Turcia

Informatii despre conditiile speciale de calatorie, in contextul COVID19

Data ultimului update: 03.03.2021. Data ultimelor modificari: 02.03.2021 Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 

STARE DE URGENȚĂ: NU

 

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

Începând cu data de 28 decembrie 2020, persoanele care sosesc în Republica Turcia pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia. Persoanelor care nu prezintă testul negativ tip PCR nu li se va permite îmbarcarea în aeronavele care au ca destinaţie Republica Turcia. De asemenea, începând cu data de 30 decembrie 2020, obligația prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru depistarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore înainte de intrarea în Republica Turcia, se aplică și persoanelor care intenționează să intre în acest stat pe cale rutieră, feroviară sau maritimă.

Atenție! Începând cu data de 31 decembrie 2020, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care vor efectua tranzit aeroportuar (pe cale aeriană) pe teritoriul Republicii Turcia sunt exceptate de la obligativitatea prezentării la îmbarcarea în aeronavă a unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii, cu condiția rămânerii în zona liberă a aeroportului. Această derogare nu se aplică persoanelor care schimbă aeroportul (ex. aeroportul Sabiha Gökcen cu aeroportul Istanbul sau invers).

Cu excepția membrilor personalului navigant, șoferilor de tir, transportatorilor, marinarilor și a copiilor cu vârsta de sub 6 ani, toate persoanele care tranzitează Republica Turcia pe cale rutieră, feroviară sau maritimă trebuie să prezinte autorităților vamale turce, la intrarea în țară, rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore anterior sosirii în Republica Turcia.

Atenţie! Măsura obligativității prezentării rezultatului negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 de către toate categoriile de persoane menționate anterior a fost prelungită de autoritățile turce până la data de 26 mai 2021, inclusiv.

 

În situația în care persoanele care intenționează să călătorească pe cale rutieră, feroviară și maritimă, inclusiv cele aflate în tranzit, nu sunt în măsură să prezinte rezultatul testului (conform solicitării adresate de către autorități), aceștia pot intra pe teritoriul Republicii Turcia, cu mențiunea că li se va aplica măsura carantinei pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de cazare declarată (locuință, hotel etc.), urmând ca în a 7-a zi să se deplaseze pentru a efectua un test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2. Dacă rezultatul testului efectuat este negativ, persoanele în cauză vor putea ieşi din carantină.

Persoanele care vor intra în Republica Turcia pe cale rutieră, feroviară și maritimă, inclusiv cele aflate în tranzit, care nu vor prezenta rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 și care nu dețin un loc de cazare (locuință, hotel etc.) unde să poată efectua perioada de carantină prevăzută de lege, vor fi redirecționate pentru efectuarea carantinei instituționalizate, timp de 10 zile, în centre special amenajate aparținând Direcțiilor de Sănătate Publică, în funcție de locurile disponibile. În a 7-a zi de carantină, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR, iar dacă rezultatul este negativ, măsura carantinei se suspendă.

Persoanele care, în ultimele 10 zile anterioare sosirii în Republica Turcia, s-au aflat în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Danemarca sau Africa de Sud, sunt obligate să prezinte rezultatul negativ al unui test PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore de la data intrării în Republica Turcia și au obligația de a intra în carantină pentru o perioadă de 10 zile, la adresa de domiciliu declarată (locuință, hotel etc.). În situația în care respectivele persoane nu dețin un loc de cazare (locuință, hotel etc.) unde să poată efectua carantina prevăzută de lege, vor fi redirecționate pentru efectuarea carantinei instituționalizate în centre special amenajate, care aparțin Direcțiilor de Sănătate Publică. În a 7-a zi de carantină, persoanele se pot deplasa pentru a efectua un test PCR pentru SARS-CoV-2. În măsura în care rezultatul testului efectuat este negativ, aceștia pot ieși din carantină.

Sunt exceptați de la măsura prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2, precum și de la măsura carantinei, copiii cu vârsta sub 6 ani, membrii personalului navigant, șoferii de tir, transportatorii și marinarii, inclusiv cei aflați în tranzit.

Deținătorii de pașapoarte diplomatice şi de serviciu nu sunt exceptați de la regulile menționate anterior, aceștia având, la rândul lor, obligația de a prezenta un rezultat negativ al unui test molecular tip PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu maxim 72 de ore anterior intrării pe teritoriul Republicii Turcia.

Începând cu data de 22 februarie 2021, cursele aeriene din Brazilia, Danemarca, Africa de Sud şi Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord către Turcia sunt suspendate până la noi dispoziţii, cu menţiunea că operatorii aerieni au permisiunea de a transporta aflaţi în tranzit care au avut ca punct de plecare iniţial una dintre aceste patru ţări.

