Turcia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 23.02.2021. Data ultimelor modificari: 19.02.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: NU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 28 decembrie 2020, persoanele care sosesc în Republica Turcia pe cale aerian─â trebuie s─â prezinte la îmbarcare un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infec╚Ťiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia. Persoanelor care nu prezint─â testul negativ tip PCR nu li se va permite îmbarcarea în aeronavele care au ca destina┼úie Republica Turcia. De asemenea, începând cu data de 30 decembrie 2020, obliga╚Ťia prezent─ârii rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infec╚Ťiei cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, se aplic─â ╚Öi persoanelor care inten╚Ťioneaz─â s─â intre în acest stat pe cale rutier─â, feroviar─â sau maritim─â.

Aten╚Ťie! Începând cu data de 31 decembrie 2020, toate persoanele, indiferent de cet─â╚Ťenie, care vor efectua tranzit aeroportuar (pe cale aerian─â) pe teritoriul Republicii Turcia sunt exceptate de la obligativitatea prezent─ârii la îmbarcarea în aeronav─â a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, cu condi╚Ťia r─âmânerii în zona liber─â a aeroportului. Aceast─â derogare nu se aplic─â persoanelor care schimb─â aeroportul (ex. aeroportul Sabiha Gökcen cu aeroportul Istanbul sau invers).

Cu excep╚Ťia membrilor personalului navigant, ╚Öoferilor de tir, transportatorilor, marinarilor ╚Öi a copiilor cu vârsta de sub 6 ani, toate persoanele care tranziteaz─â Republica Turcia pe cale rutier─â, feroviar─â sau maritim─â trebuie s─â prezinte autorit─â╚Ťilor vamale turce, la intrarea în ╚Ťar─â, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infec╚Ťia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Republica Turcia.

În situa╚Ťia în care persoanele care inten╚Ťioneaz─â s─â c─âl─âtoreasc─â pe cale rutier─â, feroviar─â ╚Öi maritim─â, inclusiv cele aflate în tranzit, nu sunt în m─âsur─â s─â prezinte rezultatul testului (conform solicit─ârii adresate de c─âtre autorit─â╚Ťi), ace╚Ötia pot intra pe teritoriul Republicii Turcia, cu men╚Ťiunea c─â li se va aplica m─âsura carantinei pentru o perioad─â de 10 zile, la adresa de cazare declarat─â (locuin╚Ť─â, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi s─â se deplaseze pentru a efectua un test molecular tip PCR pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2. Dac─â rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauz─â vor putea ie┼či din carantin─â.

Persoanele care vor intra în Republica Turcia pe cale rutier─â, feroviar─â ╚Öi maritim─â, inclusiv cele aflate în tranzit, care nu vor prezenta rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2 ╚Öi care nu de╚Ťin un loc de cazare (locuin╚Ť─â, hotel etc.) unde s─â poat─â efectua perioada de carantin─â prev─âzut─â de lege, vor fi redirec╚Ťionate pentru efectuarea carantinei institu╚Ťionalizate, timp de 10 zile, în centre special amenajate apar╚Ťinând Direc╚Ťiilor de S─ân─âtate Public─â, în func╚Ťie de locurile disponibile. În a 7-a zi de carantin─â, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR, iar dac─â rezultatul este negativ, m─âsura carantinei se suspend─â.

Persoanele care, în ultimele 10 zile anterioare sosirii în Republica Turcia, s-au aflat în Regatul Unit al Marii Britanii ╚Öi Irlandei de Nord, Danemarca sau Africa de Sud, sunt obligate s─â prezinte rezultatul negativ al unui test PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore de la data intr─ârii în Republica Turcia ╚Öi au obliga╚Ťia de a intra în carantin─â pentru o perioad─â de 10 zile, la adresa de domiciliu declarat─â (locuin╚Ť─â, hotel etc.). În situa╚Ťia în care respectivele persoane nu de╚Ťin un loc de cazare (locuin╚Ť─â, hotel etc.) unde s─â poat─â efectua carantina prev─âzut─â de lege, vor fi redirec╚Ťionate pentru efectuarea carantinei institu╚Ťionalizate în centre special amenajate, care apar╚Ťin Direc╚Ťiilor de S─ân─âtate Public─â. În a 7-a zi de carantin─â, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR pentru SARS-CoV-2. În m─âsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, ace╚Ötia pot ie╚Öi din carantin─â.

Sunt excepta╚Ťi de la m─âsura prezent─ârii unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infec╚Ťia cu SARS-CoV-2, precum ╚Öi de la m─âsura carantinei, copiii cu vârsta sub 6 ani, membrii personalului navigant, ╚Öoferii de tir, transportatorii ╚Öi marinarii, inclusiv cei afla╚Ťi în tranzit.

De╚Ťin─âtorii de pa╚Öapoarte diplomatice ┼či de serviciu nu sunt excepta╚Ťi de la regulile men╚Ťionate anterior, ace╚Ötia având, la rândul lor, obliga╚Ťia de a prezenta un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore anterior intr─ârii pe teritoriul Republicii Turcia.

 

Pasagerii curselor aeriene care sosesc în Turcia din Regatul Unit al Marii Britanii ╚Öi Irlandei de Nord ╚Öi Danemarca vor prezenta un test molecular negativ tip PCR pentru infec╚Ťia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 ore înaintea îmbarc─ârii ╚Öi vor fi supu╚Öi m─âsurii de carantin─â pentru o perioad─â de 14 zile, la o adres─â declarat─â sau vor fi redirec╚Ťiona╚Ťi c─âtre centre special amenajate apar╚Ťinând Direc╚Ťiilor de S─ân─âtate Public─â.

