Tunisia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

 

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 09.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: Din punct de vedere epidemiologic nu este instaurată starea de urgență sanitară. Din punct de vedere securitar, autoritățile tunisiene prelungesc lunar starea de urgență. (A se consulta alerta de călătorie: http://www.mae.ro/travel-alerts/2928)

 

CONDIȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 

 1. Este permisă călătoria cetățenilor români în Tunisia, inclusiv pentru deplasări de scurtă durată (mai puțin de 5 zile), cu condiția prezentării unui test molecular tip RT-PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, care să nu depășească, la momentul efectuării călătoriei, 72 de ore de la prelevare. Copiii cu vârsta sub 12 ani sunt exceptați de la această măsură.

 

Pasagerii care sosesc în Tunisia sunt obligați să intre în carantină pe cheltuială proprie, pentru o perioadă de șapte zile, într-unul din centrele special amenajate în acest scop/hoteluri acreditate. De asemenea, pasagerii au obligația de a prezenta documentul care atestă rezervarea și confirmarea achitării cheltuielilor aferente cazării în centrul de carantină (voucher).

Este necesară efectuarea unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în cea de-a șaptea zi de carantină, pe cheltuială proprie. În situația în care testul este negativ, persoana în cauză poate părăsi centrul de carantină, cu respectarea măsurilor sanitare preventive care se impun.

Categoriile exceptate de la măsurile menționate anterior:

 • pasagerii care sosesc în Tunisia prin intermediul unei agenții de turism;
 • pasagerii care se deplasează în Tunisia pentru o călătorie cu o durată mai mică de 120 de ore;
 • pasagerii care dețin un permis de ședere în Tunisia și care revin în acest stat după un sejur care nu a depășit 120 de ore în străinătate.

Atenție! Autoritățile tunisiene mențin suspendarea curselor aeriene și maritime către și dinspre toate statele care au înregistrat apariția și răspândirea noii tulpini a virusului SARS-CoV-2, respectiv Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia.

2. Formularul de sănătate și formularul de angajament: Toți pasagerii care sosesc în Tunisia trebuie să completeze, anterior călătoriei, declarația de sănătate și formularul de angajament (disponibile pe pagina de internet: https://app.e7mi.tn), să le tipărească și să le semneze. Cele două documente (formularul de sănătate și formularul de intrare) se predau serviciului de sănătate publică de la punctele de control.

3. Pe toată durata călătoriei, se impune respectarea măsurilor de prevenție și, în special, a celor referitoare la distanțarea fizică și purtarea măștii de protecție.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN (valabile în perioada 25 ianuarie – 14 februarie 2021):

 1. Se mențin restricțiile de circulație zilnic, în intervalul orar 20:00 – 05:00.
 2. Se mențin restricțiile privind deplasarea între guvernorate folosind transportul public și privat.
 3. Unitățile de alimentație publică (restaurante, cafenele etc.) își vor desfășura activitatea la o capacitate de 30% pentru spațiile închise, respectiv 50% pentru spațiile deschise, cu aplicarea măsurilor de distanțare fizică. După ora 16.00 se interzice consumul de alimente și băuturi în cafenele și restaurante, fiind permise livrările la domiciliu.
 4. Se menține suspendarea tuturor manifestărilor publice.
 5. Continuarea programului de lucru pe echipe (o zi de muncă, o zi liberă) și încurajarea sectoarelor administrative să aplice regimul de telemuncă, în măsura posibilităților.
 6. Instituțiile private sunt încurajate să își organizeze activitatea astfel încât să se evite aglomerația în mijloacele de transport în comun și în spațiile de lucru.
 7. Persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani li se recomandă să limiteze deplasările și să evite locurile aglomerate, spațiile închise și piețele publice.
 8. Se impune respectarea strictă a măsurilor stabilite în cadrul Protocoalelor sanitare, precum păstrarea distanței fizice, purtarea măștii etc.
 9. Nerespectarea indicațiilor autorităților de sănătate publică cu privire la carantină este supusă sancțiunilor penale, de la plata unei amenzi de 120 TND (aproximativ 180 RON/40 de EURO) până la șase luni de închisoare.        
 10. Pentru cazurile suspecte de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2 este asigurată izolarea și transferul sanitar în spații special desemnate în acest sens în cadrul spitalelor. Pentru raportarea cazurilor suspecte, a fost pus la dispoziție numărul de telefon 190, iar informații suplimentare pot fi obținute și la numărul 80101919.
 11. În scopul prevenirii răspândirii COVID-19, autoritățile tunisiene au consolidat controalele de sănătate pe aeroporturi, porturi maritime și toate celelalte puncte de acces în țară.

 

Date de contact ale misiunilor României în Tunisia – AICI.