Polonia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 21.10.2020. Data ultimelor modificari: 20.10.2020 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

 

STARE DE URGEN╚Ü─é: NU 

Începând din data de 17 octombrie, aproximativ jum─âtate din teritoriul Poloniei (în care locuie┼čte peste 70% din popula┼úie, inclusiv marile ora┼če: Var┼čovia, Cracovia, Gdansk, Lodz, Poznan, Lublin etc.) a fost inclus─â în „zona ro┼čie”, restul regiunilor fiind desemnate “zon─â galben─â”.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând din data de 13 iunie 2020, Republica Polon─â a aprobat redeschiderea traficului la frontierele cu statele membre UE (intrare, ie╚Öire, tranzit).

Restric╚Ťiile de c─âl─âtorie din/c─âtre Republica Polon─â privesc cet─â╚Ťenii statelor ter╚Ťe în raport cu statele membre UE.

 • Astfel, pot trece frontierele în/din Republica Polon─â urm─âtoarele categorii de persoane:
  • Cet─â╚Ťenii statelor membre UE;
  • Cet─â╚Ťenii statelor membre UE/Zona Economic─â European─â sau ai Confedera╚Ťiei Elve╚Ťiene, so╚Ťul/so╚Ťia ╚Öi copiii acestora când c─âl─âtoresc pe teritoriul Republicii Polone c─âtre statul de domiciliu/re╚Öedin╚Ť─â.

De asemenea, pot trece frontierele în/din Republica Polon─â urm─âtoarele categorii de persoane (inclusiv cet─â╚Ťeni ai statelor ter╚Ťe care se încadreaz─â în categoriile mai jos men╚Ťionate):

 • Persoanele care au un drept temporar/permanent de ╚Öedere în Republica Polon─â sau de╚Ťin un permis de munc─â;
 • Elevii ╚Öi studen╚Ťii care studiaz─â în Republica Polon─â.

Aten╚Ťie! Transportul de marf─â tip cargo se desf─â╚Öoar─â în condi╚Ťii normale!

 

 • Obliga╚Ťia de a se supune carantinei se aplic─â urm─âtoarelor categorii de persoane care sosesc pe teritoriul Republicii Polone:
 • persoanele care trec frontiera Republicii Polone dintr-un stat ter╚Ť în raport cu statele membre UE;
 • persoanele care au avut contact direct cu persoane infectate (sau poten╚Ťial infectate) cu COVID-19;
 • persoanele care tr─âiesc împreun─â cu o persoan─â care este plasat─â în carantin─â.

 

Se aplic─â urm─âtoarele reguli:

 • carantina (izolarea unei persoane cu un rezultat pozitiv al primului test de diagnostic pentru SARS-CoV-2).
 • Izolarea la domiciliu - dureaz─â 10 zile, cu condi╚Ťia ca pacientul s─â nu prezinte simptome de COVID-19.

În cazul în care simptomele COVID-19 apar în timpul izol─ârii, un medic primar solicit─â prelungirea perioadei de izolare, care nu se poate termina mai devreme de 13 zile de la apari╚Ťia simptomelor.

În caz de izolare în spitale ╚Öi sec╚Ťii de izolare, sfâr╚Öitul perioadei de izolare este decis de medicul responsabil pentru pacient, dar nu poate veni mai devreme de 13 zile dup─â apari╚Ťia simptomelor, cu condi╚Ťia ca în ultimele trei zile pacientul s─â nu prezinte simptome.

Carantina impus─â de inspec╚Ťia sanitar─â persoanelor care trec frontiera a fost scurtat─â la 10 zile, iar persoanele f─âr─â simptome în carantin─â nu mai sunt testate.

În aceast─â perioad─â, se interzice persoanelor aflate în carantin─â/izolare:

 • p─âr─âsirea imobilului în care persoana efectueaz─â izolarea sau carantina;
 • în cazul în care o persoan─â aflat─â în carantin─â este în contact strâns cu alte persoane, acestea trebuie, de asemenea, s─â fie plasate în carantin─â, dac─â manifest─â simptome ale bolii (senza╚Ťie de r─âu, febr─â, tuse, respira╚Ťie scurt─â), cu obligativitatea de a raporta acest fapt telefonic autorit─â╚Ťilor sanitare.

 

Important! Prevederile legale instituie o amend─â de pân─â la 30.000 PLN pentru înc─âlcarea obliga╚Ťiei de a respecta carantina.

