Slovacia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 13.01.2021. Data ultimelor modificari: 12.01.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

STARE DE URGEN╚Ü─é: DA, în vigoare de la data de 1 octombrie 2020, pân─â la data de 7 februarie 2021, orele 24.00.

CARANTIN─é STRICT─é: În vigoare de la 1 ianuarie 2021, cu unele excep┼úii, pân─â la data de 24 ianuarie 2021, orele 24:00. În districtele Nitra, Bratislava, Malacky, Senec, Pezinok, Nové Zámky, Banská Bystrica ┼či Brezno sunt instituite m─âsuri consolidate de carantin─â, în perioada 11 ianuarie 2021 - 29 ianuarie 2021, orele 24:00.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu 11 ianuarie 2021, lista „verde” cu statele considerate mai pu╚Ťin riscante sub aspect epidemiologic cuprinde: Australia, Republica Popular─â Chinez─â (inclusiv Taiwan), Republica Coreea, Noua Zeeland─â, Singapore, Finlanda, Islanda ╚Öi Norvegia.

Accesul cet─â╚Ťenilor str─âini pe teritoriul Slovaciei este permis în urm─âtoarele condi╚Ťii:

 • Persoanele care au c─âl─âtorit în ultimele 14 zile în statele membre UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein ┼či Confedera╚Ťia Elve╚Ťian─â trebuie s─â prezinte, la intrarea în Slovacia, un test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, în laboratoare din afara teritoriului Slovaciei. În mod alternativ, accesul este permis ╚Öi f─âr─â prezentarea rezultatului unui test tip RT-PCR efectuat în afara Slovaciei, cu condi╚Ťia ca persoanele care intr─â în acest stat s─â se înregistreze online, pe pagina de internet: http://korona.gov.sk/ehranica cel mai târziu la data intr─ârii în Slovacia ╚Öi s─â se izoleze la domiciliu sau re┼čedin┼úa temporar─â (hotel, unitate de cazare etc.) al─âturi de toate persoanele din aceea╚Öi locuin╚Ť─â, pân─â la ob╚Ťinerea unui rezultat negativ al testului molecular RT-PCR pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, efectuat cel mai devreme dup─â a 5–a zi de izolare în Slovacia. În cazul persoanelor care nu efectueaz─â testul ╚Öi sunt asimptomatice, izolarea se poate încheia dup─â 10 zile. Copiii cu vârste sub 10 ani care sunt asimptomatici vor termina perioada de izolare în acela┼či timp cu celelalte persoane din aceea┼či locuin┼ú─â, f─âr─â necesitatea de a fi supu╚Öi unui test pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2.
 • Persoanele care sosesc în Slovacia din Cehia sau Austria pot prezenta, ca alternativ─â la testul molecular tip PCR pentru SARS-CoV-2, un test negativ antigen efectuat în Cehia sau Austria cu valabilitatea de cel mult 72 de ore.
 • Începând cu data de 21 decembrie 2020, toate persoanele care au c─âl─âtorit în Regatul Unit al Marii Britanii ┼či Irlandei de Nord în ultimele 14 zile anterioare sosirii în Slovacia au obliga╚Ťia de a se înregistra pe pagina de internet https://korona.gov.sk/ehranica/ cel mai târziu la intrarea în Slovacia ╚Öi, la cerere, s─â dovedeasc─â îndeplinirea acestei obliga╚Ťii cu o confirmare a înregistr─ârii. Nu va fi suficient─â prezentarea unui test RT-PCR negativ cu o valabilitate de 72 de ore. Persoanele care revin din Regatul Unit trebuie s─â se izoleze la locuin╚Ť─â/re┼čedin┼ú─â ┼či vor efectua testul RT-PCR dup─â cel mai devreme a 5-a zi de la înregistrarea pe pagina de internet. M─âsura izol─ârii se finalizeaz─â la momentul recep╚Ťion─ârii unui test negativ. 
 • Persoanele cu re┼čedin┼úa permanent─â sau temporar─â în Slovacia ╚Öi care sunt cet─â┼úeni ai unui stat membru UE sau ai Islandei, Norvegiei, Liechtenstein, Elve╚Ťiei sau Regatului Unit al Marii Britanii ╚Öi Irlandei de Nord, care s-au vindecat de COVID-19 în ultimele trei luni anterior revenirii pe teritoriul Slovaciei nu mai trebuie s─â se autoizoleze, ci doar s─â prezinte un certificat de la medicul de familie prin care sunt scutite de la m─âsura izol─ârii sau a carantinei, în baza art. 1, paragraful 6 din Decretul nr. 26/2020 al Autorit─â┼úii de S─ân─âtate Public─â a Slovaciei.
 • Persoanele care au c─âl─âtorit în statele din afara UE care nu se afl─â pe „lista verde”, inclusiv în Regatul Unit al Marii Britanii ╚Öi Irlandei de Nord, în ultimele 14 zile anterior intr─ârii în Slovacia, trebuie s─â se înregistreze în prealabil prin intermediul paginii de internet: http://korona.gov.sk/ehranica, s─â intre în autoizolare la domiciliu sau la re┼čedin┼úa temporar─â (hotel, unitate de cazare etc.), împreun─â cu toate persoanele din aceea╚Öi locuin╚Ť─â, s─â efectueze testul molecular tip RT-PCR în Slovacia, cel mai devreme dup─â a 5-a zi de izolare (începând cu data înregistr─ârii la pagina de internet men╚Ťionat─â mai sus). Izolarea se finalizeaz─â la primirea rezultatului negativ al testului pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 sau dup─â 10 zile de izolare. Copiii cu vârsta mai mic─â de 10 ani r─âmân în izolare al─âturi de ceilal┼úi membri de familie ┼či vor fi testa┼úi numai la solicitarea Autorit─â┼úii regionale de s─ân─âtate public─â sau a medicului de familie.
 • Începând cu data de 7 decembrie 2020, toate persoanele care locuiesc la o distan┼ú─â de maxim 30 km de punctul de trecere a frontierei slovace ┼či care sunt exceptate de la regimul aplicabil la frontier─â trebuie s─â prezinte, la intrarea pe teritoriul Slovaciei, rezultatul negativ al unui test antigen nu mai vechi de 14 zile. Lucr─âtorii trebuie s─â de╚Ťin─â un formular completat ╚Öi confirmat de angajator, care s─â ateste faptul c─â î╚Öi desf─â╚Öoar─â activitatea pe teritoriul statului vecin.
 • Restric╚Ťiile nu se aplic─â membrilor misiunilor diplomatice acreditate la Bratislava, precum ╚Öi cet─â╚Ťenilor str─âini de╚Ťin─âtori de pa╚Öapoarte diplomatice care sosesc în Slovacia pentru întâlniri oficiale sau care se afl─â în tranzit c─âtre alte state de destina╚Ťie.

