Spania

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 02.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: DA (începând cu data de 26.10.2020 până la 9.05.2021)

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

Spania și-a redeschis frontierele pentru cetățenii europeni pe data de 21 iunie 2020, iar pe 1 iulie 2020 cu Portugalia și alte state din afara UE care se află pe lista publicată de către autoritățile comunitare.

Începând cu data de 23 noiembrie 2020, toate persoanele care călătoresc în Spania, pe cale aeriană sau maritimă, provenind din zone/state cu risc epidemiologic ridicat trebuie să prezinte un test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, care să fie efectuat cu maxim 72 ore anterior intrării pe teritoriul spaniol.

Începând cu 10 decembrie 2020, călătorii care provin din zone/state cu risc epidemiologic ridicat pot prezenta la intrarea pe teritoriul Spaniei, pe cale aeriană sau maritimă, ca alternativă la testul molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, un test TMA negativ (Transcription-Mediated Amplification) sau alte probe moleculare echivalente.

Potrivit listei în vigoare la acest moment (https://www.mscbs.gob.es/profesionales/saludPublica/ccayes/alertasActual/nCov/documentos/AnexoIIpaises-yzonasderiesgo_entre22022021-y-07032021.pdf?fbclid=IwAR3lpB6bB-cMf8WWEYYFz8ofZsLrLqHR4ly9NmJahB_f5mYaW3Bf4I78Ye8), România se regăsește printre statele care sunt vizate de măsura privind obligativitatea prezentării unui test molecular (PCR) cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Zonele/statele cu risc epidemiologic ridicat se stabilesc în conformitate cu criteriile de referință prevăzute în Recomandarea (UE) 2020/1475 a Consiliului din 13 octombrie 2020 privind o abordare coordonată a restricționării liberei circulații ca răspuns la pandemia de COVID-19. Lista zonelor/statelor cu risc epidemiologic ridicat va fi actualizată de autoritățile spaniole la fiecare 15 zile și publicată pe pagina de internet a Ministerului Sănătății spaniol: https://www.mscbs.gob.es/, cu 7 zile anterior intrării în vigoare, pentru a permite informarea din timp a călătorilor.

De asemenea, toate persoanele care călătoresc spre Spania, pe cale aeriană sau maritimă, trebuie să completeze, anterior efectuării călătoriei, un formular privind starea de sănătate prin intermediul aplicației Spain Travel Health (SpTH) sau a paginii de internet www.spth.gob.es. În situația în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate. Ulterior completării formularului, se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (digital sau pe suport hârtie) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul/portul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, iar utilizatorul va recepționa și un e-mail care poate fi imprimat. Având în vedere noile condiții, formularul va include o rubrică suplimentară privind rezultatul testului PCR/TMA pentru depistarea infecției cu SARS-CoV-2.

La sosirea în Spania, autoritățile spaniole pot solicita călătorilor dovada în original a testului PCR/testului TMA (în format digital sau pe hârtie), document care trebuie să fie redactat în limba spaniolă, engleză, franceză sau germană și să cuprindă numele și prenumele călătorului, datele documentului de identitate național sau al pașaportului cu care se va legitima, data efectuării testului, datele unității medicale care a realizat testul, precum și rezultatul negativ al acestuia. În situația în care rezultatul testului este emis într-o altă limbă, autoritățile spaniole solicită o traducere în limba spaniolă, efectuată de o instituție avizată.

Copiii cu vârste mai mici de 6 ani sunt exceptați de la măsura obligativității prezentării unui test negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2.

 

MĂSURI IMPUSE DE AUTORITĂȚILE CENTRALE DIN SPANIA:

Guvernul central spaniol a decretat, începând cu 26 octombrie 2020, starea de urgență pe întreg teritoriul Spaniei. Printre măsurile impuse de starea de urgență se regăsesc următoarele:  

 • Restricționarea circulației în intervalul orar 23:00-6:00, cu posibilitatea decalării sau prelungirii acestui program cu o oră, decizie care rămâne la latitudinea fiecărei comunități autonome. Insulele Canare sunt exceptate de la măsura privind limitarea circulației pe fondul evoluției epidemiologice favorabile din această regiune (incidență de sub 100 de cazuri la 100.000 de locuitori).
 • Reuniunile pe întreg teritoriul Spaniei se limitează la un număr de maxim 6 persoane.
 • Comunitățile autonome pot decide închiderea perimetrală a regiunii sau a municipiilor, precum și limitarea intrărilor și a ieșirilor în fiecare regiune.

 

MĂSURI IMPUSE DE AUTORITĂȚILE REGIONALE DIN SPANIA  

Pentru informații specifice regiunii în care vă veți deplasa, recomandăm consultarea paginilor de internet/ rețelelor de socializare ale Consulatelor din circumscripțiile de interes, precum și paginile autorităților regionale spaniole. 

 

Regiunea Madrid

24 februarie 2021

Începând cu data de 18 februarie 2021, se aplică restricții de mobilitate (interzicerea deplasărilor) în intervalul orar 23:00-6:00. Reuniunile se limitează la un număr de maxim 6 persoane. Barurile și restaurantele se închid la ora 23:00.

Măsurile restrictive care presupun închiderea perimetrală (intrarea și ieșirea doar în anumite condiții, precum deplasări din motive de muncă, de sănătate, legale și de învățământ, de îngrijire a persoanelor sau cazuri de forță majoră) se aplică în mai multe zone sanitare din regiunea Madrid, care pot fi consultate aici: https://comunidadmadrid.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=4bc4b611915740cc99fdc1a10954b043

 

Insulele Canare

24 februarie 2021

Călătorilor provenind din state cu risc epidemiologic ridicat, inclusiv România, li se aplică același regim ca cel stabilit la nivel național, respectiv obligativitatea prezentării unui test molecular negativ tip PCR sau TMA pentru infecția cu virusul  SARS-CoV-2 la sosirea în arhipelag, care să fie efectuat cu maxim 72 de ore anterior intrării pe teritoriul spaniol.

