Slovacia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 26.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe

SITUAȚIE DE URGENȚĂ: DA, în vigoare de la data de 1 octombrie 2020fiind prelungită până la data de 19 martie 2021.

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

REGIMUL FRONTIERELOR:

Începând cu data de 17 februarie 2021, orele 06:00, accesul în Slovacia se efectuează potrivit următoarelor reglementări:

În contextul măsurilor adoptate de Republica Cehă, au fost instituite controale ale Poliției cehe la punctele de frontieră cu Slovacia. Timpul de așteptare la intrarea pe teritoriul Republicii Cehe, dinspre Slovacia, ar putea fi afectat pe fondul controalelor efectuate la frontiera comună ceho-slovacă.

Între Slovacia și Austria sunt închise trei puncte de trecere a frontierei peste râul Morava, între: Zahorska Ves şi Ansrn an der March; Devinska Nová Ves şi Castelul Hof (Podul Libertății, pentru ciclişti); Devin şi Hainburg.

Începând cu data de 17 februarie 2021, ora 06:00, este abrogată lista „verde”, precum și posibilitatea de a trece frontierele Republicii Slovacia în baza unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii.

Astfel, începând cu data de 17 februarie 2021, toate persoanele care intră pe teritoriul Slovaciei, cu excepția lucrătorilor/locuitorilor transfrontalieri din statele învecinate Slovaciei, în anumite condiții, sunt supuse măsurii de autoizolare pe durata a 14 zile. Suplimentar, este necesar ca persoanele care sosesc în Slovacia să respecte următoarele condiții obligatorii:

 • să se înregistreze pe pagina de internet: http://korona.gov.sk/ehranica, cel mai târziu la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace și să prezinte, la solicitarea autorităţilor, dovada înregistrării;
 • dacă sosesc pe cale aeriană, trebuie să completeze un formular electronic pentru zbor, anterior sau la momentul sosirii, acesta fiind disponibil la pagina de internet: https://www.mindop.sk/covid/.

Măsura autoizolării se efectuează fie la domiciliu, împreună cu toate persoanele din aceeași locuință, fie într-o facilitate amenajată de autoritățile locale, fiind necesară anunțarea medicului de familie sau a autorității de sănătate regională relevantă. Măsura autoizolării se încheie dacă rezultatul testului molecular tip RT-PCR, efectuat cel mai devreme în a opta zi de izolare, este negativ.

 

Persoanele care au călătorit, cu 14 zile anterior intrării pe teritoriul Slovaciei, exclusiv în state membre UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Confederația Elveţiană şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, au obligaţia de a se autoizola până la efectuarea unui test molecular tip RT-PCR, cel mai devreme în a 8-a zi de izolare (costul testării fiind suportat de autoritățile slovace). Dacă persoana optează să nu efectueze testul pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau este asimptomatică, măsura izolării se încheie în a 14-a zi. Copiii cu vârsta de până la 10 ani nu sunt obligaţi să fie supuşi testării pentru infecția cu SARS-CoV-2, iar măsura izolării se va încheia în acelaşi moment pentru toate persoanele din locuinţa comună.

Persoanele care au călătorit în alte state decât cele menţionate mai sus, cu 14 zile anterior intrării pe teritoriul Slovaciei, au obligaţia de a intra în autoizolare și de a efectua un test molecular tip RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2, cel mai devreme în a 8-a zi de izolare. Măsura izolării se finalizează doar dacă testul efectuat în Slovacia este negativ, testarea fiind obligatorie.

Persoanele care locuiesc sau își desfășoară activitatea în state membre UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Confederația Elveţiană şi Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, care s-au vindecat recent de infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau s-au vaccinat pentru COVID-19 și care au domiciliul sau reședința temporară în Slovacia, trebuie să respecte următoarele măsuri la revenirea în Slovacia:

 • să se înregistreze prin intermediul paginii de internet: http://korona.gov.sk/ehranica cel mai târziu la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace și să prezinte, la solicitarea autorităţilor, dovada înregistrării;
 • să prezinte dovada locului de muncă sau al domiciliului în străinătate sau confirmarea medicului că persoana este vindecată de COVID-19 sau confirmarea efectuării celei de-a doua doze de vaccin anti-COVID-19, cu cel puţin 14 zile anterior;
 • să deţină un rezultat negativ al unui test tip RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore;
 • să se autoizoleze pentru o perioadă de 14 zile, până la efectuarea unui test tip RT-PCR, cel mai devreme în a 8-a zi de izolare, costurile fiind suportate de către autoritățile slovace sau, în cazul unei evoluţii asimptomatice sau fără efectuarea testului RT-PCR, pot încheia izolarea după 14 zile.
 • dacă persoana doreşte finalizarea perioadei de izolare mai devreme de a 8-a zi, va trebui să efectueze un test tip RT-PCR pe propria cheltuială, iar dacă rezultatul este negativ, poate ieşi din autoizolare (carantină).