Pasagerii curselor aeriene care sosesc în Turcia şi au fost în ultimele zece zile în Marea Britanie sau Danemarca vor prezenta un test Covid 19 negativ, efectuat cu maxim 72 ore înaintea îmbarcării și vor vor fi supuși măsurii de carantină pentru o perioadă de 14 zile, la o adresă declarată sau vor fi redirecționați către centre special amenajate aparținând Direcțiilor de Sănătate Publică.

De asemenea pasagerii sosiți din Brazilia şi Africa de Sud vor fi supuși măsurii de carantină instituționalizată, fără posibilitatea efectuării măsurii de carantină la o adresă dorită.

Măsura carantinei obligatorii se poate finaliza pentru ambele categorii de persoane menționate mai sus, dacă acestea se testează în a 10-a zi de carantină, iar rezultatul testului este negativ.  

Cu excepția interdicției impuse cetățenilor turci și cetățenilor străini de a intra, respectiv de a ieși pe cale rutieră dinspre/către Iran, nu sunt alte restricții de intrare/ieșire pe cale aeriană, maritimă și rutieră în/din Turcia, suplimentare măsurilor menționate anterior. 

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

  • În conformitate cu datele transmise de autoritățile locale, începând cu data de 1.12.2020, circulația persoanelor va fi restricționată în weekend (sâmbătă și duminică), respectiv de vineri ora 21.00 până luni ora 05.00, pe tot teritoriul național, precum și de luni până vineri în intervalul orar 21.00-05.00. Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani vor putea ieși din reședințe între orele 10:00 și 13:00, iar persoanele cu vârsta de până la 20 de ani (născute începând cu 01.01.2001) între orele 13:00 și 16:00. Restricțiile nu se aplică cetățenilor străini aflați pe teritoriul Republicii Turcia în scop turistic. Cetățenii străini aflați în Turcia în alte scopuri decât cel turistic nu sunt exonerați de la obligativitatea respectării restricțiilor menționate anterior.
  • În această perioadă, autoritățile turce au dispus ca în timpul săptămânii restaurantele, cofetăriile, patiseriile și cafenelele pot fi deschise între orele 10:00 și 20:00, numai pentru a oferi produse și servicii la pachet (takeaway). Magazinele alimentare și brutăriile rămân deschise și în weekend, între orele 10:00-17:00.
  • În contextul pandemiei de COVID-19, autoritățile Republicii Turcia au condiționat utilizarea mijloacelor de transport rutier, aerian, feroviar sau maritim de pe teritoriul său, precum și accesul în spațiile de cazare (hoteluri, pensiuni etc.) și în centrele comerciale de deținerea unui cod de identificare unic, denumit HES Code. Acesta poate fi obținut de cetățenii străini prin trimiterea unui mesaj SMS la numărul 2023 (disponibil doar în Republica Turcia, iar pentru a fi validat, mesajul trebuie să fie transmis de pe un număr din rețeaua de telefonie mobilă turcă) cu textul „HES (spațiu) Cetățenia (spațiu) Seria pașaportului (spațiu) anul nașterii (spațiu) numele de familie”. Exemplu: „HES ROM 0555551112 1992 POPESCU”. De asemenea, codul HES poate fi obținut și anterior sosirii în Republica Turcia, prin intermediul aplicației de telefonie mobilă „Hayat Eve Sığar”, disponibilă în App Store și Google Play.

 

La data de 9 septembrie 2020, au fost impuse următoarele reguli sanitare:

  • Cetățenii sunt obligați să poarte masca în toate zonele (zone publice, bulevarde, străzi, parcuri, grădini, zone de picnic, plajă, vehicule de transport public, locuri de muncă, fabrici etc., cu excepția locuințelor).
  • În vehiculele de transport în care nu este posibilă respectarea distanțării, cum ar fi microbuzele și autobuzele, nu se va permite transportul pasagerilor în picioare.
  • În mijloacele de transport care circulă pe calea ferată (metrou, tramvai etc.), în microbuze și autobuze care pot asigura păstrarea distanței de siguranță, numărul pasagerilor care pot circula în picioare va fi stabilit de Comisiile de Igienă Provinciale.
  • În mijloacele de transport care circula pe calea ferată (metrou, tramvai), precum și microbuze şi autobuze cu scaune distanțate, se va afișa la vederea numărul de persoane care poate fi transportat in picioare și vor fi marcate locurile destinate pentru aceștia.
  • Administrațiile locale și de ordine publică se vor coordona cu guvernatorii locali pentru a lua toate măsurile necesare pentru punerea în practică a acestor restricții.
  • Guvernatorii / Responsabilii de district vor acorda atenția necesară pentru aplicarea amenzilor administrative impuse persoanelor fizice și juridice care nu respectă măsurile luate în contextul combaterii pandemiei de COVID-19.

 

Datele de contact ale misiunilor României în Turcia: AICI.