 

ASTURIAS

Măsuri restrictive:

 • Se limitează intrarea și ieșirea persoanelor în/din Principatul Asturias cu următoarele excepții: oferirea de asistență în centrele sociale și stabilimentele sanitare; predarea în unitățile de învățământ, inclusiv cele universitare, de educație nereglementată și școli de șoferi; respectarea obligațiilor de muncă, profesionale sau de afaceri; întoarcerea la locul de reședință/domiciliu; asistență și îngrijire a persoanelor în vârstă, minori, persoane aflate în întreținere, persoane cu dizabilități sau vulnerabile; deplasările la entitățile financiare și de asigurare care nu pot fi amânate; sportivi care participă la competiții; participarea la acțiuni necesare sau urgente în fața organelor publice, judiciare sau notariale; preschimbarea de permise și documente oficiale, precum și alte proceduri administrative care nu pot fi amânate; susținerea examenelor oficiale sau a testelor care nu pot fi amânate; forței majore sau pentru orice altă activitate similară celor enumerate.
 • Se închid perimetral următoarele municipii: Aviles, Oviedo, Castrillon, Corvera, Llanes, Cangas de Narcea, Grado, Gozon, Norena, Gijon și Mieres;
 • Restricțiile de deplasare nu se aplică tranzitului rutier;
 • Se interzic deplasările în intervalul orar 22.00 - 6.00;
 • Programul de lucru al unităților comerciale, barurilor și restaurantelor se limitează până la ora 20:00;
 • Se suspendă activitatea barurilor și restaurantelor în interior în zonele cu risc ridicat, iar în celelalte se reduce la 4 numărul de persoane/masă;
 • Se limitează formarea grupurilor mai mari de 6 persoane, cu excepția municipiilor cu risc ridicat unde limita maximă este de 4 persoane.

 

CANTABRIA

Măsuri restrictive:

 • Se limitează intrarea și ieșirea persoanelor în/din Cantabria cu următoarele excepții: oferirea de asistență în centrele sociale și stabilimentele sanitare; predarea în unitățile de învățământ, inclusiv cele universitare, de educație nereglementată și școli de șoferi; respectarea obligațiilor de muncă, profesionale sau de afaceri; întoarcerea la locul de reședință/domiciliu; asistență și îngrijire a persoanelor în vârstă, minori, persoane aflate în întreținere, persoane cu dizabilități sau vulnerabile; deplasările la entitățile financiare și de asigurare care nu pot fi amânate; sportivi care participă la competiții; participarea la acțiuni necesare sau urgente în fața organelor publice, judiciare sau notariale; preschimbarea de permise și documente oficiale, precum și alte proceduri administrative care nu pot fi amânate; susținerea examenelor oficiale sau a testelor care nu pot fi amânate; forței majore sau pentru orice altă activitate similară celor enumerate.
 • Restricțiile de deplasare nu se aplică tranzitului rutier;
 • Se interzic deplasările în intervalul orar 22.00 - 6.00;
 • Programul de lucru al unităților comerciale se reduce până la ora 21:30, cu excepția celor considerate esențiale; se închid în sărbătorile legale și la sfârșit de săptămână;
 • Se limitează capacitatea unităților comerciale la 30%;
 • Barurile și restaurantele se închid la ora 22:00 și nu este permisă servirea în interior;
 • Se limitează formarea grupurilor mai mari de 6 persoane în spațiul public sau privat, cu excepția coabitanților.

 

PROVINCIA BURGOS (CASTILIA ȘI LEON)

Măsuri restrictive:

 • Se limitează intrarea și ieșirea persoanelor în/din Provincia Burgos cu următoarele excepții: oferirea de asistență în centrele sociale și stabilimentele sanitare; predarea în unitățile de învățământ, inclusiv cele universitare, de educație nereglementată și școli de șoferi; respectarea obligațiilor de muncă, profesionale sau de afaceri; întoarcerea la locul de reședință/domiciliu; asistență și îngrijire a persoanelor în vârstă, minori, persoane aflate în întreținere, persoane cu dizabilități sau vulnerabile; deplasările la entitățile financiare și de asigurare care nu pot fi amânate; sportivi care participă la competiții; participarea la acțiuni necesare sau urgente în fața organelor publice, judiciare sau notariale; preschimbarea de permise și documente oficiale, precum și alte proceduri administrative care nu pot fi amânate; susținerea examenelor oficiale sau a testelor care nu pot fi amânate; forței majore sau pentru orice altă activitate similară celor enumerate.
 • Restricțiile de deplasare nu se aplică tranzitului rutier;
 • Se interzic deplasările în intervalul orar 22.00 - 6.00;
 • Se închid centrele comerciale cu suprafețe mai mari de 2500 m2, cu excepția unităților de vânzare cu amănuntul;
 • Barurile și restaurantele se închid la ora 22:00 și nu este permisă servirea în interior;
 • Se limitează formarea grupurilor mai mari de 4 persoane.

 

GALICIA

Măsuri restrictive:

 • Se limitează intrarea și ieșirea persoanelor în/din Galicia cu următoarele excepții: oferirea de asistență în centrele sociale și stabilimentele sanitare; predarea în unitățile de învățământ, inclusiv cele universitare, de educație nereglementată și școli de șoferi; respectarea obligațiilor de muncă, profesionale sau de afaceri; întoarcerea la locul de reședință/domiciliu; asistență și îngrijire a persoanelor în vârstă, minori, persoane aflate în întreținere, persoane cu dizabilități sau vulnerabile; deplasările la entitățile financiare și de asigurare care nu pot fi amânate; sportivi care participă la competiții; pentru participarea la acțiuni necesare sau urgente în fața organelor publice, judiciare sau notariale; preschimbarea de permise și documente oficiale, precum și alte proceduri administrative care nu pot fi amânate; susținerea examenelor oficiale sau a testelor care nu pot fi amânate; forței majore sau pentru orice altă activitate similară celor enumerate.
 • Se închid perimetral 114 municipii, printre care orașele Vigo, A Coruña, Ourense, Santiago de Compostela, Pontevedra și Ferrol;
 • Restricțiile de deplasare nu se aplică tranzitului rutier;
 • Se interzic deplasările în intervalul orar 22.00 - 6.00;
 • Programul de lucru al unităților comerciale se reduce până la ora 21:30, cu excepția celor considerate esențiale;
 • Se limitează capacitatea unităților comerciale la 30% și se închid în sărbătorile legale și sfârșitul de săptămână;
 • Unitățile comerciale se închid la ora 21:30 și se reduce capacitatea acestora la 30%;
 • Se suspendă activitatea unităților comerciale din zonele cu risc ridicat, cu excepția celor considerate esențiale;
 • Barurile și restaurantele se închid la ora 18:00, nu este permisă servirea în interior, iar la terase se limitează capacitatea la 50%, cu excepția zonelor de risc unde capacitatea se reduce la 30%;
 • Se limitează formarea grupurilor mai mari de 4 persoane, iar în municipiile Arteixo, Viveiro și Xinzo de Limia se permit reuniunile doar persoanelor care locuiesc împreună.