 

Dacă persoanele care s-au vaccinat anti-COVID-19 sau care s-au vindecat, recent, de infecţia cu virusul SARS-CoV-2, care au domiciliul sau reşedinţa temporară în Slovacia, au vizitat alte state decât statele membre UE, Islanda, Norvegia, Liechtenstein, Elveţia sau Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, sunt obligate să efectueze testul pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 pentru a ieşi din autoizolare (carantină).

 

EXCEPȚII: Măsurile privind autoizolarea NU se aplică echipajelor de transport de marfă, paramedicilor, lucrătorilor serviciilor funerare, din infrastructura critică, persoanelor care au nevoie de tratament sau diagnostic etc., cu utilizarea echipamentelor specifice de protecție și păstrarea condiţiilor de igienă.

Lucrătorii transfrontalieri, de pe o rază de 30 km până la punctul de trecere a frontierei, au nevoie, începând cu 15 februarie 2021, de un certificat cu rezultat negativ al unui test tip RT-PCR sau antigen cu o valabilitate de maximum 7 zile, precum și de confirmarea faptului că se încadrează în această categorie.

Nu este afectat tranzitul cetăţenilor statelor membre UE pe teritoriul Slovaciei în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, cu condiţia ca deplasarea pe teritoriul Slovaciei să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Slovaciei, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

Măsurile nu se aplică persoanelor care beneficiază de imunităţi şi privilegii diplomatice pe teritoriul Republicii Slovace.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

Începând din data de 17 februarie a.c., orele 06:00:

 • Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Slovaciei în scopul repatrierii sau al deplasării în statul UE de destinaţie, fără prezentarea unui test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace, cu condiţia ca deplasarea pe teritoriul Slovaciei să aibă loc fără oprire, în decurs de maxim 8 ore de la intrarea pe teritoriul Slovaciei, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.
 • Persoanele care sosesc în Slovacia din România şi care au domiciliul sau reşedinţa temporară în Slovacia, inclusiv persoanele care s-au vindecat de infecția cu virusul SARS-CoV-2, precum și persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză a vaccinului anti-COVID-19, cu cel puţin 14 zile anterior sosirii, sunt obligate (înainte de intrarea pe teritoriul Republicii Slovace):

-             să se înregistreze la pagina de internet: http://korona.gov.sk/ehranica, cel mai târziu la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace și să prezinte, la cerere, dovada înregistrării;

-             să prezinte rezultatul negativ al unui test tip RT-PCR sau antigen, nu mai vechi de 48 de ore;

-             să intre 14 zile în autoizolare (carantină), împreună cu toate persoanele din aceeași locuință sau într-o facilitate amenajată de statul slovac şi să anunţe medicul de familie sau autoritatea de sănătate regională relevantă; măsura autoizolării/carantinei se încheie după obținerea unui rezultat negativ al unui test tip RT-PCR, efectuat în Slovacia, cel mai devreme după a 8-a zi de izolare;

-             dacă testul este efectuat înainte de a 8-a zi, se efectuează pe cheltuială proprie;

-             în cazul unei evoluţii asimptomatice, în cazul în care nu se efectuează testul tip PCR cu rezultat negativ, măsura autoizolării se încheie după 14 zile.

Copiii cu vârsta mai mică de 10 ani nu trebuie să fie testați. Suspendarea măsurii de izolare va avea loc în același moment cu ceilalți membri ai locuinței comune.

 

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:

Transportul intern rutier și feroviar nu este afectat.

Începând cu luna septembrie 2020, s-au reluat cursele aeriene în Slovacia, cu respectarea unor măsuri epidemiologice stricte. Fiecare pasager care soseşte în Slovacia trebuie să completeze un formular, care este accesibil pe pagina de internet a Ministerului slovac al Transporturilor şi Construcţiilor (https://www.mindop.sk/covid/forms/edit). Unele companii de transport aerian pot stabili condiţii suplimentare.

Sunt exceptate de la măsura izolării sau de la prezentarea unui test negativ echipajele de transport de marfă, paramedicii, lucrătorii serviciilor funerare, din infrastructura critică, persoanele care au nevoie de tratament sau diagnostic etc., cu utilizarea echipamentelor specifice de protecție și păstrarea condițiilor de igienă.

