.

Există o interdicție de deplasare pe timpul nopții, în intervalul orar 21:00-4:30. Încălcarea măsurii se sacționează cu amendă de 95 EUR.

Excepții de la interdicția de deplasare pe timpul nopții:

 • în caz de calamitate;
 • urgență medicală (inclusiv pentru animalul de companie);
 • mersul la serviciu;
 • efectuarea unei călătorii în străinătate / revenirea dintr-o călătorie din străinătate;
 • plimbarea animalului de companie;
 • ceremonii funerare;
 • citare în cadrul unei proceduri judiciare;
 • susținerea unui examen pentru MBO, HBO sau WO;
 • în urma susținerii unui interviu live la un post de televiziune/radio.

Persoanele care se încadrează în excepțiile de mai sus trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere, care se regăsește la următoarea pagină de internet:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/formulieren/2021/01/21/formulier-eigen-verklaring-avondklok.

Modelul de adeverință necesară persoanelor care se deplasează în interes de serviciu poate fi descărcat de pe următoarea pagină de internet, fiind necesară completarea acesteia de către angajator: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/formulieren/2021/01/21/formulier-werkgeversverklaring-avondklok .

Prezentarea declarației nu se solicită pentru: situațiile de urgență sau plimbarea animalului de companie.

Persoanele cu vârsta de peste 13 ani trebuie să poarte mască de protecție în spațiile publice, interioare și exterioare, precum și în mijloacele de transport. Începând cu luna decembrie 2020, încălcarea acestei obligații este sancționată cu amendă în cuantum de 95 EUR.

Sunt închise:

 • Începând cu data de 10 februarie, cetățenii își pot ridica cumpărăturile comandate online sau telefonic direct de la magazin sau puncte de livrare.
 • Teatrele, sălile de concerte, cinematografele, cazinourile etc.
 • Parcurile zoologice, parcurile de distracții etc.
 • Locațiile de sport în interior (săli de sport, piscine, saune, wellness etc.);
 • Restaurantele și cafenelele.

 

Începând cu data de 1 martie se redeschid parțial unitățile de învățământ secundar și MBO (1 zi/săptămână studenții pot merge la școală).

 

Începând cu data de 3 martie:

 • se redeschid magazinele (accesul se efectuează pe bază de programare, maximum 2 persoane pe etaj).
 • se redeschid saloanele de coafură și masaj (accesul se efectuează pe bază de programare).
 • școlile de șoferi își pot relua cursurile și se pot da examene.  

Hotelurile sunt deschise, dar activitatea restaurantelor și serviciul de livrare în cameră din hotel sunt suspendate. Livrarea la domiciliu este permisă.

Nu se comercializează sau livrează alcool între orele 20:00 - 07:00. Nu este permis transportul sau consumul de alcool în spațiile publice, între orele 20:00 - 07:00.

Rămân deschise:

 • Supermarketurile, piețele alimentare, brutăriile, măcelăriile și alte magazine de mâncare și băutură;
 • Farmaciile, cabinetele de optică și cabinetele veterinare etc.;
 • Magazinele pentru reparații și întreținere;
 • Locațiile destinate serviciilor de coletărie;
 • Băncile;
 • Bibliotecile, însă numai pentru colectarea cărților.
 • Școlile primare și centrele de îngrijire a copiilor.

În ceea ce privește activitățile sportive pentru persoanele cu vârsta de până la 26 ani, se aplică următoarele reguli:

 • Sportul este permis în locații speciale, cu mai mult de 2 persoane. 
 • Toate sălile de sport, cantinele sportive, vestiarele și dușurile sunt închise.
 • Competițiile sportive sunt interzise.
 • Sportivilor de performanță le este permis să se antreneze și să joace meciuri, fără prezența publicului.

În ceea ce privește călătoriile:

Se recomandă limitarea călătoriilor cât mai mult posibil și evitarea aglomerației.

Pentru călătoriile în străinătate se recomandă respectarea sfaturilor de călătorie ale MAE olandez și amânarea deplasărilor până pe 31 martie 2021. 

Atenționări cu privire la angajarea în Regatul Țărilor de Jos pe perioada pandemiei de COVID-19 pot fi accesate aici: http://haga.mae.ro/local-news/1785.

 

Date de contact ale misiunii României în Regatul Ţărilor de Jos – AICI.