 

 • Urm─âtoarele categorii de persoane sunt exceptate de la obliga╚Ťia de a se supune carantinei la intrarea pe teritoriul Republicii Polone:
 • cet─â╚Ťenii statelor membre ale Uniunii Europene, statele membre ale Asocia╚Ťiei Europene de Liber Schimb (AELS);
 • p─âr╚Ťile la Acordul privind Spa╚Ťiul Economic European sau Confedera╚Ťia Elve╚Ťian─â ╚Öi so╚Ťii ╚Öi copiii acestora.

 

Traficul aerian intern se desf─â╚Öoar─â în condi╚Ťii normale.

Traficul feroviar se desf─â╚Öoar─â în condi╚Ťii normale la frontierele cu statele membre UE. Restric╚Ťia se aplic─â c─âl─âtoriei cu trenuri interna╚Ťionale c─âtre destina╚Ťii din afara frontierelor externe ale UE.

 

M─éSURI PE PLAN INTERN:

 • Portul m─â╚Ötii de protec╚Ťie în toate spa╚Ťiile publice (interior ╚Öi exterior) a devenit m─âsur─â preventiv─â obligatorie,  inclusiv

în autobuze, tramvaie ╚Öi trenuri, autoturisme, atunci când se c─âl─âtore╚Öte cu cineva cu care nu se locuie╚Öte zilnic, magazine, b─ânci, pie╚Ťe ╚Öi oficii po╚Ötale, cinematografe ╚Öi teatre, cabinete medicale, clinici, spitale, saloane de masaj, biserici, ╚Öcoli, universit─â╚Ťi, cl─âdirile publice, inclusiv în birouri, în special în spa╚Ťiile institu╚Ťiilor de stat.

 • Obligativitatea de a respecta distan╚Ťarea fizic─â în spa╚Ťiul public - 1,5m;
 • Educa╚Ťia:

În zona ro╚Öie: s-a trecut la sistemul de înv─â╚Ť─âmânt online, pentru ciclul liceal ┼či universitar, cu excep╚Ťia orelor de practic─â;

În zona galben─â: s-a trecut la sistemul de înv─â╚Ť─âmânt hibrid.

 • Evenimentele sportive:

Atât în zona galben─â, cât ╚Öi în zona ro╚Öie, sunt organizate f─âr─â participarea publicului.

 • Evenimentele culturale:

Atât în zona galben─â, cât ╚Öi în cea ro╚Öie, evenimentele culturale care au loc în interior, sunt permise cu condi╚Ťia ca fiecare al doilea scaun s─â fie ocupat de c─âtre spectatori, cu un grad de ocupare de cel mult 25% din num─ârul total al locurilor, cu men╚Ťinerea distan╚Ťei de 1,5m între spectatori ╚Öi portul m─â╚Ötii de protec╚Ťie.

În ambele zone, evenimentele culturale care au loc în exterior, sunt permise cu condi╚Ťia ca fiecare al doilea scaun s─â fie ocupat, alternând rândurile, cu un grad de ocupare de cel mult 50% din num─ârul total al locurilor, cu men╚Ťinerea distan╚Ťei de 1,5m între spectatori ╚Öi portul m─â╚Ötii de protec╚Ťie.

 • Restaurante:

Se permite func╚Ťionarea acestora în intervalul orar 06:00-21:00. Restric╚Ťia de interval orar nu se aplic─â pentru serviciile de alimenta╚Ťie cu livrare în afara restaurantului. Pentru clien╚Ťii care servesc masa în restaurant, ace╚Ötia sunt obliga╚Ťi s─â poarte masca de protec╚Ťie pân─â se vor a╚Öeza la masa unde sunt servi╚Ťi. Personalul localului este obligat s─â poarte masca de protec╚Ťie. Se va ocupa doar fiecare a doua mas─â, cu gradul de ocupare de 1 persoan─â/4 mp.

 • Activitatea hotelier─â:

În ambele zone este permis─â, cu excep╚Ťia cluburilor, discotecilor ╚Öi a spa╚Ťiilor pentru dans. În interiorul unit─â╚Ťilor de cazare se aplic─â regulile stabilite pentru restaurante, activit─â╚Ťi culturale ╚Öi sportive, dac─â exist─â astfel de facilit─â╚Ťi în interiorul hotelurilor. Accesul la piscine, centre spa ╚Öi s─âli de sport (dac─â exist─â în unitatea hotelier─â), este permis doar persoanelor care sunt cazate în hotel cel pu╚Ťin pentru o zi.