Persoanele din Slovacia care îşi însoțesc rudele sau apropiații către aeroporturile internaționale din Republica Cehă, Polonia, Ungaria și Austria trebuie să se înregistreze cel târziu la plecarea din Slovacia la adresa de internet: https://naletisko.mzv.sk/. Acestea trebuie să prezinte, în cazul unei verificări, o confirmare tipărită a acestei înregistrări și biletul persoanei pe care o însoțesc sau copia electronică a acestuia. Persoanele însoțitoare au obligația de a efectua călătoria exclusiv pe teritoriul statelor membre UE, fără oprire (cu excepția opririi pentru realimentarea necesară cu combustibil și îmbarcarea sau debarcarea persoanei transportate).

Poliția efectuează controale aleatorii pentru a verifica respectarea obligațiilor care decurg din noul decret, cu precădere în perioadele de vârf în care frontiera este intens tranzitată.

Amenda pentru nerespectarea măsurilor menționate în decretul Oficiului de Sănătate Publică este de până la 1.659 euro, cu posibilitatea achitării pe loc a unei sume de până la 1.000 euro.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

Începând cu data de 1 martie 2021, potrivit semaforului COVID-19, este în vigoare următoarea clasificare:

20 districte sunt în nivelul 4 de alertă (negru):

Bánovce nad Bebravou,  Detva, Dunajská Streda, Galanta,  Hlohovec,  Ilava,  Martin,  NovéMesto nad Váhom, Partizánske, Piešťany, Považská Bystrica, Revúca,  Rožňava, Šaľa, Trenčín, Trnava, Turčianske Teplice, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zvolen.

53 districte sunt în nivelul 3 de alertă (roșu închis):

 Banská Bystrica, Banská Štiavnica, Bardejov, Bratislava I – V, Brezno, Bytča, Čadca, Dolný Kubín, Gelnica, Humenné,  Komárno,  Košice I – IV,  Košice – okolie,  Krupina,  Kysucké Nové Mesto,  Levice,  Levoča,  Liptovský Mikuláš,  Lučenec,  Malacky, Medzilaborce, Michalovce, Myjava, Nitra,  Nové Zámky,  Pezinok, Poltár, Poprad,  Prešov, Prievidza, Púchov, Rimavská Sobota,  Ružomberok,  Sabinov,  Senec,  Senica,  Skalica,  Snina,  Sobrance, Spišská Nová Ves, Topoľčany, Trebišov, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zlaté Moravce.

6 districte sunt incluse la nivelul 2 de alertă (roșu):

Kežmarok, Námestovo, Stará, Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Tvrdošín.

Nici un district nu este inclus la nivelul 1 de alertă (roşu deschis).

 

 • Măsurile restrictive prevăd faptul că școlile rămân închise în districtele incluse în zona de culoare neagră, în timp ce pot funcţiona în continuare în districtele din zona 3 de alertă (roșu închis), în funcţie de recomandarea autorității regionale de sănătate publică. De asemenea, scolile pot funcţiona în districtele din zona 1 şi 2 de alertă ( roșu și roșu deschis).
 • Deplasarea la locul de muncă este permisă doar în baza unui test negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de șapte zile, în districtele din zona 3 şi 4 de alertă (negru și roșu închis). Este suficientă deținerea unui test cu o valabilitate de maxim 14 zile în districtele din zona 2 de alertă (roșu) și un test de maxim 21 de zile în districtele cu nivelul 1 de risc (roșu deschis).
 • Este interzisă intrarea sau ieșirea din districtele cu nivelul 4 de risc (negru). Este posibilă călătoria între districtele clasificate la nivelul 2 şi 3 de risc (roșu și roșu închis), doar în baza unui test negativ, cu o valabilitate de maxim 7 zile.
 • Este obligatorie purtarea măştii de protecţie în spaţiile interioare şi exterioare, în limitele perimetrului urban. Se recomandă măştile tip FFP2 şi FFP3 sau echivalent.
 • Evenimentele în masă, festivitățile, recepțiile, nunțile și ceremoniile funerare sunt, în continuare, interzise.
 • Restaurantele funcționează numai în sistem de preluare/livrare a comenzilor.
 • Sunt deschise doar magazinele şi serviciile esenţiale. Intervalul orar 9:00 – 11:00 a.m. este rezervat persoanelor în vârstă de peste 65 de ani.
 • Lăcașurile de cult sunt închise. Oficierea ceremoniilor de botez, nuntă sau ceremonii funerare se poate realiza în prezenţa a maxim 6 persoane.
 • Stațiunile de schi sunt închise.
 • Serviciile de cazare pe termen scurt sunt permise pentru accesul persoanelor la servicii cu caracter esenţial, precum vizita la o unitate medicală.

 

Datele de contact ale Ambasadei României în Republica Slovacă – AICI.