 

RECOMAND─éRI PENTRU CET─é╚ÜENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZ─é DEPLAS─éRI C─éTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

 • România este considerat stat de risc sub aspectul situa╚Ťiei epidemiologice privind pandemia de COVID-19.
 • Cet─â┼úenii români pot tranzita teritoriul Slovaciei în scopul repatrierii sau al deplas─ârii în statul UE de destina┼úie, f─âr─â prezentarea unui test negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, f─âr─â aprobare prealabil─â din partea autorit─â┼úilor slovace, cu condi┼úia ca deplasarea pe teritoriul Slovaciei s─â aib─â loc f─âr─â oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Slovaciei, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.
 • Cet─â┼úenii români care sosesc în Slovacia trebuie s─â prezinte la intrare un test molecular negativ tip RT-PCR pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore sau s─â intre în izolare la domiciliu sau la re┼čedin┼úa temporar─â (hotel, unitate de cazare etc.) ┼či s─â efectueze un test molecular tip RT-PCR pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, în Slovacia, nu mai devreme de a 5-a zi de izolare. Dac─â persoanele în cauz─â sunt asimptomatice, acestea pot ie╚Öi din izolare dup─â a 10-a zi, f─âr─â efectuarea testului molecular tip RT-PCR pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2.
 • Cet─â┼úenii români cu re┼čedin┼úa permanent─â sau temporar─â în Slovacia, care s-au vindecat de COVID-19 în ultimele trei luni anterior revenirii pe teritoriul Slovaciei, nu mai trebuie s─â se autoizoleze, ci doar s─â prezinte un certificat de la medicul de familie, prin care sunt scuti┼úi de la m─âsura izol─ârii sau a carantinei, în baza articolului 1, paragraful 6 din Decretul nr. 26/2020 al Autorit─â┼úii de S─ân─âtate Public─â a Slovaciei.