 • Parcuri acvatice/Piscine:

În zona galben─â: se suspend─â activitatea acestora, cu excep╚Ťia bazinelor pentru înot, a s─âlilor de sport ce func╚Ťioneaz─â în cadrul centrelor medicale, respectiv cele folosite pentru practicarea sportului de performan╚Ť─â, precum ╚Öi cele utilizate în cadrul institu╚Ťiilor de înv─â╚Ť─âmânt, conform programei ╚Öcolare. Se instituie interdic╚Ťia furniz─ârii de servicii pentru îmbun─ât─â╚Ťirea condi╚Ťiei fizice (saune, saloane de masaj).

În zona ro╚Öie: se suspend─â activitatea acestora.

 • Parcuri de distrac╚Ťie / gr─âdini ╚Öi parcuri publice:

În zona galben─â: se permite accesul cu condi╚Ťia de a se respecta un grad de ocupare de 1 persoan─â/10 mp, cu excep╚Ťia locurilor de parcare.

În zona ro╚Öie: se suspend─â accesul în astfel de loca╚Ťii.

 • S─âli de sport:

În zona galben─â: se suspend─â activitatea acestora, cu excep╚Ťia bazinelor pentru înot, a s─âlilor de sport ce func╚Ťioneaz─â în cadrul centrelor medicale, respective cele folosite pentru practicarea sportului de performan╚Ť─â, precum ╚Öi cele utilizate în cadrul institu╚Ťiilor de înv─â╚Ť─âmânt, conform programei ╚Öcolare. Se instituie interdic╚Ťia furniz─ârii de servicii pentru îmbun─ât─â╚Ťirea condi╚Ťiei fizice (saune, saloane de masaj).

În zona ro╚Öie: se suspend─â activitatea.

 • Cinematografe:

În ambele zone se permite accesul publicului, cu condi╚Ťia de a se ocupa doar fiecare al doilea scaun ╚Öi cel mult 25% din num─ârul total al locurilor din sal─â, portul obligatoriu al m─â╚Ötii de protec╚Ťie.

 • Centre de recuperare medical, sanatorii:

Desf─â╚Öurarea procedurilor de tratament în sanatorii ╚Öi centre de recuperare sunt condi╚Ťionate de prezentarea de c─âtre pacient a unui test COVID-19 negativ, efectuat cu cel mult 6 zile înaintea începerii procedurii; regula se aplic─â ╚Öi copiilor.

 • Adun─âri publice:

Pot fi organizate adun─âri publice la care se permite participarea a cel mult 25 de persoane în zona galben─â ╚Öi cel mult 10 în zona ro╚Öie. Participan╚Ťii trebuie s─â p─âstreze o distan╚Ť─â de 1,5 metri între ei ╚Öi s─â poarte masca de protec╚Ťie.

 • Nun╚Ťi, botezuri, ceremonii familiale, înmormânt─âri:

În zona galben─â: începând din data de 19 octombrie 2020, se permit cu condi╚Ťia ca num─ârul de participan╚Ťi s─â nu dep─â╚Öeasc─â 20. Participan╚Ťii la astfel de evenimente trebuie s─â poarte masca de protec╚Ťie pân─â se vor a╚Öeza la masa unde vor servi alimentele.

În zona ro╚Öie: începând din data de 19 octombrie 2020, se suspend─â organizarea acestora pân─â la noi dispozi╚Ťii.

 • Transportul public:

Vehiculele de transport public pot transporta c─âl─âtori, cu respectarea urm─âtoarelor condi╚Ťii:

 • Respectarea unui grad de ocupare de cel mult 50% din num─ârul total de locuri;
 • Respectarea unui grad de ocupare de cel mult 30% din num─ârul total de locuri (pe scaun ╚Öi în picioare) prev─âzut în fi╚Öa tehnic─â a vehiculului, cu obliga╚Ťia de a l─âsa liber cel pu╚Ťin 50% din num─ârul de locuri;
 • Portul obligatoriu al m─â╚Ötii de protec╚Ťie.
 • Activitatea comercial─â:

Pe tot teritoriul statului, clien╚Ťii au obliga╚Ťia de a purta m─ânu╚Öi de unic─â folosin╚Ť─â sau de a utiliza solu╚Ťii pentru dezinfectarea mâinilor.

