Rusia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 01.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: NU (alertă sporită)

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL

 • Începând cu luna martie 2020, este interzis temporar accesul cetățenilor străini pe teritoriul Federației Ruse (cu excepția cetățenilor cu drept de ședere, a cetățenilor din statele cu care Federația Rusă a reluat cursele aeriene directe, respectiv a cazurilor speciale prevăzute mai jos) și se instituie aplicarea măsurii de izolare la domiciliu pe durata a 14 zile pentru toți cetățenii ruși și străini care intră în acest stat pe termen lung (mai mult de 72 de ore/3 zile). Pentru cetățenii ruși și străini care intră pe teritoriul Federației Ruse pe termen scurt (mai puțin de 72 de ore/3 zile) nu se impune carantina/autoizolarea, însă este obligatorie prezentarea unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea pe teritoriul Federației Ruse.
 • Începând cu data de 8 februarie 2021 s-a reluat transportul feroviar de pasageri cu Belarus. Trenurile circulă pe ruta Minsk – Moscova – Minsk, precum și pe rutele Moscova – Kaliningrad și Kaliningrad – St. Petersburg, cu oprire la Minsk. Cursele sunt destinate cetățenilor din statele Uniunii Eurasiatice. Pasagerii au obligația prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de călătorie. La sosirea la destinație se verifică temperatura corporală, iar în cazul în care aceasta este ridicată, persoana este plasată în autoizolare, indiferent de rezultatul testului.
 • Începând cu data de 26 decembrie 2020, persoanele care sosesc din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord au obligația de a se supune izolării la domiciliu/reședință timp de 14 zile de la data sosirii în Federația Rusă. Excepție fac doar echipajele aeronavelor care realizează cursele.
 • Începând cu data de 1 martie 2021 se redeschide frontiera între Federația Rusă și Georgia pentru cetățenii/rezidenții celor două state, indiferent de motivul deplasării. Cetățenii/rezidenții ruși au obligația de a prezenta un test molecular cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore anterior efectuării deplasării.
 •  Începând cu data de 3.02.2021, cetățenii străini, indiferent de naționalitate, care se deplasează din Federația Rusă în Franța, inclusiv pentru tranzit, nu pot intra în Franța dacă nu fac parte din categoriile exceptate și dacă nu pot face dovada naturii urgente a deplasării (urgență medicală/de familie/profesională). Pentru persoanele care doresc să se deplaseze din Federația Rusă în Franța sau către orice altă destinație cu tranzit prin Franța, se recomandă consultarea în prealabil, înaintea achiziționării biletelor de avion, posibilitatea de a efectua călătoria.
 • Autoritățile ruse au anunțat suspendarea, până la noi dispoziții, a sistemului de e-viza care urma să fie operaționalizat începând cu data de 01.01.2021. Sistemul, valabil pentru cetățenii din 52 de state, inclusiv România, va fi reluat după ridicarea restricțiilor impuse la data de 18.03.2020 pentru intrarea în Federația Rusă.

 

Restricțiile nu se aplică pentru:

 • diplomații acreditați și membrii acestora de familie care îi însoțesc la post, cu informarea MAE rus/Ambasadei Rusiei asupra deplasării. Diplomații și membrii lor de familie nu sunt exceptați de la măsura carantinei de 14 zile la sosirea/revenirea în Federația Rusă;
 • curierii diplomatici, cu informarea MAE rus/Ambasadei Rusiei asupra deplasării;
 • persoanele cu viză diplomatică, de serviciu sau simplă, eliberată pentru deplasarea în Federația Rusă în legătură cu decesul unei rude apropiate (soț/soție, părinți, copii);
 • persoane cu viză diplomatică, de serviciu sau simplă, eliberată pentru deplasarea în Federația Rusă pentru îngrijirea unor rude apropiate (soț/soție, părinți, copii) și persoane aflate în întreținere;
 • membrii de familie ai cetățenilor ruși în scopul reîntregirii familiei;
 • persoane cu drept de ședere permanentă pe teritoriul Federației Ruse, precum și persoanele care se află în tranzit prin punctele aeroportuare de trecere a frontierei de stat ruse, fără a părăsi incinta aeroportului;
 • etnicii ruși care solicită stabilirea permanentă pe teritoriul Federației Ruse, depunând în acest sens actele prevăzute de lege;
 • conducătorii auto implicați în transportul internațional de marfă pe coridoarele verzi aprobate;
 • specialiștii implicați în montarea și întreținerea de echipamente de import, în beneficiul unor instituții ale statului rus, după informarea în prealabil a Serviciului Federal de Securitate (FSB) și a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de către instituția beneficiară (angajator).
 • începând cu luna decembrie 2020 se permite accesul membrilor de familie ai specialiștilor, în scopul reîntregirii familiei, cu informarea prealabilă a FSB și MAI. Specialiștii și membrii acestora de familie care îi însoțesc în Federația Rusă au obligația de a prezenta, la intrarea pe teritoriul rus, un test negativ pentru infecția cu virusul SARS CoV-2, realizat prin metoda PCR;
  • Sportivii, arbitrii și antrenorii, în baza unui contract cu o entitate rusă din domeniu. Începând cu data de 22 noiembrie 2020, se permite accesul membrilor de familie a acestei categorii în scopul reîntregirii familiei; Atât sportivii, arbitrii și antrenorii, cât și membrii acestora de familie care intră pe teritoriul rus trebuie să prezinte un test negativ pentru infecția cu virusul SARS CoV-2 realizat prin metoda PCR;
 • cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Belarus, Republica Coreea, Cuba, Egipt, Elveția, Emiratele Arabe Unite, Etiopia, Japonia, Kazahstan, Kârgâzstan, Maldive, Serbia, Insulele Seychelles, Tanzania, Turcia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.
 • persoanele cu drept de ședere permanentă sau detașați în orașul Baikonur din regiunea Kzîl-Ordin, Republica Kazahstan pentru participarea la proiectele Programului federal pentru exploatarea spațiului cosmic.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Frontierele rămân deschise pentru transportul de marfă.
 • Transportul intern rutier este afectat în sensul introducerii unor restricții la trecerea liniei administrative dintre regiuni. Regimul aplicabil regiunilor trebuie verificat la autoritățile locale anterior efectuării deplasării. 
 • Transportul feroviar intern a fost limitat în urma reducerii deplasărilor.
 • Transportul aerian intern este reluat treptat.
 • Transportul maritim și fluvial este permis pentru mărfuri.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • Pe cale rutieră, ferată, maritimă sau fluvială: punctele de acces sunt închise circulației persoanelor.
 • Pe cale aeriană, accesul este permis doar pentru repatriere (prin Secția consulară a Ambasadei României la Moscova, precum și a consulatelor generale de la St. Petersburg și Rostov-pe-Don).
 • Sunt reluate cursele comerciale pe legăturile aeriene cu Turcia, Tanzania, Elveția, Kazahstan, Kârgâzstan, Belarus, Republica Coreea, Japonia, Emiratele Arabe Unite, Cuba, Finlanda, Polonia, Austria, Germania, Cipru, Thailanda, Cehia, Suedia, Azerbaidjan, Armenia și India.
 • La bordul aeronavelor pe cursele aeriene comerciale redeschise se permite accesul doar cetățenilor/persoanelor cu drept de ședere/rezidență în statele de origine, respectiv destinație ale zborurilor, inclusiv pentru turism dacă acest lucru este permis de către statul de destinație.
 • Conform precizărilor din statele europene, cursele reluate vizează repatrieri și deplasări din motive ce nu pot fi amânate, precum și pentru categoriile de persoane exceptate de la interdicția de călătorie (diplomați și categorii asimilate).
 • Aeroflot a anunțat reluarea curselor directe (zboruri săptămânale) pe ruta Moscova-Bangkok și Moscova-Phuket.
 • Conform anunțurilor oficiale din luna decembrie 2020, cetățenii străini care au intrat legal în Federația Rusă dar, din cauza pandemiei, nu au putut să își prelungească/obțină documentele necesare de prelungire a șederii (rezidența, patentul/licența de muncă, dreptul de ședere etc.), beneficiază de prelungirea automată a dreptului ședere, conform prevederilor decretului anterior. Noul termen al prevederii este 15.06.2021.
 • În contextul menținerii restricțiilor de intrare pentru cetățenii străini pe teritoriul Federației Ruse, NU s-au reluat angajările cetățenilor străini în regim normal și NU se eliberează vize de muncă/business visa pentru cetățenii statelor care nu au reluat legăturile de transport cu Rusia (UE, inclusiv România). Responsabilitatea aducerii de specialiști străini cu îndeplinirea tuturor formalităților prevăzute de Hotărârea de Guvern nr. 140-r din 26.01.2021, revine angajatorului din Rusia.
 • Conform  Hotărârii de Guvern nr. 140-r din 26.01.2021, care clarifică regimul de intrare a cetățenilor străini pe teritoriul rus în contextul restricțiilor impuse de pandemie,  pentru cetățenii străini care urmează să vină în Federația Rusă în scop medical (tratament), formalitățile legate de intrarea lor pe teritoriul rus se realizează de către organizația medicală implicată.
 • Din luna iunie 2020, a fost reluat tranzitul prin aeroporturile ruse pentru cetățenii străini, cu condiția ca aceștia să nu părăsească incinta aeroportului și să aibă achiziționate biletele de avion pentru cursa spre destinația finală. Cetățenii statelor membre UE și din spațiul Schengen pot călători doar pentru repatriere. Din acest motiv este necesară prezentarea, la îmbarcare, a biletelor achiziționate spre destinația finală, precum și a unui document care face dovada adresei de domiciliu în statul respectiv.
 • Pentru cetățenii români care au obținut statutul „settled” sau „pre-settled status” în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, semnalăm faptul că documentul electronic emis de autoritățile britanice pentru atestarea acestui statut nu este recunoscut pentru moment ca dovadă a dreptului de ședere permanentă pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și nu poate fi utilizat pentru repatrierea din Federația Rusă în acest stat, fiind necesar un document în format fizic, pe hârtie.
 • Începând cu luna iulie 2020, compania rusă AEROFLOT nu permite accesul la bordul aeronavelor sale pentru persoanele care nu prezintă testul negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de ora preconizată a aterizării în Federația Rusă. Testul poate fi efectuat contra cost și pe Aeroportul Internațional „Șeremetievo” (Moscova), fiind necesară înscrierea în prealabil online pentru efectuarea testului.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