 

LA RIOJA

Măsuri restrictive:

 • Se limitează intrarea și ieșirea persoanelor în/din La Rioja cu următoarele excepții: oferirea de asistență în centrele sociale și stabilimentele sanitare; predarea în unitățile de învățământ, inclusiv cele universitare, de educație nereglementată și școli de șoferi; respectarea obligațiilor de muncă, profesionale sau de afaceri; întoarcerea la locul de reședință/domiciliu; asistență și îngrijire a persoanelor în vârstă, minori, persoane aflate în întreținere, persoane cu dizabilități sau vulnerabile; deplasările la entitățile financiare și de asigurare care nu pot fi amânate; sportivi care participă la competiții; participarea la acțiuni necesare sau urgente în fața organelor publice, judiciare sau notariale; preschimbarea de permise și documente oficiale, precum și alte proceduri administrative care nu pot fi amânate; susținerea examenelor oficiale sau a testelor care nu pot fi amânate; forței majore sau pentru orice altă activitate similară celor enumerate.
 • Se închid perimetral municipiile;
 • Restricțiile de deplasare nu se aplică tranzitului rutier;
 • Se interzic deplasările în intervalul orar 22.00 - 6.00;
 • Programul de lucru al unităților comerciale se reduce până la ora 17:00, cu excepția supermarketurilor, farmaciilor și celor considerate esențiale;
 • Se limitează capacitatea unităților comerciale la 50%;
 • Barurile și restaurantele se închid la ora 17:00, se reduce capacitatea în interior la 50% și în exterior la 4 persoane/masă;
 • Se limitează formarea grupurilor mai mari de 4 persoane.

 

NAVARRA

Măsuri restrictive:

 • Se limitează intrarea și ieșirea persoanelor în/din Navarra cu următoarele excepții: oferirea de asistență în centrele sociale și stabilimentele sanitare; predarea în unitățile de învățământ, inclusiv cele universitare, de educație nereglementată și școli de șoferi; respectarea obligațiilor de muncă, profesionale sau de afaceri; întoarcerea la locul de reședință/domiciliu; asistență și îngrijire a persoanelor în vârstă, minori, persoane aflate în întreținere, persoane cu dizabilități sau vulnerabile; deplasările la entitățile financiare și de asigurare care nu pot fi amânate; sportivi care participă la competiții; participarea la acțiuni necesare sau urgente în fața organelor publice, judiciare sau notariale; preschimbarea de permise și documente oficiale, precum și alte proceduri administrative care nu pot fi amânate; susținerea examenelor oficiale sau a testelor care nu pot fi amânate; forței majore sau pentru orice altă activitate similară celor enumerate.
 • Restricțiile de deplasare nu se aplică tranzitului rutier;
 • Se interzic deplasările în intervalul orar 22:00 – 6:00;
 • Programul de lucru al unităților comerciale se reduce până la ora 21:00;
 • Se limitează capacitatea unităților comerciale la 30% în supermarketuri și 50% în unitățile de vânzare cu amănuntul;
 • Barurile și restaurantele se închid la ora 21:00, se reduce capacitatea în interior la 30% și în exterior la 4 persoane/masă;
 • Se limitează formarea grupurilor mai mari de 6 persoane.

 

ȚARA BASCILOR

Măsuri restrictive:

 • Se limitează intrarea și ieșirea persoanelor în/din Țara Bascilor cu următoarele excepții: oferirea de asistență în centrele sociale și stabilimentele sanitare; predarea în unitățile de învățământ, inclusiv cele universitare, de educație nereglementată și școli de șoferi; respectarea obligațiilor de muncă, profesionale sau de afaceri; întoarcerea la locul de reședință/domiciliu; asistență și îngrijire a persoanelor în vârstă, minori, persoane aflate în întreținere, persoane cu dizabilități sau vulnerabile; deplasările la entitățile financiare și de asigurare care nu pot fi amânate; sportivi care participă la competiții; participarea la acțiuni necesare sau urgente în fața organelor publice, judiciare sau notariale; preschimbarea de permise și documente oficiale, precum și alte proceduri administrative care nu pot fi amânate; susținerea examenelor oficiale sau a testelor care nu pot fi amânate; forței majore sau pentru orice altă activitate similară celor enumerate.
 • Se închid perimetral toate municipiile și se interzice intrarea sau ieșirea în/din municipiul de reședință/alt municipiu, cu excepția celor învecinate;
 • Restricțiile de deplasare nu se aplică tranzitului rutier;
 • Se interzic deplasările în intervalul orar 22.00 - 6.00;
 • Programul de lucru al unităților comerciale și culturale se reduce până la ora 21:00, cu excepția farmaciilor și unităților de alimentare cu combustibil;
 • Se suspendă activitatea operatorilor de jocuri de noroc și pariuri;
 • Se reduce capacitatea piețelor la 50%;
 • Barurile și restaurantele acestea se închid la ora 20:00, se limitează capacitatea în interior la 50% și în exterior la 4 persoane/masă;
 • În municipiile cu incidență cumulată (ultímele 14 zile) > 500/ 100.000 locuitori se suspendă: activitatea tuturor barurilor și restaurantelor; activitățile sportive și fizice organizate în grupuri;
 • Se limitează formarea grupurilor mai mari de 4 persoane.