De asemenea pasagerii sosi╚Ťi din Brazilia ┼či Africa de Sud vor fi supu╚Öi m─âsurii de carantin─â institu╚Ťionalizat─â, f─âr─â posibilitatea efectu─ârii m─âsurii de carantin─â la o adres─â dorit─â.

M─âsura carantinei obligatorii se poate finaliza pentru ambele categorii de persoane men╚Ťionate mai sus, dac─â acestea se testeaz─â în a 10-a zi de carantin─â, iar rezultatul testului este negativ.  

 

Cu excep╚Ťia interdic╚Ťiei impuse cet─â╚Ťenilor turci ╚Öi cet─â╚Ťenilor str─âini de a intra, respectiv de a ie╚Öi pe cale rutier─â dinspre/c─âtre Iran, nu sunt alte restric╚Ťii de intrare/ie╚Öire pe cale aerian─â, maritim─â ╚Öi rutier─â în/din Turcia, suplimentare m─âsurilor men╚Ťionate anterior. 

 

M─éSURI PE PLAN INTERN:

  • În conformitate cu datele transmise de autorit─â╚Ťile locale, începând cu data de 1.12.2020, circula╚Ťia persoanelor va fi restric╚Ťionat─â în weekend (sâmb─ât─â ╚Öi duminic─â), respectiv de vineri ora 21.00 pân─â luni ora 05.00, pe tot teritoriul na╚Ťional, precum ╚Öi de luni pân─â vineri în intervalul orar 21.00-05.00. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea ie╚Öi din re╚Öedin╚Ťe între orele 10:00 ╚Öi 13:00, iar persoanele cu vârsta de pân─â la 20 de ani (n─âscute începând cu 01.01.2001) între orele 13:00 ╚Öi 16:00. Restric╚Ťiile nu se aplic─â cet─â╚Ťenilor str─âini afla╚Ťi pe teritoriul Republicii Turcia în scop turistic. Cet─â╚Ťenii str─âini afla╚Ťi în Turcia în alte scopuri decât cel turistic nu sunt exonera╚Ťi de la obligativitatea respect─ârii restric╚Ťiilor men╚Ťionate anterior.
  • În aceast─â perioad─â, autorit─â╚Ťile turce au dispus ca în timpul s─âpt─âmânii restaurantele, cofet─âriile, patiseriile ╚Öi cafenelele pot fi deschise între orele 10:00 ╚Öi 20:00, numai pentru a oferi produse ╚Öi servicii la pachet (takeaway). Magazinele alimentare ╚Öi brut─âriile r─âmân deschise ╚Öi în weekend, între orele 10:00-17:00.
  • În contextul pandemiei de COVID-19, autorit─â╚Ťile Republicii Turcia au condi╚Ťionat utilizarea mijloacelor de transport rutier, aerian, feroviar sau maritim de pe teritoriul s─âu, precum ╚Öi accesul în spa╚Ťiile de cazare (hoteluri, pensiuni etc.) ╚Öi în centrele comerciale de de╚Ťinerea unui cod de identificare unic, denumit HES Code. Acesta poate fi ob╚Ťinut de cet─â╚Ťenii str─âini prin trimiterea unui mesaj SMS la num─ârul 2023 (disponibil doar în Republica Turcia, iar pentru a fi validat, mesajul trebuie s─â fie transmis de pe un num─âr din re╚Ťeaua de telefonie mobil─â turc─â) cu textul „HES (spa╚Ťiu) Cet─â╚Ťenia (spa╚Ťiu) Seria pa╚Öaportului (spa╚Ťiu) anul na╚Öterii (spa╚Ťiu) numele de familie”. Exemplu: „HES ROM 0555551112 1992 POPESCU”. De asemenea, codul HES poate fi ob╚Ťinut ╚Öi anterior sosirii în Republica Turcia, prin intermediul aplica╚Ťiei de telefonie mobil─â „Hayat Eve S─▒─čar”, disponibil─â în App Store ╚Öi Google Play.

 

La data de 9 septembrie 2020, au fost impuse urm─âtoarele reguli sanitare:

  • Cet─â╚Ťenii sunt obliga╚Ťi s─â poarte masca în toate zonele (zone publice, bulevarde, str─âzi, parcuri, gr─âdini, zone de picnic, plaj─â, vehicule de transport public, locuri de munc─â, fabrici etc., cu excep╚Ťia locuin╚Ťelor).
  • În vehiculele de transport în care nu este posibil─â respectarea distan╚Ť─ârii, cum ar fi microbuzele ╚Öi autobuzele, nu se va permite transportul pasagerilor în picioare.
  • În mijloacele de transport care circul─â pe calea ferat─â (metrou, tramvai etc.), în microbuze ╚Öi autobuze care pot asigura p─âstrarea distan╚Ťei de siguran╚Ť─â, num─ârul pasagerilor care pot circula în picioare va fi stabilit de Comisiile de Igien─â Provinciale.
  • În mijloacele de transport care circula pe calea ferat─â (metrou, tramvai), precum ╚Öi microbuze ┼či autobuze cu scaune distan╚Ťate, se va afi╚Öa la vederea num─ârul de persoane care poate fi transportat in picioare ╚Öi vor fi marcate locurile destinate pentru ace╚Ötia.
  • Administra╚Ťiile locale ╚Öi de ordine public─â se vor coordona cu guvernatorii locali pentru a lua toate m─âsurile necesare pentru punerea în practic─â a acestor restric╚Ťii.
  • Guvernatorii / Responsabilii de district vor acorda aten╚Ťia necesar─â pentru aplicarea amenzilor administrative impuse persoanelor fizice ╚Öi juridice care nu respect─â m─âsurile luate în contextul combaterii pandemiei de COVID-19.

 

Datele de contact ale misiunilor României în Turcia: AICI.