Republica Dominicana

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

 

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 10.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

 STARE DE URGENȚĂ: DA, până la data de 1 martie 2021. 

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 • Începând cu luna iulie 2020, s-au ridicat restricțiile și s-au redeschis frontierele Republicii Dominicane, precum și aeroporturile din acest stat.
 • În prezent nu se mai solicită prezentarea rezultatului unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 la intrarea în Republica Dominicană, însă în aeroporturi sau porturi se efectuează teste rapide, aleatoriu. Copiii cu vârsta de sub 5 ani și membrii echipajului sunt exceptați de la această măsură. De asemenea, tuturor pasagerilor li se verifică temperatura la sosire.

Pasagerii care prezintă simptome sau ale căror rezultate sunt pozitive vor fi plasați în carantină, în locuri special amenajate de către autorități. Anterior călătoriei, pasagerii trebuie să confirme cu compania aeriană și cu aeroportul din statul de proveniență informațiile privind cerințele necesare pentru permiterea îmbarcării (prezentarea unor eventuale teste sau alte condiții conexe pentru zborurile către Republica Dominicană sau pentru întoarcerea în statul de proveniență).

 

 • Declarația pe propria răspundere cu privire la starea de sănătate a pasagerului: Până la data de 31 ianuarie 2021, ca parte a formularelor de imigrare și vamale furnizate de compania aeriană sau de autoritățile dominicane, pasagerii trebuiau să completeze și să trimită formularul numai în format tipărit: Declaración Jurada de Salud del Viajero. Prin acest formular, pasagerii declară că nu au simptome ale infecției cu virusul SARS-CoV-2 și furnizează informații de contact pentru următoarele 30 de zile. Începând cu data de 1 februarie 2021, completarea formularului electronic (E-Ticket) este obligatorie. Formularul poate fi accesat la următoarea pagină de internet: https://eticket.migracion.gob.do. Pasagerii trebuie să completeze un formular pentru sosire și altul pentru plecare, iar sistemul va genera două coduri QR. Cu toate acestea, până la data de 31 martie 2021, autoritățile dominicane vor accepta ambele tipuri de înregistrare pentru a intra în țară: prin intermediul formularelor fizice și prin sistemul digital. Începând cu 1 aprilie 2021, se va utiliza exclusiv formularul electronic.

 

Aeroporturile dominicane dispun de acces gratuit la internet, astfel încât pasagerii care nu au completat formularul înainte de zbor pot efectua această operațiune în aeroport. Pentru a economisi timp la sosire, se recomandă completarea formularului cu 72 de ore înainte de călătorie, imprimarea sau efectuarea unei capturi de ecran a codului QR, care va fi prezentat la punctul de trecere a frontierei. În prezent, pagina de internet https://eticket.migracion.gob.do/ prezintă unele dificultăți tehnice la completarea formularelor folosind dispozitive Apple (smartphone-uri și tablete) și motoarele de căutare Safari și Internet Explorer, printre altele. Autoritățile dominicane lucrează constant pentru a îmbunătăți sistemul. La acest moment, se recomandă ca pasagerii cu dispozitive Apple să completeze formularul folosind un computer și un alt browser, spre exemplu Google Chrome. Pentru mai multe informații, inclusiv un video cu instrucțiuni de completare, se recomandă consultarea paginii de internet: https://viajerodigital.mitur.gob.do/.