 

EXCEP╚ÜII ╚śI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

 • Frontierele Slovaciei sunt deschise pentru transportul de persoane ╚Öi de marf─â.
 • Transportul intern rutier ╚Öi feroviar nu este afectat.
 • Începând cu luna septembrie 2020, s-au reluat cursele aeriene în Slovacia, cu respectarea unor m─âsuri epidemiologice stricte. Fiecare pasager care sose┼čte în Slovacia trebuie s─â completeze un formular, care este accesibil pe pagina de internet a Ministerului slovac al Transporturilor ┼či Construc┼úiilor (https://www.mindop.sk/covid/forms/edit). Unele companii de transport aerian pot stabili condi┼úii suplimentare.
 • Persoanele din Slovacia care î┼či înso╚Ťesc rudele sau apropia╚Ťii c─âtre aeroporturile interna╚Ťionale din Republica Ceh─â, Polonia, Ungaria ╚Öi Austria trebuie s─â se înregistreze cel târziu la plecarea din Slovacia la adresa de internet: https://naletisko.mzv.sk/. Acestea trebuie s─â prezinte în cazul unei verific─âri o confirmare tip─ârit─â a acestei înregistr─âri ╚Öi biletul persoanei pe care o înso╚Ťesc sau copia electronic─â a acestuia. Persoanele înso╚Ťitoare au obliga╚Ťia de a efectua c─âl─âtoria exclusiv pe teritoriul statelor membre UE, f─âr─â oprire (cu excep╚Ťia opririi pentru realimentarea necesar─â cu combustibil ╚Öi îmbarcarea sau debarcarea persoanei transportate).
 • Este exceptat de la restric┼úiile men┼úionate anterior tranzitul autovehiculelor de marf─â, pentru alimentare sau desc─ârcare, autosanitare, vehicule funerare etc., cu utilizarea echipamentelor specifice de protec╚Ťie ╚Öi p─âstrarea condi┼úiilor de igien─â.
 • Poli╚Ťia efectueaz─â controale aleatorii privind respectarea obliga╚Ťiilor care decurg din noul decret, cu prec─âdere în perioadele de vârf în care frontiera este intens tranzitat─â.
 • Amenda pentru nerespectarea m─âsurilor men╚Ťionate în decretul Oficiului de S─ân─âtate Public─â este de pân─â la 1.659 euro, cu posibilitatea achit─ârii pe loc a unei sume de pân─â la 1.000 euro.

 

M─éSURI PE PLAN INTERN:

Începând cu data de 1 ianuarie 2021, orele 05:00 a.m., în contextul prelungirii regimului de carantin─â strict─â, deplas─ârile sunt limitate la cele cu caracter esen┼úial, cu excep╚Ťia deplas─ârilor:

 • la ╚Öi de la locul de munc─â, dac─â activitatea nu se poate desf─â╚Öura de la distan╚Ť─â, excep╚Ťiile fiind limitate la anumi╚Ťi angaja╚Ťi, cu acordul angajatorilor;
 • pentru achizi╚Ťionarea de produse ╚Öi servicii esen╚Ťiale (alimente, medicamente ╚Öi produse de igien─â, aparate medicale, alimente pentru animalele din gospod─ârie, alimentarea cu combustibil, deplas─âri la banc─â, firme de asigur─âri, îngrijirea unei persoane apropiate dependente);
 • se anuleaz─â excep╚Ťia cu privire la reuniunile în cerc social restrâns, de câte dou─â familii;
 • s-au închis sta╚Ťiunile de schi, începând din noaptea de 1 ianuarie 2021; sunt permise doar serviciile de cazare pe termen scurt pentru accesul persoanelor la servicii cu caracter esen╚Ťial, precum vizita la o unitate medical─â;
 • l─âca╚Öurile de cult sunt, de asemenea, închise; oficierea ceremoniilor de cununie, botez sau înmormântare se pot realiza în prezen╚Ťa a maxim 6 persoane;
 • restaurantele pot livra preparate numai pentru consumul la domiciliu, f─âr─â posibilitatea de consum în proximitatea loca╚Ťiilor;
 • cursurile ╚Öcolare au fost reluate la data de 11 ianuarie a.c., doar în format online;
 • deplasarea în aer liber/natur─â este permis─â doar în perimetrul districtului de re╚Öedin╚Ť─â.

 

 

Date de contact ale Ambasadei României în Republica Slovac─â – AICI.