 

Regiunea Murcia

 22 ianuarie 2021

 • Nu se permite intrarea sau ieșirea din Regiunea Murcia, fără o cauză justificată;
 • Nu este permisă deplasarea în interiorul comunității, carantină perimetrală în 38 de municipii (aproape în întreg teritoriul regiunii);
 • Mobilitatea nocturnă a populației, fără o cauză justificată, este limitată în intervalul orar 22.00 – 06.00;
 • Întâlnirile sociale: este interzisă orice interacțiune socială între prieteni, cunoscuți și membri de familie care nu locuiesc împreună;

Toate activitățile comerciale neesențiale  închid la orele 20.00, excepție făcând magazinele cu produse alimentare, farmaciile, benzinăriile, etc.

Barurile și restaurantele din localitățile carantinate pot efectua doar serviciul de livrare la domiciliu, în cele necarantinate este permisă doar servirea pe terasă (până la 75 % din capacitate);

Activitățile sportive, în interior, grad de ocupare de până la 75%;

Gradul de ocupare în transportul public, comerț, cinematografe, biblioteci, etc, este limitat la 50%;

Parcurile și grădinile se închid la orele 19.00;

Actualele măsurile de mobilitate  au intrat în vigoare la data de 20  ianuarie 2021 și vor fi valabile până la data de 03 februarie 2021 cu excepția cazurilor deosebite (reîntoarcerea la reședința obișnuită, îngrijirea rudelor, examene oficiale, deplasare la locul de muncă, deplasări la centrele sanitare sau cazuri de forță majoră)

https://www.borm.es/services/anuncio/ano/2021/numero/282/pdf?id=790796

 

CATALUNIA și INSULELE BALEARE

2 martie 2021

În perioada 01-07 martie 2021, în Catalunia se mențin măsura închiderii perimetrale a comunității autonome și măsura închiderii perimetrale a fiecărei zone tip județ (comarcas).

În intervalul orar 2200-0600 este interzis orice tip de deplasare în afara domiciliului, cu excepția situațiilor de urgență. În intervalul orar  0600-2200 rămân în vigoare următoarele măsuri obligatorii:

 • utilizarea măștilor de protecție de către populație (începând cu vârsta de 6 ani) atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de menținerea distanței sociale și în transportul în comun;
 • interzicerea fumatului în aer liber în cazul în care nu se poate respecta distanța minimă de 2 m;
 • interzicerea reuniunilor cu mai mult de 6 persoane, atât în mediul privat, cât și în cel public, cu excepția activităților de serviciu sau a transportului în comun. În spațiile publice (inclusiv transportul în comun) este interzis consumul de alimente și băuturi alcoolice;
 • este permisă activitatea în intervalul orar 0730-1030 respectiv 1300-1630, cu limitarea numărului de persoane din interior și exterior la 30% din capacitatea maximă a localului (terasei) și cu respectarea distanței de minim 2 m între mese. În afara intervalelor orare menționate, până la ora 2300 este permisă doar activitatea de livrare la domiciliu, cu excepția restaurantelor aparținând hotelurilor și altor unități de cazare;
 • limitarea numărului de persoane în spațiile comune ale hotelurilor și a spațiilor de cazare turistice la 50% din capacitatea maximă a zonelor comune;
 • limitarea numărului de persoane din magazine și alte spații comerciale la 30% din capacitatea maximă a localului; programul de funcționare al entităților comerciale este de maxim până la ora 2100. La sfârșit de săptămână se suspendă activitatea comercială, cu excepția vânzării produselor alimentare și de primă necesitate.

În intervalul orar  0600-2200 se recomandă evitarea deplasărilor în afara domiciliului, cu următoarele excepții:

 • în interes de serviciu, pentru deplasări la medic, școală sau pentru a oferi îngrijire persoanelor dependente;
 • la entități financiare, pentru cumpărături de alimente sau alte produse de primă necesitate, cumpărături pe bază de programare prealabilă;
 • pentru solicitarea de documente sau îndeplinirea procedurilor administrative care nu pot fi amânate sau pentru a participa la examene sau teste oficiale;
 • alte situații de forță majoră.

 

Insulele Baleare

2 martie 2021:

În insulele Baleare, în perioada 01-15 martie  a.c., autoritățile regionale au dispus prelungirea aplicării măsurii de închidere perimetrală a insulelor Ibiza și Formentera, cu excepția deplasărilor cu caracter de urgență sau serviciu și prelungirea aplicării măsurilor restrictive privind activitatea socio-economică în cazul celor 4 insule (Mallorca, Menorca, Ibiza și Formentera).

În intervalul orar 2200-0600 este interzis orice tip de deplasare în afara domiciliului, cu excepția situațiilor de urgență.

În intervalul orar  0600-2200 rămân în vigoare următoarele măsuri obligatorii:

 • utilizarea măștilor de protecție de către populație (începând cu vârsta de 6 ani) atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de menținerea distanței sociale;
 • interzicerea fumatului în aer liber în cazul în care nu se poate respecta distanța minimă de 2 m;
 • se interzice activitatea localurilor de noapte indiferent de capacitate și organizarea de petreceri la bordul ambarcațiunilor.
 • interzicerea reuniunilor cu mai mult de 6 persoane (un grup stabil de conviețuire în cazul insulelor Ibiza, Mallorca și Formentera și două grupuri stabile de conviețuire în cazul insulei  Menorca) atât în mediul privat, cât și în cel public, cu excepția activităților de serviciu sau a transportului în comun;
 • în cazul insulei Ibiza, rămâne în vigoare suspendarea activității restaurantelor, barurilor și cafenelelor.  Este permisă doar activitatea de livrare la domiciliu până la ora 2400  și take-away până la ora 2200  , cu excepția celor din unitățile de cazare turistice și a cantinelor școlare sau din centrele profesionale. În cazul insulei Menorca este permisă activitatea HoReCa la 30% din capacitate la interior (max. 4 pers. la masă) și la 75% din capacitate la exterior (max.6 pers. la masă). În cazul insulelor Mallorca și Formentera  este permisă doar deschiderea teraselor la 50% din capacitate (max. 4 pers. la masă);
 • se suspendă activitatea restaurantelor, barurilor și cafenelelor. Se permite doar livrarea la domiciliu (până la ora 2400 ) și efectuarea de comenzi la pachet (până la ora 2200), cu excepția celor din unitățile de cazare turistice și a cantinelor școlare sau din centrele profesionale;
 • se reduce activitatea tuturor entităților comerciale până la ora 2000, cu excepția magazinelor cu produse de primă necesitate (alimente, medicamente, benzinării etc.). Se permite activitatea centrelor comerciale tip mall, de luni până vineri, la 30% din capacitatea maximă;
 • plajele și parcurile sunt deschide în intervalul orar 700 - 2100 .