 • Deși frontierele nu sunt închise, nu se recomandă efectuarea unor sejururi turistice în Republica Dominicană în această perioadă. Cursele aeriene cu statele din Europa au fost limitate.
 • Începând cu data de 26 ianuarie 2021, Ministerul Turismului din Republica Dominicană pune la dispoziția turiștilor cazați în hoteluri, care doresc să revină în Statele Unite ale Americii, posibilitatea de a se testa pentru a îndeplini astfel condiția de a prezenta dovada unui test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu 72 de ore înainte de decolare. Această posibilitate este oferită pentru toți turiștii internaționali care sunt cazați la hotel și care au călătorit pe cale aeriană ca parte a unui Program (Free Health Coverage Plan) valabil până la data de 31 martie 2021. Unele hoteluri au decis suportarea acestor cheltuieli, altele își asumă doar o parte din costul testului, iar altele nu sunt parte a acestui Program. Se recomandă contactarea directă a hotelul pentru verificarea procedurii utilizate. La cerere și contra cost, anumite hoteluri oferă clienților posibilitatea efectuării unui test tip PCR.
 • Pasagerii care sosesc în Republica Dominicană din Marea Britanie trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, eliberat cu maximum 72 de ore anterior decolării. Pasagerii care nu prezintă testul sunt obligați să îl efectueze la sosirea în Republica Dominicană și să rămână în carantină pentru o perioadă de 7 zile, într-o facilitate guvernamentală, pe propria cheltuială. Măsura carantinei poate fi prelungită în funcție de rezultatul testului. Măsurile se aplică tuturor pasagerilor care s-au aflat în Marea Britanie cu 2 săptămâni înainte de sosirea în Republica Dominicană. În toate cazurile, carantina se efectuează în spații desemnate de guvernul dominican și nu poate fi suspendată dacă nu se obține un rezultat negativ al testului tip PCR.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • În toată țara sunt impuse restricții de circulație. Ca urmare a creșterii numărului cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2, măsurile restrictive au fost prelungite până la data de 22 februarie 2021. Circulația a fost restrânsă între orele 17:00-5:00 în timpul săptămânii, fiind permise deplasările în intervalul orar 19:00 - 22:00 în toată țara pentru întoarcerea cetățenilor și a turiștilor la domiciliu/reședință/unitate de cazare. În weekend, circulația este restrânsă în intervalul 17:00-5:00, fiind permise deplasările între 17:00-20:00. Turiștilor nu li se cere să respecte aceste instrucțiuni în stațiunea în care sunt cazați, dar vor fi obligaţi să rămână la locul de cazare în timpul orelor stabilite.
 • În intervalul orar în care se poate circula, este permisă deplasarea pasagerilor internaționali, a operatorilor internaționali și a operatorilor de vehicule private sau comerciale care asigură servicii de transport, precum și a angajaților identificați corespunzător din sectorul transportului maritim și aerian, aflați în tranzit către porturi/aeroporturi. Transferurile de la și către aeroport se pot efectua cu prezentarea unui act de identitate/pașaport și itinerariul de zbor al pasagerului.
 • Plajele vor rămâne deschise publicului în intervalul orar în care deplasările sunt permise și vor fi supravegheate pentru evitarea aglomerației și asigurarea respectării distanțării sociale.
 • Toți turiștii internaționali care sosesc cu zboruri comerciale și sunt cazați la hotel vor primi un plan de acoperire medicală gratuit, în procesul de înregistrare la hotel, care va include acoperire pentru situații de urgență de infecție sau expunere la virusul SARS-CoV-2 în timpul șederii în Republica Dominicană. Acoperirea include îngrijiri medicale de către specialiști, transferuri medicale, transferul unui membru al familiei, scutire de penalizare pentru modificări ale tarifelor aeriene, cazare pentru sejururi lungi etc. Acest plan va fi furnizat gratuit turiștilor care sosesc înainte de 31 martie 2021 și va fi plătit 100% de guvernul dominican. Pentru a obține acoperirea planului de asistență, turistul trebuie să intre în Republica Dominicană exclusiv pe cale aeriană. Măsura se aplică doar turiștilor cazați în hoteluri. Pentru mai multe informații sau pentru a primi asistență în Republica Dominicană în caz de expunere la virusul SARS-CoV-2, se recomandă contactarea liniei de asistență la numărul de telefon: +1 809 476 3232.
 • Se interzice organizarea, promovarea și realizarea evenimentelor mari, petrecerilor și concertelor.
 • Sunt interzise reuniunile de grup formate din mai mult de 10 persoane în locuri publice și locuri private de uz public.
 • Restaurantele și barurile (cu excepția celor din cadrul unităților de cazare) sunt închise pentru servirea la masă. Serviciile de livrare sunt permise până la ora 23:00.
 • Rămân închise parcurile, falezele, sălile de sport și alte spații sportive. Turneele profesioniste se pot desfășura doar fără spectatori.
 • Începând cu luna octombrie 2020, instituțiile au început să desfășoare activitate cu publicul.
 • Se recomandă respectarea distanțării fizice și utilizarea măștilor și a mănușilor de protecție.

 

Măsurile menționate anterior se aplică până la noi dispoziții.

 

Datele de contact ale Ambasadei României în Columbia, acreditată și pentru Republica Dominicană – AICI.