Discoteci, cluburi de noapte:

Se suspend─â activitatea acestora, atât în zona galben─â, cât ╚Öi în zona ro╚Öie, pân─â la noi dispozi╚Ťii.

 • Transportul aerian de pasageri:

 Se vor respecta urm─âtoarele obliga╚Ťii:

 • Punerea la dispozi╚Ťia pasagerilor a solu╚Ťiei pentru dezinfectarea mâinilor, la bordul aeronavei.
 • Dezinfectarea aeronavei:
 • Înmânarea de formulare pasagerilor pentru a fi completate cu datele care s─â permit─â contactarea ╚Öi localizarea acestora, atât în cazul pasagerilor afla╚Ťi în tranzit, cât ╚Öi în cazul pasagerilor care au ca destina╚Ťie final─â Republica Polon─â.
 • Localit─â╚Ťile desemnate de c─âtre autorit─â╚Ťile polone drept ,,zone ro╚Öii,, începând din data de 17.10.2020 sunt urm─âtoarele:

Silezia de Jos: G┼éogów, Kamienna Góra, Legnica, Lubin, Milicki, Polkowicki.

Kuyavian - Pomerania: Aleksandrowski, Bydgoszcz, Grudzi─ůdzki, Inowroc┼éawski, Mogilno, Nakielski, Radziejowski, Toru┼ä, Tuchola, W┼éoc┼éawski, ┼╗ni┼äski, Bydgoszcz,  Grudziadz, Toru┼ä, W┼éoc┼éawek.

Lublin: Janowski, Lublin, ┼ü─Öczna, ┼üukowski,  Pu┼éawski, Rycki, ┼Üwidnicki, W┼éodawa, Helmet, Zamosc.

Lubuskie: Gorzowski, Krosno, Mi─Ödzyrzecki, ┼╗arski.

┼üód┼║:  Be┼échatów, Brzeziny, ┼üowicki, Eastern ┼üód┼║, Pabianicki, Spider, Piotrkowski, Radomsko, Wielinski, Boat, Piotrkow Trybunalski, Skierniewice.

Ma┼éopolskie: Bochnia, Chrzanowski, Gorlicki, Krakow, limanowski, Miechowski, My┼Ťlenicki, Nowos─ůdecki, Nowy Targ, Olkusz, O┼Ťwi─Öcim, Suski, Tatra Mountains, Wadowicki, Wielicki, Cracow, Nowy S─ůcz, Tarnow.

Mazowieckie: Garwolin, legionnaire, Makowski, Otwock, Przasnysz, Radom, Szydłowiecki, Siedlce, Warsaw.

Opole: Głubczycki, Kędzierzyn-Koźle, Krapkowicki, Namysłowski, Nysa, Oleska, Prudnicki, Shooting.

Podkarpackie: Brzozowski, Debicki, Jaroslawski, Kolbuszowski, Le┼╝ajsk, ┼üa┼äcut, Mielecki, Przemy┼Ťl, Przeworsk, Ropczycko-S─Ödziszowski, Rzeszów, Sanok, Strzy┼╝owski, leski, Industry, Rzeszow.

Podlaskie: Bia┼éystok, Bielski, Hajnowski, Sokólski, Wysokie Mazowieckie, Zambrowski, Bia┼éystok, Suwa┼éki.

Pomerania: Chojnicki, Gdansk, Kartuski, Koscierzyna, Kwidzyn, Lęborski, Pucks, Słupsk, Starogard, Tczewski, Wejherowski, Gdynia, Słupsk, Sopot.

Silezia: Cieszyn, Cz─Östochowa, K┼éobucki, ┼╗ywiec, Cz─Östochowa, Ruda Slaska.

Świętokrzyskie: Buski, Jędrzejowski, Kielce, Pińczowski, Skarżysko, Włoszczowski, Kielce.

Warmia-Masuria: Działdowski, Iławski, New Town, Olsztyn.

Wielkopolska: Gosty┼äski, Jarocinski, Krotoszy┼äski, Mi─Ödzychodzki, Ostrów, Poznan, Rawicki, S┼éupecki, Wolszty┼äski, Poznan.

Pomerania de Vest: Sławieński, Szczecin, Koszalin.

 

Date de contact ale Ambasadei României în PoloniaAICI.