Începând cu  20 decembrie 2020, pentru turiștii internaționali și naționali este obligatorie prezentarea unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Insulelor Baleare. Sunt exceptate persoanele rezidente care au efectuat deplasări scurte, cu o durată mai mică de 72 de ore. Informații suplimentare pot fi consultate la pagina de internet: https://www.ibsalut.es/es/viajar-a-baleares/

https://www.caib.es/sites/covid-19/ca/entrada_a_les_illes_balears/

 

 

CASTILLA-LA MANCHA:

20 ianuarie 2021

IMPORTANT!

Începând cu 19 ianuarie 2021, pe fondul incidenței ridicate de cazuri COVID-19 înregistrate în ultimele zile, Guvernul autonom a dispus, în regim de urgență, intensificarea măsurilor restrictive de tip 3, la nivelul întreg teritoriului regiunii Castilla-La Mancha, astfel:

 • Carantinarea perimetrală a tuturor municipiilor din cele 4 provincii care formează Comunitatea Autonomă Castilla-La Mancha (Toledo, Cuenca, Albacete și Ciudad Real);
 • Instituirea interdicției de circulație pentru intervalul orar 22:00 – 07:00;
 • Închiderea centrelor comerciale și a magazinelor, cu excepția celor care comercializează produse alimentare, de igienă și alte produse considerate esențiale;
 • Suspendarea activității restaurantelor, barurilor, cafenelelor și a altor unități similare, cu servire publică, cu excepția acelora din incinta spitalelor, clinicilor, hotelurilor, sediilor de societăți comerciale, școlilor, grădinițelor;
 • Închiderea cinematografelor, sălilor de teatru, sălilor de sport, sălilor de bingo, a cazinourilor, saloanelor recreative, de jocuri și pariuri.

Măsurile dispuse se aplică pe o perioadă de 10 zile, cu posibilitatea prelungirii termenului, în funcție de evoluția situației pandemice.


MĂSURI CU CARACTER GENERAL:

LOCALURI DE AGREMENT

 • Suspendarea servirii la bar în baruri și restaurante;
 • Limitarea prezenței în interiorul barurilor și restaurantelor la 50% din capacitate;
 • Reducerea capacității teraselor la 75%;
 • Pentru asigurarea măsurilor de siguranță sanitară și pentru a controla fluxul de clienți în baruri și restaurante, se interzice servirea persoanelor care nu sunt așezate la mesele din incintele aferente, atât în interior, cât și la terase;
 • Limitarea prezenței în săli de bingo, cazinouri, saloane recreative, de jocuri și pariuri la 50% din capacitatea maximă admisă;
 • Limitarea la 100 persoane în spațiu deschis, respectiv 50 persoane în spațiul închis al barurilor și restaurantelor la evenimente sociale precum nunți, botezuri, comuniuni. În cazul în care aceste evenimente se desfășoară în alte locații față de cele menționate anterior, nu se va putea depăși numărul de 6 persoane.


CENTRE SOCIO-SANITARE

 • Închiderea centrelor de zi pentru persoane vârstnice și cu dizabilități, precum și a celorlalte centre cu specific recreativ sau cultural;
 • Suspendarea vizitelor în centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice și cu dizabilități, precum și în centrele socio-sanitare;
 • Interzicerea ieșirilor din centrele rezidențiale pentru persoane vârstnice; în cazul în care se impun ieșiri, la revenirea în centrele rezidențiale, persoanele în cauză se vor supune măsurii carantinării;
 • În alte centre rezidențiale pentru persoane cu dizabilități fizice, psihice și în centrele de minori se permit ieșirile, în cazul în care persoanele nu prezintă simptome COVID-19.


ACTIVITĂȚI RELIGIOASE, CU CARACTER SOCIAL

 • Limitarea numărului de participanți la 6 pentru ceremonii funerare și priveghi;
 • Limitarea la 40% din capacitate în spații închise a numărului maxim de participanți la evenimente sociale precum nunți, botezuri, comuniuni iar în aer liber maxim 100 persoane, cu respectarea distanțării sociale și a celorlalte norme de prevenție COVID-19.


MĂSURI COMPLEMENTARE

 • Suspendarea activităților recreative în grup, precum: spectacole, evenimente culturale, sportive, care presupun o participare semnificativă de persoane. Aceste activități pot avea loc în grupuri de maxim 6 persoane;
 • Evenimentele sportive: competițiile oficiale se pot desfășura în prezența unui public de maxim 300 persoane, în condițiile de ocupare a unei suprafețe de maxim 30% din capacitatea unui spațiu închis și a unui public de maxim 500 persoane, în spații deschise, de maxim 50 % din capacitatea acestora. În ambele cazuri, ocuparea se va face pe baza locurilor rezervate în prealabil;

Competițiile și activitățile sportive fără caracter oficial se pot organiza în grupuri de maxim 6 persoane.

Instalațiile sportive se vor ocupa în proporție de maxim 30% în interior și 60% în exterior.

 • Vizitele organizate la monumente și obiective culturale se vor limita la grupuri de maxim 6 persoane;
 • Cinematografe, teatre, săli de spectacole, biblioteci și muzee: limitarea publicului la 30% din capacitate;
 • Hoteluri: limitarea la 75% din capacitate a spațiilor de cazare din sectorul hotelier și la 50% a spațiilor de uz comun;
 • Cursuri, seminarii, congrese: prezență de maxim 30 persoane, cu respectarea ocupării a maxim 50% din capacitate;
 • Piscinele publice continuă să rămână închise;
 • Târgurile și piețele în aer liber: reducerea capacității la 1/3 din capacitatea obișnuită, cu menținerea unei distante de cel puțin 4 metri între standuri;
 • Parcurile și grădinile publice: închise în intervalul 22:00 - 08:00;
 • Magazine și boutique-uri: se intensifică măsurile sanitare, limitând numărul de persoane astfel încât să se asigure în permanență respectarea distanței sociale de 1.5 metri în interiorul acestora.
 • Supermarketuri și centre comerciale: limitarea la 50% din capacitatea maximă;

Pe lângă măsurile menționate anterior, rămase în vigoare, Administrația de Sănătate Publică regională impune diverse măsuri preventive, pentru perioade de 14 zile, în funcție de specificul localității și de alte criterii circumstanțiale: în localitățile sau zonele cu focare active de COVID-19; în situația în care se constată o creștere alarmantă a numărului de persoane infectate care poate duce la răspândirea SARS-CoV-2.