 • Restricțiile reintroduse pe fondul agravării situației epidemiologice au fost prelungite până la o dată ce va fi comunicată ulterior. Din 27.01.2021 a început ridicarea treptată a restricțiilor interne. Deciziile se iau de către autoritățile locale, prin urmare, pentru fiecare subiect federal în parte, este necesară consultarea paginilor de internet oficiale. Ridicarea restricțiilor nu vizează restricțiile impuse cetățenilor străini la intrarea în Federația Rusă.
 • Începând cu data de 21.02.2021, ținutul autonom Iamal-Neneț a suspendat obligația prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 pentru persoanele care intră în orașul Novîi Urengoi. Această obligație se menține pentru grupurile turistice/expediții intrate pe teritoriul Peninsulei Iamal.
 • Începând cu luna octombrie 2020, pe întreg teritoriul Federației Ruse a fost introdusă obligativitatea purtării măștii și mănușilor de protecție în spații publice (definite ca orice spațiu, în aer liber sau acoperit, în care se pot reuni mai mult de 50 de persoane; lifturi, parcări, scări de bloc, interiorul clădirilor de birouri sau locuit, locuri de joacă pentru copii etc.).
 • Începând cu data de 12.02.2021, a fost eliminată în anumite zone obligativitatea purtării măștilor și mănușilor (la acest moment, măsura a fost eliminată în Republicile Cecenia și Udmurtia).
 • Din 08.02.2021, universitățile revin la cursuri cu prezență fizică, în sălile facultăților. Conform unei informări publice din data de 16.02.2021 de la autoritatea națională rusă care gestionează măsurile epidemiologice, din luna martie se va permite revenirea în sălile de curs a studenților din statele care și-au redeschis frontiera/au reluat deplasările regulate pe legătura cu RusiaStudenții din statele UE, inclusiv din România, NU constituie excepție de la interdicția de intrare pe teritoriul rus pentru cetățenii statelor UE.
 • Din 27.01.2021, pe teritoriul rus a început ridicarea treptată a măsurilor de autoizolare: elevii au revenit în sălile de clasă; restaurantele și alte localuri de alimentație publică și distracție au primit permisiunea de a funcționa 24/7; telemunca rămâne la latitudinea angajatorului; au fost redeschise instituțiile culturale.
 • Se recomandă consultarea autorităților locale cu privire la măsurile adoptate individual, acestea putând varia de la un subiect federal la altul, în funcție de evoluția situației de pe plan local. Nerespectarea măsurilor constituie infracțiune administrativă și se sancționează cu amendă.

 

Datele de contact ale misiunilor României în Federația Rusă – AICIAICI și AICI.