 

Comunitatea Autonomă Andaluzia (CAA)

19 ianuarie 2021

Măsuri sanitare generale aplicabile pe tot teritoriul CAA

 • utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței fizice de 1.5 metri între persoane; este obligatorie utilizarea măștii în spațiile închise sau deschise private când există reuniuni de persoane care nu fac parte din aceeași familie și nu locuiesc împreună, chiar dacă se poate garanta distanța de securitate de 1.5 metri. Este obligatorie purtarea unei măşti de protecţie în baruri şi restaurante până la momentul servirii.

Utilizarea măștii nu este obligatorie în următoarele cazuri: la plajă, în cazul desfășurării activităților acvatice sau staționarea într-un loc fix cu respectarea distanței fizice de 1.5 metri; pe parcursul activităților profesionale desfășurate în aer liber care implică un efort fizic intens respectând distanța de 1.5 metri; în natură și în afara centrelor urbane pentru practicarea activităților individuale.

Măsuri suplimentare de control şi prevenţie aplicabile:

 • închiderea perimetrală a celor 8 provincii ce alcătuiesc CAA; mobilitatea persoanelor în și din aceste provincii fiind permisă doar în cazuri temeinic justificate;
 • limitarea mobilităţii nocturne a populaţiei în intervalul orar 20.00 – 06.00;

Notă – această măsură este cu titlu de recomandare; pentru implementarea acestei măsuri sanitare cu titlu obligatoriu, guvernul regional CAA a cerut aprobarea guvernului central spaniol;

 • numărul persoanelor care pot sta concomitent la o masă este de 4 persoane;
 • închiderea perimetrală a municipiilor unde rata incidenței calculată la 100.000 de locuitori, pentru o perioadă de 14 zile este de 500 de cazuri confirmate pozitiv;
 • în cadrul municipiilor unde rata incidenței calculată la 100.000 de locuitori, pentru o perioadă de 14 zile este de 1000 de cazuri confirmate pozitiv, toate activitățile comerciale care nu sunt considerate esențiale se vor închide; totodată, pentru aceste cazuri se va aplica și măsura izolării la domiciliu a populației;

Notă – pentru implementarea acestei măsuri guvernul regional CAA a cerut aprobarea guvernului central spaniol;

 • interzicerea vizitelor, inclusiv internarea sau externarea, în cadrul centrelor pentru persoanele în vârstă;
 • reducerea programului de funcţionare a barurilor şi restaurantelor, până la maxim ora 18:00; după ora 18.00 vor putea rămâne deschise doar cafenelele, dar fără a putea comercializa băuturi alcoolice;
 • centrele comerciale vor putea rămâne deschise până cel târziu ora 18.00;
 • reducerea capacităţii de ocupare a restaurantelor la 50%;
 • reducerea capacităţii de ocupare a centrelor comerciale la 50%;
 • suspendarea temporară a activităţii parcurilor, grădinilor publice, a locurilor de joacă pentru copii, a atelierelor creative şi culturale;
 • închiderea totală a târgurilor şi pieţelor publice;
 • activităţile sportive sunt permise atât în aer liber, cât şi în spaţii închise, cu condiţia să nu se depăşească 50% din capacitatea maximă admisă în unitate; practicarea activităţilor sportive în grup este limitată la maxim 6 persoane;
 • cursurile pentru învăţământul gimnazial, preuniversitar şi universitar vor începe, în format prezenţial, conform planului de şcolarizare aferent anului şcolar 2020-2021 (cu excepţia municipiului Jerez de la Frontera, unde cursurile universitare se vor efectua în modul online);

 Excepţii de la aplicarea măsurii suplimentare de restricţionare a mobilităţii populaţiei:

 • pentru a achiziționa medicamente, produse sanitare sau de primă necesitate;
 • accesul la serviciile de sănătate publică;
 • accesul la clinicile veterinare în caz de urgență;
 • îndeplinirea obligațiilor profesionale;
 • asistența și îngrijirea persoanelor în vârstă, a copiilor minori sau a persoanelor cu dizabilități;
 • pentru cauze de forță majoră;
 • alimentarea autoturismului când rezultă necesar pentru desfășurarea activităților prevăzute în acest paragraf;
 • deplasarea de la/la aeroport;
 • orice altă activitate de natură similară, justificată în mod corespunzător.

Oraşe închise perimetral (rata incidenței calculată la 100.000 de locuitori, pentru o perioadă de 14 zile este de 500 de cazuri confirmate pozitiv):

Provincia Cadiz – Conil de la Frontera, Jerez de la Frontera, Jimena de la Frontera, Los Barrios, San Fernando, San Martin del T., Sanlucar de B.;

Provincia Cordoba – Cañete de las T., Fernan-Nuñez, Fuente Obejuna, Hinojosa del D., Hornachuelos, Los Blázquez, Lucena, Luque, Nueva Carteya;

Provincia Huelva – Aljaraque, Alosno, Aroche, Calañas, Cortegana, Corteconcepción, Chucena, El Cerro de A., La Palma del C., Puebla de G., Villarrasa;

Provincia Málaga – Alcaucin, Alfarnate, Algarrobo, Alhaurín de la T., Alora, Arenas, Benarrabá, Canillas de A., Cañete la R., Comares, Farajan, Gaucin, Genalguacil, Manilva, Moclinejo, Mollina, Ronda, Sayalonga, Velez-Malaga, Villanueva del R., Villanueva del T.;

Provincia Sevilla – Benacazon, Burguillos, El Viso del Alcor, La Puebla de los I., Lora de Estepa, Los Palacios y V., Osuna, Santiponce, Umbrete;

 

Oraşe unde sunt implementare măsuri suplimentare,

închidere perimetrală + închiderea tuturor activităţilor comerciale care nu considerate esenţiale (rata incidenței calculată la 100.000 de locuitori, pentru o perioadă de 14 zile este de 1000 de cazuri confirmate pozitiv):

Provincia Cadiz – Castellar de la F., La Linea de la C., San Jose del V., San Roque, Trebujena;

Provincia Cordoba – Añora, Belalcazar, Benameji, Dos Torres, El Carpio, El Guijo, Fuente la Lancha, La Granjuela, Peñarroya-Pueblo, Pozoblanco, Rute, Valsequillo;

Provincia Huelva – Castaño del R., Encinasola, Isla Cristina, Villalba del Alcor, Villanueva de las C.;

Provincia Malaga – Alameda, Alfarnatejo, Algatocin, Alhaurin El Grande, Almargen, Ardales, Benamocarra, Cartajima, Coin, El Borge, Igualeja, Monda, Salares, Teba;

Provincia Sevilla – Algamitas, El Garrobo, El Palmar de T., Gilena, Las Cabezas de S.J., La Puebla de C., Pruna;

 

Comunitatea Autonomă Extremadura (CAE)

19 ianuarie 2021

Măsuri sanitare generale aplicabile pe tot teritoriul CAE

Utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței fizice de 1.5 metri între persoane; este obligatorie folosirea măștii în spațiile închise sau deschise private când există reuniuni de persoane care nu fac parte din aceeași familie și nu locuiesc împreună, chiar dacă se poate garanta distanța fizică de 1.5 metri. Este obligatorie purtarea unei măşti de protecţie în baruri şi restaurante până la momentul servirii.

 • închiderea perimetrală a provinciilor ce alcătuiesc CAE; mobilitatea persoanelor în și din aceste provincii fiind permisă doar în cazuri temeinic justificate;
 • în municipille cu o populaţie mai mare de 5000 de persoane, se închid toate activităţile comerciale ce nu sunt considerate esenţiale;
 • se suspendă toate activităţile recreative;
 • limitarea mobilităţii nocturne a populaţiei în intervalul orar 22.00 – 06.00;
 • numărul persoanelor care pot sta concomitent la o masă este de 4 persoane;
 • reducerea capacităţii de ocupare a centrelor comerciale şi a restaurantelor la 30%;

Centrele de sănătate:

 • se suspendă vizitele în centrele pentru persoane în vârstă, precum și ieșirile de orice natură a persoanelor internate, unde există cel puțin un caz confirmat de COVID-19 sau mai mult de trei cazuri suspecte. Măsura închiderii centrului de sănătate va fi aplicabilă timp de 28 de zile de la momentul diagnosticării ultimului caz;
 • pentru internarea unui pacient nou sau în cazul revenirii unui pacient rezident în cadrul unui centru de sănătate, este obligatorie testarea moleculară negativă tip PCR pentru infecția cu COVID-19, efectuată cu cel puţin 72 de ore înainte de internare/revenire. Totodată, internarea unui pacient nou într-un centru de sănătate este permisă doar în cazul în care în centrul respectiv nu a fost raportat niciun caz nou cu COVID-19 în ultimele 14 zile;
 • centrele de sănătate de zi rămân deschise doar în situațiile în care nu a fost raportat niciun caz de infectare cu COVID-19;

Nerespectarea acestor reguli va fi sancționată în conformitate cu normele aplicabile în materie de sănătate publică.
 

Oraşul Autonom Melilla

19 ianuarie 2021

Măsuri sanitare generale

 • utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței fizice de 1.5 metri între persoane; este obligatorie folosirea măștii în spațiile închise sau deschise private când există reuniuni de persoane care nu fac parte din aceeași familie și nu locuiesc împreună, chiar dacă se poate garanta distanța fizică de 1.5 metri. Este obligatorie purtarea unei măşti de protecţie în baruri şi restaurante până la momentul servirii.

Utilizarea măștii nu este obligatorie în următoarele cazuri: la plajă, în cazul desfășurării activităților acvatice sau staționarea într-un loc fix cu respectarea distanței fizice de 1.5 metri; pe parcursul activităților profesionale desfășurate în aer liber care implică un efort fizic intens respectând distanța de 1.5 metri; în natură și în afara centrelor urbane pentru practicarea activităților individuale.

Măsuri sanitare excepţionale (aplicabile pentru o perioadă de 14 zile calendaristice, începând cu 9 noiembrie 2020). Aceste măsuri vor putea fi prelungite, în funcţie de evoluţia epidemiologică.

 • închiderea perimetrală a oraşului autonom Melilla, deplasările persoanelor în și din oraş fiind permisă doar în cazurile temeinic justificate;
 • limitarea circulației nocturne a populaţiei pentru intervalul 22:00 – 06:00;
 • reducerea numărului maxim de persoane care pot sta concomitent la o masă la 3;
 • reducerea programului de funcţionare a centrelor comerciale, acestea pot funcţiona până la maxim ora 20.00, cu excepția magazinelor alimentare care pot funcţiona până la maxim ora 22.00;
 • interzicerea vizitelor în cadrul căminelor pentru persoanele în vârstă;
 • închiderea restaurantelor şi teraselor, fiind permisă doar livrarea la domiciliu;
 • reducerea numărului maxim de persoane care pot participa la reuniuni (publice sau private) la 6 persoane.

 

Oraşul Autonom Ceuta

19 ianuarie 2021

Măsuri sanitare generale aplicabile

 • utilizarea măștilor sanitare de protecție de către populație (pentru persoanele cu vârsta de peste 6 ani) atât în spațiile publice închise, cât și în spațiile publice deschise, independent de existența sau nu a distanței fizice de 1.5 metri între persoane; este obligatorie folosirea măștii în spațiile închise sau deschise private când există reuniuni de persoane care nu fac parte din aceeași familie și nu locuiesc împreună, chiar dacă se poate asigura menținerea  distanței de 1.5 metri. Este obligatorie purtarea unei măşti de protecţie în baruri şi restaurante până la momentul servirii.

Utilizarea măștii nu este obligatorie în următoarele cazuri: la plajă, în cazul desfășurării activităților acvatice sau staționarea într-un loc fix cu respectarea distanței fizice de 1.5 metri; pe parcursul activităților profesionale desfășurate în aer liber care implică un efort fizic intens respectând distanța de securitate de 1.5 metri; în natură și în afara centrelor urbane pentru practicarea activităților individuale.

 • reducerea capacităţii de ocupare a restaurantelor şi barurilor la 30% în interior şi 50% în exterior;
 • reducerea numărului maxim de persoane care pot sta concomitent la o masă la 4;
 • reducerea programului de funcţionare a centrelor comerciale (până la maxim ora 22.00);

Măsuri sanitare excepţionale (aplicabile pentru o perioadă de 14 zile calendaristice, începând cu 9 noiembrie 2020). Aceste măsuri vor putea fi prelungite, în funcţie de evoluţia epidemiologică.

 • închiderea perimetrală a oraşului autonom Ceuta, deplasările persoanelor în și din oraş fiind permisă doar în cazurile temeinic justificate;
 • limitarea circulației nocturne a populaţiei pentru intervalul 22:00 – 07:00.

 

COMUNITATEA VALENCIANĂ

20.01.2021

Noile măsuri se vor aplica începând de joi, 21 ianuarie 2021, ora 00.00, timp de 14 zile.

Astfel, vor fi instituite următoarele măsuri:

 • Se închid restaurantele și barurile (va fi permisă doar livrarea produselor pentru consum la domiciliu).
 • Magazinele neesențiale vor închide la ora 18.00 (rămân deschise magazinele esențiale: cu produse alimentare, farmaciile).
 • Se închid sălile de sport

Restricțiile referitoare la intrarea și ieșirea din Comunitatea Valenciană vor continua până pe 31 ianuarie, cu excepția cazurilor deosebite: reîntoarcerea la reședința obișnuită, îngrijirea rudelor, examene oficiale, deplasare la locul de muncă, deplasări la centrele sanitare sau cazuri de forță majoră.

Reuniunile socio-familiale sunt limitate la 6 persoane.

 

ARAGON

La începutul lunii august, Guvernul Regional din Aragon a adoptat noi măsuri cu caracter preventiv, aplicate pe întreg teritoriul comunității autonome, pentru a controla transmiterea comunitară a bolii, în special în spațiile de agrement:

 • Limitarea programului localurilor de agrement nocturn, care vor închide înainte de ora 1:00;
 • Evitarea formării grupurilor mai mari de 10 persoane în spațiile publice și private;
 • Interzicerea petrecerilor cu consum de băuturi alcoolice în zonele publice;
 • Interdicția întrunirii diverselor tipuri de colectivități.

Începând cu luna iulie, Zaragoza și provinciile Bajo Cinca, Bajo Aragon-Caspe, Central și Monegros au revenit la „faza a 2-a”.

Purtarea măștilor sanitare de protecție de către populație a devenit obligatorie în Aragon, atât în spațiile publice închise, cât și în cele deschise, iar din 16 iulie 2020 se recomandă rezidenților din Zaragoza să evite toate deplasările care nu sunt strict necesare.

 

ALTE INFORMAȚII UTILE:

Ghidul lucrătorului român în Spania este disponibil aici: http://madrid.mae.ro/local-news/2243

Măsuri de prevenție a riscurilor de sănătate si securitate în muncă prin expunere la Covid-19: https://madrid.mae.ro/node/2249;

Alte informații utile pe probleme de muncă si în materie socială: https://madrid.mae.ro/local-news/2234https://madrid.mae.ro/local-news/2248;

Alte măsuri de protecție a persoanelor vulnerabile în contextul crizei provocate de COVID-19: se admite solicitarea de credite pentru plata chiriei a persoanelor care au rămas fără venituri; ajutoare economice (70% din totalul cotizat la stat) pentru îngrijitoarele de la domiciliu care și-au pierdut slujba, un ajutor de 430 de euro pe timp de o lună pentru sezonierii care nu au cotizat suficient pentru a avea dreptul la șomaj. 

În atenția cetățenilor români aflați deja în Spania și interesați să lucreze în sectorul agricol, informații utile pot fi accesate aici: https://madrid.mae.ro/local-news/2238.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă lucrătorilor, cetățeni români, care se află la acest moment în Spania ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere următoarele demersuri: 

 

Lucrători cu contracte de muncă în derulare:

Lucrători cu contracte de muncă finalizate:

Angajații care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiți să își contacteze angajatorul pentru a se informa cu privire la deciziile luate de acesta în contextul măsurilor anunțate de autoritățile spaniole.

Măsurile adoptate de Guvernul spaniol prevăd următoarele:

 • reducerea programului de muncă, dacă nu este posibilă munca la distanță;

 • facilitarea muncii de la domiciliu (teletrabajo);

 • încadrarea infectării cu COVID-19 în categoria bolilor profesionale și echivalarea contaminării sau stării de carantină impuse pentru COVID-19 cu incapacitate temporară provocată ca urmare a unui accident de muncă, situație ce permite încasarea unor compensații materiale mai mari de către angajat;

 • facilitarea ERTE (șomaj tehnic), pe durata căruia lucrătorul va primi prestația pentru șomaj, fără a se lua în considerare perioadele cotizate, care vor putea fi valorificate integral ulterior, în cazul unei viitoare concedieri după normalizarea situației.

Lucrătorii pe cont propriu (autónomos):

 • facilitarea accesului la prestația pentru încetarea activității, acordată pe durata crizei, iar timpul de acordare nu va influența dreptul de acordare a acestei prestații ulterior, după încetarea crizei, dacă persoana va fi în situația de a o solicita.

Persoanele pentru care perioada contractuală a expirat au următoarele posibilități:

 • încasarea drepturilor derivate din încheierea contractului de muncă și a celor de șomaj cuvenite, conform perioadei de cotizare;

 • cei care nu și-au recuperat în totalitate drepturile legate de raporturile de muncă, trebuie să se adreseze inspectoratelor teritoriale de muncă sau autorităților locale competente (garda civilă/poliție, după caz), înainte de a părăsi teritoriul Spaniei, pentru a semnala aspectele problematice legate de derularea/încheierea contractului de muncă.

 

 

Demersurile ambasadei în contextul pandemiei COVID-19 

 


[1] https://www.xunta.gal/dog/Publicados/excepcional/2020/20200805/2391/AnuncioC3K1-050820-2_gl.html

[2] România este exclusă din lista publicată în această săptămână.